Bölümler
-
Tämän jakson kysymykset kerättiin Koodarikuiskaajan Slack-yhteisöstä ja jakson aiheeksi tuli AMA eli ask me anything eli kysy minulta mitä vain. Haastattelijan rooliin istahti ystävällisesti koodarikoomikko Antti Akonniemi. Hän myös valikoi ja järjesteli kysymykset oman mielensä mukaan.
Jakson muistiinpanotHevoskuiskaaja
Mainitut podcast-jaksot
Don’t Starve Together
Antti Holma
Linus Torvalds
Esa Saarinen
Harri Sieppi
Code Academy
elisaheikura.fi
Nordic Business Forum
Janne Gylling
Harri MoisioKeho on yhtä tärkeä aivotyöläiselle kuin urheilijallekin
Tarvitseeko jokainen yhteisö yhteiset pelisäännöt?
Mä mokasin
Pelkojen haltuunotto auttaa tekoälymurroksessa
Hankalan maineessa
Huipuksi tullaan harjoittelemalla -
Juristit ovat kertakaikkiaan omanlaisesti viestivä ammattiryhmä. Lakikieli on usein koukeroista ja monisivuisissa sopimuksissa pyritään estämään kaikki mahdolliset riskit. Eikä viestintä juristien välillä ei ole erityisen sovittelevaa. Siitä huolimatta leijonanosan ajasta sopimukseen päästään ja ristiriidat sovitaan.
Miksi ja miten niin moni juttu sovitaan? Onko juristiviestinnästä hyötyä myös siviilielämässä? Miksi koodarikuiskaajasta tulisi erittäin huono juristi? Yllättävän suoria vastauksia jaksossa antaa juristi, internetin päivystävä lakimies ja Tuxeran legal counsel Jussi Kari.
-
Eksik bölüm mü var?
-
SOK on iäkäs ja iso liiketoiminta, jossa digitaalisia palveluita on aiemmin ostettu ulkoa projekteina. Viime vuosina organisaatio on kuitenkin siirtynyt kohti sisäistä, ketterää ohjelmistokehitystä. Mutta miten?
Miten muutosta tehdään? Kuinka muutosvastarinta kohdataan? Missä piilee muutoksen onnistumisen kriittinen kynnys? Mistä tiimien autonomisuus syntyy – ja miksi se täytyy ansaita? Entä mikä SOK:ssa vetää puoleensa ohjelmistokehittäjiä? Mikrofonin ääressä on SOK:n muutosjohtaja Sebastian Nyström.
Jakson muistiinpanotJohn P. Kotter & Dan S. Cohern: The Heart of Change – Real-Life Stories of How People Change Their Organizations
-
Mitä jos saavutettavuus ei olisikaan pelkästään EU-direktiivejä ja vähimmäisvaatimuksia – vaan se olisi yritys ottaa huomioon kaikki käyttäjäryhmät elämän koko kirjolla? Aihetta pohditaan jaksossa kuuroutuneen koodarin, Crasmanin Senior Software Developerin ja saavutettavuusasiantuntijan Kimja Murun kanssa.
Jakson muistiinpanotKuuloliitto
EU:n uusi saavutettavuusdirektiivi
EU-direktiiviin pohjautuva laki -
Kuinka monen työtahti ja -kuorma on sellainen, että sitä jaksaa jouluun, seuraavaan kesälomaan, saati eläkeikään saakka? Miten luodaan sellainen työpaikka, joka olisi inhimillisesti kestävä, jopa onnellinen? Tässä jaksossa puhutaan kestävästä ohjelmistokehityksestä nimenomaan ihmisten kestävyyden näkökulmasta. Aihetta ruotimassa ovat Nitorin people partner Janne Järvinen ja Compilella myynti, asiakkuudet ja ihmiset -kolmoisroolia hoitava Jari Hakulinen.
Jakson muistiinpanotTTL:n Miten Suomi voi -tutkimus
Deloitten kestävyysraportti -
Tekoälystä on puhuttu jo 40 vuotta ja viimeisen viidentoista vuoden aikana on otettu isoja harppauksia aiheen äärellä. Silti todellinen murroksen tuntu on alkanut leijua ilmassa vasta kuluneen vuoden aikana. Osa syleilee generatiivista tekoälyä innolla, osaa tulevaisuus huolettaa. Eikä kukaan todella tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja millaisella vauhdilla. Tulevaisuuteen voi kuitenkin vaikuttaa - omaan tulevaisuuteensa etenkin. Jakson vieraana on Younite AI:n luova johtaja ja Pelon hinta -kirjan kirjoittaja Henri Hyppönen.
Jakson muistiinpanotLuomiskertomus ja Pelon hinta
Mothership of work
Stephen W. Porges -
Virheet eivät ole mukavia ja usein niillä on ikäviä seurauksia. Siksi on hyödyllistä pohtia virheitä ja niiden anatomiaa hieman tarkemmin. Minkä määrittelemme virheeksi? Miten löytäisimme virheet mahdollisimman aikaisin, mutta emme kuitenkaan käyttäisi tarpeettoman paljon aikaa virheiden estämiseen? Kuinka sattuneista virheistä voisi oppia? Jaksossa asiaa pohditaan SOK:n softa- ja tiimikehittäjän, sekä testaus- ja virheasiantuntijan Anssi Lehtelän kanssa.
Jakson muistiinpanotHell of a Tester
Anssin virheitä käsittelevä puheenvuoro
Vastuunoton prosessi
The Responsibility Process, Christopher Avery
The Culture Map, Erin Meyer
Pieleen mennyt historia, Yle Areena -
Jori Eskolin sai ADHD-diagnoosin vuonna 1996, jolloin asiaan suhtauduttiin hyvin eri tavalla kuin tänään. Hän laittoi ADHD:n piiloon ja eikä puhunut siitä kenellekään. Ikä, kokemukset ja hiljalleen muuttunut maailma ovat lopulta rohkaisseet Joria ennemmin olemaan oma itsensä ja puhumaan avoimesti siitä, millainen on. Maailma, joka ottaa huomioon esimerkiksi ADHD:n, on hyvä maailma muillekin.
Jakson muistiinpanotAivosäätiö
Rebase -
Yritysten kulttuurityöpajat saattavat tuntua päälleliimatulta workshop-humpalta ja joskus ne myös ovat sitä. Sen sijaan kun yrityksen arvot ohjaavat vahvasti koko liiketoimintaa, alkaa yritykselle luontaisesti muodostua oma tarinansa: “tällaisia me olemme”. Tuosta tarinasta syntyy kulttuuri, jonka arvopohjainen ydin voi säilyä kulttuurimurroksessakin. Jakson vieraana on aiheeseen intohimoisesti suhtautuva Outi Sivonen, Solitan CHRO:n ja Yrityskulttuurit murroksessa -kirjan kirjoittaja.
Jakson muistiinpanotYrityskulttuurit murroksessa – Inhimillinen työelämä ei rakennu pelkällä itseohjautuvuudella
Working Culture
Solita -
Miten puhutaan teknisistä asioista ymmärrettävästi ja kiinnostavasti kaikenlaisille yleisöille? Miten tie vie ohjelmistokehittäjästä Suomen kysytyimmäksi tietoturvapuhujaksi? Entä miten 25-vuotiaasta Mikosta, joka ei tuntenut oloaan kotoisaksi esiintymislavalla, kasvoi 54-vuotias Mikko, joka puhuu jännittämättä 7500 hengen yleisölle? Jakson vieraana on maailman tunnetuin tietoturva-asiantuntija, WithSecuren tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.
Jakson muistiinpanotHerrasmieshakkerit
Mikon kirja: Internet
Pölli tästä -blogi
Scott Galloway
Retoriikan kesäkoulu
Nordic Bisnes Forum
Museokeskus Vapriikki, Suomen pelimuseo
American Rhetoric -puhekokoelma
TED Talks
Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille -
Ohjelmistoalan maailmankuva on muuttunut kuluneina vuosikymmeninä puhtaasti luonnontieteellisestä kohti humanistisempaa. Ketterä ohjelmistokehitys edellyttää ymmärrystä ihmisestä ja ihmisen toiminnasta, sillä pelkkä matematiikka ei riitä ratkaisemaan ongelmia, jotka liittyvät useammin ihmisiin kuin teknologiaan. Lisäksi teknisillä aloilla halutaan vahvistaa esimerkiksi sisäsyntyistä motivaatiota ja itseohjautuvuutta. Näkökulmia näihin teemoihin antaa jakson vieras, agile coachina OP:lla toimiva psykologi ja psykoterapeutti Ari-Pekka Skarp.
Jakson muistiinpanotValvira
Voimavara- ja ratkaisukeskeinen suuntaus
Integratiivinen psykoterapia
Ralph D. Stacey
Douglas Griffin
Esko Kilpi
Jeremy D. Safran, J. Christopher Muran: Negotiating the Therapeutic Alliance
Tietoisuustaidot-blogi
Fractal Sauna -blogi (englanniksi)
Mindfulness, mielenselkeys ja myötätunto
Mielen laboratorio
G.H.Mead: Mieli ja minä: Mielen dialoginen rakentuminen sosiaalisessa vuorovaikutuksessa -
Palaute (engl. feedback) katsoo usein taaksepäin: mikä meni hyvin, mikä huonosti. Onneksi enenevässä määrin katse siirtyy palautekeskusteluissakin menneestä kohti tulevaa. Miten voisimme parantaa? Mitä tehdään seuraavaksi? Mitä sovitaan?
Palautteen pyytämisessä, antamisessa ja vastaanottamisessa on monia eri puolia, joista rakentuu hyvin erilaisia palautekulttuureja. Tässä jaksossa pohditaan muun muassa valmentavaa palautetta, muutokseen tähtäävää palautetta sekä vertaispalautetta yhdessä Optofidelityn Software Team Leadin Eeva Lennonin kanssa.
Jakson muistiinpanotAiheeseen liittyvät kirjat
Therese Huston: Let’s talk – make effective feedback your superpowerCarol S. S. Dweck: Mindset – The New Psychology of SuccessJurgen Appelo: Management 3.0 – Leading Agile Developers, Developing Agile LeadersBrené Brownin kirjatDouglas Stone, Sheila Heen: Thanks for the Feedback – The Science and Art of Receiving Feedback WellKim Scott: Radical Candor – Be a Kick-Ass Boss Without Losing Your HumanityAiheeseen liittyvät blogipostaukset
Havainto + vaikutus -palautteenantomalliHampurilainen ei sovi palautteeseenPalaute painelee kolmea triggeriäFeeling + behaviour + impact = FBI-palautemalliParempaa palautetta saa pyytämälläAiheeseen liittyvät podcast-jaksot
Koodarikuiskaajan podcast: Paljonko palautetta on riittävästi?Koodarikuiskaajan podcast: Ryhmätyö ja tiimityö ovat eri asioitaKoodarikuiskaajan podcast: Just sopivasti ketterä ei lukittaudu mihinkään metodiinMuuta jaksossa mainittua
David Rockin SCARF-malliFrank the BrilliantHumbolTanya Reilly: Technical leadership and glue workGoolen parhaat tiimikäytännöt (eli Project Aristotle)NeuroleadershipKoodarikuiskaajan SlackMuuta aiheeseen liittyvää
Suuttumisen ilmaisu rakentavastiRaivostuneen henkilön kohtaaminenRaisa Cacciatore -
Tietoturvakonsultoinnilla on vähän synkähkö kaiku. Mielikuviin liittyy ihmisten heikkouksien hyväksikäyttäminen ja virheiden osoittelu sormella. Asiaa voi lähestyä kuitenkin myös toisin, kuten tekee jakson vieras, Fraktalin CTO Tuomo Makkonen. Miten tietoturvatestausta voidaan tehdä yhdessä sinisen ja punaisen tiimin voimin? Millaista on positiivinen tietoturvatyö? Entä kuinka paljon foliota tämän jakson kuuntelun jälkeen tekee mieli kääriä itsensä ympärille?
-
Neuromonimuotoisuus saattaa tuntua jotenkin isolta, vaikealta ja hämärältä kokonaisuudelta. Mitä se tarkoittaa yksilölle, mitä organisaatiolle? Miten aiheesta voi, saa tai pitää puhua? Käytännössä kuitenkin kaikki kuuluvat neuromonimuotoisuuden piiriin, niin kutsutut neurotyypillisetkin. Jakson aiheesta keskustelemaan saapuvat Goforen Head of Continuity Services Ella Lopperi ja Mehiläisen työterveyspsykologi Susanna Rasimus.
Jakson muistiinpanotKoodarikuiskaajan podcast: Itsemyötätunto ei tee veteläksi
Nörttitytöt
-
Firman sisäinen viestintä saa harvoin kiitosta. Sen sijaan se pitää kärkipaikkaa henkilöstötyytyväisyyskyselyiden kehityskohteiden listalla. Mistä oikein puhutaan, kun puhutaan sisäisestä viestinnästä ja sen kehittämisestä? Voiko sisäinen viestintä koskaan edes toimia täydellisesti – ainakaan enempää kuin ohikiitävän hetken? Tätä jaksoon pohtimaan saapuu yle.devin valmentaja Olli Vistbacka.
-
Maailma on suunniteltu “normaaleille” ja kun siitä normaalista poikkeaa riittävästi, saa herkästi hankalan leiman. Leimat istuvat yleensä tiukassa ja uusiutuvat sitkeästi pienimmästäkin todistusaineistosta. Etenkin, kun piirit ovat pienet eikä internet unohda. Miten hankalan maine syntyy ja millaista sen kanssa on elää? Kokemuksistaan tulee kertomaan ohjelmistokehittäjä Christian Nikkanen, joka tulee pääasiassa toimeen kaikkien kanssa. Mutta niistä muutamista poikkeuksista onkin sitten kertynyt kasa hiiltyneitä siltoja.
-
Sovittelija on neutraali kolmas osapuoli, joka auttaa löytämään sovun ristiriitatilanteessa. Miten umpisolmussa asioiden täytyy olla, että sovittelija kannattaa kutsua paikalle? Miten etäinen sovittelijan olisi hyvä olla? Entä onko sovittelija puolueeton vai kenties kaikkien puolella? Asiaan pureudutaan yhdessä sovittelija Ulla Sara-ahon kanssa.
Jakson muistiinpanotVertaissovittelu kouluissa
Työyhteisösovittelijakoulutus -
Ohjelmistoprojektin pahin sudenkuoppa on usein viestintä, mutta miten haastavaksi projektinhallinta ja -viestintä oikeastaan voikaan muuttua? Jos tiimi on täysin hajautettu, kokonaisuuteen kuuluu useita kansalaisuuksia ja kulttuureja ja asiakaskin on Saudi-Arabiassa? Jos projektissa on kolme eri työaikaa ja asiakas antaa palaveriaikataulut päivän tarkkuudella? Entä jos projektitiimi täytyy koota lennossa vähän kerrallaan, eikä aikaa tai mahdollisuutta tiimiyttämiseen ole? Nämä kaikki tapahtuivat projektipäällikkö Jussi Salmion viimeisimmässä projektissa, josta hän saapuu kertomaan.
Jakson muistiinpanotSaudi Energy Efficiency Center (SEEC)
SmoothTeam
Lukuvinkki: Erin Meyer – The Culture Map -
Omien vahvuuksien tunnistaminen ja niiden hyödyntäminen tekee ihmiselle hyvää. Olemme tuottavia ja sitoutuneita, kun saamme käyttää vahvuuksia töissämme. Miksi olemme kuitenkin niin vaivaantuneita, kun omista vahvuuksista pitäisi puhua? Mistä ylipäätään voi tietää, mitkä omat vahvuudet ovat? Aiheesta kertoo onnellisemman työelämän kehittäjä Aliisa Holkko.
Jakson muistiinpanotLuonteenvahvuuksien testi: VIA Character
Positiivinen psykologia
Martin Seligman
Miia Paakkanen -
Mitä luovempaa aivotyötä tekee, sitä merkittävämpää on se, milloin ja millaisissa olosuhteissa työhön tarttuu. Etenkin jos sattuu olemaan toimitusjohtaja, graafinen suunnittelija, ohjelmistokehittäjä sekä musa- ja äänipuolen tekijä samassa paketissa. Silloin asioiden aikaansaaminen muuttuu keskeisen tärkeäksi taidoksi. Miten tämän kaiken ehtii tehdä normaalin työajan puitteissa? Aiheesta kertomaan saapuu Fakiirimedian Hape Haavikko.
Jakson muistiinpanotHapen muut työt: Fakiiriaudio ja Matkailukartta
Hapen bändit: The Spyro ja Brooke Logans
Cal Newport: Deep Work
Daniel Pink: When
Alan Cooper, Robert Reimann, David Cronin, Christopher Noessel: About Face
Trello - Daha fazla göster