Bölümler
-
I denne episode af KvægNyt tager vi fat på tre aktuelle og vigtige emner for dig som mælkeproducent:
Pas på kalvene om vinteren: Vinterens kulde kan være hård for de yngste i besætningen. Vi giver dig de bedste råd til at sikre deres trivsel og sundhed i de kolde måneder.
Laserbehandling til yvere: Laser kan være en effektiv metode til behandling, men det er vigtigt at forstå dens begrænsninger. Vi forklarer, hvorfor laserbehandling ikke kan stå alene, og hvad du skal være opmærksom på.
Myte aflivet: Stære er ikke smittebærere af salmonella dublin. Et nyt forsøg viser, at der ingen tegn er på, at stærene spreder smitten – en vigtig indsigt for landbruget.
Medvirkende:
Henrik Læssøe Martin, kvægfagdyrlæge og specialkonsulent hos SEGES Innovation
Michael Farre, kvægfagdyrlæge og chefkonsulent hos SEGES Innovation
Malene Budde, Kvægfagdyrlæge hos SEGES Innovation
Vært:
Erik Suhr -
I denne episode af KvægLyt dykker vi ned i tre centrale emner for danske mælkeproducenter.
Først ser vi nærmere på den længe ventede grønne trepartsaftale og dens betydning for kvægbruget. Hvad kan vi forvente, og hvordan vil den påvirke både krav og muligheder i hverdagen?
Derefter sætter vi fokus på spørgeskemaet om kvægsygdommen Bluetongue, som Landbrug & Fødevarer Kvæg har udsendt. Hvorfor er det vigtigt, at netop du svarer, og hvordan kan dine input hjælpe med at bekæmpe sygdommen?
Til sidst tager vi dig med til Kalvens Dag, hvor vi rapporterer om nye metoder, der kan fremme kalvens trivsel og sundhed.
Lyt med for at få de vigtigste opdateringer og indsigter, der kan gøre en forskel i din produktion.
Medvirkende:
Christian Lund, mælkeproducent og formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Ida Storm, direktør for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Henrik Læssøe Martin, specialkonsulent og kvægfagdyrlæge hos SEGES Innovation
Mogens Vestergaard, chefkonsulent kalverådgivning hos SEGES Innovation og seniorforsker ved Aarhus Universitet
Vært:
Erik Suhr -
Eksik bölüm mü var?
-
I denne episode af KvægLyt sætter vi fokus på metanreducerende fodring og kompensationsordninger, der skal hjælpe mælkeproducenter med at mindske klimaaftrykket fra stalden. Sektordirektør for Kvæg, Ida Storm, og chefkonsulent fra SEGES Innovation, Nicolaj Ingemann Nielsen, giver et indblik i de forskellige metoder – herunder brugen af Bovaer og tilsætning af ekstra fedt i foderet – samt de praktiske og økonomiske aspekter af at vælge den rette løsning inden den 28. november.
Desuden møder vi mælkeproducent Per Hougaard, som introducerer sine medarbejdere for sikkerhedsreglerne på bedriften gennem app'en Criska. Han fortæller om app'ens unikke funktioner og dens betydning for arbejdsmiljøet.
Lyt med og bliv opdateret på de seneste tendenser inden for kvægproduktion.
Medvirkende:
- Ida Storm, sektordirektør for Kvæg
- Nicolaj Ingemann Nielsen, chefkonsulent hos SEGES Innovation
- Per Hougaard, mælkeproducent
Vært:
- Erik Suhr -
I KvægLyt #13 tager vi dig med på en spændende rejse til Aarhus Universitet, hvor vi ser nærmere på, hvordan tang kan blive en del af fremtidens kvægfoder. Vi besøger seniorforsker Annette Bruhn, som arbejder med at udvikle nye metoder til at dyrke tang og alger, der måske en dag vil kunne bidrage til at reducere metanudledningen fra køer.
Vi dykker også ned i den seneste rapport fra Concito og Danmarks Naturfredningsforening, hvor sektorformand Christian Lund fra Landbrug & Fødevarer Kvæg deler sine tanker om fremtidens muligheder i dansk kvægbrug.
Derudover får vi en vigtig opdatering fra Betina Tvistholm, kvægfagdyrlæge ved SEGES Innovation, som fortæller om overvågning af kvier i kampen mod salmonella.Sæt dig godt til rette, og lyt med til de nyeste tendenser og innovationer i dansk kvægbrug – lige fra tangproduktion til salmonellaovervågning. Husk at abonnere, så du altid er opdateret med den nyeste viden!
Annette Bruhn, seniorforsker ved Institut for Ecoscience, Aarhus UniversitetChristian Lund, sektorformand, Landbrug & Fødevarer KvægBetina Tvistholm, kvægfagdyrlæge, SEGES InnovationMikkel Carøe, reporterErik Suhr, vært
Medvirkende: -
I denne episode af KvægLyt stiller vi skarpt på både succeser og udfordringer for de danske mælkeproducenter.
Vi starter med de gode nyheder: I 2020 indgik Landbrug & Fødevarer Kvæg en aftale om at reducere ammoniakudledningen ved at sænke råproteinniveauet i køernes foder. En målsætning, der nu er opnået! Vi har derfor inviteret Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, i studiet for at fortælle om, hvordan det lykkedes. Derudover går vi bag om processen med chefforsker ved SEGES Innovation, Nicolaj Ingemann Nielsen, som har været med til at sikre denne vigtige milepæl.Men ikke alle nyheder er lige positive. Fra 1. januar 2025 er det regeringens plan, at mælkeproducenterne skal bruge metanreducerende fodermidler. Selvom der arbejdes på en kompensationsordning for at undgå ekstraomkostninger for producenterne, har Østrig nu rejst en indvending, der sætter ordningen på pause. Hvad betyder det for kvægbrugerne? Vi får et indblik i situationen fra direktør for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Ida Storm.
Lyt med, når vært Erik Borup Suhr guider dig gennem denne spændende episode af KvægLyt, hvor både fremskridt og fremtidens udfordringer er på dagsordenen.
Medvirkende:
Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer KvægIda Storm, direktør for Landbrug & Fødevarer KvægNicolaj Ingemann Nielsen, chefforsker hos SEGES InnovationVært: Erik Borup Suhr
-
Bluetongue - hvorfor gik man først i gang med diverse afklaringer, da første udbrud var en realitet? Og hvorfor er det kun Statens Seruminstitut, der må forhandle vacciner - som i øvrigt er alt for dyre?
Kontrol i efteråret - 200 malkekvægsbesætninger får besøg af Fødevarestyrelsen. Hvad kigger de efter, og hvordan defineres de forskellige områder?
Krav om fedt eller bovaer pr. 1. januar 2025. Skal der virkelig indsendes foderplaner allerede midt i oktober? Og hvad kan Fodringsdagen 10. september i Herning desuden gøre os klogere på?
Svarene får du i denne episode af KvægLyt.
Medvirkende:
Ida Storm, direktør for Landbrug & Fødevarer, sektor for kvæg
Anja Juul Freudendal, chefkonsulent, SEGES Innovation
Nicolaj Ingemann Nielsen, chefkonsulent, SEGES Innovation
Vært: Lone Sylvest Søgaard. -
Så landede den grønne trepart. Hør hvad sektordirektør Ida Storm og formand for Landbrug & Fødevarer kvæg Christian Lund siger til den.
Hvad tænker de om mulighederne for økologer, naturplejere og slagtekalveproducenter?
Hvad vil det sige, at der kommer en "Fast track" for godkendelse af klimavirkemidler? Og hvad tænker Christian Lund om fremtidens arealanvendelse i Danmark?
Bliv klogere i episoden her.
Medvirkende:
Ida Storm, direktør for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Vært: Lone Sylvest Søgaard -
I denne episode dykker vi ned i to vigtige emner for kvægsektoren. For det første, den kommende opdatering af dyrevelfærdsmærkets kriterier, der træder i kraft den 1. juli 2024. Vi undersøger, hvad disse nye krav indebærer, og hvordan de vil påvirke dem, der ønsker at få hjerter på deres produkter. Til at belyse dette har vi talt med Anja Juul Freudendahl fra SEGES Innovation og formanden for Landbrug & Fødevarer Kvæg.
Det andet emne handler om mælkekvalitet, med særlig fokus på kimtallet – et afgørende parameter. I studiet har vi Marcel Popma, kvalitetsrådgiver hos SEGES Innovation Mælkekvalitet, og Line Fruergaard-Roed, dyrlæge hos VIKING. Line har også deltaget i kampagnen "Tag smitten ved hornene," som fokuserer på at sikre god smittebeskyttelse for kalvene, hvor kimtallet i råmælken spiller en vigtig rolle.
Medvirkende:
Anja Juul Freudendahl, SEGES Innovation
Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Marcel Popma, SEGES Innovation Mælkekvalitet
Line Fruergaard-Roed, dyrlæge, VIKING
Vært:
Erik Suhr -
I denne udgave af KvægLyt kommer vi omkring 3 spændende emner:
Først skal vi høre om et nyt lovkrav om metanreducerende foder, der træder i kraft 1. januar 2025.
Derefter skal det handle om kontrol af dyrevelfærd. Dyrlæge Peter Raundal har dykket ned i de seneste resultater. Og han afslører, hvor du især skal være opmærksom for at undgå sanktioner, næste gang kontrollen kommer forbi.
Og så er det snart ved at være tid til Grovfoderekskursionen. I år går turen til mælkeproducent Jacob Stensig ved Holstebro. Jacob er en af dem, der virkelig har fokus på god personaleledelse. Det fortæller han om til Grovfoderekskursionen. Og her i KvægLyt.
Medvirkende:
Ida Storm, sektordirektør for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Peter Raundal, dyrlæge hos SEGES Innovation
Jacob Seiger Stensig, mælkeproducent og vært ved Grovfoderekskursionen.
Vært: Lone Sylvest Søgaard -
Velkommen til denne udgave af KvægLyt!
Denne gang har vi en hel del lækkerier til jer.
Vi tager jer med til Nordjylland, hvor vi skal høre om et forsøg med fodertilsætningen Silvair, som viser lovende resultater på klimafronten.
Efter det skal vi hilse på et par af de nye ansigter, som er blevet en del af Landbrug & Fødevarer sektor for kvægs bestyrelse.
Derefter skal vi i studiet og tale om den alvorlige sygdom Bluetongue, som frygtes at komme til Danmark i august eller september. Det fortæller Erik Rattenborg fra SEGES Innovation mere om.
Og til sidst har jeg talt med formand for L&F Kvæg, Christian Lund, om, hvordan man skal forholde sig, hvis der kommer et udbrud af Bluetongue i Danmark.
Rigtig god lyttelyst!
Medvirkende:
Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Erik Rattenborg, specialkonsulent SEGES Innovation
Nicolaj Ingemann Nielsen, chefkonsulent SEGES Innovation
Jesper Sørensen, mælkeproducent Gl. Ingstrup
Vært:
Erik Borup Suhr
Journalister i marken:
Mikkel Homann Carøe
Lone Sylvest Søgaard -
I denne udgave af KvægLyt sætter vi fokus på to vigtige områder.
Det første er en mulig løsning for nogle kvægbrugere for at undgå konsekvenserne af at kvægundtagelsen udløber med udgangen af juli måned. Det andet emne handler om kælvningsboksen og dens indretning. SEGES Innovation har udarbejdet et inspirationskatalog, som sætter fokus på den gode indretning.
Medvirkende:
Henrik Martinussen, specialkonsulent Kvæg, SEGES Innovation
Malene Budde, kvægfagdyrlæge SEGES Innovation
Mia Stenbryggen Nielsen, bygningskonsulent, SEGES Innovation
Vært:
Erik Suhr
-
I denne specialudgave af KvægLyt giver formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, og direktør for Landbrug & Fødevarer Kvæg om deres syn på, at regeringen har valgt ikke at ansøge om en forlængelse af den danske kvægundtagelse til EU's nitratdirektiv.
Medvirkende:
Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Ida Storm, direktør for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Vært:
Erik Suhr -
I denne episode af KvægLyt kan du høre om, hvordan kameraovervågning formentligt kommer til at hjælpe med at give køerne den bedste pasning og dermed velfærd og livstidsydelse i fremtiden.
Hør også, hvordan du kommer i gang med udbyttemåling i grovfodermarkerne - eller får endnu mere ud af målingerne, hvis du allerede er igang.
Medvirkende:
Specialkonsulent Lars Arne Hjort Nielsen, SEGES Innovation
Seniorkonsulent Peter Hvid Laursen, SEGES Innovation.
Vært:
Lone Sylvest Søgaard -
I denne special-udgave af KvægLyt har vi besøg af professor Michael Svarer fra Aarhus Universitet.
Emnet er - godt gættet - den nyligt afleverede rapport Grøn skattereform, som kom med tre modeller for en CO2-afgift på landbruget.
KvægLyt sætter fokus på lækage-effekter, forringede konkurrence for danske mælke- og kødproducenter og får uddybet, hvad det er for en opgave, Michael Svarer og resten af kommissionen har været på.
Medvirkende:
Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet
Vært:
Erik Suhr -
I denne udgave skal vi forbi flere vigtige emner.
Først skal vi dykke lidt ned i, hvad man skal være opmærksom på, hvis man overvejer at købe og renovere naboens stald, som ikke lever op til de standarder, man kan have malkekøer i når vi skriver 2034. Anja Juul Freudendal fra SEGES Innovation og Terese Jarltoft fra SAGRO fortæller.
Derefter skal vi en tur ud på majsmarken, hvor landskonsulent for Grovfoder, Martin Mikkelsen fra SEGES Innovation fortæller om gødningskvoter på markerne, som man som landmand skal overholde fra 2027 og frem.
Sidst, men ikke mindst, har vi spurgt sektordirektør for Kvæg, Ida Storm, og formand for landbrug & fødevarer kvæg, Christian Lund om, hvad de forventer sig af den kommende svarer-rapport, som kommer med anbefalinger til regeringen om en mulig CO2-afgift på landbrug.
Medvirkende:
Anja Juul Freudendal, chefkonsulent hos SEGES Innovation
Terese Jarltoft, slagtekalverådgiver fra SAGRO
Martin Mikkelsen, landskonsulent i Grovfoder, SEGES Innovation
Ida Storm, Sektordirektør for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Christian Lund, mælkeproducent og formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg -
I denne episode af KvægLyt kan du høre mere om, hvordan du bruger kvæg som naturplejere – og sikrer, at det rent faktisk gør en forskel for biodiversiteten.
Og så runder vi også et emne, som mange kender til. Nemlig mælkefeber. Fødevarestyrelsens kontrol viser nemlig, at der er udfordringer med egenbehandling af mælkefeber og den efterfølgende medicinregistrering. Formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, og formand for Den Danske Dyrlægeforenings fagruppe Kvæg, Helle Slot er i studiet og taler om problematikken.
Sidst – men ikke mindst – har vi besøg af kvægdyrlæge Malene Budde fra SEGES Innovation, som forklarer hvad mælkefeber er, og hvordan man som landmand kan arbejde med det. God lyttelyst!
Medvirkende:
Rikke Rørby Graversen, specialkonsulent og biolog Natur, SEGES Innovation
Christian Lund, mælkeproducent og formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Helle Slot, kvægdyrlæge og formand for Den Danske Dyrlægeforenings faggruppe Kvæg.
Malene Budde, kvægfagdyrlæge SEGES Innovation
Vært:
Erik Borup Suhr -
Vand, vand, vand.
Vand på markerne er aldrig gode nyheder, når man lever af at dyrke jorden. I denne episode af KvægLyt kan du både møde landmand Niels Iversen fra Tinglev, som kæmper mod vand på markerne - og høre jurist fra L&F Malthe Juel Strandgaard om hvilke muligheder, der er for at bekæmpe vandmasserne.
Metan - og nye måder at måle klimaeffekten.
Forskere fra Oxford Universitet i England har udarbejdet en ny metode at beregne metans klimaeffekt på. Hør hvordan det hænger sammen, når chefkonsulent Nicolaj Ingemann Nielsen fra SEGES Innovation uddyber regnemetoden - og til sidst kan du høre hvad direktør for L&F Kvæg, Ida Storm, mener det kommer til at betyde for de danske kvægbrugere.
Medvirkende:Niels Iversen, kvægbruger fra Tinglev
Malthe Juel Strandby, jurist, Landbrug & Fødevarer
Nicolaj Ingemann Nielsen, chefkonsulent SEGES Innovation
Ida Storm, direktør, Landbrug & Fødevarer Kvæg -
Timingen er optimal.
Der findes simpelthen ikke et bedre tidspunkt at kaste sig over arbejdet med ESG og økonomisk robusthed for din landbrugsbedrift end lige nu. Sådan siger chefkonsulent Ivan Damgaard i denne episode af KvægLyt. Hør hvorfor, og hvordan du kommer i gang – det fortæller han nemlig også.
Gode – og nemme – råd til ikke at snyde sig selv i skat.
Det kan du også få i denne episode. Skatteekspert Søren Vittarp giver fif til kørselsregnskabet.
Landbrug & Fødevarer Kvæg har annonceret, at 2024 byder på en ny organisering.
Men hvorfor? Det fortæller formand Christian Lund og næstformand Karsten Willumsen. Du kan også høre, hvad der er formandens brændende ønske i forbindelse med den nye organisation.
Medvirkende:
Ivan Damgaard, chefkonsulent, SEGES Innovation
Søren Vittarp, skatteekspert, Skattestyrelsen
Christian Lund, formand, Landbrug & Fødevarer Kvæg
Karsten Willumsen, næstformand, Landbrug & Fødevarer Kvæg
-
Hvad er noget af det værste du kan forestille dig for besætningen?
At få en melding om, at I har salmonella i udbrud, rangerer sikkert ret højt på listen.
Driftsleder Jeanette Tang Poulsen har prøvet det. Hør hendes erfaringer og hvordan hun fik alle medarbejdere til at blive – selv om de af og til havde lyst til det modsatte.
Motiveret af Jeanettes fortælling skal vi høre dyrlæge Malene Buddes gode råd til, hvordan du bedst undgår at få smitsomme sygdomme ind i besætningen – og undgår at sygdomme spreder sig mellem bedriftens dyr.
Herefter skal vi høre om 2 af de krav, der træder i kraft 1. juli 2024 som følge af Lov om hold af kvæg.
Der er nemlig et par ting i forhold til arealkrav til opdræt og krav om eftergiveligt gulv ved opsamlingspladsen, du skal være særligt opmærksom på. Chefkonsulent Anja Juul Freudendal fortæller mere.
En del af jer har sandsynligvis været til møde i landboforeningen i løbet af efteråret, hvor også formand for Landbrug & Fødevarer kvæg Christian Lund og direktør Ida Storm har deltaget.
Til slut skal vi høre, hvad de to særligt har taget med sig hjem fra møderne.Medvirkende:
Jeanette Tang Poulsen, driftsleder på Vestermark i Thy
Malene Budde, dyrlæge, SEGES Innovation
Anja Juul Freudendal, chefkonsulent, SEGES Innovation
Christian Lund, formand, Landbrug & Fødevarer Kvæg
Ida Storm, direktør, Landbrug & Fødevarer KvægVært: Lone Sylvest Søgaard, SEGES Innovation
-
Denne episode af KvægLyt klæder dig på til ikke at få ørerne i maskinen, når du indgår kontrakt med et biogasanlæg. Kontrakterne er udformet af biogasselskaberne, og det bærer de ofte præg af, lyder det fra juridisk specialkonsulent Morten Haahr Jensen, der i dagens episode giver helt konkrete råd til, hvad du skal sikre dig, før du skriver under.
Afgræsning kan reducere metanudledningen med ca. 20 %. Sådan lyder de første foreløbige resultater af en dansk afprøvning. Men hvorfor, og hvad er perspektiverne? Chefkonsulent Nicolaj Ingemann Nielsen klæder dig på til at deltage kompetent i klimadebatten.
”Jeg vidste ikke, hvor meget værdi, der ligger i avlen, før jeg fik det her job.” Det erkender sektordirektør Ida Storm fra Landbrug & Fødevarer Kvæg i episodens sidste indslag. I samme interview kommer formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg med en konkret opfordring til sine kollegaer. Lyt med – måske får du be- eller afkræftet din holdning til dansk kvægavl.Medvirkende:
Morten Haahr Jensen, juridisk specialkonsulent ved SEGES Innovation
Nicolaj Ingemann Nielsen, chefkonsulent SEGES ved Innovation
Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg
Ida Storm, direktør i Landbrug & Fødevarer KvægVært: Lone Sylvest Søgaard, SEGES Innovation.
- Daha fazla göster