Bölümler

  • Tänään keskustellaan ensihoitajien AMK-tasoisen koulutuksen nykytilasta ja myös sen tulevaisuuden suunnista. Käydään lisäksi läpi miten ensihoitajien koulutus on kehittynyt näiden noin 27 vuoden aikana ja minkälaisia muutoksia siihen kuuluisaan valtakunnalliseen tenttiin, johon koko nelivuotinen urakka tavallaan huipentuu, on mahdollisesti tulossa. Pohditaan myös oppilaitoksen roolia ensihoitajan ammatillisen identiteetin muodostumisessa.

    Jakson vieraalla, Jukka Kettusella, on runsaasti kokemusta sekä käytännön työstä ensihoidossa että ensihoidon koulutuksen suunnittelusta ja itse opetustyöstä. Kettunen aloitti uransa alun perin palomiehenä Joensuussa, päätyi Helsingin kautta Lappiin muunmuuassa HEMS-ensihoitajaksi ja lopulta takaisin Helsinkiin Metropolia-ammattikorkekoulun ensihoidon lehtoriksi. Siinä sivussa hän on kirjoittanut muun muassa kaksi alamme oppikirjaa, toiminut ERC:n ALS-kurssien johtajana ja osallistunut ensihoitajien valtakunnallisen tentin kehitystyöhön.

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #koulutus #ensihoitaja #AMK #ammatti-identiteetti

  • Tänään pohditaan suuronnettomuus- ja monipotilastilanteiden ensihoidon johtamiseen liittyviä haasteita ja keinoja, joilla pahimpia sudenkuoppia voitaisiin välttää jo ennakolta. Käydään myös läpi mahdollisia potentiaalisia monipotilastilanteita suomalaisessa ensihoitoympäristössä. Miten viestintää ja onnettomuuspaikan tilannekuvaa voitaisiin saada toimivammaksi? Voisiko nykyteknologiasta, kuten drooneista olla apua myös ensihoidon näkökulmasta? Lisäksi keskustellaan ilmaliikenneonnettomuuksista ja tyypillisimmistä vammoista, joita lentokoneesta ulos hengissä selvinneillä potilailla tyypillisesti kohdataan.

    Jakson vieraana on suuronnettomuusaiheiden erityisasiantuntija Simo Ekman. Hänellä on takanaan hengästyttävän pitkä ura niin ensihoitajana, ensihoidon kenttäjohtajana, ensihoidon opettajana kuin alan koulutuksen suunnittelijana ja ammattikirjallisuuden kirjoittajanakin. Simon monipuolinen koulutustausta sisältää muun muassa Master of Science in Disaster Medicine -tutkinnon. Vuodesta 2020 alkaen hän on työskennellyt Finavialla Helsinki-Vantaan lentoaseman pelastuspäällikkönä.HUOM! Jakso on äänitetty alkukeväästä ennen Vantaan Viertolan koulun traagisia tapahtumia. Jaksossa käsitellään väkivaltatilanteita ja niihin liittyvää varautumista yleisellä tasolla.

  • Eksik bölüm mü var?

    Akışı yenilemek için buraya tıklayın.

  • Seikkailumatkustaminen ja ääriolosuhteisiin hakeutuminen vapaaehtoisesti ovat 2000-luvulla kasvattaneet jatkuvasti suosiotaan. Usein mukaan palkataan ihan järkevästi myös terveydenhuollon ammattilaisia huolehtimaan retkikunnan hyvinvoinnista. Kesäkauden kolmannessa jaksossa perehdytään ääriympäristöjen sisältämiin riskeihin ensi- ja akuuttihoidon näkökulmasta. Minkälaisiin tilanteisiin reissuun lähtevän kliinikon tulisi varautua ja mitä henkilökohtaisia ominaisuuksia itsellä olisi hyvä olla? Mikä on vuoristotauti ja miten sitä hoidetaan? Käydään myös läpi mitä fysiologisia muutoksia kehossa tapahtuu korkeassa ilmanalassa tai keskellä paahteista aavikkoa ja kuullaan myös muutama aika hurjakin tositarina lääkinnästä vuorenrinteellä.

    Retkikuntalääketieteen saloja on avaamassa henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta niin napajäätiköiltä, Himalajan vuoristosta kuin Omanin aavikoltakin. Heikki Karinen on työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri sekä ilmailulääkäri. Hänellä on lisäksi sotilaslääketieteen ja matkalääketieteen erikoispätevyydet sekä useita kansainvälisiä tunnustuksia niin vuoristo- kuin erämaa-lääketieteestä. Karinen on myös tutkinut akuutin vuoristotaudin ennakointia ja hoitoa sekä vastannut lukuisien retkikuntien lääkehuollosta. Hänen yrityksensä Expedition Medics (www.expedition-medics.fi) järjestää retkikuntalääketieteeseen liittyviä kursseja ja tarjoaa myös retkikuntien lääkintähuoltoon liittyvää suunnittelua ja käytännön toteutusta.

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #retkikuntalääketiede #vuorikiipeily #expeditionmedic

  • Tänään paneudutaan ensihoito- ja ensiaputoimintaan massatapahtumissa käytännön toteutuksen näkökulmasta. Selvitetään minkälainen ennakkovalmistautuminen edeltää esimerkiksi ison festivaalin ensiavun toteutusta, minkä kokoluokan resursseja vaaditaan MM-tason triathlonkilpailuun ja miten yksityisen palveluntuottajan ja viranomaisten yhteistyö parhaimmillaan toimii. Sivutaan myös hieman yleisen turvallisuusilmapiirin vaikutusta yleisötapahtumien varautumisen suunnitteluun.Jakson vieras, Pasi Rosendahl, tuntee aihepiirin salat käytännön tasolla varmasti paremmin kuin lähes kukaan muu Suomessa. Rosendahlin kaksitoista vuotta sitten perustama Racing Rescue Finland -yritys, tuttavallisemmin RRMT, on jo useamman vuoden ajan vastannut Suomen suurimpien yleisö- ja urheilutapahtumien ensihoidon ja ensiavun toteutuksesta. Hänen oma uransa ensihoidossa alkoi jo 90-luvulla ja on vienyt ajoittain myös ulkomaille niin ambulanssilentojen kuin muidenkin töiden merkeissä. Rosendahl on päässyt myös aitiopaikalle todistamaan tietynlaista toimintakulttuurin muutosta. Nykyään sekä tapahtumajärjestäjät että viranomaiset edellyttävät mahdollisimman ammattimaista toimintaa myös tapahtumien ensiavun osalta.

    Anssi Kosken väitöskirja: Mass gatherings preparedness needs : Impacts for rescue and emergency medical serviceshttp://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-9689-7

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #yleisötapahtuma #festivaali #massgatherings #RRMT #racingrescuefinland @racingrescuefin

  • UUSI KAUSI ALKAA! Kesäkauden ensimmäisessä jaksossa paneudutaan hyvinkin ajankohtaiseen aiheeseen, eli lääkäri- ja lääkintähelikoptereiden toimintaan ja erityisesti niiden tulevaisuuteen Suomen kamaralla. Suomessa lääkärihelikopteritoiminnasta on jo pidempään vastannut vuonna 2010 perustettu valtio-omisteinen FinnHEMS yhdessä hyvinvointialueiden kanssa. Tätä nykyä lentotoimintakin on FinnHEMS:in tytäryhtiön tuottamaa. Lääkärihelikopteritoiminta on kehittynyt valtavasti näiden vuosien aikana ja jatkuu edelleen. Miten itse varsinainen lääkärihelikopterien tuottama kliininen potilastyö on näinä vuosina kehittynyt ja mihin suuntaan sitä viedään tulevaisuudessa?

    Jakson vieraana on jo toista kertaa Laadukasta ensihoitoa -podcastin historiassa anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri ja ensihoitolääkäri Susanne Ångerman. Susanne on työskennellyt päätoimisesti Vantaan FinnHEMS -lääkärihelikopterissa toiminnan alusta asti, toimii Vantaan tukikohdassa apulaisylilääkärinä ja on aktiivisesti mukana HEMS-toiminnan kehitystyössä myös valtakunnallisesti.

    Laadukasta ensihoitoa -podcast on kuunneltavissa kaikilla yleisimmillä alustoilla, kuten Spotify ja Apple Podcasts, sekä verkkosivuillamme osoitteessa www.paramedic.fi.

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #HEMS #FinnHEMS #FH10 #lääkärihelikopteri

  • Tänään otetaan selvää mitä uutta taannoinen Resuscitation 2023 -konferenssi Barcelonassa tarjosi elvytykseen liittyvien käytäntöjen ja suositusten osalta, mikä on Double Sequential Defibrillation (DSED) ja mitä tulisi huomioida hukuksissa olleiden elvytyksessä. Pohditaan myös miksi voisi olla tarkoituksenmukaista, että omaiset seuraavat läheisensä elvytystoimia. Lisäksi tutustutaan Suomen elvytysneuvoston toimintaan ja millä tavoin maallikoiden elvytystaitoja pyritään lisäämään myös Suomessa.

    Jakson vieras, Piritta Setälä, on kokenut ensihoitolääkäri. Hän on työskennellyt Pirkkalan FinnHEMS 30 -lääkärihelikopterissa toiminnan aloittamisesta asti ja toimii tukikohdan vastuulääkärinä sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen ensihoitopalveluiden apulaisylilääkärinä. Lisäksi Piritta toimii myös Suomen elvytysneuvoston puheenjohtajana. Hänen muutaman vuoden takainen väitöskirja osatutkimuksineen käsitteli niin ikään sairaalan ulkopuolisia elvytystilanteita eri näkökulmista.

    Defibrillation Strategies for Refractory Ventricular Fibrillation (N Engl J Med 2022; 387:1947-1956):https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2207304

    2023 International Consensus on Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care Science With Treatment Recommendations:https://www.resuscitationjournal.com/article/S0300-9572(23)00306-4/fulltext

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #elvytys #kaksoisdefibrillaatio #elvytysneuvosto #resuscitation #CPR #DSED #ERC

  • Tänään tutustutaan lääkärihelikopteritoimintaan Lontoossa, jossa London's Air Ambulance Charity -järjestön lahjoitusvaroin pyörittämä pelkästään traumapotilaiden hoitoon keskittynyt yksikkö kohtaa päivittäin kaikkein vaikeimmin loukkaantuneita potilaita. Otetaan selvää miten brittiläinen HEMS-toiminta eroaa suomalaisesta, miten Lontoossa hyödynnetään lääkärihelikopteria ja minkälaisia haastaviakin toimenpiteitä yksikön miehistö tekee kaikkein vaikeimmin loukkaantuneille potilaille. Käydään myös läpi minkälaisia toimintamalleja voisi kernaasti tuoda kotimaiseen ensihoitoympäristöömme ja vastaavasti mitkä asiat voisi Suomesta viedä maailmallekin.

    Jakson vieraan aikaansaannoksista lääketieteen ja ensihoidon saralla riittäisi läpi käytävää vaikka useampaankin jaksoon. Kosti Koivisto-Kokko on anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, joka on uransa aikana työskennellyt lääkärihelikoptereissa niin Australiassa, Uudessa-Seelannissa kuin Iso-Britanniassakin peräti kahdessa eri yksikössä, mukaan lukien legendaarisessa London’s Air Ambulance -lääkärikopterissa, eli London HEMS:issä. Suomessa Kosti on työskennellyt sekä FinnHEMS 50:ssa Oulussa että 20:ssa Turussa. Lisäksi lääkärin työ on vienyt Kostin kansainvälisten järjestöjen matkassa kriisipisteisiin eri puolille maailmaa, muun muassa Syyriaan, Yemeniin, Ukrainaan ja Gazaan.

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #HEMS #trauma #lääkärihelikopteri #londonHEMS #londonsairambulance #torakostomia #torakotomia #REBOA

  • Tämän viikon jaksossa paneudutaan ensihoidossa väistämättä kohdattavaan psyykkiseen stressiin, joka saattaa olla välillä voimakastakin. Käydään läpi keinoja, joilla stressin tunnetta voi hallita - parhaimmillaan jo ennakolta. Pohditaan myös millainen stressi on haitallista ja voiko stressistä sopivasti annosteltuna olla myös hyötyä.

    Jakson vieras on paneutunut stressiin ja sen hallintaan perusteellisesti. Heini Harve-Rytsälä on anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, ensihoitolääketieteen dosentti sekä Master Mind Coach-stressinhallintavalmentaja. Hän on työskennellyt ensihoitolääkärinä yli kymmenen vuoden ajan, toimii HUS:issa Jorvin alueen ensihoidon vastuulääkärinä. Heini on myös neljän lapsen äiti sekä uunituore kirjailija Helikopterilääkäri -tietokirjan myötä.

    F-START Stressin hallinnan ja paineenalaisen päätöksenteon kouluttajakoulutus:https://sppl.fi/kalenteri/f-start-stressin-hallinnan-ja-paineenalaisen-paatoksen-teon-kouluttajakoulutus/

    iPREP - stressinhallintaa paineen alla (Systole 23.6.2023):https://pelastustieto.fi/systole/iprep-stressinhallintaa-paineen-alla/

    Helikopterilääkäri - Vuosi helikopterilääkärin matkassa (WSOY 2023):https://www.wsoy.fi/kirja/heini-harve-rytsala/helikopterilaakari/9789510497364

    Valokuva: AJ Savolainen.

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #stressinhallinta #iprep #FSTART #stressi #kuormitus #hyvinvointi

  • Tämän viikon jakson aiheena on Prehospital Trauma Team (PTT), eli rakenteellinen traumapotilaan ensihoidon toimintamalli. Käydään läpi mistä PTT -toimintamallissa oikeastaan on kyse, minkälaiset toimenpiteet auttavat vaikeasti vammautunutta potilasta ennen sairaalaan saapumista, mihin traumapotilaat tyypillisesti kuolevat ja miten tämä toimintamalli pyrkii edesauttamaan potilaiden selviytymistä. Selvitetään myös minkälaisiin tilanteisiin PTT -toimintamalli sopii ja mihin ehkä ei.

    PTT -toimintamallin saloja on avaamassa kaksi vierasta. Jani Kankainen on ensihoidon kenttäjohtaja ja alkuperäisen PTT -toimintamallin kehittäjä. Janilla on ensihoitotyöstä yli 20 vuoden kokemus, josta kymmenen vuotta kenttäjohtajana. Susanne Ångerman on anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri. Hän on työskennellyt päätoimisesti lääkärihelikopteri FinnHEMS:issä yli kymmenen vuoden ajan. Susannen viimeistelyvaiheessa oleva väitöskirja käsittelee toimintatapojen muuttamista ja uusien menetelmien käyttöönottoa ensihoidossa.

    Roolitettu traumapotilaan ensihoito -kurssit verkossa ja lähiopetuksena :https://www.prehospitaltraumateam.com

    PTT -verkkokurssi Edufication.com -palvelussa:

    https://www.edufication.com/fi/ptt/

    Instagram: @ptt_prehospitaltraumateam

    Laadukasta ensihoitoa -podcast on kuunneltavissa kaikilla yleisimmillä alustoilla, kuten Spotify, Apple Podcasts ja Google Podcasts, sekä verkkosivuillamme osoitteessa www.paramedic.fi.

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #PTT #prehospitaltraumateam #pttfinland #traumapotilas #vammapotilas #traumateam

  • Tämän viikon jaksossa perehdytään ultraäänitutkimukseen ensihoidon näkökulmasta. Millaisiin tilanteisiin ultraäänitutkimus voisi ensihoidossa soveltua? Voiko siitä joskus olla jopa haittaa? Pohditaan myös kenen käsiin ultraäänianturi voisi kentällä luontevasti istua ja millainen koulutus on tarpeen ultraäänitutkimusten toteuttamiseksi.

    Jakson vieraana on päivystyksellisten ja muidenkin ultraäänitutkimusten ekspertti, akuuttilääketieteen erikoislääkäri Ossi Hannula. Ossi on kouluttanut nelinumeroisen määrän kliinikoita ultraäänitutkimuksen saloihin, sai hiljattain Akuuttilääketieteen yhdistyksen apurahan ultraääniaiheiselle tutkimustyölleen ja parhaillaan tarkastusvaiheessa oleva väitöskirja käsittelee samaa aihepiiriä. Lisäksi hän pyörittää ultraäänikoulutukseen keskittynyttä Ultra-Mestarit -yritystä.

    Ultra-Mestarit Oy:n tulevia koulutuksia:https://ultramestarit.fi/tulevat-koulutukset/

    SonoCruise 2024:https://ultramestarit.fi/koulutus/sonocruise-25-27-4-2024/

    Kirjallisuutta:

    Hannula O, Vanninen R, Rautiainen S, Mattila K, Hyppölä H. Teaching limited compression ultrasound to general practitioners reduces referrals of suspected DVT to a hospital: a retrospective cross-sectional study. Ultrasound J. 2021 Feb 2;13(1):1.https://doi.org/10.1186%2Fs13089-021-00204-y

    Hannula O, Hällberg V, Meuronen A, Suominen O, Rautiainen S, Palomäki A, Hyppölä H, Vanninen R, Mattila K. Self-reported skills and self-confidence in point-of-care ultrasound: a cross-sectional nationwide survey amongst Finnish emergency physicians. BMC Emerg Med. 2023 Mar 1;23(1):23.https://doi.org/10.1186%2Fs12873-023-00795-w

    Sovijärvi, T. Ultraäänitutkimuksen soveltuvuus ensihoidon työvälineeksi: scoping-katsaus. YAMK opinnäytetyö, Metropolia Ammattikorkeakoulu 2023.https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304115049

    Laadukasta ensihoitoa -podcast on kuunneltavissa kaikilla yleisimmillä alustoilla, kuten Spotify, Apple Podcasts ja Google Podcasts, sekä verkkosivuillamme osoitteessa www.paramedic.fi.

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #ultraääni #ultraäänitutkimus #POCUS #ROSC #FAST #EFAST #ilmarinta #jänniteilmarinta

  • Tällä viikolla tarkastellaan kestävyysurheilua ensihoidon näkökulmasta. Mitkä ovat tyypillisimpiä esimerkiksi triathlonkisoissa kohdattavia potilasryhmiä, miten niitä tulisi hoitaa ja miten ensihoidon näkökulmasta tällaisiin urheilutapahtumiin olisi hyvä varautua? Käydään myös läpi minkälaisia vaikutuksia kestävyyslajien rääkki aiheuttaa ihmiskehossa ja mikä ehkä saa ihmiset hakeutumaan näiden lajien pariin.Jakson vieras tuntee aihepiirin sekä urheilijan että kliinikon näkökulmasta. Kari Heinonen (@gartzah) on anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri ja innokas triathlonin harrastaja. Hän on työskennellyt sekä ensihoitolääkärinä että urheilutapahtumien päivystävänä lääkärinä, kilpaillut urheilijana neljä triathlonin täysmatkaa ja lukuisia puolimatkoja. Lisäksi hän istuu Suomen triathlonliiton hallituksessa.

    Kirjallisuutta:Harris KM, Creswell LL, Haas TS, Thomas T, Tung M, Isaacson E, et al. Death and Cardiac Arrest in U.S. Triathlon Participants, 1985 to 2016: A Case Series. Ann Intern Med. [Epub ahead of print 19 September 2017]https://doi.org/10.7326/M17-0847Moon RE, Martina SD, Peacher DF, et al. Deaths in triathletes: immersion pulmonary oedema as a possible cause. BMJ Open Sport Exerc Med 2016;2:e000146.http://dx.doi.org/10.1136/bmjsem-2016-000146

    Laadukasta ensihoitoa -podcast on kuunneltavissa kaikilla yleisimmillä alustoilla, kuten Spotify, Apple Podcasts ja Google Podcasts, sekä verkkosivuillamme osoitteessa www.paramedic.fi.

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #kestävyysurheilu #triathlon #ironman #SIPE #marathon

  • Tällä viikolla keskustellaan massiivisesti vuotavan potilaan verenvuodon korvaamisesta ja mitä hyötyä kokoveri voi tuoda ensihoitoympäristöön. Käydään myös läpi verituotteiden käytön historiaa ja nykytilaa suomalaisessa ensihoitoympäristössä. Lisäksi otetaan selvää millaisin kriteerein potilaille annetaan verituotteita kentällä, miksi kristalloideihin tulisi suhtautua pidättyväisesti ja mitä muita mahdollisuuksia massiivisesti vuotavan potilaan auttamiseksi on ensihoitoympäristössä.

    Jakson vieraana on ensihoitolääkäri Timo Jama. Hän aloitti ensihoitouransa jo 90-luvulla kesäsairaankuljettajana ja kouluttautui sittemmin anestesiologian ja tehohoidon sekä myös akuuttilääketieteen erikoislääkäriksi. Hän on työskennellyt ensihoitolääkärinä yli kaksikymmentä vuotta niin helikopterissa kuin maayksiköissä ja tekee parhaillaan kokoverivalmisteisiin liittyvää väitöskirjaa. Lisäksi hän toimii Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ensihoidon vastuulääkärinä.

    Yliharju, H., Jama, T., Nordqvist, H. Initial experiences of prehospital blood product transfusions between 2016 and 2020 in Päijät-Häme hospital district, Finland. Scand J Trauma Resusc Emerg Med 30, 39 (2022).https://doi.org/10.1186/s13049-022-01027-zSusila, S., Helin, T., Lauronen, J., Joutsi-Korhonen, L., Ilmakunnas, M. In vitro comparison of cold-stored whole blood and reconstituted whole blood. Vox Sang. 2023; 118: 523–532.https://doi.org/10.1111/vox.13441

    Laadukasta ensihoitoa -podcast on kuunneltavissa kaikilla yleisimmillä alustoilla, kuten Spotify, Apple Podcasts ja Google Podcasts, sekä verkkosivuillamme osoitteessa www.paramedic.fi.

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #verenvuoto #verensiirto #kokoveri #finnPHWB

  • Tämän viikon jakson aiheena on alaamme liittyvä tutkimustoiminta nimenomaan ensihoitajien ja ensihoitajataustaisten henkilöiden toteuttamana. Pohditaan, miksi on tärkeää, että muutkin kuin lääkärit tekevät tutkimustyötä, minkälaiselle tutkimukselle olisi alallamme tilausta, minkälainen koulutustausta olisi tutkimustyön näkökulmasta tarpeen ja käydään läpi, miten tutkimustoimintaan voisi päästä mukaan.

    Aiheesta on keskustelemassa Christoffer Ericsson (@chride83), joka on itsekin alun perin ensihoitaja, sittemmin ensihoitaja YAMK, Master of Science in Applied Psychology, ja tätä nykyä väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa sekä toistuvasti palkittu ensihoidon lehtori Arcadassa. Hän on julkaissut useita vertaisarvioituja artikkeleita alan lehdissä ja on ollut lisäksi mukana monissa kansainvälisissä projekteissa, kuten Kids Save Lives ja European Paramedic Curriculum.

    Ensihoidon tutkijoiden journal club:

    https://sites.google.com/view/ehtutk-journal-club/home

    Finn’EM Akatemia (@finnemakatemia):

    https://twitter.com/FinnEM_Akatemiahttps://www.youtube.com/@finnemakatemia

    Nordquist, H., Ericsson, C., Jakonen, A., Koski, A., Lahelma, J., Saario, E., Tanninen, A. & Venesoja, A. (2021). Näkökulmia ensihoidon tutkimukseen (XAMK):

    https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-371-6

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #tutkimus #journalclub #finnem

  • Tällä viikolla pohditaan synnyttävän naisen kohtaamista ensihoitotilanteessa. Synnytys on aina sekä ainutlaatuinen että herkkä hetki synnyttäjän näkökulmasta, paikasta riippumatta. Synnytyksen äkillinen ja yleensä suunnittelematon käynnistyminen sairaalan ulkopuolella on omiaan lisäämään synnyttäjän valmiiksi merkittävää emotionaalista kuormaa.

    Millaisin keinoin synnyttävät naiset ja heidän läheisensä tulisi ensihoitotilanteessa huomioida? mihin ei-teknisiin asioihin meidän tulisi erityisesti kiinnittää huomiota ja miten eri kulttuurit saattavat synnytystilanteisiin vaikuttaa? Käsitellään myös muutamia harvinaisempia, mutta kuitenkin mahdollisia poikkeustilanteita ja komplikaatioita, joita synnytystehtävällä saattaa tulla vastaan. Jakson vieraana on alun perin kätilö, nykyään hoitotason ensihoitajana työskentelevä Anna Koskela, jolla on kokemusta tuhansista synnyttävistä ja synnyttäneistä äideistä sekä synnytys- että lapsivuodeosastoilla. Parhaillaan Anna suorittaa Global Health and Crisis Management -YAMK-tutkintoa.

    Jaksossa viitattu ”Naisten kokemuksia suunnittelemattomista sairaalan ulkopuolisista synnytyksistä – narratiivinen tutkimus” pro gradu on luettavissa osoitteessa:

    http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20191227

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #synnytys #synnytyspelko #syöksysynnytys

  • Kauden ensimmäisessä jaksossa keskustellaan kliinisestä päätöksenteosta ja eri tavoista tehdä päätöksiä. Käydään myös läpi päätöksentekoon liittyviä virheitä, päätöksentekoon mahdollisesti vaikuttavia ulkoisia tekijöitä sekä myös keinoja, joilla päätöksentekoon liittyviä virheitä voidaan pyrkiä välttämään. Vieraana pitkän linjan ensihoitolääkäri, tutkija, dosentti ja erityisen pidetty luennoitsija Jouni Nurmi.

    Samaa aihepiiriä sekä monia muita ensihoitoon liittyviä teemoja käsitellään Jounin Edufication -koulutusympäristöön laatimalla verkkokurssilla:

    https://www.edufication.com/fi/courses/ensihoitolaaketiede/

    #laadukastaensihoitoa #FOAMed #ensihoito #akuuttihoito #lääketiede #päätöksenteko #jouninurmi #edufication