Bölümler
-
Det görs stora framsteg inom AI och maskininlärning, samtidigt som självkörande bilar är långt från att släppas fria i trafiken. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar Jakob Andersson, VP of Engineering på Kognic, varför AI överskattas på kort sikt och underskattas i det långa loppet.
-
Efter ett års uppehåll är Let's tech-podden tillbaka med ett avsnitt om 5G-nätet och framtidens uppkoppling. Sara Kebert är ansvarig för RAN Rollout på Telenor och diskuterar i veckans avsnitt vad som skiljer 5G från tidigare generationers mobilsystem, Internet of Things och varför Huawei stoppas som leverantör från 2025. Av och med Henrik Enström.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Hur vet man egentligen vad man vill göra? I säsongens sista Let’s tech-podden blickar vi inåt och försöker få fatt i vad som är viktigt i livet och karriären. Anna Höglund är affärsutvecklare på Intunio, men också poddare, bloggare, karriärsrådgivare och konstnär. Tillsammans med Henrik Enström ifrågasätter hon begreppet passion och slår istället ett slag för de små förändringarnas väg till ett rikare arbetsliv.
-
How come so few Swedish IT companies hire people from abroad, even though they’re desperate for skilled developers? Anali Guzman Molina is the founder and CEO of Emigreat, a company specialising in matching foreign workers with organisations looking to hire. In this week’s episode, she talks to Henrik about the importance of integration and inclusion, while contemplating her own experiences as an immigrant in Sweden.
-
AI riskerar att äventyra människans framtid, ändå är det en fråga som hamnat i skuggan av andra existentiella kriser. Det menar Olle Häggström, forskare i matematisk statistik och författare till boken 'Tänkande maskiner'. I veckans avsnitt av Let's tech-podden diskuterar han den kapplöppningsmentalitet som råder kring AI och varför vi måste börja ta hänsyn till de långtgående konsekvenserna.
-
Matindustrin står för en fjärdedel av det globala klimatavtrycket, ändå har de flesta aktörer dålig koll på var utsläppen sker. David Bryngelsson är tidigare forskare på Chalmers och idag vd för CarbonCloud, en plattform som hjälper livsmedelssektorn få koll på sina utsläpp. I veckans avsnitt får vi inblick i köttfrågan såväl som den stora effektiviseringen av jordbruket.
-
Varför använder sig många organisationer fortfarande av fasta mål och årliga budgetar? Det frågar sig Pia-Maria Thorén, författare och grundare av Agile People. I dagens avsnitt av Let’s tech-podden argumenterar hon för hur ett agilt arbetssätt, genom självledarskap och experimenterande, är bättre anpassat för en snabbt föränderlig värld.
-
Vad skiljer e-handel från vanlig handel och vilka utmaningar står industrin inför post-corona? Niklas Helgesson har verkat i branschen i 20 år och startade för ett par år sedan agenturen eComero. I veckans avsnitt diskuterar han digital spårning, e-handelns miljöpåverkan och varför "evil design" inte håller i längden.
-
Vad skiljer Python från andra programmeringsspråk? Det reder vi ut i veckans Let's tech-podden som gästas av entreprenören och Pythonfantasten Alexander Hultnér. Ett samtal om själva tekniken och dess användarvänlighet såväl som kulturen som har uppstått kring språket.
-
Den fjärde industriella revolutionen är på god väg att förändra samhället i grunden. Greta Braun är doktorand på Chalmers och forskar på framtidens arbete. I Let’s tech-poddens första avsnitt för säsongen diskuterar hon digitaliseringens framfart och vad det innebär för jobben, utbildningssektorn och industrin.
-
When Sukesh Kumar Tedla first started Unbiased he wanted to combat the surge of fake news, but soon his focus turned upon another major challenge for the technology industry; ethical AI. In the last episode of the season, Henrik speaks to the founder and CEO about how transparency, regulatory measures and good data combined can lead to more trustworthy algorithms.
-
Vad händer när brottsligheten digitaliseras i en snabbare takt än polisen? Jan Olsson är kriminalkommissarie på Nationellt IT-brottscentrum (NOA) och har arbetat inom polisen i 30 år. I veckans avsnitt av Let’s tech-podden diskuterar han cyberkriminalitetens framväxt och fenomen som phising, överbelastningsattacker och internets baksida - Darknet.
-
Hur blir en maskin bättre på att köra bil än en människa? Gäst i veckans Let’s tech-podden är Jonas Ekmark, Head of Technology på Zenseact, företaget som gör mjukvara åt självkörande bilar. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar han trafiksäkerhet, artificiell intelligens och när vi kan förväntas se förarlösa bilar i trafiken.
-
Coronapandemin har påskyndat digitaliseringen inom privat såväl som offentlig sektor och allt fler arbetsplatser ställer om till distansarbete och onlinemöten. I veckans avsnitt träffar Henrik psykologen och organisationskonsulten Hana Jamali och diskuterar hur omställningen påverkar oss människor och vad som bör göras för att få med alla på tåget.
-
Hur skapar man egentligen en bra arbetsmiljö? Henrik bjuder in arkitekten Laura Stål och inredningsarkitekten Linda Nilson till Codics nya lokaler vid Brunnsparken i Göteborg. Tillsammans visualiserar de framtidens kontor och svarar på frågan om hur arbetsgivare kan locka tillbaka sina anställda efter pandemin.
-
Stressen ökar i takt med att det digitaliserade samhället ställer allt fler krav på individen. Felicia Grosin är legitimerad psykolog och operativ chef på MOD, en terapimottagning i Göteborg som fokuserar på KBT. I dagens avsnitt utreder hon begrepp som panikångest, sömnproblem och vikten av återhämtning och förklarar varför många av oss behöver öva på att underprestera.
-
I och med internet och ny teknologi sprids konspirationsteorier snabbare än någonsin förr. Andreas Önnerfors är idé och lärdomshistoriker och forskar kring konspirationsteorier från franska revolutionen och framåt. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar han allt från vaccinmotståndet till flat earth society och reder ut skillnaden mellan en konspirationsteori och en teori om en konspiration.
-
Vad är skillnaden mellan att studera programmering på yrkeshögskolan jämfört med universitetet? Let’s tech-poddens femte säsong drar igång med ett samtal med Sara Wickenberg, enhetschef på yrkeshögskolan Campus Mölndal. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar hon sin egen karriärsresa från programmerare till utbildningsledare och hur synen på yrkeshögskolans IT-inriktning har förändrats under det senaste decenniet.
-
Peter Grönberg är VD för Göteborg & Co, ett kommunalägt bolag som verkar för turism, kultur och evenemang. I det sista avsnittet för säsongen tittar vi närmare på det turbulenta året som gått och vad det har betytt för Göteborg som stad. Till vilken grad har pandemin påskyndat digitaliseringen och vilka lösningar är här för att stanna?
-
En av coronapandemins olyckliga effekter är att många förlorar sina jobb. Veckans avsnitt av Let’s tech-podden handlar om stödet man kan få som uppsagd och kollektivavtalsansluten tjänsteman inom privat sektor. Paul Garside är specialist på att starta eget på TRR (tidigare Trygghetsrådet) och berättar om sina erfarenheter som rådgivare, den nya gigekonomin och de vanligaste vägarna tillbaka till arbetslivet.
- Daha fazla göster