Bölümler
-
Skadliga kemikalier finns överallt i vår vardag, och ofta i köksredskap vi använder dagligen, speciellt redskap som utsätts för värme, så som skålar för mikron och stekspadar. Ekologirådgivare Anita Storm berättar vilka skadliga kemikalier som kan finnas i köksskåpen och hur du kan kemikaliebanta.
-
Det är semestertider! En tid på året då vi förhoppningsvis har möjligheten att koppla av och ladda batterierna inför hösten. Men också en tid som ofta är laddad med stora förväntningar och stress inför dem. Förväntningar inkluderar ofta pengar och konsumtion. Hur ska vi maximerar chanserna för att vår semester ska blir så lyckad som möjligt? Ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar och informatör Karin Lindroos diskuterar.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Hur hanterar vi osynliga pengar på bästa sätt? Och varför lönar det sig att prata pengar med kollegerna? Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia Wägar brinner för vardagsekonomi – för den ger möjligheter! Flera poddavsnitt med ekonomiteman på kommande!
-
Vad består plaggen vi har på oss egentligen av, och hur framställs textilierna? Ekologirådgivare Anita Storm reder ut begreppen tillsammans med informatör Karin Lindroos. Vi diskuterar silke, ull, viskos, linne, lyocell, polyester, bomull. #whomademyclothes #fashionrevolution
-
Att ta hand om skorna är en konst många har glömt. Plocka fram dina skor, en borste, trasa och skofett, och tryck på play. Tillsammans med ekologirådgivare Anita Storm och informatör Karin Lindroos fördjupar vi oss i skovård. Hurdana skor lönar det sig att satsa på och hur vårdar, rengör och förvar man dem på bästa sätt?
-
Kemikaliebanta vardagen: Städning. Det behövs inga kemikaliestinna städmedel, med grejer ur skafferiet kommer du långt. Ekologirådgivare Anita Storm ger konkreta tips för hur du använder ättika, socker, soda, citron och salt i vårstädningen. Och talar varmt för tallsåpan.
-
Varför är det så viktigt att äta enligt säsong? Och vilka råvaror är i säsong mitt i vintern? Hushållsrådgivare Elisabeth ”Lissu” Eriksson och informatör Karin Lindroos ger svar på frågorna och pratar om kålsallad, rotsaksgrytor och säsongstänk året om.
-
Den gemensamma måltiden ger barnen en trygg punkt i vardagen. Men den har även många andra fördelar. Projektet Tack för matens projektledare Sofia Grynngärds och informatör Karin Lindroos diskuterar vikten av att äta tillsammans.
-
En frågepodd inför jul med hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson! Hur får jag bort stearinfläckar från bordsduken? Skall den gravade fisken frysas in? Hur sorterar jag julens eventuella avfall? Hur putsas mässing? Dessa frågor och många fler besvaras i ett juligt avsnitt av Marthapodden.
-
Risgrynsgröt, havregrynsgröt, raw gröt, speltgröt, råggröt, stekt gröt – hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och informatör Karin Lindroos tar sig an den rådande gröttrenden.
-
Hur ser ett klädesplaggs väg ut från bomullsplantagen till din garderob? På vilket sätt utsätts plagget och de som arbetar inom industrin för kemikalier på vägen? Och hur gör du för att minimera mängden kemikalier i garderoben? Ekologirådgivare Anita Storm och informatör Karin Lindroos diskuterar.
-
Vad är mathantverk? Vad smakar det och vem gör det? Och varför lönar det sig att understöda finskt mathantverk? Elisabeth "Lissu" Eriksson, hushållsrådgivare på Marthaförbundet, och Karin Lindroos, informatör, diskuterar lokalt producerad och förädlad mat.
-
Vinbären och stickelbären (krusbär)nådde de finländska trädgårdarna i slutet av 1800-talet. Etnolog Yrsa Lindqvist berättar om varför det dröjde så länge, vilken betydelse bären haft under åren, och hur konserveringen av bär ser ut i Finland i dag.
-
Är det möjligt att äta billigt, hälsosamt och gott? JA! Men det krävs kunskap om matlagning och råvaror, och därtill intresse och engagemang. Hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson tipsar om billiga rätter och att ta tillvara gratis råvaror, så som svamp, bär och frukt.
-
Hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson tipsar om hur du kan ta tillvara trädgårdens höstskörd. Äpplen blir must eller bjuds ut på en lokal äppelbörs, krusbären körs tillsammans med andra bär och frukter genom råsaftcentrifugen och örterna mixas till en god pesto här och nu eller torkas för att smaksätta vinterns grytor.
-
I det här poddavsnittet gräver vi ner oss i potatisåkern och frossar i nypotatis. Hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson berättar om hur man på bästa sätt tvättar, kokar och äter den.
-
Skräpfisk = smarthfisk. Ekologirådgivare Anita Storm berättar varför det lönar sig att ta till vara braxen, mört, id och nors. Dessutom läckra förslag på tillredning.
Obs! Ljudet är inte det bästa i det här avsnittet, men blir bättre efter några minuter. -
Ekologi- och örtrådgivare Anita Storm berättar om vilda örters goda effekter på hälsa och välmående. Mera information finns i broschyren vilda grönsaker: https://issuu.com/marthaforbundet/docs/vildavaxter
-
Svinnkampens utsända besökte matbutiker i Vasa, Ingå och Nagu, för att diskutera matsvinn med konsumenter och köpmän. I det här avsnittet av Marthapodden pratar hushållsrådgivare och projektledare Elisabeth Eriksson och informatör Karin Lindroos om insikter gällande matsvinnet i hemhushållen från turnén. #svinnkampen
-
Hushållsrådgivare Solveig Backström och informatör Karin Lindroos diskuterat påsktraditioner och såklart påskmat. Varför äter vi ägg till påsk, hur länge skall lammfilén stekas och hurdana känslor har Backström inför memma?
- Daha fazla göster