Bölümler
-
På 60-talet användes Mozarts 21:a pianokonsert som soundtrack i filmen om Elvira Madigan, en film som gjorde sån succé så även konserten började kallas för Elvira Madigan! Men så här 2024, vad har åldrats bäst, filmen eller musiken?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom: hur jobbig var Mozart egentligen? Och så levererar Clara ett scoop om Bo Widerbergs film.
-
Superstjärnan Händel skrev ett underhållande verk om Jesu liv och död, lite som Life of Brian men på 1700-talet. Och än idag ställer sig folk upp när de hör det!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Clara Törnvall och Johan Korssell.
Vill du lyssna vidare på hela Händels Messias? Vår rekommenderade inspelning är den med Trevor Pinnock och The English Concert & Choir.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Alexander Zemlinsky känner sig ful, har dåligt självförtroende och har DESSUTOM blivit dumpad. Som terapi vänder han sig till H.C. Andersens saga om den lilla sjöjungfrun och översätter den till fantastisk musik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Följ med ner i djupet där vi pratar om både Disneyversionen och den lite grövre originalsagan.
Vill du höra hela stycket? Vår rekommenderade inspelning är den med Vasily Petrenko och Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.
-
När Wilhelm Stenhammar får höra Sibelius 2:a symfoni drabbas han av en konstnärlig kris kan musik vara så här bra?! Han drar tillbaka sin första symfoni och ger sig f*n på att skriva något lika bra. Och han lyckas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi pratar om det svenska soundet, om Stenhammar är tråkig eller inte och lyssnar efter Sibelius-inspiration. Dessutom: hur bra skulle Stenhammars ”Sverige” egentligen vara som nationalsång?
Vill du lyssna på hela symfonin? Vår rekommenderade inspelning är Stockholmsfilharmonikerna under ledning av Stig Westerberg.
-
Dags för en av världens mest älskade violinkonserter! Här står solisten verkligen i fokus, men inte på något showigt och lättsamt sätt. Istället hör vi en otäck spelman som vill locka ner dig i mörkret och en stampande isbjörn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill du höra hela verket? Enligt Johan och Clara är det inspelningen med Viktoria Mullova och Boston Symphony Orchestra under ledning av Seiji Ozawa som är bäst.
-
Harpan för oss lätt till drömmarnas värld, men den kan också göra mycket mer! I Germaine Tailleferres harpconcertino upptäcker vi till exempel spökharpan. Men hur kul tycker harpister egentligen att det är att spela glissandon?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom pratar vi om tonsättarkollektivet Les Six, där Tailleferre var den enda kvinnan.
Vill du höra hela stycket så rekommenderar vi inspelningen med harpisten Nicanor Zabaleta och Franska nationalorkestern i Paris under ledning av dirigenten Jean Martinon.
-
Bedich Smetanas första stråkkvartett Ur mitt liv vill du INTE missa! Den självbiografiska musiken innehåller bland annat minnet av en död fru, ungdomens danser och en ringande tinnituston.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom pratar vi om talande instrument och talande tystnad, om Smetanas tid i Göteborg och om alla tonsättare som fått syfilis.
Vill du lyssna vidare på stråkkvartetten? I så fall rekommenderar vi att du letar upp Pavel Haas-kvartettens inspelning.
-
Musik om avsked kan låta sorgligt och dramatiskt, men i det här fallet handlar det snarare om humor. Ett gäng musiker vill slippa hänga på ett slott och pappa Haydn löser det genom att skriva en symfoni!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Clara Törnvall och Johan Korssell guidar dig in i musiken, pratar om hur man lyckas skriva fler än hundra(!) symfonier och reder ut vad ”Sturm und Drang” är för något.
Vill du höra hela symfonin? Johans rekommenderade inspelning är den med Antal Dorati och Philharmonia Hungarica.
-
Pärts musik berör ständigt folk, så idag ger vi oss på vårt favoritverk av denna älskade est. Vilka är de två bröderna i musiken? Hur lät Pärt innan han blev så här harmonisk? Och vilken musik vill du dö till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Clara Törnvall och Johan Korssell guidar dig in i musiken.
-
Låt oss presentera musik att bli lycklig av ja till och med gifta sig till! Felix Mendelssohn började skriva musiken redan som sextonåring och musiksatte älvor, kärlekspar och åsneskrik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Clara Törnvall och Johan Korssell guidar dig in i musiken, försöker förstå den obegripliga handlingen i Shakespeares pjäs och pratar om låtar att spela på bröllop.
Vill du höra mer av musiken? Johans rekommenderade inspelning är sviten inspelad med Cleveland Orchestra och George Szell.
-
Är det ödet som knackar på dörren i denna odödliga klassiker? Beethoven tar oss från mörker till ljus och Johan berättar om när han hörde den här musiken för allra första gången. (Spoiler: det var inte i konsertsalen.)
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När du lyssnat igenom avsnittet är det kanske dags för dig att höra hela Beethovenfemman. Den rekommenderade inspelningen blev då Leonard Bernstein (skräll) och New York Philharmonics (på Sony).
-
Här kommer ännu ett avsnitt om musik som blivit känd tack vare filmskaparen Kubrick! Schuberts 2:a pianotrio är rytmisk och underbar, men visste du att han faktiskt snott från en svensk sång?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill du höra mer av Schuberts mästerverk? Johans rekommendation blev en riktigt klassisk inspelning med Beaux Arts Trio från 1969 på Philips.
-
Det blir en hel del vädersnack när vi tar oss an Vivaldis älskade klassiker De fyra årstiderna. Hör stormar, snöfall och tryckande hetta men också berusade bönder. Och så pratar vi om pizzan med samma namn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Blev du sugen på att lyssna på hela Årstiderna? Johans rekommenderade inspelning blev Trevor Pinnock, Simon Standage och The English Concert.
-
Geniet György Ligeti ville göra något helt nytt: skriva statisk musik. Och hans verk Atmosphères från 1961 är inget man nynnar med i precis! Så hur fungerar sån här musik egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi pratar också om Ligetis koppling till Sverige och om Kubricks film 2001: Ett rymdäventyr som gjorde hans musik känd för en större publik (men till en början blev han faktiskt rasande över musikstölden).
Vill du lyssna på hela stycket? Inspelningen med Finska radions symfoniorkester under ledning av Hannu Lintu är Johans favorit.
-
Idag blir det mörkt och makabert. Rachmaninov blev förälskad i Arnold Böcklins tavla "Dödens ö" och skrev en otrolig symfonisk tolkning, där rytmiska årtag långsamt för oss närmare de dramatiska klipporna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill du uppleva hela Rachmaninovs resa mot ön? Johans rekommenderade inspelning är Sankt Petersburgs filharmoniker under ledning av dirigenten Mariss Jansons.
-
Dora Pejaevi skrev sin enda symfoni (1916-17) i den rätt ovanliga tonarten fiss-moll. Men så var hon också en ovanlig person! Växte upp i lyx på ett kroatiskt slott men blev socialist under kriget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill du höra hela symfonin? Klart du vill.
Den lite krångliga rekommendationen den här veckan är leta fram Ari Rasilainen och Rheinland Pfalz State Philharmonic Orchestra för sats 1 och 2, och Sakari Oramo och BBC Symphony Orchestra för sats 3 och 4. Men du kan också göra det enkelt för dig och bara välja en.
-
Det här fantastiska Aaron Copland-stycket från 1944 innehåller allt du kan önska: ett nygift par, en orolig väckelsepredikant, en hymn från en utdöende sekt och helt fantastiska melodier. Inte konstigt att han fick Pulizerpriset!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill du lyssna vidare på musiken? Det här blev Johans rekommenderade inspelningar:
Originalbaletten för liten ensemble: Michael Tilson Thomas och musiker ur San Franciscos symforniorkester.
Orkestersviten: Antal Doráti och Detroits symfoniorkester.Och vill ni se dansen så finns den på Youtube.
-
Idag njuter vi av fantastiskt vacker musik för stråkorkester av Ralph Vaughan Williams, den genombrittiska tonsättare som i år firar 150 år. Men vem var Thomas Tallis? Och vad tusan är en fantasi i musik?!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill du lyssna vidare på stycket? Johans rekommenderade isnpelning är den med Sir John Barbirolli och Sinfonia of London.
-
ALLA älskar cellon! Ja förutom Antonín Dvoák då kanske... Men trots det lyckades han klämma ur sig denna publikfavorit. Här finns det intima, det stora svulstiga samt spår av en ungdomskärlek.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill du lyssna vidare på hela cellokonserten? Johans rekommenderade inspelning, som vi också lyssnat på i detta avsnitt, är Jean-Guihen Queyras och Prags filharmoniska orkester under ledning av Jiri Belohlavek.
-
Mahler var verkligen inte blygsam när det kom till sin musik. Hans andra symfoni, Uppståndelsesymfonin, kräver 120 musiker, ska innefatta ALLT och svara på frågor som har livet någon mening?. Håll i er!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Johans rekommenderade inspelning blev den från 1988 med Leonard Bernstein, New York-filharmonikerna, Westminster Choir, Christa Ludwig och Barbara Hendricks. Skivan gavs ut på Deutsche Grammophon.
- Daha fazla göster