Bölümler
-
Self-help antaa työkaluja itsensä ymmärtämiseen ja kehittämiseen, mutta se voi myös sysätä vastuuta hyvinvoinnista liikaa yksilölle. Millaisia ajatuksia self-helpin parissa uraa tekevillä Jennillä ja Emilialla on aiheesta? Tarvitseeko aina mennä terapiaan?
-
Jenni ja Emilia paneutuvat hyvin henkilökohtaiseen aiheeseen, nimittäin äidin ja tyttären väliseen suhteeseen. Millaisia odotuksia omalle vanhemmalle saattaa asettaa, ja miltä se tuntuu, kun äiti ei täytäkään odotuksia? Jenni ja Emilia jakavat myös kokemuksiaan onnellisista hetkistä äitiensä kanssa.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Toiset ovat nopeita tarttumaan toimeen ja tekemään päätöksiä, toiset tarvitsevat enemmän aikaa. Erirytmisten ihmisten toimintatapojen yhteensovittaminen voi olla haastavaa niin työelämässä kuin arjessakin. Miten tunnistaa mahdolliset ristiriitatilanteet ja kuinka selvitä niistä, kun vastapuoli onkin erilainen toimeen tarttuessa?
-
Tällä kertaa tieto lisää tuskaa. Maailmantuskaan ja ahdistukseen saattaa hakea apua kerryttämällä tietoa, selailemalla somea ja lukemalla uutisia. Auttaako se, vai saattaako doomscrolling lopulta vain pahentaa omaa oloa?
Pienessä teossa tarjolla mieltä rauhoittava hengitysharjoitus. -
Jenni ja Emilia keskustelevat tänään kapeasta naisihanteesta. Millaiseen muottiin naisen tulisi mahtua? Mitä tapahtuu, jos nainen pyristelee annetun muotin ulkopuolelle? Miksi koti-isiä ylistetään, mutta uraäitejä soimataan?
-
Jenni ja Emilia pohtivat kehonkuvaa. Mistä se muodostuu, millaisia odotuksia keholle tulee asettaneeksi ja saako omasta kehosta ylipäätään puhua ääneen?
-
Jenni ja Emilia keskustelevat tällä viikolla ulkopuolisuuden kokemuksesta. Millaista on, kun tuntuu siltä, ettei oikein kuulu joukkoon? Mistä tunne voi johtua? Mikä on fomo, eli fear of missing out, entä mitä tarkoittaa minglaus?
-
Masennus ei näyttäydy jokaisella samalla tavalla: toinen ylisuorittaa, toinen ei pääse sängystä ylös. Masennukseen liittyy myös yhteiskunnallisia odotuksia ja kirjoittamattomia "sääntöjä."
Pienissä teoissa Jenni ja Emilia jakavat vinkkejä masentuneen läheisille. -
Ensimmäisen kauden päätösjaksossa Jenni ja Emilia tarttuvat tunteeseen, joka on tabujen tabu, nimittäin kateuteen. Miksi kateus on niin häpeällistä? Ovatko suomalaiset tosiaan maailman kateellisinta kansaa? Mistä kateuden tunne oikeastaan johtuu?
-
Jenni ja Emilia pohtivat sitä, kuka on sopiva kertomaan mielipiteensä somessa. Entä mitä tehdä, jos haluaisi sanoa jotain, mutta ei uskalla? Miksi some on niin koukuttava ja mitä se meille antaa?
-
Jenni ja Emilia pohtivat empatiaa ja myötätuntoa. Näitä voi tuntea niin itseään kuin muitakin kohtaan. Mutta voiko olla muita kohtaan empaattinen, mikäli ei ole sitä itseään kohtaan? Entä voiko empaattisuus uuvuttaa?
-
Tarinoissa vastoinkäymiset käännetään aina voitoksi ja ikävistä tarinoista pitäisi ammentaa oppia, vai pitäisikö sittenkään? Pitääkö vaikeudet ja epäonnistumiset piilottaa vai olisiko niistä syytä puhua avoimesti?
-
Suomi on maailman onnellisin maa, vai onko kuitenkaan? Positiivisuus on hyväksyttyä ja ikäviä tunteita on hyvä välttää. Pitääkö tunteet jakaa hyviin ja huonoihin? Mitä jatkuva positiivisuuden tavoittelu voi aiheuttaa.
-
Menestystarinat saattavat maalata kuvaa johdonmukaisesta työskentelystä ja etenemisestä. Onko suoraviivainen menestys harhaa vai onko kyse sanoittamisen taidosta? Toisen menestys voi aiheuttaa myös kateutta, varsinkin, jos menestystä seuraa liian läheltä, kunka kateuden kanssa voi toimia?
-
Ensin työ, sitten huvit. Jenni ja Emilia keskustelevat reippaan ihmisen uupumisesta. Millaista on, kun ei voi antaa itsensä uupua ennen kuin työt on tehty? Mikä ajaa tunnolliseksi suorittajaksi? Kaksikko antaa myös harjoitusvinkkejä, joiden avulla voi harjoitella myötätuntoisempaa suhtautumista itseensä.
-
Pessimisti ei pety, mutta perfektionisti pettyy varmasti.
Ensimmäisessä jaksossa käsitellään odotuksia ja ihanteita. Millaisia odotuksia itse asettaa itselleen, entä ympäristö? Miten ihanneminän tavoittelu vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin?
Mielipäiväkirja on sarja, jossa sukelletaan mielen syövereihin. Oppainasi toimivat kirjailija ja median monitoimiosaaja Jenni Janakka sekä psykoterapeutti Emilia Kujala.