Bölümler
-
Kalibwoy, een van de leidende figuren in de Nederlandse dancehall scene, komt met zijn meest persoonlijke album tot nu toe. Het album combineert rauwe dancehall-beats met diepgaande teksten en verrassende samenwerkingen. Eerder werkte hij samen met o.a. Broederliefde en Yellow Claw. In 2010 won hij als eerste dancehall artiest de Grote Prijs van Nederland.
Presentatie: Andrew Makkinga -
Cabaretier Alex Ploeg speelt zijn solovoorstelling ‘Unplugged’. Gewapend met alleen microfoon en gitaar brengt hij harde grappen, persoonlijke verhalen en absurde sketches. In 2024 maakte Ploeg zijn toneeldebuut in het veelgeprezen stuk ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf?’. Ook is hij wekelijks te horen in zijn podcast ‘De Hete Brij’.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
Eksik bölüm mü var?
-
Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga onderzoekt samen met adoptiemoeder Annemieke Figee de complexe wereld van buitenlandse adoptie in hun podcastserie ‘De optie adoptie’. Ze praten met geadopteerden, moeders, adoptieouders en deskundigen, in Nederland en Zuid-Afrika. Dallinga is bekend van bekroonde podcasts als ‘Verstrikt’ en ‘Anoniem Intiem’.
Presentatie: Frénk van der Linden -
Kunstenaar Edo Maas (24) gold als een belofte in het wielrennen. Tot hij in 2019 een dwarslaesie opliep door een crash tijdens de jongerenversie van de Ronde van Lombardije. Na zijn revalidatie begon hij een opleiding tot illustrator aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Inmiddels studeert hij beeldhouwkunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Gent en maakt hij levensgrote sculpturen van lichamen.
Presentatie: Max Terpstra -
Regisseur Daria Bukvić brengt de bekroonde toneeltekst ‘The Almighty Sometimes’ naar de Nederlandse theaters. Over een jonge vrouw met bipolariteit. Bukvić is artistiek directeur en regisseur bij Theater Oostpool en maakte eerder voorstellingen als ‘Othello’, ‘Melk & Dadels’ en ‘Girls and Boys’. Daarnaast regisseerde ze de bioscoophit ‘Meskina’.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
Misdaadverslaggever Paul Vugts schreef ‘Een kritische blik op boven- en onderwereld’, waarin hij 25 jaar verslaggeving samenbrengt. Voor Het Parool volgt hij de misdaad in Amsterdam en ver daarbuiten. Eerder schreef hij bestsellers als ‘Hells Angels, motorclub of misdaadbende’ en ‘De Endstra-tapes’.
Presentatie: Andrew Makkinga -
Socioloog en schrijver Jolande Withuis reconstrueert in het boek ‘Moeder, antimoeder’ het leven van haar moeder. Een communistische vrouw uit de jaren vijftig en zestig; over ambities en de opvattingen over moederschap. Withuis schreef eerder biografieën van koningin Juliana en kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
Schrijver Marion Bloem brengt met ‘Verkleed in vreugde’ een eerbetoon aan haar overleden echtgenoot Ivan Wolffers, die in 2022 overleed. In de roman verwerkt ze herinneringen uit hun 52-jarige huwelijk. Bloem brak in 1983 door met haar debuutroman ‘Geen gewoon Indisch meisje’ en de documentaire ‘Het land van mijn ouders’.
Presentatie: Frénk van der Linden -
Singer-songwriter GINGE, de artiestennaam van Renée Rijpstra, droomde er ooit van om actrice te worden. Maar die droom vervloog door de muziek en zang waaruit GINGE ontstond. In haar muziek zijn sporen terug te vinden van r&b, jazz, neo-soul en pop. Afgelopen september kwam haar debuutalbum ‘Playing Around’ uit: een speelse vertelling van hoe de zangeres en songwriter omgaat met liefde, vriendschap en relaties.
Presentator: Stijn de Vries -
Regisseur Anna van der Heide brengt met haar jeugdserie ‘Hein’ een bijzondere serie voor het hele gezin, met lessen over het leven én de dood. Een jongen die ontdekt dat hij de doden kan zien en met ze kan praten. Georgina Verbaan, Frank Lammers en Waldemar Torenstra hebben onder andere de hoofdrollen. Van der Heide is bekend van films als ‘Brammetje Baas’ en ‘Meester Kikker’.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
De Belgische videokunstenaar en regisseur Johan Grimonprez is dit jaar eregast op het IDFA, waar een retrospectief van zijn werk te zien is. Grimonprez onderzoekt in zijn werk de invloed van de media op de geschiedenis. In zijn nieuwste film ‘Soundtrack to a Coup d’Etat’, ontrafelt hij de dekolonisatie van Congo en de moord op Patrice Lumumba, waarbij hij jazzmuziek verweeft met politieke intriges.
Presentatie: Andrew Makkinga -
Jeroen Krabbé viert op 5 december zijn 80e verjaardag. Ter ere van deze mijlpaal verschijnt het boek ‘Krabbé. Een biografisch portret’ geschreven door Rosa Koelemeijer. Het boek biedt een bijzondere kijk op het indrukwekkende leven van Krabbé. Ook is er een expositie in het Cobra Museum, waar acht nieuwe schilderijen van Krabbé te zien zijn - elk werk representeert een decennium uit zijn leven.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
Actrice Anna Drijver speelt de monoloog ‘De Mannen van Maria’, gebaseerd op de roman van Anneloes Timmerije. Over een jonge vrouw die in de 17e eeuw haar eigen pad kiest in koloniaal Batavia. Drijver is bekend van films, series en toneel, en werkt daarnaast als scenarioschrijver. Vanaf december is ze opnieuw te zien in het tweede seizoen van de Belgische hitserie ‘Knokke Off’.
Presentatie: Frénk van der Linden -
Actrice Hajar Fargan studeerde af in Culturele Antropologie, voordat ze aan de Toneelschool in Amsterdam begon. Ze vertolkte de hoofdrol in RWINA van de Toneelmakerij en in Triq Salama, de debuutfilm van Najib Amhali. Op dit moment speelt ze in Branden, een productie van Toneelschuur Producties en Theater Oostpool, samen met onder anderen Shahine El-Hamus en Malou Gorter.
Presentatie: Max Terpstra -
Tijdens het IDFA gaat de documentaire van Martijn Blekendaal ‘The Invisible Ones’ in première. In deze jeugddocumentaire vertelt hij de verhalen van vier kinderen, waaronder overlevenden uit de oorlog, die onzichtbaar moeten zijn, omdat ze hun leven anders niet zeker zijn. Blekendaal is regisseur, programmamaker, researcher en (eind)redacteur. Eerder maakte hij o.a. de veelbekroonde jeugddocumentaire ‘De man die achter de horizon keek’.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
Op 21 november gaat de film ‘Small Things Like These’ van de Vlaamse regisseur Tim Mielants in première. In dit aangrijpende drama, gebaseerd op de bestseller van Claire Keegan, speelt Oscarwinnaar Cillian Murphy de hoofdrol. Murphy vertolkt kolenhandelaar Bill Furlong, die in een klein Iers dorp de duistere geheimen ontdekt van een door de katholieke kerk gerund tuchthuis. Mielants en Murphy werkten eerder samen voor de serie ‘Peaky Blinders’.
Presentatie: Andrew Makkinga -
Sun Li schreef haar debuutroman ‘Kom maar liggen’, waarin ze een indringend verhaal vertelt over de hunkering naar succes, het belang van familiebanden en het verlies van alles wat je dacht te kennen. Sun Li debuteerde eerder met haar memoires ‘De zoetzure smaak van dromen’. Daarnaast schreef ze mee aan ‘Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes: 100 bijzondere Nederlandse vrouwen’, het ‘Chin. Ind. Rest.’ kookboek en het theaterstuk ‘Happy in Holland’.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
Componist en pianist Christiaan Verbeek komt met zijn debuutalbum ‘Texelodes’. Het album bevat twaalf muzikale odes aan zijn geliefde Texel, het Waddeneiland waar hij zijn eerste jaren doorbracht en dat hij nog altijd als zijn spirituele thuis beschouwt. Verbeek is vooral bekend als componist van filmmuziek. In 2014 won hij een Gouden Kalf voor zijn muziek in de film Helium.
Presentatie: Frénk van der Linden -
Emma Josten is actrice en rondde in 2019 haar opleiding af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Al vóór haar afstuderen verscheen Emma in diverse toneelproducties van Het Nationale Theater en International Theatre Amsterdam. Ook speelde ze in series als Het Geheim van Eyck en Killing Eve. Deze maand verschijnt de nieuwe speelfilm Tegendraads, waarin Emma de hoofdrol speelt.
Presentatie: Max Terpstra -
Na het succes van zijn voorstellingen 'Citizen K' en 'Some day my prince will come' komt meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz opnieuw met een theatervoorstelling waarin hij alle rollen voor zijn rekening neemt. Samen met regisseur Casper Vandeputte maakte hij de voorstelling 'Return of the king', over de remigratie van de gepensioneerde vader van Sadettin. Na vijftig jaar werken en wonen in Nederland stapte zijn vader op het vliegtuig naar Turkije, om daar de rest van zijn leven als koning te leven.
Presentatie: Willemijn Veenhoven - Daha fazla göster