Bölümler
-
Denne uka møter du Caroline som er stasjonsleder på en ambulansestasjon i Oslo. Hun forteller om fødselen med sine to barn. Og hvilke valg hun tok på veien. Caroline har sett mye som ambulansearbeider og vi kommer inn på hvordan det hun hadde opplevd gjennom jobben sin påvirket frykter hun hadde for sin egen fødsel.
Hun hadde flere spontanaborter og hadde fylt ut adopsjonspapirer da hun ble gravid med første. Hun forteller om sin første fødsel og hvordan hun i etterkant ble fysisk uvel da hun var i nærheten av fødeavdelingen på sykehuset hun fødte. Andre fødselen valgte hun hjemmefødsel, noe hun tidligere ikke kunne ha forestilt seg i det hele tatt. I denne episoden kommer du tett innpå Caroline og får høre om hennes opplevelser, betraktninger og hvorfor hun valgte som hun gjorde. Hvis du er i modus at du kun vil ha positive historier så spol litt ut i episoden til der hun snakker om sin første fødsel. Hvis du er sånn at du vil vite om alt som kan skje, også det som er traumatisk hør hele episoden.
Ressurser til ting vi snakker om:
Obstetrisk vold (engelsk ressurs, det er lite på norsk)Prøvetime gravidyoga online 2. juni og 4. juni 2020Du finner Ingeborg K her -
Denne uka får du medisinen jeg selv trenger etter en intens helg med to barn. En guidet meditasjon for å gi slipp og sentrere deg. Du kan gjøre den sittende eller liggende. Der du er. Viktigste er at du får være uforstyrret.
I helga kom jeg litt nærmere inn på to av de fineste damene jeg vet om. Jeg vil oppfordre deg til å gjøre det samme. Ta uka som kommer til å tørre å være sårbar med noen du kjenner. Dele om det som ikke er så lett. Mammalivet rommer alt. Ved å tørre å snakke om det som er utfordrende for deg så åpner du et rom for andre til å gjøre det samme <3 -
Eksik bölüm mü var?
-
Skal du føde og lurer på hva du kan gjøre for å lindre smerte i fødsel? I denne episoden av Nytt liv får du høre om hele spekteret av smertelindring. Om hvordan innstillingen din er første brikke i smertelindring. Du får høre jordmor Ainas utfyllende liste med naturlige teknikker. Og hva hun ser fungerer godt hos de som føder med henne. Vi går også igjennom medisinsk smertelindring. Og snakker om fordeler og ulemper med epidural.
Noe av det vi kommer innom:
Hormonene som er involvert i fødsel og hvordan de danser sammen i fødsel for å skape den beste effekten for deg når du er i fødsel. For å gjøre fødselen skånsom og få babyen ut på den beste måten. Og gi deg en opplevelse av at det her kan jeg takle.Forskjellen på medisinsk oxytocin og ditt egetHvorfor riestimulerende drypp kan påvirke smerteopplevelsenUndervurderte metoder for smertelindringGate effekten og hvorfor berøring kan hjelpe til med å redusere smerte under en rieVære sammen om forberedelsene slik at partner kan bidra når du har rier. Og du kan være tilstede fullt og helt.Tips til hvordan partner kan klemme/massere under rier for å lindre smerteVi snakker om epidural, mulige bivirkninger og hvordan babyen kan bli påvirketRessurser vi nevner i episoden:
Cayenne Ekjordh og DykteknikkenEvidence based birthDu finner jordmor Aina her, Ainas oversikt over metoder for naturlig smertelindring her og kan gjøre gravidyoga online med Ingeborg her.
-
Da Linde var 23 år fikk hun beskjed om at hun hadde endometriose. Legen fortalte henne at hvis hun ville ha barn burde hun begynne nå, da hun mest sannsynligvis ikke ville kunne bli gravid om to år. I denne episoden forteller hun historien om sin kamp for friheten til selv å velge når hun ville ha barn.
Noe av det du får høre mer om:
Å få høre fra legen som opererte at han aldri hadde sett så mye hos en så ung kvinneAt det å ta ut egg under operasjon ble et håp å holde tak i. Når hun stod midt i usikkerheten og redselen rundt å vite om hun kunne få barnÅ ta tilbake kontrollen og oppleve mestring når hun fikk de rette verktøyene.Følelsen av å stå på stupet til avgrunnen og ikke vite om livet går rett i dassÅ stole på seg selv og det du tror du vetDen lange veien for å endre kroppens miljø. Sulte kroppen for alt som skaper betennelser og østrogenÅ blotte seg, være sårbar og samtidig tåle detOrdets makt – du trenger ikke ta inn hva andre sier som din sannhet. Om å finne din egen sannhet og følge den. Både når det gjelder din egen kropp og når du er mor.Å tro at du er gravid for så å blø ut uten å kunne dele det med noenLinde snur bordet og spør meg et spørsmål som gjør at jeg ramler ut i en historie fra Balder sin fødsel og om å innse at den eneste veien videre er den du absolutt ikke vil gåSmerten ved å gi slipp og la egoet oppløsesÅ tørre å være sårbar. Gi slipp på alle oppfatninger om at dette skal jeg klare selv. Alle ideer om hvem jeg er og hva jeg gjør. Alle forestiller om hva jeg overhodet ikke gjørDu finner Linde på Facebook som Linde Falch Davidsen. Ingeborg K her. Og du kan gjøre gravidyoga online med meg her.
-
Skal du føde og er bekymret for fødselsskader? Eller har du født det kjennes ut som underlivet ikke er helt som det skal? Denne episoden er for deg.
Du får et innblikk i vanlige fødselsskader og fødselsrelaterte plager. Mange har ikke anelse om hva som kan skje og hvordan det kjennes ut. Og går derfor med plager lenge uten å gjøre noe med det. Det er synd fordi det hemmer både livskvalitet og kan forverres dersom du følger standard rådene om å knipe og gå tur.
Med på episoden er Sadie Lawler fra Hypopressiv trening Norge. Hun har personlig erfaring med skader og plager etter fødsel. Med å bli verre etter å ha fulgt standard rådene. Nå trener hun kvinner og helsepersonell i hele landet i den treningsformen som hjalp henne fra å se for seg å bli ufør til å nå ha en kropp som er med på å leve det livet hun ønsker.
Vi snakker om underlivsprolaps, smerter i underlivet, lekkasjer av urin/promp/avføring, bekkensmerter etter svangerskap, revning, klipp, delte magemuskler og hypermobilitet. Du får høre om hva som er symptomer på at noe ikke er helt som det skal. Og om standard behandlingsforløp når du snakker med legen din.
Noe av det du får høre mer om:
at måten underlivsundersøkelser skjer på ikke gir et godt bilde av hva som faktisk foregår. Det kan se helt annerledes ut når du står enn når du liggerat det som mange hører om at enten må du knipe mer eller så er det bare å operere ikke er sant for alleoperasjon av diastase, lekkasjer og prolaps er behandling av symptomet – og løser ikke opp i ubalansen som er årsaken til at du har denne utfordringenen helhetlig tilnærming til rehabilitering av fødselsskader og fødselsrelaterte plagerat vi fortsatt bruker netting i forbindelse med operasjoner her i Norge, men det er blitt ulovlig andre steder i verdenSadie sitt beste treningstips etter fødsel (<- ikke det du forventer!)å fokusere på en sterk og funksjonell kropp resten av livet – ikke å gjøre det du pleide å gjøre før du ble gravid som trening etter du har fødtat det går an å trekke sammen magemuskler ved trening, men ikke ved å trene de magemusklene som er delt (som er det som har vært forsket på her i Norge)hvorfor malasana som ofte fremstilles som den ultimate yogastillingen for gravide ikke er hensiktsmessig for de aller aller flestebehandling av arrvev i underlivet – som du kan gjøre selvog hvilken plage jeg fikk etter fødselen med BalderI episoden nevner Sadie tall på hvor mange kvinner som blir ufør etter fødsel på grunn av smerter. Vi jobber med å finne riktig studie men her er lenker som viser at opptil 5-7% av kvinner har smerter som vedvarer mer enn 5 år etter fødsel og som påvirker livskvaliteten negativt i stor grad:
Diagnostikk og behandling av bekkenleddsplager (på folkemunne bekkenløsning)Utbredelse av bekkenleddsmerter (pelvic girdle pain)Europeiske retningslinjer for diagnostisering og behandling av bekkenleddsmerter (pelvic girdle pain)Du finner Sadie og Hypopressiv trening Norge her. Ingeborg Kramprud her. Og kan gjøre gravidyoga med meg her.
-
Stående og oppreiste fødestillinger gir mindre smerte og færre komplikasjoner. Allikevel er det slik at mange av oss ser for oss en kvinne liggende på rygg når vi tenker fødsel.
I denne episoden snakker jeg med jordmor Aina om hvordan vi er kulturelt betinget til å tenke på fødsel som noe som skjer på rygg i en seng. Hvordan vi så lett ubevisst følger denne «forventningen» når vi er fødsel. Og hvorfor det er lurt å være oppreist i fødsel.
Noe av det du får høre mer om er:
At vi er kulturelt betinget gjennom filmer, serier, bilder og historier til å tenke på kvinner i fødsel som liggende på rygg. Og når i fødselen du burde ligge og når du burde stå (som er omvendt av det mange gjør)Hvordan innredningen på mange fødestuer inviterer deg til å følge bildet med å føde i senga. Og tips til hvordan du kan gjøre små endringer for å få mer plass til å bevege deg.Hvordan du kan øke rommet i bekkenet med opptil 30% under fødselForskjellen på å instinktivt velge en liggende fødestilling kontra det å bli bedt om det fordi det er prosedyre der du føderAt bevegelse i fødsel også handler om å gjøre fødselen så skånsom som mulig for babyenÅ mobilisere kraft og vilje til å endre stilling når fødselen er på sitt mest intensePartner sin rolle som en essensiell støtte ingen andre kan gi på samme måteHvordan mange av oss ikke er vant med å kjenne innover i kroppen og hvorfor det er så viktig å øve på det i forberedelse til fødselRessurser vi nevner i episoden:
Jordmor Aina sin nettside, Instagram og FacebookStillinger for fødsel med ball på Gravidyogaonline -
I denne episoden snakker jeg med fembarnsmor May-Britt Bjørke om da hun fødte første barnet uten partner. Og hvordan det å kun fokusere på seg selv i fødsel kan være en lettelse. Vi snakker om da hun var innlagt på sykehuset for igangsetting med sitt andre barn. Og hvordan hun var der uten partner i nesten 4 dager før fødselen kom i gang. Og vi snakker om den siste fødselen til May-Britt hvor hun nøt tidlig fase av fødsel hjemme.
Du finner May-Britt her, Ingeborg K her og kan gjøre gravidyoga online her. -
Jeg snakker med doula Marina Øksby om å skape et trygt, lunt og koselig rom inne på fødestua. Noe av det vi tar opp er hva kan du forvente og hvordan kan du forberede deg på overgangen fra hjemme til sykehus. Du får et superbra tips til deg som ikke får ha med partner inn (jeg ble så rørt jeg gråt en skvett da Marina sa det). Litt om hva som er god fødemat (sjokolade og sukker er ikke det beste). Hvordan beholde den gode roen etter fødsel - også når partner må reise hjem? Hva det betyr å forberede seg godt til fødsel og om partner som en viktig brikke i forberedelsen. Tiden rett etter fødsel og hvordan du kan bruke tiden best mulig på barsel. To intime ting du kanskje ikke har hørt om og som er viktig å få unna FØR du reiser fra sykehuset. Hva du kan gjøre før fødsel for å få det beste utgangspunktet for barsel. Masse gode eksempler på hvordan andre kan vise omsorg og kjærlighet for en familie i barsel.
Du finner doula Marina her, Ingeborg K her og kan gjøre gravidyoga online her. -
Jeg snakker med jordmor Aina om det å være hjemme i starten av fødselen. Noen av det du får svar på i denne episoden er hvor lenge kan det gå fra du kjenner første rie til du er i aktiv fødsel? Hvordan definerer vi aktiv fødsel? Hvem er det som ikke bør drøye hjemme?Hva er fordelene med å være hjemme under modning/latensfase/tidlig åpningsfase? Du får Ainas beste tips til å håndtere den første delen av fødselen. Og vi snakker om hvordan partner kan støtte sin fødekvinne hjemme
-
Om graviditeten, fødselen og de første dagene etterpå med Sverre. Noen av tingene du får høre mer om er fødselsangsten som slo inn samtidig som jeg så to streker på graviditetstesten. Emosjonelle berg og dalbaner i graviditeten. Hvordan jeg forberede meg til fødsel - selv om jeg var livredd. At jeg takket nei til igangsetting og fødte 15 dager etter estimert termindato. Følelsen av å dø når jeg fødte. Mitt beste minne fra barseltiden.
Du finner mer om meg her og kan gjøre yoga med meg på gravidyogaonline.
-
Dette er pilotepisoden hvor du får høre bittelitt om hvem som står bak - og hva som kommer.
Du finner Ingeborg her og du kan gjøre gravidyoga online her.