Bölümler
-
Ate heeft uitgezaaide prostaatkanker. Hij weet dat hij niet meer beter wordt. Hoe ga je om met zo’n perspectief? Wat betekent dat voor je dagelijks leven? Wat betekent het voor zijn vrouw en dochter? In deze podcast vertelt Ate er openhartig over.
Ate heeft een talent voor woorden. Hij publiceert dagelijks blogs en gedichten.
Je vindt deze op via de volgende pagina’s:
https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/personen/elkedageenstukje
http://www.atevegter.wordpress.com/
https://1001gedichten.wordpress.com
-
Ruim twee jaar geleden kreeg Yessica te horen dat ze ongeneeslijke longkanker heeft. Ze stond toen vol in het leven, met een drukke baan en veel sociale contacten. Toen veranderde alles. In deze podcast vertelt Yessica openhartig hoe het is om te leven met een palliatieve diagnose, wat het met haar doet en hoe het haar blik op het leven heeft veranderd.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Mariëtte kreeg in 2015 de diagnose borstkanker. Een heftige tijd van behandeling volgde. Ervaringsdeskundig en met de wens om iets te betekenen voor lotgenoten, vormt ze met Anita Schimmel, Yolanda Oosterwijk en Anneke Geitenbeek het team van Stichting Bratelle.
Bratelle richt zich op het ontwikkelen van een beha voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker. In deze podcast vertelt ze over haar eigen ziekte en het werk dat ze doet vanuit Bratelle. Ook geeft ze een belangrijk advies voor iedereen die de diagnose kanker krijgt.
Meer informatie over Bratelle vind je op https://bratelle.nl
-
Lon zet zich al bijna 10 jaar vanuit de Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker in voor een ‘Langer Beter Leven voor mensen met kanker’. Met gemiddeld 35.000 websitebezoekers per maand en een groot netwerk in de zorg, is de stichting een belangrijke speler in de wereld van kanker. Alleen al in 2020 werd ruim 700.000 euro besteed aan wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en projecten. In deze podcast vertelt Lon over het belang van voeding, beweging en welzijn voor alle mensen met kanker, het werk van de stichting en de ambities voor de toekomst.
--
Over Het Nationaal Fonds tegen Kanker
Het Nationaal Fonds tegen Kanker zet zich in voor een Langer Beter Leven voor mensen met kanker. Dit staat voor het vergroten van de overlevingskansen en het verbeteren van de levenskwaliteit voor mensen met kanker.
Het NFtK wil bijdragen aan een grotere kans om te overleven en te streven naar een optimale kwaliteit van leven door mensgerichte behandelingen (voeding, beweging en welzijn) vast onderdeel te laten worden van het oncologische behandelplan. Het NFtK denkt een bijdrage aan deze doelstelling te kunnen leveren door het geven van objectieve voorlichting en het mogelijk maken van gericht wetenschappelijk onderzoek en patiënt gerelateerde projecten. De focus ligt daarbij op voeding (o.a. het voorkomen van ondervoeding), beweging (o.a. kwaliteit van leven) en welzijn (o.a. psychosociale begeleiding).
Meer informatie over het Nationaal Fonds tegen Kanker is te vinden op www.tegenkanker.nl/
-
Remco schreef het aangrijpende boek ‘Kanker in de kantlijn’ waarin hij het ziekteproces van zijn vrouw Ingemar beschrijft vanuit zijn perspectief als naaste. Het boek laat onomwonden zien waar zij als partners samen, maar ook alleen door heen gingen, vanaf het begin tot na het overlijden van Ingemar. Openhartig en kwetsbaar.
In deze podcast vertelt Remco over de grote impact die kanker had op zijn leven en deelt hij inzichten voor naasten en nabestaanden die met kanker te maken hebben.
--
Over het boek van Remco:
Titel: Kanker in de kantlijn, eerste hulpboek voor ‘de partner van’
Auteur: Remco van der Molen Kuipers
Uitgeverij: GrowingStories
-
Tony is huisarts en eigenaar van de NHG geaccrediteerde Huisartsenpraktijk de Gors. Met een team van huisartsen, praktijkassistentes, praktijkondersteuners somatiek en praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg bedient hij een grote patiëntengroep in Purmerend. In deze podcast belicht hij het ziekteproces van kanker vanuit het perspectief van een huisarts. Hij gaat daarbij in op dilemma’s in de diagnosefase, het contact met specialisten in het ziekenhuis, huisartsenzorg in de palliatieve fase en het belang van nazorg.
---
Informatie over de huisartsenpraktijk van Tony van Wieringen:
Huisartsenpraktijk De Gors
Lisdoddestraat 30D
1441 NN Purmerend
https://huisartsenpraktijkdegors.praktijkinfo.nl
-
Judith heeft een drukke baan als projectmanager in het Amsterdam UMC. Ze leidt programma’s met onderwerpen als kwaliteitsverbetering en patiënt participatie. Dan wordt ze zelf ziek. Kanker. Haar wereld staat op z’n kop. Van zorgprofessional naar patiënt. Een moeilijke tijd breekt aan. Indrukwekkend, maar ook leerzaam. Ze ontdekt vanuit eigen ervaring waar het ziekenhuis nog kan verbeteren. Ze schrijft het allemaal op en geeft in eigen beheer het boekje ‘De witte muur’ uit. Ze doet dat samen met haar broer Herman die de treffende illustraties verzorgt. In deze podcast vertelt ze er alles over.
Kijk op www.hetboekdewittemuur.nl voor info en bestellen.
Op Instagram kun je alles volgen via @hetboekdewittemuur
-
Alicia en Samantha waren 15 en 13 toen ze allebei met leukemie in het Prinses Maxima Centrum lagen. Ze hadden contact met elkaar via briefjes die werden doorgegeven door de verpleegkundigen. De band die tussen hen ontstond hielp hen de zware tijd van chemo en behandelingen door te komen. Dit was de oorprong van stichting Nomi die ze later hebben opgericht. Met hulp van velen organiseren ze activiteiten, maken uitzendingen op You Tube en werken aan een app waarmee jongeren in het ziekenhuis contact kunnen hebben met elkaar. In deze podcast vertellen ze over hun tijd in het ziekenhuis en het mooie werk van de stichting.
Meer informatie? Kijk op www.stichtingnomi.nl
-
Gert heeft veel liefde om zich heen, een gezin waar hij van geniet, vrienden, familie. Ook heeft hij uitgezaaide dikke darmkanker. Onlangs kreeg hij te horen dat de artsen niet veel meer voor hem kunnen doen. Hij bereidt zich voor op afscheid.
Wat gaat er dan in je om? Wat is dan waardevol voor je? Wat is de betekenis van Huis aan het Water voor hem?
In deze podcast vertelt hij er openhartig over.
Gert Kreijne is overleden op 16 juli 2021, een maand na de opname van deze podcast.
-
Michel werkte internationaal in de pharma toen hij in zijn privéleven met kanker werd geconfronteerd. Het bepaalde in hoge mate de koers van zijn verdere loopbaan. Zo zette hij de stichting hersentumor.nl op, was hij 7 jaar directeur van KWF, zit hij in de raad van toezicht van de Ingeborg Douwes Stichting, is hij betrokken bij de oncologische startup Sensius en is hij bestuursvoorzitter van inloophuis Viore in Hilversum. In deze podcast vertelt hij over zijn persoonlijke betrokkenheid met kanker, deelt hij zijn rijke ervaring met de wereld van oncologie en breekt hij een lans voor informele zorg.
Meer informatie?
Kijk op de volgende links:
http://bit.ly/MichelRudolphie
https://www.sensius.biz
https://www.viore.org
https://www.ingeborgdouwesstichting.nl
==
-
Michiel promoveerde op 12 februari van dit jaar op het proefschrift “Enhancing the return to work of cancer survivors.” Zijn focus lag voornamelijk bij de rol van werkgevers bij reïntegratie van mensen die te maken krijgen met kanker. En bij het ondersteunen van werkgevers om succesvolle reïntegratie mogelijk te maken. In deze podcast vertelt de kersverse doctor over het onderzoek, de achtergrond ervan en de resultaten.
-
Begin april 2020 begonnen we vanuit Huis aan het Water dit podcastkanaal. Inmiddels heb ik bijna 40 mensen geïnterviewd, waarin ik hen uitnodigde openhartig te vertellen over henzelf. Eén van die mensen is Evelien van der Werff.
Onlangs is zij het podcastkanaal “Over Koetjes en Kanker” begonnen, waarin ze mensen spreekt over leven na kanker. Ze vroeg of ik ook voor haar microfoon wilde komen. In deze aflevering kun je luisteren naar dat gesprek. Ik vertel over mijn eigen ziekteproces, waar ik mee worstelde en over de waarde van goede nazorg bij kanker.
Michel Daenen
www.stichtinghuisaanhetwater.nl
-
Machteld richtte in 2005 samen met Sietske van der Veldt Care for Cancer op, een stichting gericht op oncologische begeleiding in de thuissituatie. Ook startte zij Care in Company, een adviesbureau voor vragen over verzuimmanagement bij kanker. Samen met Re-turn en Stap Nu richtte Machteld het Kenniscentrum Werk & Kanker op dat waardevolle achtergrondinformatie en kennis verstrekt. In deze podcast vertelt ze over haar persoonlijke ervaring met kanker en haar drijfveren achter haar werk. Ook geeft ze tips voor het ontwikkelen van goed werkgeverschap bij kanker.
Meer informatie over het werk van Machteld vind je op de volgende websites:
https://careincompany.nl
https://care-academy.nl
https://www.kenniscentrumwerkenkanker.nl
https://www.nationalekankerenwerkdag.nl
-
Brian startte eind 2020 samen met zijn broer Michel de Stichting Komma. Geïnspireerd op hun bekende broer Marc de Hond die een half jaar daarvoor overleed legt de stichting verhalen vast op video van ouders die ongeneeslijk ziek zijn. Hierdoor kunnen de kinderen hun vroeg overleden vader of moeder later beter leren kennen.
Inmiddels zijn er meer dan 100 gesprekken opgenomen. In deze podcast praat Brian over Marc, het ontstaan van de stichting en hoe ze de interviews opnemen. Ook deelt hij een scoop over de stichting.
Meer informatie vind je op Stichting Komma
-
Pauline is coördinator van de vrijwilligers die mensen ondersteunen op het oncologie centrum van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. In deze podcast vertelt ze wat haar werk inhoudt en wat de vrijwilligers betekenen voor de patiënten en hun naasten.
Adamas Inloophuis:
Spaarne Spaarne Gasthuis Hoofddorp
-
Aart werkte ruim 30 jaar als internist-oncoloog in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Hij is erelid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Met Esperanz was hij een pionier in het opzetten van regionale netwerksamenwerking. Later werkte hij op verschillende plaatsen als adviseur oncologische netwerkvorming. In deze podcast deelt hij zijn rijke ervaring en inzichten vanuit het perspectief van medisch specialist op het gebied van kanker.
-
Debbie en Peter vormden samen met hun twee jonge kinderen een gelukkig gezin in Purmerend. Toen werd Peter ziek. Kanker. Vorig jaar overleed Peter in Hospice “In Vrijheid” in Purmerend.
In deze podcast vertelt Debbie openhartig het hele verhaal, van A tot Z. Een lange aflevering, maar zeker de moeite van het luisteren waard als je wilt weten wat het betekent om als gezin te leven met een palliatieve diagnose.
-
Op 25 mei 2021 stapt Evelien op de fiets en gaat langs bij alle 75 inloophuizen voor kanker. Ze gaat vloggen over deze fietstocht waarmee ze geld inzamelt voor de inloophuizen en aandacht vraagt voor het mooie werk dat daar gebeurt voor mensen met kanker en hun naasten. In deze podcast vertelt ze openhartig haar indrukwekkende persoonlijke verhaal.
Meer informatie over de fietsactie vind je op: https://acties.kwf.nl/fundraisers/evelienwerff
Evelyn schreef twee boeken:
“Dit boek brengt geluk” en “Routeplanner door de jungle van kanker”
Meer informatie over Evelien vind je op www.evelienvanderwerff.info
-
Anne-Marie werd al jong geconfronteerd met een ernstige ziekte. Later kreeg ze tot drie keer toe de diagnose kanker. Als kind zong Anne-Marie wanneer ze maar kon. Ook in haar volwassen leven bleef zingen een belangrijke rol spelen. Vanuit Stichting ‘Kanker in Beeld’ leidde ze diverse koren waarin ze vele mensen de bijzondere werking van de stem en van samen zingen liet ervaren. In deze podcast vertelt ze haar indrukwekkende verhaal vol met waardevolle inzichten.
Meer informatie: https://www.kankerinbeeld.nl
-
Irma is hoogleraar "Psychosociale oncologie" aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In deze podcast vertelt ze hoe ze ertoe gekomen is zich te richten op onderzoek naar de psychosociale gevolgen van kanker, vertelt ze over de onderzoeken die ze doet en gaat ze in op het e-health instrument ‘OncoKompas’ dat ze ontwikkelde.
Meer informatie is te vinden op Samen Leven met Kanker
- Daha fazla göster