Bölümler
-
Palaamme Sami Liljan kanssa ketteryyden perustermeihin. Mikä ja mitä on Kanban? Mitä on häiriökysyntä. Kanban oli aikoinaan Scrumin kilpailija, ja siitä on kehittynyt hyödyllinen työkalupaletti ketterään tapaan toimia. Sami Lilja on Suomen tunnetuimpia alan kouluttajia ja hän on tottunut puhumaan asioista selkeästi ja ymmärrettävästi. Nauttikaa kun tajuntanne laajenee.
-
Keskustelemme Rami Sirkiän kanssa siitä, miten budjetoidaan ketteriä hankkeita, mitä edustaa Beyond Budgeting ja miten päästään kangistuneesta kustannusten johtamisesta arvontuoton johtamiseen. Jos ketterää ajattelua syleillään laajemmin johtamisessa päästään varmistamaan, että investointi ohjautuu jatkuvasti optimaalisella tavalla oikeisiin asioihin suhteessa yrityksen tavoitteisiin.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Keskustelemme Gabriella ingmanin kanssa fasilitoinnin merkityksestä. Esimerkiksi siitä miten voi varmistaa, että palaverit ovat merkityksellisiä, asiat etenevät ja saadaan tarvittavat päätökset tehtyä. Fasilitointi voi kuitenkin olla jotain paljon enemmän, se voi olla työkalu saada ryhmä kukoistamaan, keino ratkoa konfliktit ja varmistaa, että tiimin dynamiikka toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Tervetuloa kuuntelemaan!
-
Aleksi Lumme on tietokirjailija, metsästäjä ja suomalaisen keskustelukulttuurin kehittäjä. Hän on tunnettu työstään rakentavan keskustelukulttuurin edistäjänä, erityisesti polarisoivissa aiheissa, kuten susikeskustelussa. Keskustelemme Aleksin kanssa konflikteista ja siitä, saako ihmisten välisiä umpisolmuja auki.
-
Antti Niemi on valmentaja, kirjailija ja podcast -isäntä. Lisäksi hän työskentelee muutoksen parissa isossa vihreän kortin organisaatiossa. Aiheena onkin muutos isossa organisaatiossa; miten muutosta voi viedä eteenpäin kun markkina ja organisaatio muuttuu, strategia muuttuu, mukana on monta valmentajaa ja monentasoista osaamista. Antti kiteyttää kauniisti ja rauhallisesti edellytykset valmennuksen kautta tuettavaan systemaattiseen muutokseen.
-
Scrum on tapa hallita tuotteen tai palvelun kehitystä ketterässä viitekehyksessä. Termi tulee Rugbysta, ja ytimessä ovat tilanteisiin sopeutuvat, nopeasti toimivat ja itseohjautuvat tiimit. Sami Lilja on kokeneimpia Scrum -kouluttajia ja hänen koulutuksissaan on sertifioitu tuhansia ihmisiä toimintamallin saloihin. Sami perehdyttää meidät siihen mitä Scrum on tai mitä se ei ole.
-
Kokeneet valmentajat Arto Miekkavaara ja Kati Vilkki keskustelevat pelon kulttuurista. Arkikokemus puhuu sen puolesta, että pieni paine tai "pelko" vauhdittaa tekemistä, mutta varsinkin asiantuntijatyössä tutkimus on osoittanut, että työn tuottavuus laskee stressaavassa ilmapiirissä monistakin syistä. Tule kuuntelemaan miten yleensä hyvät tarkoittavat ihmiset saavat joskus huonon työympäristön aikaiseksi ja millä keinoin sieltä pääsisi pois.
-
Aina yksi ketterä tiimi ei riitä ja joskus yhden tavoitteen eteen uurastaa kymmeniä tiimejä. Näihin tilanteisiin on luotu malleja skaalata ketterää tekemistä. SAFe eli Scaled Agile Framework on tunnetuin tapa hallita laajoja kokonaisuuksia kuitenkin pyrkien kunnioittamaan ketterän kehityksen prinsiippejä. Meillä on matkaoppaana aiheeseen Rami Sirkiä, joka on kokenut valmentaja ja Nitor Deltan toimitusjohtaja. Hän on pisimmälle sertifioitunut SAFe -osaaja Suomessa.
-
Reaktorin Sami Lilja kävi Agile Alliancen XP2024-tapahtumassa Bolzanossa heinäkuussa puhumassa aiheesta “A New Look to Leadership.” Teemana olivat tuoreet kirjat ja tutkimukset johtamisesta psykologisesta näkökulmasta. Voitteko kuvitella, että tutkimusten mukaan miespuoliset sankarijohtajat eivät olekaan menestyksen salaisuus? Paketoimme todella herkulliset aiheet podcastin muotoon.
-
Ketterän valmentamisen pioneeri Maarit Laanti käy läpi skaalautuvien ketterien mallien syntyä ja Nokian kohtalonhetkiä tässä erittäin mielenkiintoisessa jaksossa. Tunnetuimmat skaalautuvat mallit SAFe ja LeSS syntyivät tarpeesta integroida useiden ketterien tiimien työtä yhden tavoitteen tai yhden arvovirran ympärille. Maarit on ollut aidosti asioiden ytimessä näkemässä mitä tapahtui ja myös itse luomassa malleja.
-
Kati Vilkki käy läpi millaisia mekanismeja liittyy muutokseen. Todellisuus on hyvin erilainen sillä, joka ajaa muutosta ja sillä, joka on muutoksen kohteena. Ihmiset rakastavat oppimista ja uusia ideoita kunhan ne tulevat omasta päästä. Toisen muutosvastarinta on toisen rakentavaa kritiikkiä. Keskustelemme siitä miten ihminen voisi kukoistaa muutoksessa, varsinkin kun muutoksen tahti tuntuu vain kiihtyvän.
-
Työhyvinvointiin vaikuttavat monet näkymättömät mekanismit. Ihmiset loistavat psykologisesti turvallisessa ympäristössä ja jos heihin luotetaan. Kati Vilkki käy läpi asioita, jotka meihin vaikuttavat. Olemme kaikki osa hierarkioita ja moniulotteisia valtarakenteita, johdamme asioita ja meitä johdetaan, annamme ja saamme arvostusta. Kati muuttaa näkymättömän näkyväksi ja opastaa miten luodaan ympäristö, jossa ihmiset kukoistavat.
-
Kati Vilkki ja Arto Miekkavaara keskustelevat siitä miten vallalla olevat yksilökeskeiset mittarointi- ja tavoitekäytännöt ovat motivaation tai suorituskyvyn kannalta lähinnä tuhoisia, ja niillä saattaa olla täysin päinvastainen vaikutus kuin on tarkoitettu. Ei hätää, tähän löytyy lääkkeitä ja erilaisia tapoja toimia; sellaisia, jotka saavat yksilöt ja ryhmät voimaan paremmin yhdessä yrityksen tuloskunnon kanssa. Kuunnelkaa!
-
Salum Abdul-Rahman on kokenut valmentaja ja tutkinut myös vallan perusteita (https://en.wikipedia.org/wiki/French_and_Raven%27s_bases_of_power). Keskustelemme tyypillisestä konfliktista, jossa ketterät hankkeet kohtaavat hierarkisen organisaation. Miten organisaation valtarakenteita, johtamista ja omaa ajettelua voisi tutkiskella näkökulmasta, joka mahdollistaisi ketterien hankkeiden onnistumisen ja kenties laajemmankin muutoksen organisaatiossa.
-
Kati Vilkki ja Reaktorin valmentajat ovat kehittäneet koulutuskokonaisuuden, joka kulkee sisäisesti nimellä VHA eli Vaativien Hankkeiden Akatemia. Ulkoisesti käytämme samoja moduuleita ylemmän johdon ja avainhenkilöiden koulutuksissa ja harjoituksissa. Koulutuksen ytimessä on ymmärtää itseään, ajatteluaan, tunteitaan ja toimintaansa varsinkin interaktiossa muun ympäristön kanssa ja etenkin haastavissa tilanteissa. Kun tulee tietoisemmaksi omasta toiminnastaan ja sen vaikutuksista, kykenee tekemään parempia valintoja sekä oman että muiden hyvinvoinnin ja yhteisten tavoitteiden edistämiseksi.
Aloitimme Katin kanssa hankkeen, joka pyrkii kiteyttämään keskeiset VHA -koulutuksen ajatukset podcasteiksi ja ajallaan myös kirjaksi. Tämä jakso keskittyy siihen mistä ihmisen näkemys todellisuudesta muodostuu ja kuinka voi tulla tietoisemmaksi omista urautuneista toimintamalleistaan ja ennakkoluuloistaan. -
Jarkko Kailanto on valmentaja, kouluttaja ja sähköinsinööri, joka on mahdollisesti muuttumassa humanistiksi. Keskustelemme tässä jaksossa ketteryyden ja organisaatiomuutoksen suurista nimistä, heidän ajatuksistaan ja siitä, miten he ovat vaikuttaneen Jarkon ajatteluun ja Reaktorin valmennukseen ja koulutuksiin.
Ohessa Jarkon muistiinpanot keskustelua varten:
David Rock - Quiet Leadership, Your Brain at Work
Brain Based Coaching, Neuroleadership Group
Kuuntelu, valmentavat kysymykset
SCARF
Dale Carnegie - Kuinka saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa (1937)
Patrick Lencioni - Five Dysfunctions of a Team
Absence of trust
Fear of conflict
Lack of commitment
Avoidance of accountability
Inattention to results
Arbinger Institute & Terry Warner - Leadership and Self-Deception, Anatomy of Peace, Bonds That Make Us Free
Being in the box
Kirjaa jaettiin vuosikaudet jokaiselle reaktorilla aloittavalle
David Maister - Trusted Advisor
Konsultoinnin portaat - käsiparista luotetuksi neuvonantajaksi
Trust equation:
(Credibility+Reliability+Intimacy)/ Self-Orientation
(Uskottavuus+Luotettavuus+Suhteen syvyys)/Itsekeskeisyys
Richard Hackman - Leading Teams
Menestyvän tiimin rakennuspalikat
Real Team
Compelling Direction
Enabling Structure
Supporting Context
Expert Coaching
60-30-10
Diana Larsen & Esther Derby
Agile Retrospectives
Secrets of Agile Teamwork (2010 työpaja)
Lyssa Adkins
Coaching Agile Teams
Agilesta
Agile manifestin allekirjoittajat, 17 kpl.
Scrumin juuret:
1986 Takeuchi ja Nonaka
Scrum viitekehys: Jeff Sutherland ja Ken Schwaber
Ken Schwaber & Mike Beedle - Agile Software Development with Scrum
Extreme programming:
Kent Beck, Ward Cunningham, Ron Jeffries
Kanban:
Taiichi Ono - Toyota Production System & Leanin juuret
David Anderson - Kanban
Donald Reinertsen - Product Development Flow
Henrik Kniberg
Scrum vs Kanban
Lean from the trenches
Agile Product Ownership in a nutshell
Spotify Model
Muita merkittäviä ja etenkin uudempia, ei vielä niin pitkään vaikuttaneita:
Immunity to Change
Crucial Conversations
Advice Trap
Flawless Consulting
Itselle merkittäviä oivalluksia:
Chris Hadfield - An Astronaut's Guide to Life on Earth
Kannattaa nauttia jo matkasta
Beau Lotto - Deviate
Pysähtyminen on ensimmäinen askel muutokseen
Brandon Sanderson
Tärkein askel jonka ihminen elämässään ottaa, on seuraava. -
Sami Lilja on pitkän linjan valmentaja ja kouluttaja, joka myös sertifioi ihmisten Scrum -osaamista. Keskustelemme Samin kanssa siitä, mikä ei ole ketterää. Monia asioita sanotaan ja koetaan ketteriksi, mutta Sami Lilja jakaa nyt absoluuttisen totuuden sitä mikä on aikuisten oikeasti ketterää. Ja mistä tunnistaa jos vain luulee olevansa ketterä. Ja mitä silloin pitää tehdä. Parasta kuunnella.
-
Teemu Hyyryläinen on kouluttaja ja valmentaja, jolla on mahdollisuus sertifioida koulutettavat Scrum -osaajat. Tässä jaksossa keskustelemme hänen suhteestaan Dave Snowdenin ajatuksiin. Dave Snowden on kehittänyt viitekehyksiä monimutkaisten ja kompleksisten asioiden, kuten haastavien toimintaympäristöjen ja ihmisorganisaatioiden, ymmärtämiseen.
-
Kati Vilkki on huikean kokenut organisaatiovalmentaja ja inhimillisyyden rakastaja. Keskustelemme Katin kanssa taidokkaasta kapinasta. Mitä jos yrityksessä johdetaan huonosti tai kulttuuri vaikka arvostaa stressiä ja ylitöitä, siten että kaikki voivat huonosti. Miten yksilö tai yhteisö voi voimaantua ja valita muuttaa asioita. Älkäämme olko uhreja, vaan muutetaan asioita kaikille paremmiksi Katin opastuksella.
-
Gabriella Ingman on valmentaja, joka tuo haastaviin tilanteisiin myös positiivista energiaa ja uskoa tulevaisuuteen. Keskustelemme aiheesta miten valmentajan persoonallisuus vaikuttaa valmennustilanteissa ja pitääkö valmentajan itse uskoa muutoksen onnistumiseen.
- Daha fazla göster