Bölümler
-
Simon Johnson och Daron Acemoğlu gästade LO-borgen för att prata om hur samhällen blir ekonomiskt och socialt hållbara. En sak stod klar: Båda älskar den svenska arbetsmarknadsmodellen. Men hur ska arbetet organiseras i framtiden? Silvia Kakembo modererade samtalet som sträckte sig från potentialen – och faran – med artificiell intelligens till hur arbetare måste involveras i den tekniska utvecklingen.
Medverkande: Årets nobelpristagare i ekonomi Simon Johnson och Daron Acemoğlu, professorer i nationalekonomi vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) och författare till böckerna “Power and Progress” och “Why Nations Fail” m.fl.. Samtalet spelades in den 6 december 2024.
This is a recorded discussion on worker-led technical development with the Nobel Prize laureates in economics 2024. Apart from a short Swedish intro, the podcast is in English.
-
Köerna till hjälporganisationers matbanker växer. I veckans avsnitt diskuterar Elinor och Silva barnfamiljernas kostnadskris och vad som krävs för att bryta utvecklingen. Varför bryr vi oss inte mer om fattiga vuxna? Vi diskuterar även arvet efter Fredrik Reinfeldts “arbetslinje”. Det som började som en kil mellan arbetare och arbetslösa har nu blivit en kil mellan svenskar och invandrare.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Idag gästas vi av Patrik Witkowsky, författare till boken ”Vi kan styra oss själva”. I USA arbetar 10% på ett företag till större delen ägt av de anställda. Men i jämlika Sverige har idéerna om att låta de anställda äga och styra företagen de jobbar på aldrig riktigt slagit rot på allvar, trots att det är förknippat med högre produktivitet och trivsel på jobbet. Hur kommer det sig? Vi reder också ut om ekonomisk demokrati är ett socialistiskt eller liberalt tankegods.
-
På andra sidan Atlanten närmar sig det amerikanska valet med stormsteg. Kampen är otroligt jämn. Demokratin står på spel - men det gör även ekonomin. Om Trump vinner valet riskerar inflationen att stiga igen. Är amerikanerna villiga att kasta demokratin överbord för att "make America great again", eller kommer Harris Magdamoderater till undsättning?Vi gör även ett nedslag i turerna kring Northwolt.
-
Arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa är de vanligaste skälen till överskuldsättning. Lena Pettersson, författare till boken Skuldsatt, gästar detta avsnitt där vi borrar i svenskarnas överskuldsättning och försöker flytta fokus från låntagarnas ansvar till långivarnas ansvar. Hur kan det vara möjligt att använda en statlig myndighet för att driva in ockerräntor på spelskulder som aldrig borde beviljats? Och varför kan en misshandel preskriberas, men inte ett nödlån?
-
Regeringen har presenterat sin höstbudget och vi kan konstatera att det är den mest ideologiskt färgade lunta vi sett på länge. Manliga höginkomsttagare (med bil/flyg) är de stora vinnarna. Men hur unik är denna fördelningsprofil? Vi blickar tillbaka över hur skattepolitiken utvecklats i Sverige de senaste decennierna.
-
Idag gästas podden av Daniel Lind, forskningsledare för facken inom industrins produktivitetskommission. I detta avsnitt gör vi en djupdykning i produktivitet. Hur har vårt samlade välstånd vuxit fram? Vad har Friedman ställt med för att sänka produktiviteten i svensk ekonomi? Är det möjligt med ekonomiska tillväxtmått som tar hänsyn till klimatet? Och klarar vi av att dela på kakan om den slutar växa?
-
"Privatisera vinsterna och socialisera riskerna." Så kan man kortfattat beskriva slutsatserna i regeringens nya utredning om hur ny kärnkraft ska finansieras. Silvia tycker det liknar kommunism att staten ska svälja kärnkraftens kostnader, Elinor tycker det är bra att regeringen förstår att marknaden inte kan lösa alla problem. Pengar och Politik är tillbaka efter sommaruppehållet! Vi benar ut intressekonflikterna i kärnkraftsfrågan, varför killar gillar energipolitik och vad annat politiken kan hitta på för 300 miljarder.
-
Den svenska EP-valvakan var ett hav av ledsna fascister och dansande miljöpartister - men inte nere på kontinenten. Vi tar några korta snabba om vad valresultatet säger om det politiska landskapet i Europa. Men den stora frågan i dagens avsnitt är hur det egentligen går för svensk ekonomi. Inflationen är låg men arbetslösheten hög. Hur det rimligt är det att en megakändis kan sätta sig på Riksbankens räntesänkarbroms? Vi gör även ett kort nedslag i vårdstrejken innan vi går på sommaruppehåll. Vi ses igen i höst!
-
EU-valet, eller "EP-valet" som nördar som Elinor säger, närmar sig med stormsteg. Men varför är det så svårt att skapa intresse för EU? I detta avsnitt borrar vi i aktuella valfrågor, risken för en Swexit och hur engagemanget för EU har gått från att vara en högerfråga till att bli en vänsterfråga. Plus: allt du behöver veta om kronan versus euron.
Har du en drömgäst i Pengar och Politik? Eller har du en fråga till oss? Hör av dig till [email protected]
-
Idag står vi inför utmaningen att göra ett roligt och lättförståeligt avsnitt om det finanspolitiska ramverket! Det må låta tekniskt, men handlar i grunden om rättvis finansiering av gemensamma behov. I podden benar vi ut djungeln av VA-system, stambanor, bygg och restaureringar som utgör den utgiftspuckel som Sverige står inför - och hur mycket dyrare allting blir om inte staten öppnar plånboken.Men vi börjar med en avstickare till LO-borgen där en ny ordförande valts på kongressen i helgen.
-
Ökad produktivitet är avgörande för att samhällets välstånd ska växa. Men kommer ett sjuttioelfte jobbskatteavdrag höja svensk produktivitet? Regeringens produktivitetskommission har släppt sitt första betänkande och vi utvärderar förslagen. Är det inte dags att vi unnar oss en arbetstidsförkortning? Och om vi höjer blicken, är evig produktivitetstillväxt ens möjlig? Vi frågar oss också när ska AI börja ta hand om disken istället för att göra kulturarbetare arbetslösa.
-
Forskaren Jesper Roine vill inte reducera ojämlikheten till korta sound bites. Sverige är bäst i klassen på ojämlikhet - eller sämst i klassen på jämlikhet kanske. I alla fall när vi tittar på takten i vilken klyftorna ökar. Men hur hamnade vi här? Elinor samtalar med Sveriges ledande ojämlikhetsforskare för att svara på den frågan, men svaret visar sig vara betydligt mer komplext än debatten låter påskina. Jesper Roine är professor i nationalekonomi på Handels, ledamot i Finanspolitiska rådet och författare till boken Därför är ojämlikheten viktig – om rika, fattiga och alla däremellan.
-
Det finns synnerliga skäl att stärka inkomstbortfallsprincipen. Regeringen har aviserat att den går vidare med skarpare tidsgränser i både arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen. Men att diskutera socialförsäkringar är en djungel av begrepp. Vi vill gärna lyfta blicken lite och tillåta oss själva att vara lite ideologiska. Är inte ättestupan en rätt oattraktiv samhällsmodell?
Ett älskat inslag i podden gör även comeback. Vad säger 390 dig? Veckans siffra är tillbaka!
-
Attackerna på civilsamhället - vi har hela listan. Stöd till etniska föreningar, fredsrörelsen, folkbildningen och fackligt bistånd dras in. Men vad är det som motiverar högerpartiernas åtstramningar? Och vilka konsekvenser får nedskärningarna för Silvias kanotlag?
Vi pratar även om varför begreppet "barnfattigdom" är lite missvisande.
-
Varsel, underskott och anställningsstopp hägrar i den svenska sjukvården. I detta avsnitt benar vi ut vårdkrisen och vad den beror på. Är det effektiviseringar som är svaret, eller mer resurser?
Silvia frågar sig om det är okej att belasta vården med en spökbollsskada och Elinor vill höja skatterna. Dessutom pratar vi om Silvias nyutkomna bok om påverkan och opinionsbildning.
-
Vad är en tankesmedja egentligen? Varför är det viktigt att kunna vidta sympatiåtgärder? I det här avsnittet gästar German Bender, utredningschef på Arena Idé, för att prata om tankesmedjornas roll och konflikten mellan IF Metall och Tesla.
Vi tar även en närmare titt på Timbros numera ganska utskällda rapport ”Efter Tesla”. Rapporten presenterar 7 långtgående förslag på en försvagad konlifkträtt. Spoiler alert: Vi håller inte med. -
Storbankerna gjorde rekordvinster i år. Det gjorde de förra året också. Mäktigt att få slå sitt eget rekord tycker flera direktörer på SEB, Handelsbanken och Swedbank. Det tycker inte vi. Är det verkligen av naturen givet att storbankerna ska få göra stora vinster på kundernas bekostnad? Behövs det mer konkurrens i banksektorn eller borde vi bara ersätta dem med en stark statlig bank?Silvia undrar om det om det är lite för lätt att hata bankerna. Elinor söker deltagare till ett nytt ränteuppror.
-
Förra veckan meddelade LO:s ordförande Susanna Gideonsson, som andra kvinna på posten i LO:s 125-åriga historia, att hon avgår. Borde LO-grytan saltas med lite identitetspolitik? I detta avsnitt rankar vi vilka frågor som vi tycker att nästa ordförande borde sätta tänderna i.
-
Hur ska vi se på skuld kontra skatt? Är det rimligt att låna till försvaret men inte till välfärden? Och vem ska pröjsa för kalaset?
Elinor och Silvia lär dig allt i du behöver veta om det finanspolitiska ramverket, och diskuterar om det är en låg statsskuld eller bostäder till rimlig kostnad som vi ska lämna över till nästa generation.
- Daha fazla göster