Bölümler
-
När Katarina fick cancer fick hon veta att det enda sättet hon kunde bli symmetrisk på var att göra en rekonstruktion. Platt var inte ett alternativ förklarade läkarna. Hon tvingades därför genomgå en rekonstruktion men ångrade sig genast. Implantatet var stort och ganska omedelbart lossnade det och orsakar nu svåra smärtor, men läkarna vill inte hjälpa henne. De tycker att det ser snyggt ut och de ”skär inte i frisk vävnad”. Att kroppen inte fungerar är sekundärt.
En uppdatering efter att avsnittet spelades in: Katarina har trots detta ändå inte fått någon operation av den offentliga vården. Hennes enda alternativ nu är att gå via en privat klinik för att äntligen få bli platt. -
Ulrika som också är med i boken Platt berättar i detta avsnitt om hur hon tog bort sina bröst. Det var lite som att ta bort en tandställning, menar hon, när brösten väl var borta kändes det som att man aldrig har haft dem. Vi är helt enkelt väldigt anpassningsbara, vi människor. I boken har Ulrika valt att bli porträtterad som sjöjungfru, om du lyssnar får du veta varför!
-
Eksik bölüm mü var?
-
Hur känns det att vara vaken och kunna prata med kirurgerna under sin bröstoperation? Kan man, trots vårdens budskap om motsatsen, känna sig mer kvinnlig utan bröst än med bröst? Vad är det egentligen som gör att man känner sig bekväm i sin kropp? Och varför uppskattade vi inte våra bröst mer när vi väl hade dem? Sofia H, som är en av de som är med i boken Platt, delar i detta avsnitt med sig av sina reflektioner om livet som platt och berättar om resan dit.
-
Mimi är en av de fantastiska kvinnorna som intervjuas i boken Platt. I det här avsnittet berättar hon sin berättelse om när hon fick bröstcancer och om sitt mål att bli 102 år gammal.
-
Yttre bröstproteser
Hur funkar det? Varför får man flera stycken? Finns det verkligen proteser som passar alla? I det här avsnittet konsulterar Fia och Hanna två experter som vet precis allt man behöver veta om proteser. -
Är vården när det gäller bröstrekonstruktion oetisk? Kan vården ändra på "sanningar" som man en gång i tiden kommit fram till trots att de delvis bygger på föråldrade värden och fördomar? Vi diskuterar med Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik och expert på patientcentrerad vård och delat beslutsfattande.
-
I detta avsnitt samlar Hanna och Sofia sina egna och två års samlade erfarenheter från arbetet i Plattnormen till tio handfasta tips om vad man kan tänka på om man får en bröstcancerdiagnos. Från att ta med sig sällskap till sjukhuset, till tips om frågor att ställa till sin läkare och framförallt, om vikten att lyssna på vad man själv känner är rätt beslut när det gäller ens bröst.
-
Påverkas ens kvinnlighet om man opererar bort de kvinnligaattributen, som bröst och äggstockar? Varför är det så oerhört provocerande attvälja bort bröst efter bröstcancer? Varför innebär vårdens riktlinjer vidbröstcancervård att bröst ska sparas eller ersättas till varje pris? Vi diskuterarmed Elin som studerat genusvetenskap och sett sig själv som lite av ett forskningsprojektnär hon fick bröstcancer och valde platt.
-
Sommaren 2011 lagade Hanna och Jenny mat i en kokgrop på en strand på Vindalsö i Stockholms skärgård på en scoutledarutbildning. Många år senare möttes de igen, men då hade båda fått bröstcancer och levde med varsitt bröst. Hör Jennys historia om hur det är att leva livet efter två cancerdiagnoser och med ett bröst och en bröstprotes.
-
Maria berättar sin historia om hur hon blev platt.
-
Vad kan man ha på sig när man inte har några bröst eller när man bara har ett? Ja, lite vad som helst. Kanske är utbudet till och med större än när man har bröst?
-
Matilda, som är en av Plattnormens grundare, berättar om hur hon blev en platt.
-
Att förlora sina bröst behöver inte innebära att man mår dåligt. Hör Ingela berätta om lyckan över att leva efter bröstcancer och om platt eufori!
-
Dejta utan bröst, går det? Jo, det går alldeles utmärkt. Och att inte ha två bröst när man dejtar, det är det perfekta rövhattsfiltret!
-
Lyssna på Cecilias historia. För drygt två och ett halvt år sen, 34 år gammal, fick hon bröstcancer, mitt under graviditeten med sitt fjärde barn. Cecilia lever i dag utan bröst, men vägen dit var lång. Cecilia driver det uppskattade Instagramkontot @mammormedcancer till stöd för alla mammor som drabbas av cancer.
-
Enligt det nationella vårdprogrammet för bröstcancer är bröstcancerkirurgi förenat med en ökad psykosocial sjuklighet i form av nedsatt självkänsla, störd kroppsuppfattning, påverkan på sexualitet, oro/ångest och depression. Botemedlet för detta är rekonstruktion, att se till de drabbade har två bröst efter cancer. Men rekonstruktion är inte för alla. Borde inte vården istället utgå från vad varje enskild patient vill?
-
I det här avsnittet berättar Fia och Hanna om hur de blev platta och om hur aktivism blev en oväntad biverkning av bröstcancer.
-
Podden presenteras av Hanna Björknäs och Sofia Jigrud.
Stort tack till Per Lindblom som står för jingel och ljudeffekter.