Bölümler
-
När den sansade kraften Maggie Strömberg uteblir får Torbjörn Nilsson och Henrik Torehammar fri lejd att fantisera om det kommande politikåret.
Tidöleveranser och partikongresser i all ära men vad händer om vi fokuserar på det som inte hänt?
Revykungssonen Torehammar får hjälp av Kisarevykännaren Nilsson för att pitcha sketchidéer, sång- och dansnummer. Och lite mimeri. Här är resultatet:
“Material Girl”
“Se upp!”
"Tidö-kadriljen"
“Val2025”
“Jödgjön samojdning”
“Rapbattle”
Gott nytt år!
-
Sverige har haft en lång rad statsministrar, men vad har egentligen deras respektive bidragit med? Borde Filippa snarare än Fredrik Reinfeldt varit statsminister?
Henrik Torehammar, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson talar i SvD:s politikpodd om Aina Erlanders intelligens, Ulla Löfvens pr-förmåga och Lisbeth Palmes barnomsorgsreform.
De ser ett mönster av skilsmässor på jobbet på statsrådsberedningen och ställer själva en fråga: Är det Birgitta Ed eller är det Ulf Kristersson som är Sveriges statsminister?
-
Eksik bölüm mü var?
-
Henrik Torehammar fortsätter sin bildningsresa in i manliga domäner han trodde han skulle slippa som inrikespolitisk kommentator.
Men när Fredrik Reinfeldt är ordförande för Svenska fotbollförbundet finns det många frågor att besvara för SvD:s sportkolumnist Anders Lindblad. Hur är “öppna hjärtan” kopplat till Reinfeldt-motståndet i fotbollsvärlden? Skulle Ylva Johansson kunna ersätta honom? Är Bajen vänster eller bara hipster? Hur fungerar Fifas röstningssystem med applåder på skärm?
-
Torbjörn Nilsson omformulerar veckans fråga till att bli allmänna tips på böcker skrivna av eller om moderater.
Ord som slampor, bimbos, Dick Östberg och Carl Bildt nämns.
Henrik Torehammar ställer de kritiska frågorna.
-
Håller kärnkraften – succefrågan från valet 2022 – på att glida Ebba Busch och regeringen ur händerna?
Maggie Strömberg har rest runt med regeringens mest energiska minister, Torbjörn Nilsson har lyssnat för mycket på klimat- och energidepartementets syntduo och Henrik Torehammar funderar över gasturbiner, enhörningar och Magdalena Andersson.
-
Kjell undrar om det finns brottslighet eller skandaler inom politiken som vi inte berättar om. Maggie Strömberg och Henrik Torehammar svarar jakande. Men det är komplicerat med medieetik, ansvariga utgivare, och det absolut vanligaste skvallret vi hört om i princip samtliga toppolitiker.
-
Henrik Torehammar och Maggie Strömberg tar sig an Magdalena Anderssons sjunkande förtroendesiffror.
Tar Centerpartiets och Vänsterpartiets ultimatum om regering ut varandra? Och vad är värst av anklagelser om antisemtism och pedofili?
Vi går igenom lärdomar från januariavtalet, sakpolitiken de rödgröna kan enas om och dömer av i målkonflikten mellan miljö och klimat – via årets julkalender.
-
Veckans fråga kommer från Andreas: Vilket parti har egentligen de roligaste kongress- eller stämmofesterna?
Maggie Strömberg och Henrik Torehammar berättar om hur det är att gå på fest med elevrådsordförande, och att Liberalerna tycker en powerpoint är festlig, medan centerpartister dansar på stolarna redan före förrätten.
-
I SvD:s politikpodd pratar Henrik Torehammar och Maggie Strömberg om resultatet av de nya Tidöförhandlingarna. Försöker regeringen smyga in informationsplikten i skolan bakvägen och vad innebär egentligen punkten om att regeringen vill hindra nya svenska medborgarskap? Och varför identifierar sig Gunnar Strömmer med Julia Roberts?
-
Hur fattas besluten om politikers arvoden och vilka kontroverser finns det kring politikers pengar? Det undrar Elin Terenius.
Henrik Torehammar guidar genom lönesättningen i riksdagen, förmåner och förhandlingar. Torbjörn Nilsson undrar om de svaga marknadsincitamenten: Varför är det så låg ersättning till de politiska uppdrag nästan ingen vill ha, men så hög till de som många söker sig till?
-
Muharrem Demirok har inte avgått – än. Men vad är det verkliga problemet i Centerpartiet? Regeringsfrågan? Eller har partiet en identitetskris?
Henrik Torehammar talar om gnälliga Rotatyklubbar. Torbjörn Nilsson kan inte sluta tänka på att ingenting kunde växa under den stora eken Annie Lööf. Maud Olofssons svampodling nämns också.
-
Veckans fråga kan ha ställts av någon som kom fram till Maggie Strömberg i en bar. Den handlar, vem som än ställde den, om varför keramikern Lisa Larson egentligen gjorde den keramikfigur av finansminister Gunnar Sträng (S), som finns i många svenska hem?
Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson ger ett initierat svar som inleds med ett skämt på ett spånmöte i Gustavsberg i början av 1970-talet och som avslutas med... ja, tar det någonsin slut?
-
Tidöavtalet ska förhandlas om i veckan. Och i Sverigedemokraterna pågår diskussioner om vilken väg partiet ska ta framåt. Ska man anpassa sig och bli som ett vanligt, ansvarsfullt parti. Eller ska man bevara sin särart och sitt antietablissemang. Kan en ny bok från Rebecka Fallenkvist ge svaret på frågan om vart partiet är på väg?
-
Veckans fråga kommer från Philip Franzén som undrar om de stora partierna någon gång nominerat en statsministerkandidat som inte är partiordförande.
I USA och i Tyskland är ju nomineringarna av president- och kanslerkandidater stora och uppmärksammade processer. Har en sådan ordning diskuterats i Sverige?
-
Är det amerikanska valresultatet goda nyheter för Tidögänget och ser Socialdemokraterna sin strategi rasa samman? Och kommer veckans EU-debatt för en gångs skull handla om EU?
Maggie Strömberg om att det är slappt att säga att USA-valet bevisar att skrämseltaktik inte fungerar. Henrik Torehammar om när Magdalena Andersson roastar eliten på Publicistklubben. Torbjörn Nilsson ser en genialisk Ulf Kristersson i nya SVT-programmet “Frågan är fri”.
-
Henrik Torehammar och Torbjörn Nilsson om varför lilla Sverige har så relativt många parlamentsledamöter.
Genom de återkommande motionerna om att minska antalet, via de politiska självbiografierna, spåras svaret på gåtan: Vem är den skyldiga?
-
Finansmarknadsminister Niklas Wykman vill att unga ska låna mer - har han brutit med sin läromästare Anders Borg?
Torbjörn Nilsson har läst den förre finansministerns nya bok. Henrik Torehammar gör en regeringsvänlig tolkning av vallöftet om amorteringar. Maggie Strömberg är pressetikens försvarare kring en viss skandal på en ö.
-
I en höstlovsspecial tar Henrik Torehammar ett saftigt bett av kunskapens frukt om svensk försvarspolitik. Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap, agerar lockande orm och klär varsamt av okunnighetens slöja.
Om den unika svenska försvarsindustrin. Om vilken BNP-nivå “försvarisar” blir tillfredsställda av. Och vilken centerpartist som egentligen var ansvarig för att Torehammars gamla hemkommun Kristinehamn fick tillbaka sitt artilleriregemente.
-
Frågeställaren Arne har tittat på partiledardebatt och undrar: Är Ulf Kristersson den mest klädintresserade och rentav välklädda statsminister som Sverige har haft?
Henrik Torehammar pratar om Magdalena Anderssons dräkter, Maggie Strömberg om Fredrik och Filippa och Torbjörn Nilsson nämner Rickard Sandler.
-
Överskottsmålet ska slopas! En parlamentarisk kommitté har nästan lyckats enas om ett nytt finanspolitisk ramverk. Men tar debatten om 1990-talet verkligen slut med det?
Maggie Strömberg, Henrik Torehammar och Torbjörn Nilsson pratar om partiernas rädsla för att ge varandra större spenderbyxor, experternas kritik, om politiker som nu talar om “att lägga kostnader vid sidan av” och varför det nya ramverket riskerar att sprängas.
- Daha fazla göster