Bölümler
-
Samtal med Mårten Blomkvist, författare till den nya Roy Andersson-biografin «Sånger från folkhemmet», som utkommer i dagarna, lagom till regissörens 80-årsdag.
«Det är ju en gåta när det gäller Roy Andersson. Var får han detta otroliga självförtroende från? Alltså detta driv som fanns redan när han gjorde En kärlekshistoria.»
Medverkande:
Mårten Blomkvist – kritiker och författare
Jon Asp – kritiker och redaktör i Point of View
(Tack till Riksföreningen Våra gårdar och produktionsbolaget KonstAB) -
En uppgörelse med konstens existentiella kris och samtidigt en hyllning till det okommersiella flummandet. Da Vinci-koden på LSD. I rollerna bland annat: Magnus Krepper, Isabelle Grill, Bo Melin, Lisa Lindgren, Victoria Dyrstad.
Göteborgskollektivet KonstAB, som framför allt odlat sitt uttryck och sin karriär på teatern, pratar om långfilmsdebuten Vernissage hos Gud.
Ett samtal om kollektivt och associativt skapande, om vikten av blandform och att riva ner barriärer, släppa på konventionerna men också att släppa greppet om publiken.
Och om kärleken till Mickey Rourke. Och varför Lars Ring och Kalle Boman på olika sätt förekommer i filmen.
Ossian Melin:
«Jag tror att vi har varit lika ärliga mot oss själva med den här filmen som vi har varit när vi har gjort teaterföreställningarna. Så jag tror att folk kommer förhoppningsvis känna att det finns samma energi och kraft. För Gud vet att ord som kvalitet eller bra och dåligt, det går inte att applicera riktigt på oss.»
Aladdin:
«Det är väldigt svårt att snacka om vad det är som gör att man kan ta det beslutet. Men det är väl 15 år av att vi har jobbat tillsammans, 15 år av att vi har byggt upp ett självförtroende. Och när man vågar lita på slumpen.»
«Det är så hårt på något sätt i Stockholm. Alltså rått och elakt. Kyligt och liksom lite spetsigt.»
Medverkande:
(Filip) Aladdin, manusförfattare och regissör till Vernissage hos Gud
Ossian Melin, manusförfattare och regissör till Vernissage hos Gud
Albin Stööp, producent till Vernissage hos Gud
Jon Asp – kritiker och redaktör i Point of View
(Tack till Riksföreningen Våra gårdar) -
Eksik bölüm mü var?
-
«Det är en sak att ge sig ut i Paris natten på en Vespa med en farlig kille. Det är en annan sak att ligga i ett väntrum och vänta på döden.»
«Jag kan känna en skuld för det. Jag kan förstå att människor kan känna att de blir använda eller utnyttjade.»
Tio år efter Belleville Baby har Mia Engberg fullbordat sin trilogi. Hypermoon tar oss med på en vindlande resa mellan Paris och Bagarmossen, från katakomberna till korridorerna på SÖS, från kroppens insida till yttre rymden.
Medverkande:
Mia Engberg – filmare, författare och grundare till produktionsbolaget Story
Jon Asp – kritiker och redaktör i Point of View
Tack till Våra gårdar och KonstAB -
Victor Malm (Expressen), Jacob Lundström (FLM/DN), Julia Finnsiö (SvD) och Alexander Kardelo (Moviezine) i samtal om den svenska filmkritiken under Stockholm filmfestival. Samtalsledare Jon Asp. (Tack till Stockholm filmfestival)
-
Erika Wasserman i ett samtal om romantiska komedin Året jag slutade prestera och började onanera, som har biopremiär 21 oktober.
Filmen handlar om Hanna som är mitt uppe i karriären men vill varva ner med ett andra barn med Morten. I stället blir hon lämnad av honom.
Katia Winter spelar Hanna och i övriga roller ses bland andra Vera Carlbom, Jesper Zuschlag, Henrik Dorsin, Nour El Refai, Bahar Pars, David Wiberg och Hannes Fohlin.
«Jag ville se ‹Curb› men med en kvinna i den här livssituationen och kanske med lite mer empati än vad Larry David har i sina narrativ.»
Medverkande:
Erika Wasserman – producent för filmer som Man tänker sitt och Avalon, f d filmkonsulent och nu regissör
Jon Asp – kritiker och redaktör i Point of View (povfilm.se)
(Tack till KonstAB) -
Ska dokumentärfilmen säga sanningen – och inget mer än sanningen – eller är det även ok att arrangera verkligheten?
Hynek Pallas och Olga Ruin diskuterar dokumentärfilmens väsen och vara, bland annat med utgångspunkt i den debatt som filmen Sabaya gett upphov till – i New York Times förra året, och härom månaden i tidskriften Kvartal. De båda kritikerna ger samtidigt en bakgrund till dokumentärens ökade status. Vilka uttryck och tendenser finns? Vilka filmer prövar något nytt och vad borde dokumentärfilmen ägna sig mindre åt? (Samtalsledare: Jon Asp)
Hynek Pallas är filmvetare, kulturjournalist och författare.
Olga Ruin är filmskribent och dokumentärfilmare, utbildad vid HDK-Valand och Biskops-Arnö. -
Film på rim – med spår av Kellermans Rocky, Linklaters Slacker och Jim Jarmuschs Coffee and Cigarettes.
Måns Nyman och Kristoffer Malmsten tar oss med bakom scenen till långfilmsdebuten Stammisar – i hjärtat av västra Södermalm. -
Är vackra monsterfilmen Titane av Raw-regissören Julia Ducournau en värdig guldpalmsvinnare?
Vem är egentligen Världens värsta människa, i det som är sista delen i Joachim Triers Oslotrilogi?
Och äntligen kommer Claire Denis drama Beau travail på svenska biografer – om hur en av filmhistoriens häftigaste dansscener kom till.
POV Film om två stora snackisar från senaste Cannesfestivalen och om ett av den moderna filmens sanna storverk.
Med Sofia Norlin, Jannike Åhlund och Jon Asp. -
Kritikern och filmaren – och Cannes-aktuella aktören – Stig Björkman om sin nya filmantologi, «Uppenbarelseboken, 203 texter om film» (utgiven på POV Books i början av juni).
Filmnestorn om sitt fantastiska urval av nya och gamla filmer, kända och mindre kända titlar. I avsnittet med särskilt fokus på rysk stumfilm, tidig Fellini och banbrytande iransk filmpoesi.
Med Stig Björkman och Jon Asp. -
Ska Chloé Zhao bli den andra kvinnliga regissören att vinna en Oscar för bästa film? Hennes Nomadland, nylig Golden Globe-vinnare och guldlejonet i Venedig höstas, är stor favorit.
POV Film ser Nomadland i ljuset av Chloé Zhaos tidigare filmer The Rider och Songs My Brothers Taught Me.
Med Sofia Norlin och Jon Asp. -
Lyssna på filmskaparna Ronnie Sandahl («Borg», «Tigrar») och Peter Modestij («6A», «Pleasure») i ett inspirerande samtal om hur svensk film behöver få upp humöret, och om hur manusförfattarna måste kavla upp ärmarna, äga sina produktioner och ta hjälp av rätt personer.
(Tack till BRF och KonstAB) -
POV Film tar upp tråden från Lisa Langseths Expressen-artikel «Våra idéer är räddningen för den svenska filmen» och överväldigas av Anthony Hopkins i Oscartippade dramat «The Father» på Göteborg filmfestival.
Medverkande: Lisa Langseth, Sofia Norlin och Jon Asp.
(Tack till BRF och KonstAB) -
«Jag vill att man ska följa mig och veta vad jag håller på med.»
Ruben Östlund tar en paus från klipprummet för att prata om den kommande filmen Triangle of sadness. Om filmlivet efter guldpalmen. Om att spela in under pandemi. Om att inspireras av de allra närmaste. Om publikkontakt och om Cannes 2021.
Medverkande:
Ruben Östlund – manusförfattare och regissör som vann guldpalmen för The square 2017
Jon Asp – kritiker och redaktör i Point of View (povfilm.se)
(Tack till KonstAB) -
Cannes-stämplade Ninja Thyberg långsfilmsdebuterar med «Pleasure» vid filmfestivalerna i Sundance och Göteborg. Lyssna på ett personligt samtal med regissören. Om resan från feministisk aktivist i Göteborg till hängiven porrfilmsskildrare i Los Angeles. Om arbetet med unga debutanten Sofia Kappel – i huvudrollen som Bella Cherry – och om vänskapen med alla amatörer på inspelningen. (Tack till BRF och KonstAB)
Medverkande: Ninja Thyberg och Jon Asp. -
Stina Ekblad läser fem dikter ur nya samlingen «En klase syrener» av Arsenij Tarkovskij – i översättning av Per-Arne Bodin och utgiven på POV Books. (Tack till Dramaten)
-
Filosofen Jonna Bornemark och dramatikern Lisa Langseth vill återta förnuftet genom mindre förpappring och mer förundran inom konsten och kulturen.
Lyssna på deras personliga samtal – en kritik av dagens känslolösa professionalisering och en önskan om mer magi, anarki och besjälning.
Med:
Jonna Bornemark – filosof och författare, fick stor uppmärksamhet med Det omätbaras renässans: en uppgörelse med pedanternas världsherravälde 2018, en bok som hon under hösten 2020 följde upp med Horisonten finns alltid kvar: om det bortglömda förnuftet (båda utgivna på Volante).
Lisa Langseth – dramatiker och regissör, aktuell med Netflix-serien Kärlek & anarki.
Jon Asp – kritiker och redaktör i Point of View.
(Tack till BRF och KonstAB) -
Dramatenchefen Mattias Andersson i samtal med Lisa Langseth – om konstens uppgift, att vara fri i sitt uttryck och ha fokus på publiken.
Medverkande:
Mattias Andersson – dramatiker, regissör och sedan mars i år konstnärlig ledare vid Dramaten.
Lisa Langseth – dramatiker och regissör, aktuell med Netflix-serien, Kärlek & anarki.
Jon Asp – kritiker och redaktör i Point of View.
(Tack till B-Reel Films) -
POV Film i samtal om nya «Berlin Alexanderplatz», om miljonvinnaren «New Order» och inte minst om den oförliknelige Andrej Tarkovskij. Varför är det ingen som har gjort remakes på Tarkovskijs filmer och varför ska vi se dem i dag?
Medverkande:
Mattias Nohrborg – producent på B-Reel Films och distributör på TriArt Film.
Sofia Norlin – manusförfattare och regissör bosatt Paris samt lärare på Stockholms konstnärliga högskola (fd StDH).
Jon Asp – kritiker och redaktör i Point of View.
(Tack till B-Reel Films) -
«Jag kom till Paris för att döda filmen, men filmen höll på att döda mig.»
Så skriver den prisbelönta filmaren Mia Engberg – hjärnan bakom porrfilmsantologin Dirty Diaries 2009, stort internationellt genombrott med Belleville Baby 2013, senast filmaktuell med Lucky One – i sin nya bok Den visuella tystnaden.
«En väldigt personlig berättelse om konst och liv» och «ett väldigt egensinnigt berättande», tyckte Nina Asarnoj om boken i P1 Kultur (6 nov).
Möt Mia Engberg i ett samtal om jakten på det «jaglösa», om en filmvärld som borde vara mer undersökande, om vad svensk film borde göra annorlunda, om att ha Marguerite Duras som sin stora idol – och om att trots allt leva vidare med filmen.
Medverkande:
Mia Engberg – filmare, författare och grundare till produktionsbolaget Story.
Jon Asp – kritiker och redaktör i Point of View. -
Mikael Marcimain går från katastroffilmen «Horizon line», SF Studios nya internationella satsning på nordisk talang, till SVT-serien «Jakten på en mördare», som skildrar Helénmordet 1989 fram till dess lösning 2004.
«Från solig sufflé till mörkbrunt långkok» – om att kasta sig mellan helt olika dramatiska världar, om att dyka ned i närtida nationella trauman, om fördelarna med att använda okända skådespelare och om att alltid söka det filmiska. - Daha fazla göster