Bölümler
-
I det sista avsnitten möter du Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare i FN och jobbar idag främst med Eliasson Group tillsammans med sina barn Anna, Johan och Emelie. Jan berättar om arbetet med att utveckla FN:s 17 hållbarhetsmål, hur vi ligger till och varför vi behöver arbeta radikalt horisontellt för att nå målen till 2030. Han ger oss även en tydligare bild av diplomati och berättar hur ett ordval räddade tiotusentals liv. Jan delar sina insikter om pandemin och hur vi nu kan överföra resurserna för att nå våra klimatmål.
-
In the eleventh episode you will meet Faraja Nyalandu, the Tanzanian lawyer who changed her career path and became a social entrepreneur to help empower young people through innovative digital educational programmes. Faraja tells us about going against the odds, leaving a stable career to pursue a strong idea, wanting to create a better world for children and young people.
-
Eksik bölüm mü var?
-
När Deqa Abukar var 19 år gammal startade hon inkubatorn Bling Startup i Järvaområdet i Stockholm. En ideell organisation med målet att bli en motor för entreprenörskap i utanförskapsområden. Deqa berättar om sin mamma som förebild för att själv bli entreprenör och hur vi bygger ett inkluderande samhälle samt bryter utanförskap med entreprenörskap. Deqa pratar om vikten av representation i alla rum och på alla platser, att man blir det man ser.
-
I den nionde avsnittet möter du Erik Lundin, den hyllade hiphopartisten som slog igenom som artist med ep:n Suedi som fick två Grammis och blev Årets hiphop/soul på P3 Guldgalan. Erik berättar om budskapen i sina texter och varför han bestämt sig för att bli en förortsambassadör och därigenom berätta historier som annars inte berättas. Vi får även reda på bakgrunden till Suedi och varför han bestämde sig för att göra en kollektion med samma ord tryckt på tröjorna.
-
I det åttonde avsnittet möter du Ida Östensson, skatetjejen från Umeå som i sjuan startade en jämställdhetsgrupp. Hon är idag en av det starkaste rösterna och opinionsledarna inom jämställdhetsfrågor genom Make Equal och FATTA-rörelsen som drev igenom den nya samtyckeslagen. Ida berättar om sina egna upplevelser av övergrepp, om varför vi måste utveckla sexualundervisningen till att handla om mer än anatomi, samt varför vi måste våga prata mer om porr.
-
I sjunde avsnittet möter du Barakat Ghebrehawariat, entreprenör, föreläsare och demokratiagent. Barakat berättar om sina egna erfarenheter om strukturell rasism och vad som krävs för att förändra systemet. Han förklarar vad normkritik innebär och varför ett möte med en ung pojke ledde till att han på heltid fortsatte arbeta med frågor om diskriminering och inkludering.
-
I sjätte avsnittet möter du Aurore Belfrage, techentreprenör, geopolitisk rådgivare, investerare och rådgivare till Sveriges Nationella AI center och vice Ordförande i tankesmedjan Global Utmanings Governance utskott. Aurore berättar om sin karriär som stand up-komiker i mellanöstern och vem som kommer sitta i förarsätet för utvecklingen av AI. Dessutom förklarar hon varför vi inte lyckas gå från ord till handling när det gäller att lösa komplexa samhällsutmaningar, och med en tydlig lösning på vad vi behöver göra framåt.
-
In the fifth episode you will meet Per Heggenes, the CEO of the IKEA Foundation, a philanthropy which is funded by INGKA Foundation, owner of Ingka Group, who own most of the IKEA stores worldwide. IKEA Foundation is spending 200 million euros per year to help people who live in vulnerable conditions. Since becoming the Foundation’s first CEO in 2009, Per has led the Foundation’s evolution into a global, grant-making philanthropy that funds programs in more than 45 countries.
-
I fjärde avsnittet möter du Parul Sharma, en av Sveriges främsta människorättsjurister som arbetar i både näringsliv och organisationer med mänskliga rättigheter och anti-korruption. Parul delar med sig av sin kunskaper och insikter om Sveriges hållbarhetsarbete och berättar varför hon tycker att vi tänker för litet för att kunna göra skillnad på riktigt. Hon berättar om hur man får unga flickor att gå till skolan i de mest konfliktdrabbade länderna, och utmanar oss lyssnare att tänka mer existentiellt på vår konsumtion och våra beteenden.
-
I tredje avsnittet möter du Georgi Ganev, VD för Kinnevik. Georgi berättar om Kinneviks senaste satsningar för att sadla om till en mer hållbar verksamhet och hur de tänker när de investerar i bolag. Han ger spännande exempel på teknikens förmåga som katalysator för samhällsförändring, och varför man som bolag inte kommer överleva om man inte har en tydlig och långsiktig hållbarhetsstrategi. Kinnevik är medgrundare till Reach for Change och har i år jobbat tillsammans i 10 år för att främja och stärka sociala entreprenörer och deras verksamheter.
-
I andra avsnittet möter vi Jonas Tellander, kemiingenjören som drömde om att bli golfproffs men sadlade om till entreprenör. Jonas grundade Storytel för 15 år sedan och är en av de mest framstående personerna i bokbranschens digitala utveckling. Jonas berättar om berättelsens kraft i att bidra till samhällsförändring, och varför vi behöver tillåta mer långsam underhållning för att möjliggöra mer kritiskt tänkande. Jonas delar med sig om Storytels vision om hur bolaget ska fortsätta bidra till ett mer hållbart och jämlikt samhälle.
-
I detta avsnittet får du lyssna på Sofia Breitholtz, VD på Reach for Change. Sofia har en lång bakgrund av att arbeta med samhällsfrågor på bland annat EU, FN, som vice vd på det sociala företaget Solvatten och som styrelseordförande för Project Playground. Sofia går tillbaka till sitt 12-åriga jag i Venezuela, berättar varför socialt entreprenörskap är stark katalysator till snabbare samhällsutveckling, och om Reach for Change’s mål om att tiodubbla sin samhällspåverkan till 2030.