Bölümler
-
I kartoffeldyrkningen er der en løbende kamp imod kartoffelskimmel, som hele tiden tilpasser sig de forædlede planters modstandsdygtighed og svampemidlernes effekt.
Der er intet quick-fix mod kartoffelskimmel.
Hør i denne podcast, hvordan vi kommer foran skimmelsvampen ved at kombinere resistensgener i planten og virkemekanismer i svampemidlerne, så vi også i fremtiden har en sund kartoffeldyrkning.
I studiet er Lars Bødker, landskonsulent i kartofler hos SEGES Innovation, som er med til at skabe den europæiske handlingsplan, som er grundlaget for den langsigtede vej til succes.
Du kan lytte de to første afsnit herunder.
Afsnit 1: Den største inkaskat - rejsen til Europa
https://open.spotify.com/episode/6NoXw5mjrcWDPcGZu39Bu8?si=9e78c4a097374acf
Afsnit 2:
Den største inkaskat - truslen
https://open.spotify.com/episode/5lfeOFBOLSJVIqbwDQAPu7?si=a54c7bde26bc4c26 -
I podcast-serien fortæller passionerede forskere om tre scener fra deres professionelle liv, som har formet eller forandret måden, de opfatter verden på.
Her i afsnit 1 fortæller afdelingsleder i SEGES Innovation, Rikke Krogshave Laursen, om sit liv med vand. Om om interessen for både vandmiljø, vandressourcer og manglen på vand. Og endelig o, hvordan data på vand kan skabe nye muligheder for os.
Rikke har oplevet nogle vilde øjeblikke, som du kan glæde dig at være med på. -
Eksik bölüm mü var?
-
Kan vandreservoirs være en mulighed for dig, som ikke har tilladelse til at indvende grundvand?
Og har vandreservoirs fået en ny rolle i et klima under forandring, hvor vi både oplever længere perioder med henholdsvis tørke og nedbør?
Det taler vi om i denne special-episode af Din Mark Lige Nu. I studiet er Ditte Olsen, konsulent hos SEGES Innovation i vand, miljø og klimatilpasning.
Og vi besøger undervejs tre landmand på Samsø, som har erfaring med at vande afgrøderne fra ressourcerne i deres vandreservoirs.
Du kan se mere om vandservoirs i dette webinar fra slutningen af 2023:
Vandreservoirs til markvanding og kvælstoffjernelse - SEGES TV -
Ukrudtsplanten hanespore betegnes som alvorlig trussel i majsmarken, og den er en af de værste ukrudtstyper overhovedet.
Hør i denne podcast hvorfor, og hvordan vi bekæmper. For der er muligheder, men du skal have fat i en kombination af forskellige værktøjer og din sædskiftestrategi bliver helt afgørende for, om du får succes.
Ekspert i denne podcast er landskonsulent i planteværn, Poul Henning Petersen, og med fra marken er Simon Lynglund fra Fuglsang I/S, en kvægbedrift i Nordjylland med 700 ha.
i videoerne her kan du se mere om hanesporen.
og her kan du læse mere om sædskiftestrategi i kampen mod hanespore -
Fristen for at nå i mål med en frivillig aftale om de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) rykker nærmere.
Du skal derfor vide, hvad du ser ind i både, hvis du indgår en frivillig aftale, og hvis du modtager et påbud vedr. et BNBO på dine arealer.
I denne podcast sætter vi fokus på dine muligheder som lodsejer med BNBO, og jurist i Landbrug & Fødevarer, Christina Kirk Mizzi, forklarer, hvad det er for juridisk proces, som følger dels en frivillig aftale og dels et påbud.
Du kan også lytte til andre podcast om grundvand, som vi har udgivet for nylig:
Grundvandsovervågningen i Danmark
Pesticid-godkendelse i forhold til grundvandsbeskyttelsen -
Hvordan måler man emissionen af lattergas? Og hvad bruges emissionsfaktorer til i forhold til gødning og klima?
I dette afsnit af vores podcast-serie om klima og gødning forklarer vi blandt andet, hvad en emissionsfaktor er, og hvordan det måles i marken. I dag fokuserer vi på lattergas, som er en af de mest betydende klimagasser fra landbruget.
I studiet er landskonsulent i gødskning Torkild Birkmose, specialkonsulent i klima, Alice Toft Christensen og seniorkonsulent i klima, Nanna Baggesen. De kommer alle tre fra SEGES Innovation.
Afsnit 1:
Gødning og klima: De store sammenhænge
Afsnit 2:
Nitrifikationshæmmere
Afsnit 3:
Potentialerne i biogas
Afsnit 4:
Efterafgrøder og den klimapotentiale -
I denne podcast om grundvandsbeskyttelse taler vi om grundvandsovervågningen i Danmark.
Den står GEUS for, og i dag fortæller chefkonsulent i GEUS, Lærke Thorling om, hvordan vi i Danmark overvåger vores grundvand og, hvorfor vi går det.
Du kan også høre, hvordan data fortæller en masse om vores ageren på blandt andet dyrkningsfladen nu og i fremtiden.
Du kan læse mere på hjemmesiden herunder, og her på podcast-siden finder du andre podcast om grundvandet i Danmark i forhold til markdriften.
https://www.geus.dk/vandressourcer/overvaagningsprogrammer/grundvandsovervaagning
og her på siden kan du lytte to andre podcast om vilkårene for grundvandet nu og i fremtiden:
- pesticidgodkendelse i Danmark if. grundvandsbeskyttelsen
- glyphosat-godkendelse og dens betydning -
Foråret 2024 er udfordrende, og det betyder, at der i hveden skal tages stilling til mange ting.
I podcasten om hveden i maj er der fokus på gødning, ukrudt, vækstregulering og svampebekæmpelse.
Hvordan forholder du dig eksempelvis til færdiggødskning i hveden?
Og den megen nedbør betyder i år bekæmpelse af septoria i de tidligst udviklede marker i stadie 32. Hvad skal du være opmærksom på i den forbindelse?
Vi hører også fra to planteavlskonsulenter, hvordan de ser opgaverne i hveden nu og resten af maj. Det er Daniel Damhus fra Velas og Kristian Arnold Davidsen fra vkst.
Så brug en halv time på at blive opdateret.
Podcasten er støttet af Planteafgiftsfonden. -
Det er ikke længere tilladt at bruge glyphosat på befæstede eller stærkt permeable arealer rundt om dine driftsbygninger.
Derfor skal der fra nu tænkes nyt i forhold til at holde dem rene. I podcasten gennemgår vi nye løsninger til at bekæmpe ukrudt på din gårdsplads eller grusvej.
Vi har i studiet besøg af Lars Bjørnsbo, adm. direktør i EcoStyle og Jens Erik Jensen, landskonsulent i planteværn ved SEGES Innovation.
Afdelingsleder i SEGES Innovation, Carsten Fabricius er vært.Du kan også lære mere her i artiklen her på Landbrugsinfo: https://www.landbrugsinfo.dk/basis/a/a/7/plantebeskyttelse_ukrudt_pa_udyrkede_arealer
-
De kulstofrige lavbundsjorde spiller en væsentlig rolle for klimagasemissionerne fra landbruget.
Men hvor meget tørv er der egentlig tilbage i dem? Og får vi mere ud af at oversvømme dem med saltvand, hvor det naturligt kan lade sig gøre?
Det er emnet i denne specialudgave af Din Mark Lige Nu, hvor professor ved Aarhus Universitet, Mogens Greve, giver en status på de kulstofrige lavbundsjorde her i 2024.
Han har været med til at opdatere det digitale tørvekort, som var 10 år gammelt, og Mogens Greve arbejder videre med endnu et digitalt tørvekort, som kan kigge endnu dybere i jordlagene.
Hør til sidst Mogens Greves bud på, om vi når at udtage jordene og stadig få en betydelig gevinst for klimaet.
Den 8. maj inviterer 2024 Landbrugsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen til temadag om udtagning af landbrugsarealer i Odense.Programmet er spækket med oplæg og samtaler om udtagningsindsatsen i Danmark, og du kan deltage i sessioner, som vækker lige netop din nysgerrighed. Du vil få nyeste viden fra styrelserne om udtagningsindsatsen og indsigt i andres praktiske erfaringer.
Du kan tilmelde dig her:
Temadag om udtagning af landbrugsarealer | Arrangementet (conferencemanager.dk) -
Foråret er sæson for gyllekørsel, men hvordan får du det optimale ud af din gylleudbringning - så du samtidig passer på klimaet?
Og hvordan kan du med udtagning af en gylleprøve optimere endnu mere? Det giver Martin Nørregaard Hansen fra SEGES Innovation gåde råd om i sæsonpremieren af "Din Mark Lige Nu."
Vi har også besøg af kvægrådgiver Maria Falkesgaard Jørgensen, Velas, som kommer med gode råd til at at være opmærksom på smitterisiko, når du kører gylle omkring en kvægbedrift.
Du kan se mere om råd til smittebeskyttelse i videoen her.
Podcasten er støttet af GUDP i projektet "Metoder til reduktion af ammoniaktab og øget metanudbytte fra biogasgylle". -
Lyt med her, hvis du vil med på en faglig rundtur omkring godkendelsen af pesticider og ikke mindst, hvordan vi i Danmark sikrer godt drikkevand igennem lovgivningen.
I podcasten herunder kan du høre mere om, hvordan i Danmark overvåger grundvandet og hvordan, vi bruger fortidens og nutidens data til at sikre kvaliteten i fremtiden:
Lyt podcasten om grundvandsovervågning her -
EU har godkendt glyphosat i yderligere 10 år, og i denne podcast debatterer vi, hvad det betyder for ukrudtsbekæmpelsen i Danmark.
Og vi debatterer, hvad vi har af alternativer, så vi står stærkt, hvis glyphosat en dag ikke længere må bruges. Men også, hvordan vi bruger vores viden og erfaring til at målrette vores forbrug.
SEGES Innovation har sammen med forskellige samarbejdspartnere arbejdet med "Alternativer til glyphosat i planteproduktionen", hvor fokus netop er at finde gode alternativer til glyphosat. Den viden kan du også få i denne podcast.
I studiet er Carsten Fabricius, Jens Erik Jensen og Poul Henning Petersen, landskonsulenter i planteværn ved SEGES Innovation.
...og i denne podcast kan du høre mere om, hvordan i Danmark overvåger grundvandet og hvordan, vi bruger fortidens og nutidens data til at sikre kvaliteten i fremtiden:
Lyt podcasten om grundvandsovervågning her
Projektet er støttet af Promilleafgiftsfonden. -
Mød Gregers Kristensen, som er landmand ved Kragelund Mose.
Her fortæller Gregers om sin fars bøvlede bløde marker, der blev til en sø og hvad hans motivation var for at kaste sig ind i et nyt lavbundsprojekt.
Lyt andre podcast om udtagning:
Jens Jørgensen Andersen fra Aalborg
Hvorfor udtager vi lavbundsjorde -
Jens Jørgen Andersen er landmand ved Aalborg og deltager i et jordfordelingsprojekt.
Men hvilke tanker ligger der bag at tage en del af sin landbrugsjord ud af omdrift, og hvilke muligheder ligger der i at kaste sig ind i sådan et projekt.
Jens Jørgen Andersen fortæller her også betydningen af, at fjorden truer med oversvømmelser af hans marker.
Du kan herunder lytte flere podcast om udtagning af landbrugsjord
Gregers Kristensens projekt ved Kragelund Mose
Udtagning af lavbundsjord -
Danske landmænd oplever i stigende grad udfordringer med vandlidende og oversvømmede jorder. I denne specialudgave af Din Mark Lige Nu debatterer vi udfordringerne, og hvad der kan gøres ved det.
Med fra studiet er Rikke Krogshave Laursen og Ditte Olsen, som er SEGES Innovation’s eksperter i klimatilpasning, afvanding og dræning. De fortæller bl.a. om en ny spørgeskemaundersøgelse, hvor mere end 800 danske landmænd, der har udfordringer med vand på deres marker, har svaret på spørgsmål omkring konsekvenser, årsager, løsninger mv.
Og en anden gæst, Malthe Juel Strandby, som er jurist i L&F, fortæller om, hvad du som lodsejer må foretage dig i forhold til dræning og vedligeholdelse af vandløb.
Vi taler også med landmand Niels Iversen fra Tinglev, som fortæller om hans rolle som både landmand og formand for det lokale vandløbslaug. Niels fortæller om, hvordan de får løst deres udfordringer med vand via godt samarbejde med Aabenraa Kommune.
På landmand.dk kan du finde artikler om udfordringer med vand i forskellige scenarier:
Landmandens handleplan: Løs dine udfordringer med vandlidende og oversvømmede marker (landbrugsinfo.dk) -
Vi har mange efterafgrøder i Danmark, da de er effektive i forhold til at reducere kvælstofudvaskningen. Men hvordan ser det ud med efterafgrødernes klimapåvirking?
Og kan vi maksimere kulstofinput til jorden og samtidig mindske lattergasudledningen gennem eksempelvis artsvalg, destruktionsmetode- og tidspunkt?
Det dykker vi ned i i denne podcast, som er den sidste i række af vores podcast om gødskning og klimaaftryk.
Du kan lytte de andre afsnit her:
Afsnit 1: De store sammenhænge
Afsnit 2: Nitrifikationshæmmere
Afsnit 3: Gødning og biogas -
Tilstanden i dansk havmiljø er for dårlig.
I denne podcast debatterer vi, om lokalt forankrede løsninger kan speede processen mod et bedre havmiljø op.
Lokale løsningsforslag er nemlig på trapperne her i slutningen af 2023 . For i år har fire Kystvandråd udarbejdet løsninger ud fra deres kendskab til lokalområdet.
Du kan i denne podcast høre, hvordan Kystvandrådene har arbejdet, hvordan de er sammensat, og hvad der nu sker med de rapporter, som de afleverer til deres respektive kommuner.
Du kan i podcasten møde medlemmer fra de fire Kystvandråd.
Lene Moth, biolog og projektleder i Rinkøbing Skjern Kommune
Jørgen Jørgensen, projektleder, Natur og Vand, Viborg Kommune
Samir Mujkanovic, udviklingskonsulent, Varde Kommune
og Mads Søndergaard Thomsen, sekretariatsleder Odense Fjord Samarbejdet.
Til at trække de store perspektiver er også Peter Kaarup, kontorchef i Miljøstyrelsen - og fra studiet i Skejby chefkonsulent i Vandmiljø hos SEGES Innovation, Flemming Gertz. -
Biogasindustrien er i rivende udvikling, og det forventes, at 2/3 af al husdyrgødning bliver afgasset i 2030.
Det producerer en masse CO2-neutral gas, men anvendelse af husdyrgødningen i biogasanlæg reducerer også klimapåvirkningen fra landbruget.
Bliv i denne podcast klogere på, hvordan biogasanlæg fungerer, og hvorfor de reducerer klimapåvirkningen.
Din vært er landskonsulent i gødning, Torkild Birkmose fra SEGES Innovation, og med til at debattere er også faglig direktør i Biogas Danmark, Bruno Sander Nielsen, samt chefkonsulent i biogas og bioraffinering, Lars Villadsgaard Toft.
De øvrige afsnit i serien kan du lytte her:
Afsnit 1: De store sammenhænge
Afsnit 2: Nitrifikationshæmmere
Afsnit 4: Efterafgrøder -
Hvad er nitrifikationshæmmere og hvad er klimapåvirkningen, når man anvender dem?
Det kan du blive klogere på her i afsnit 2 af vores podcast-serie om sammenhængen mellem gødning og klima.
I dagens afsnit er Nanna Hellum Kristensen vært. Hun er landskonsulent i gødning hos SEGES Innovation, og med i studiet er også Kristan Furdal Nielsen og Martin Nørregaard Hansen.
Her kan du lytte de øvrige afsnit:
Afsnit 1: De store sammenhænge
Afsnit 3: Gødning og biogas
Afsnit 4: Efterafgrøder - Daha fazla göster