Bölümler
-
En utmaning som många fastighetsägare har är hur de ska renovera och framtidssäkra sina äldre fastigheter – och dessutom göra det på ett hållbart sätt. Vi djupdyker i ämnet och tittar på möjligheter, utmaningar och vilka hållbarhetsaspekter som är viktiga att tänka på
Med oss i podden har vi Kristina Mjörnell, från forskningsinstitutet Rise, som berättar om de olika hållbarhetsperspektiven att ta hänsyn till. Vi pratar även med Markus Paulsson, energistrateg på Lunds kommun, som berättar om deras medverkan i ett EU-projekt och lyckade energieffektivisering och renovering av området Linero.
-
Kan vi få mer hållbara fastigheter genom att optimera energianvändningen och kapa effekttopparna? Vilka nya möjligheter skapas av digitaliseringen och smart teknik? Vi tar hjälp av Kenneth Ahlström på Kopparstaden, som delar med sig av lyckade exempel, samt Jonas Holmberg och Göran Danling på Riksbyggen som gjort en spännande AI-satsning för värmeoptimering.
-
Eksik bölüm mü var?
-
I dag planeras städning, sophämtning och gräsklippning efter kalendern, något som innebär att många insatser görs när behovet inte riktigt finns. I det här avsnittet tar vi reda på om sensorer kan förenkla planeringen och göra att skötsel görs efter behov. Vad krävs i så fall av tekniken och hur väl fungerar det i dag? Och finns det pengar att spara?
Podden gästas av Mats Flankör på Kraftringen, som har genomfört tester i Lund och Malmö med sensorer i sopkärl och blomkrukor. Gästar podden gör även Daniel Svensson på konsultbolaget Energy Service Management, ESM. Han berättar bland annat om budgetstyrd vs behovsstyrd fastighetsförvaltning och vilka pengar som finns att spara.
-
FN:s klimatpanel IPCC slår fast i sin senaste rapport att extremväder blivit allt vanligare och att det kommer fortsätta att öka. I Sverige innebär det kraftigare skyfall, värmeböljor och längre perioder av torka. Förändringarna ställer helt nya krav på stadsplaneringen och fastighetsägare. Hur mycket kommer klimatförändringarna att påverka hur vi bygger och hur kan vi anpassa fastigheterna?
Gästar podden gör Helena Bjarnegård, riksarkitekt på Boverket och ordförande i Rådet för hållbara städer, Karin Hjerpe, analytiker på Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI samt Sara Tärk, landskapsarkitekt på Sweco.
-
Varje år inträffar ungefär 24 000 bostadsbränder varav drygt 6 000 är så allvarliga att Räddningstjänsten rycker ut. Kan ny teknik göra våra fastigheter mer brandsäkra och få ner antalet bränder? I vårt senaste poddavsnitt djupdyker vi i ämnet. Vi pratar bland annat om hur vi kan planera in smart teknik som ökar brandsäkerheten redan i projekteringsfasen men också hur tekniken hjälper oss att göra rätt genom att påverka våra beteenden.
Med oss har vi Michael Strömgren, Chief Innovation Officer på Briab, Maya Stål Söndergaard, brandingenjör och gruppchef på Brandskyddslaget Malmö och Björn Flinth, tidigare ordförande för Civilförsvarsförbundet i Ludvika.
-
I dag är det fullt möjligt att 3D-printa ett hus, men vad finns det för fördelar egentligen? Kommer byggarbetsplatserna att ersättas av stora 3D-skrivare och vad kommer effekterna i så fall bli? Hur ligger vi till i Sverige jämfört med andra länder?
I podden deltar två personer som ligger i framkant av utvecklingen. Tobias von Haslingen, som är en av grundarna till Concrete Print och har 3D-printat ett hus i betong. Helena Westerlind är arkitekt och forskare på KTH. Hon forskar specifikt om 3D-användning av betong och även om återbruk av betong.
-
Inom industrin har de digitala tvillingarna varit ett viktigt verktyg sedan länge, och nu börjar de även hitta sin plats inom fastighets- och stadsplanering. Men varför behövs egentligen digitala tvillingar och hur kan fastighetsbranschen dra nytta av tekniken?
För att besvara frågorna har vi tagit hjälp av Oliver Larsson, samhällsutvecklare på Ramboll, samt Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret i Göteborg som skapat en Digital tvilling av Göteborg.
-
Vårt mest praktiska avsnitt hittills. Den här gången tittar vi på ett vanligt boende och ser vad du kan installera i dag för att spara pengar och leva mer hållbart. Vi tittar på olika lösningar som kan göra skillnad och pratar om vilka effekter du kan få direkt. Hur snabbt kan du tjäna in kostnaden för en smart lösning? Vilka uppoffringar måste göras för att leva mer hållbart och funkar det i verkligheten?
Deltar i podden gör Peter Esse, poddare på Teknikveckan.se och Hampus Oxenborg, grundare av Interaktiva Fastigheter.
-
Smarta hem kan göra skillnad sett till att hushålla med resurser, men du börjar först se större effekter när du kopplar upp en hel fastighet, stadsdel eller för den delen en hel stad. Med utgångspunkt i Toyotas nya smarta stad Woven city som byggs i Japan tittar vi närmare på vilka fördelar det kan få med smarta lösningar i ett större perspektiv. Vilka innovativa och hållbara lösningar tas fram och vad kan vi ta med oss när vi utvecklar våra svenska städer?
Vi bekantar oss också med Ebbepark, en smart stadsdel som växer fram i Linköping som även fungerar som en testbädd för hållbar stadsutveckling. Deltar i podden gör Erik Gustafsson, informationschef på Toyota Sverige och Sara Malmgren, projektledare för testbädd Ebbepark.
-
Det smarta hemmet innebär att många vardagsuppgifter kan automatiseras. I det här avsnittet blickar vi framåt mot en inte allt för avlägsen framtid där hemmen och mycket annat i vår vardag sköter sig på egen hand. Vad kommer automatiseras i våra hem och inte? Hur kommer det påverka oss som människor? Och kan vi bli för beroende av tekniken? Gästar podden gör Daniel Akenine, nationell teknikchef för Microsoft i Sverige och medlem i regeringens digitaliseringsråd och Erik Bergström, känd som Kabel & kaffe på Instagram och Youtube, som bland annat delar med sig av hur han automatiserat både sitt hem och sin pizzabeställning.
-
En allt större del av handeln sker online, men hur smart är egentligen logistiken? Vi reder ut hur våra nätinköp levereras i dag och hur hållbara dessa lösningar är. Vi tittar också på framtidens paketleveranser och deras fördelar och utmaningar. Kommer den ökade mängden av hemlevererade paket även att påverka utformningen av bostadsfastigheter – kommer alla ha leveransboxar hemma i framtiden?
Medverkar i podden gör Mona Kjellberg, Marknadsanalytiker på Juni Strategi och Analys och Catrin Lammgård, som forskar inom hållbara transporter på Göteborgs Universitet.
-
Kollektivet har gjort comeback och blivit en modern boendeform som ger stora fördelar för klimatet. Hur mycket kan vi minska klimatavtrycket genom att dela gemensamma ytor och hur ställer sig folk till den typen av boende? Vi tittar på möjligheterna och utmaningarna med co-living. Gästar podden gör Katarina Liljestam Beyer från företaget Colive som erbjuder kollektiva boende med all-inclusive, Cris Geiger från kollektivet Moder Jord och Susanne Malmgren, Akademiska hus.
-
Hur ska fastighetsbranschen hänga med i den tekniska utvecklingen? Hur säkerställer vi att det vi bygger idag är relevant även om 50 år? Och vem ska betala för det? Det och mycket mer pratar vi om med Terese Skärvagen, projektchef för Sveriges Allmännyttas digitaliseringsinitiativ. Vi pratar också om utmaningen att bygga energieffektivt utan att göra avkall på mobiltäckning och trådlös kommunikation med Adam Boström på mobiloperatören Tre. Är 5G lösningen?
-
Vilken information samlar våra smarta prylar in om oss, och vad används den till? Kan exempelvis priset på min försäkring påverkas av data om hur jag lever och äter? Och hur är det egentligen, blir vi avlyssnade av våra smarta prylar och tillhörande appar? Många funderingar, och med hjälp av Mikael Lagström från TrueSec, och Anna-Marie Eklund Löwinder från Internetstiftelsen, har vi dykt ner i frågeställningen – övervakar det smarta hemmet mig?
-
Alltfler prylar och system i våra hem är uppkopplade vilket förenklar och underlättar vår vardag, men vad ska man tänka på när man kopplar upp sitt hem? I detta poddavsnitt delar Carl Önne, MSB och Christoffer Jerkeby, F-secure med sig av sina bästa tips för hur du håller det smarta hemmet säkert och hur du kan undvika att din information hamnar i orätta händer. Du får även lyssna på zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer som delar med sig av sina bästa tips om krisen kommer och all teknik slås ut.
-
Kan smarta hem-lösningar hjälpa äldre att bo kvar hemma längre? Och hur kan tekniken bidra till en tryggare vardag för både seniorer och deras anhöriga? Vi pratar om tekniken som redan finns i dag och tittar naturligtvis på den framtida utvecklingen och diskuterar de utmaningar som finns med smarta hem för äldre.
Deltar i podden gör Wagner Ourique de Morais, som forskar kring hur tekniska lösningar kan skapa åldersvänliga hem och John Fristedt från Linköpings kommun som tittar på hur smart teknik kan underlätta för äldre att bo kvar hemma längre. Vi får också höra Marja Granqvist, en bloggande senior som resonerar kring hur hennes vardag skulle kunna underlättas av smart teknik. Leder podden gör som vanligt Robert Bäckström och Malin Hansdotter från Stångåstaden, Linköpings största bostadsbolag.
-
Hur stor del av husens förvaltning går att automatisera och kommer vi se ett hus som helt kan ta hand om sig självt? Vilka fördelar finns det med att digitalisera hus och hur påverkar det i slutändan de som bor där? Det finns stora vinster att göra när det kommer till energi och hållbarhet men hur påverkas tryggheten om ingen fysisk förvaltare finns?
-
De blir allt vanligare – de digitala låsen. När vi handlar mer över nätet och tar emot fler leveranser är de en smidig lösning, men hur säkra är de egentligen. Vem är det som äger låset i en hyresrätt och ställer det till problem för de digitala låsen? Vi ser var i utvecklingen vi befinner oss just nu.
-
Vad innebär egentligen ett smart hem? Handlar det bara om att kunna slå på lampan med mobilen eller finns det ett större värde och måste allt kopplas till tekniken? I det första avsnittet reder vi ut begreppen och diskuterar var vi verkligen befinner oss i resan mot det smarta hemmet i dag.