Bölümler
-
Het succesvolle duo Maywood voegde in 1990, na internationale hit-successen met ‘Rio’, ‘Late at night’ en ‘Mother, how are you today’, nog een bijzonder hoogtepunt toe aan hun carrière: de deelname aan het Eurovisie Songfestival.
Met de winst van het Nationaal Songfestival op zak trokken de zussen Caren en Alice naar het, destijds Joegoslavische, Zagreb. In het eerste jaar van de nineties was er veel onrust in Joegoslavië, was er gedoe rond de presentatoren, stormden de Spaanse dames van Azúcar Moreno woedend het Eurovisie-podium af en was de kwaliteit van het dienstdoende orkest niet om over naar huis te schrijven.
Chiel en Jeroen spreken zangeres Caren Wood, 34 jaar na dato, bij haar thuis over dit roerige jaar. Van de grote muzikale successen in meer dan 50(!) landen, de slechte cameravoering en techniek op het Songfestival tot aan de veel besproken relatie tussen de twee zussen, de teleurstellende Eurovisie-uitslag voor ‘Ik wil alles met je delen’ en het Songfestival anno nu.
-
Chiel en Jeroen gaan in deze aflevering terug naar 2006; het jaar van Treble! Samen met Djem van Dijk worden er herinneringen opgehaald aan een bewogen deelname.
Waar er eerst geen interesse was om aan het Songfestival mee te doen besloten Djem, Niña en Caroline om tóch deel te nemen aan het Nationaal Songfestival, samen met zangeres Maud en band Behave. Na de glorieuze winst, bordjes gooien en euforie volgde een periode van een intensieve promotietour door alle(!) deelnemende landen, gedoe om kleding, choreografieën, verschil van inzicht en excentrieke concurrenten.
Hoe kijkt Djem 18 jaar later terug op de inzending in fantasietaal, de massale persaandacht van destijds, het uiteindelijke live-optreden in Athene, het 'begeleidende team’ van 2006 en de winnende monsters van Lordi?
Met een primeur én medewerking van Niña van Dijk.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Jeroen (in Malmö) en Chiel (in Arnhem) bespreken de deelname van Joost Klein in deze Songfestival Troubadours Special!
De weg van Joost naar het Songfestival (so far), de repetities en de kanshebbers voor de overwinning van het 68ste Eurovisie Songfestival. Joost komt zelf aan het woord, er zijn bijzondere gastbijdrages van ‘oude bekenden’ en Chiel en Jeroen bespreken hoe groot de kans is dat Nederland zaterdag voor de zesde keer wint..
-
In München zong zangeres Bernadette in 1983 ‘Sing me a song’. Ze won met dit lied twee maanden eerder het Nationaal Songfestival, waar publieksfavoriet Vulcano met 1 punt verschil nét niet won. Waar zij een grote hit scoorden met ‘Een beetje van dit’ moest Bernadette, vanwege een organisatorische regel, wachten met het uitbrengen van haar single. Op het Eurovisie Songfestival in München maakte ze indruk op de jury’s en behaalde ze namens Nederland een mooie top 10-notering.
Hoe verliep de weg er naartoe, hoe kwam Songfestival-icoon Sandra Reemer in haar achtergrondkoor, hoe zat het ook alweer met de kleding - er was toch een broekpak? - en hoe verliep het contact met Sing me song-componisten Piet Souer en Martin Duiser?
Chiel en Jeroen spraken de zangeres via teams, omdat Bernadette inmiddels al 25 jaar in Canada woont. Hoe ze daar terecht kwam, hoe het nu met haar gaat en hoe ze 41 jaar later terugkijkt op haar Songfestivaldeelname hoor je in deze aflevering!
-
Na een tweede plaats op het Nationaal Songfestival van 1981, waar ze Linda Williams voor moest laten gaan, waagde zangeres Maribelle in 1984 opnieuw haar kans… mét succes! Ze mocht met het liedje ‘Ik hou van jou’ naar het Eurovisie Songfestival in Luxemburg.
Van bruin water uit de kraan en woedende Duitsers tot aan consternatie over de gekozen jurk (‘ze leek wel een Belgische bonbon’) en torenhoge verwachtingen bij de bookmakers, die niet werden ingelost.
Een openhartige terugblik op een bijzondere bijdrage, dit jaar veertig jaar geleden. En hoe schat Maribelle de kansen in van Joost Klein? -
In 1977 won Heddy Lester glansrijk het Nationaal Songfestival met ‘De Mallemolen’. Een zege die ze vooraf nooit had verwacht gezien grote concurrentie van bekende artiesten als Bonnie St. Claire, Maggie MacNeal, Rita Hovink en Oscar Harris. De zege veranderde alles voor de zangeres; massale media-aandacht, een toppositie bij de bookmakers, een uitgesteld Songfestival én een platencontract.
Chiel en Jeroen spreken in deze special met de broer van Heddy Lester; Frank Affolter. Over het iconische songfestivallied ‘De Mallemolen’ waarvoor hij op 18-jarige leeftijd de muziek componeerde, de speciale band van broer en zus en het feit dat zijn songfestivallied is uitgegroeid tot een evergreen.
Een eerbetoon aan een bijzondere zangeres en actrice die een jaar geleden op 72-jarige leeftijd overleed. In deze special wordt stilgestaan bij het leven van Heddy, mét o.a. fragmenten van het NPO 5 radioprogramma Volgspot, die we mogen laten horen. De aflevering wordt afgesloten met een medley van unieke muziekfragmenten uit het archief van Frank Affolter.
-
Chiel en Jeroen hebben een echte ‘Ring-dinge-dinge-ding dag’ want ze mogen in Laren op bezoek bij Thérèse Steinmetz, die in 1967 deelnam aan het Eurovisie Songfestival in Wenen.
De inmiddels 90-jarige zangeres vertelt uitgebreid over haar deelname, carrière en persoonlijke leven. Hoe kijkt Thérèse 57 jaar later terug op de zes liedjes die ze zong tijdens het Nationaal Songfestival en was het winnende ‘Ring-dinge-ding’ wel haar favoriet?
Over het openen van het festival, de concurrenten Louis Neefs, Vicky Leandros en Sandy Shaw, haar populariteit in Roemenië en de liefde voor schilderkunst. -
Zonder verwachtingen namen ze deel aan het Nationaal Songfestival van 2004; Paul en Fabrizio van Re-union. Na de winst van de voorronde in de Amsterdamse Pepsi Stage mocht het duo naar de grote finale. Daar wonnen ze glansrijk met het liedje ‘Without You’. Met de winst op zak namen ze deel aan het allereerste Songfestival in Turkije. Een deelname dat flinke sporen na zou laten binnen het deelnemende team…
Bijna twintig jaar na dato zitten Chiel en Jeroen in Helmond aan tafel bij Paul de Corte. Over het uitschakelen van heel bekende concurrentie, het leven in ‘real life Starmaker’, de eerste halve finale in de geschiedenis van het Songfestival, grote successen en fikse teleurstellingen.
Mét verschillende gastbijdrages, van onder andere Cornald Maas.
-
Ze deed niet één, niet twee maar drie keer mee aan het Eurovisie Songfestival; Stella Maessen! In 1970 vertegenwoordigde ze, als jongste zus van het zussen-trio Hearts of Soul, Nederland in Amsterdam met het liedje ‘Waterman’. Stella, Patricia en Bianca hadden toen nog niet kunnen bedenken dat ze in 1977 nogmaals op het Eurovisie Songfestival zouden staan als leden van het kwartet Dream Express.
Die twee deelnames moeten naar meer hebben gesmaakt want in 1982 nam Stella nóg eens deel aan het Songfestival. Wederom voor België, maar nu als solo zangeres.
Chiel en Jeroen spreken met Stella onder andere over de drie verschillende deelnames, de teleurstellingen, successen, gevloeide tranen, privé-vluchten voor kleding en het enige echte ‘Stella House’!
-
Het is het jaar 1986: Laura, Mandy, Karin en Marjon nemen als meidengroep Frizzle Sizzle deel aan het Nationaal Songfestival. De piepjonge zangeressen wonnen glansrijk met het aanstekelijke ‘Alles heeft ritme’. Met veel enthousiasme én ‘zakken vol kleding’ reisden de meiden, in de meivakantie, af naar het Noorse Bergen. Wat volgt is een week vol avontuur, waar ze tot op de dag van vandaag positief op terugkijken.
Chiel en Jeroen spreken deze aflevering met zangeressen Laura Vlasblom en Mandy Huydts over de voorbereidingen, verwachtingen, danspasjes, Sandra Kim, Turkse jongens, IJslandse kopjes thee én alle reuring achter de schermen van het Songfestival van midden jaren 80!
Ook komen de overige twee Frizzle Sizzle-zangeressen, Karin Vlasblom en Marjon Keller, aan het woord!
-
In deze aflevering van Songfestival Troubadours spreken Chiel en Jeroen met zanger, acteur en musicalster Bill van Dijk. Toen Bill voor het Nationaal Songfestival van 1982 werd benaderd door Tonny Eyk had hij nog nooit van het Eurovisie Songfestival gehoord. Toch stemde hij in met het verzoek want meedoen aan zo’n liedjeswedstrijd leek ‘m wel leuk!
Toen had Bill nog niet kunnen vermoeden in wat voor circus hij zou stappen! Van een boycot van zijn lied ‘Jij en ik’, onsportief gedrag van de concurrentie en een stalker uit Scandinavië; Bill maakte het allemaal mee! Toch kijkt hij blij terug op zijn deelname in Harrogate. Maar de grote vraag: had het lied ‘fantasy island’ het niet beter gedaan?
Een eerlijk gesprek over een bijzondere tijd op het Songfestival en een lange carrière voor en na zijn deelname; van bijvoorbeeld het spelen op Broadway tot aan het zingen van het Wilhelmus vóór ontelbare wedstrijden van Oranje.
-
Chiel en Jeroen gaan deze keer op bezoek bij Michelle Courtens die in 2001 deelnam aan het Songfestival met ‘Out on my own’. Hoe kijkt de zangeres, die destijds 19 jaar was, ruim 22 jaar later terug op haar deelname in Kopenhagen?
Een open gesprek bij Michelle thuis in Amsterdam. Over de, vooraf, onverwachte winst tijdens het Nationaal Songfestival in Ahoy, het verhaal achter het lied, hectiek achter de schermen en de druk die de songfestivaldeelname met zich meebracht.
In deze aflevering hoor je o.a. Eurovisie-winnaar Dave Benton én een exclusieve nieuwe versie van ‘Out on my own’!
-
Songfestival Troubadours is terug met een reeks nieuwe afleveringen! Dit derde seizoen wordt geopend door de grand dame van het Nederlandse lied: Willeke Alberti!
Chiel en Jeroen spraken Willeke afgelopen zomer bij haar thuis in Laren. Over vader Willy Alberti die in de jaren 50 deelnam aan het Nationaal Songfestival, haar band met het festival en uiteraard haar deelname in 1994! Samen worden, aan de hand van fragmenten, de acht liedjes van het Nationaal Songfestival beluisterd en wordt er in deze extra lange aflevering uitgebreid teruggeblikt op de deelname met ‘Waar is de zon’ op het Eurovisie Songfestival in Dublin.
Een warm en open gesprek met de iconische zangeres over haar rijke carrière, passie voor muziek en bijzondere oeuvre!
Nog even dit: we zijn genomineerd voor een Eurovision Artists Award! Stemmen kan op www.eurovisionartists.nl
Mocht je op ons willen stemmen: heel erg bedankt!
-
Anneke Grönloh schreef muziekgeschiedenis door het eerste tieneridool van Nederland te worden en verkocht wereldwijd 30 miljoen singles. Iets wat haar tot op de dag van vandaag de bestverkopende vrouwelijke artiest van Nederland maakt. Met grote successen in Azië maar ook in landen als Duitsland, België en Joegoslavië was de jonge Anneke niet meer weg te denken uit de hitlijsten. Begrijpelijk dus dat de NTS (de voorloper van de NOS) Anneke eind 1963 vroeg voor het Eurovisie Songfestival van 1964 waar ze Nederland vertegenwoordigde met ‘Jij bent mijn leven’.
Op 14 september is het 5 jaar geleden dat Anneke op 76-jarige leeftijd overleed. In deze special spreken Chiel en Jeroen in Maastricht met Bart Peeters; een bijzondere vriend én manager van Anneke.
Een aflevering over Annekes rijke carrière en de Songfestivaldeelname in Kopenhagen. Van de verloving met haar Wim-Jaap en een nare val tijdens de repetities tot aan een aanvaring met dirigent Dolf van der Linden en het sluiten van bijzondere vriendschappen. Een eerbetoon met unieke, nooit eerder uitgebrachte, geluidsfragmenten. O.a. een voorproef van twee ‘nieuwe’ liedjes en nooit uitgebracht live-materiaal van songfestivalvertolkingen. -
In dit tweede deel van het gesprek met Maggie MacNeal, echte naam Sjoukje Smit, ligt de focus op haar carrière van 1980 tot heden. Chiel en Jeroen gaan met Sjoukje terug naar haar tweede Songfestivaldeelname met ‘Amsterdam’. Een intern gekozen nummer waar ze zelf aan mee schreef. Het zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij critici en Sonja Barend. Dit moest toch doorgestoken kaart zijn? Absoluut niet, legt Sjoukje uit.
In deze laatste aflevering van het tweede seizoen hoor je onder andere over het betuttel achter de schermen van het Eurovisie Songfestival 1980, de verdwenen Songfestivaljurk, hoe het er aan toe ging achter de schermen van de Dutch Diva’s, de bijzondere plannen voor een doorstart van Mouth & MacNeal, de mooie tv-carrière en Sjoukje’s reactie op het Eurovisie Songfestival anno 2023! Met gastbijdrages van Barbara Dex en Marga Bult.
Dit is voorlopig de laatste aflevering, maar Songfestival Troubadours komt terug! Volg het instagram-account (@songfestivaltroubadours), want daar lees je t.z.t. wanneer er nieuwe afleveringen online komen. -
Chiel en Jeroen spreken, in dit voorlopig laatste gesprek, met Sjoukje Smit. Onder haar artiestennaam Maggie MacNeal nam zij twee keer deel aan het Eurovisie Songfestival; in 1974 als de helft van het duo Mouth & MacNeal en solo in 1980. In dit eerste deel vertelt Sjoukje in Koog aan de Zaan over haar eerste deelname met 'I See A Star'. Hoe het wereldwijde succes van Mouth & MacNeal ervoor zorgde dat het tweetal Nederland mocht vertegenwoordigen op het Songfestival in Brighton, het contact met ABBA, rondvliegende poppen, spontane kledingkeuzes en de reële kans op de overwinning. Ook de onderlinge band tussen Sjoukje en Willem Duyn blijft niet onbesproken... Een openhartig gesprek over een bijzondere carrière. Volgende week hoor je in het tweede deel over 'Amsterdam'; de tweede deelname van Maggie MacNeal.
-
In 1968 vertegenwoordigde Ronnie Tober Nederland op het dertiende Eurovisie Songfestival in de Royal Albert Hall in Londen. Met ‘Morgen’, gespeeld in een sneller en moderner arrangement dan de originele versie, probeerde Ronnie de harten van de Europese kijkers te veroveren. De concurrentie was moordend met grote namen als Cliff Richard, oud-winnares Isabelle Aubret, Wencke Myhre en Karel Gott.
Klopt het dat Ronnie last minute nog een pak heeft aangeschaft in Londen? Welke onverwachte songfestivalreünie deed zich voor tijdens een vakantie? En wat denkt Ronnie over de aanhoudende omkoopgeruchten rond dictator Franco; was de winst van de Spaanse Massiel terecht of is Cliff Richard een overwinning door de neus geboord? Verder uitgebreide aandacht voor Ronnies rijke, 60 jaar durende, carrière. Met medewerking van Ronnies collega’s én vrienden; Conny Vink, Belinda Kinnear en Vivian Boelen.
-
In 1978 vertegenwoordigde de groep Harmony Nederland op het Eurovisie Songfestival met ‘T’Is OK’. 45 jaar na dato spreken Chiel en Jeroen met de zangeres van de groep; Rosina Brochard Louwaars. Hoe vond ze het dat haar liedje als ‘het minst slechte liedje’ van het Nationaal Songfestival 1978 werd bestempeld? Waarom zaten de heren van de groep niet te wachten op kekke roze jumpsuits? En was het geluid in Parijs echt zo slecht? Op bezoek in Nederland vertelt Rosina over de deelname van het trio, waar naast Rosina ook Donald Lieveld en Ab van Woudenberg deel van uitmaakten. Een Songfestival-avontuur dat plotseling op Harmony's pad kwam en de groepsleden razendsnel op het grootste muzikale podium zette!
-
Het Eurovisie Songfestival van 1999 streek neer in de hoofdstad van Israël; Jeruzalem. Deze laatste editie van het vorige millennium was een extra bijzondere: voor het eerst was het voor artiesten niet meer verplicht om in de eigen landstaal te zingen en het orkest was er sinds dat jaar ook niet meer bij. Namens Nederland deed Marlayne mee met haar lied ‘One Good Reason’.
In Baarn spreken Chiel en Jeroen met de zangeres over dit muzikale avontuur van 24 jaar geleden. Hoe kwamen songwriters Alan Michael en Tjeerd van Zanen bij Marlayne terecht? Hoe zat het ook alweer met de kleding (was er budget..?) En hoe groot was de paniek toen de in-ears vergeten waren en Marlayne bijna het podium op moest? Een openhartig gesprek over een flitsende start van een carrière, hectiek achter de schermen, cola in de green room, camerawerk van de Israëlische omroep (met camera’s die soms op verkeerde plekken stonden) en een sterke top 10-notering! Mét drie bijzondere gastbijdrages.
-
In deze aflevering van Songfestival Troubadours zijn Chiel en Jeroen op bezoek bij zangeres Greetje Kauffeld om met haar te praten over haar songfestivaldeelname in 1961! Hoe ging het er in de beginjaren van het Eurovisie Songfestival aan toe? Greetje vertelt over de verschillende deelnames aan het Nationaal Songfestival (1958, 1959 én 1960), de interne selectie voor 1961, de voorbereidingen voor het Songfestival (in haar hotelkamer werden de pasjes nog geoefend) en de uiteindelijke vertolking van ‘Wat een dag’ op het Eurovisiepodium in Cannes! Uiteraard komt ook haar internationale carrière aan bod met grote successen in Duitsland en Amerika. Een bijzonder portret van een vakvrouw die de afgelopen 65 jaar verschillende muziekgenres heeft vertolkt en furore maakte in de Internationale jazz-wereld. Met een gastbijdrage van Tania Kross.
- Daha fazla göster