Bölümler
-
03.Midsommar collage
Vad kan du inte avvara på midsommarbuffén? Hur ska du fira midsommar i år? Spotlight ställer frågorna till några västernorrlänningar. Foto: Pixabay
04.Digitala hjälpmedelJohan Rise, omsorgsförvaltningen vid Sundsvalls kommun och Gabriella Moen, Sundsvalls stadsbibliotek samverkar kring hjälpmedel för privatpersoner i hemmet och på boenden. Hjälpmedel som gör livet mer tryggt och vilsamt. I detta inslag presenterar Johan trygghetslarm, digitala lås och läkemedelsgivare med mera.
05.Herrmodet i sommarSpotlight besöker Strömsons herrmodebutik i Sundsvall. Magnus Gustafsson guidar runt i butiken och berättar inspirerande om sommarens mode. Ljusa färger där ljusblått och grönt sticker ut. Mycket linne och luftiga lediga kläder. Keps utan skärm är populärt.
07.Dammodet i sommarZizzi butiken i Birsta City utanför Sundsvall är Sveriges nordligaste Zizzibutik. Här finns sommarens damkläder för alla smaker i större storlekar. Capribyxan är populär och jeans är ett säkert kort. Linneplagget är på modet och korta och långa klänningar i mönstrat tyg eller enfärgat. Spotlight får tips på hur vi kan kombinera olika klädesplagg.
-
03. Konsumenttteknik för alla
DigidelCenter vid Sundsvalls stadsbibliotek visar konsumentteknik. Terapihundar och terapikatter, en joywest och en kramig sengångarna är några exempel som Gabriella Moen visar besökarna.
04.Ett sista Café TrampSRF Sundsvalls medlemmar träffas på café för social samvaro och gott fika. Sista Café Trampet ägde rum i Kreativa huset i Skottsund där ägarinnan Maria Cato serverar och visar sina hantverk och berättar om sin drömverksamhet.
-
Eksik bölüm mü var?
-
03.Förbeställ punktmaterial EU valet
Från och med den 22 maj kan du förtidsröst i EU-valet som äger rum den 9 juni. Valmyndigheten erbjuder punktskriftsmärkta kuvert och valsedlar i svartskrift med uppförstorad text. Synskadade kan beställa punktksriftsmaterial genom Valmyndigheten eller Valupplysningen.
04.Reportage EU valsedlar i tryckI tidigare val har det inte blivit riktigt rätt med valsedlarna med punktksrift. Nu är kontrollen rigorös vid framställningen. Följ med till tryckeriet.
05.Motion röstades nedFörslag om valhemlighet för synskadade röstades ner i riksdagen nyligen. Synskadades Riksförbund ser dystert på det inträffade då synskadade tvingas avslöja sitt personliga val av enskild kandidat.
06.Reportage om Sundsvalls historiaNyfiken på heter en ny itställning om Sundsvalls historia vid Sundsvalls museum. Tina Johansson, intendent vid museet guidar oss runt och berättar om ett urval händelser och föremål. Utställningen visas fram till våren 2025 men kommer dock ej att syntolkas.
-
03.Aktuellt Tillgänglight bibliotek
Biblioteken i Kramfors satsar på tillgänglighet och omvärldsbevakning. Bibliotekschef Madeleine Wallenius och biblitekarie Ann Storn berättar om hur de gör för att nå ut till alla i kommunen.
04.Ledsagningen urholkasAtt ledsagningen för personer med nedsatt syn har urholkats har Socialstyrelsen konstaterat. Nu uppvaktar synskaderörelsen riksdagsledamöter för att kunna få ändringar i lagen.På bilden: Christofer Bergenblock (C), Dan Hovskär (KD), Lennart Karlsson (SRF), Håkan Mattsson (SRF) och Thaer Tomma (Unga med Synnedsättning). Foto: Henrik Jansson
På bilden: Christofer Bergenblock (C), Dan Hovskär (KD), Lennart Karlsson (SRF), Håkan Mattsson (SRF) och Thaer Tomma (Unga med Synnedsättning). Foto: Henrik Jansson
05.Färdtjänsten i SundsvallSRF Sundsvall kommer att bjuda in till ett informationsmöte med Taxi Drakstaden. Detta för att förebygga kommunikationsproblem och skapa kunskap i synskadades behov vid användandet av kommunens färdtjänst.
-
05.Ny talsyntes på gång
Christina Tånnander är talteknolog och arbetar för MTM vid Kungliga Tekniska Högskolan. Hon berättar om den nya rösten "Mattias" som snart kommer att höras för den som får sin kurslitteratur inläst. Foto Henrik Jansson/Läns&Riksnytt
06.Forntidsresan med syntolkningBasutställningen Forntidsresan vid Västernorrlands museum är nu tillgänglig för synskadade genom inlästa ljudspår. Genom att fota av en QR kod med sin mobil kan besökaren få syntolkning vid tio utmärkta stationer i utställningen. Här berättar antikvarie Sandra Klintberg om utställningen och syntolken Ingela Hofsten ger oss en inblick i manusskrivande och upplägg för inlästa ljudspår.
-
Spotlight nummer 7, vecka 15
-
03. Läget i ögonsjukvården just nu
-Ögonsjukvården inom Region Västernorrland har brist på ögonläkare. Fortsatt rekrytering, samarbetsavtal med externa vårdgivare och kompetensväxling är åtgärder för att på sikt minska köerna, säger länsverksamhetschef Annie Aspvik vid ögon-och hörselvården.
04.PorträttetFör Inger Melén,71, betyder kultur allt för kropp och själ. Hon har ett förflutet som administratör vid Kulturavdelningen vid Region Västernorrland, hon har jobbat på Film Västernorrland och Scenkonst Västernorrland. Hon har agerat som sufflör och är aktiv syntolk. Inger sitter också med i styrelsen för Scen Sundsvall och är med i Sundsvalls Filmstudio.
-
05.Reportaget Torbjörn åker Vasaloppet
Utan att kunna se eller höra utmanar Torbjörn Svensson sig själv genom att åka skidor i Vasaloppet mellan Sälen och Mora. Allt för att sprida kunskap om dövblindas situation och behov i samhället. Foto Wikipedia Connors
06.Porträttet Anita EklöfDet säger synsvaga Anita Eklöf,71, som tar hjälp av förstoringsglas och taltidning i vardagen.Hon är glad och aktiv och har nu blivit enhälligt vald till ny ordförande i SRF Sundsvall.
-
05.Reportaget Skidresan
Bildbeskrivning:Större delen av gruppen på rad, med snöskor på fötterna. Alla är förstås friluftsklädda och några har reflexvästar som det står antingen synskadad eller ledsagare på. Från vänster: Thomas Norberg, Jozo Loncar, Ylva Söderström, Lisa Andersson, Anki Edström och Ingmar Söderström. Lisa Andersson håller upp sin ena fot för att visa snöskon. Bakom dem syns höga, smala granar med snö på grenarna till höger om dem har en bit av Åreskutan kommit fram i en lucka mellan molnen. Den lyser kritvit. Foto: Ingela Hofsten
06.Porträttet Agneta OlofssonAgneta Olofsson,80, porträtteras i denna intervju om livet i stort, om engagemanget i SRF Härnösand och om släktforskning och hundar som varit hennes passion genom livet.
-
03.Häng med på en ögonoperation
Ögonläkaren Daniel Kjellgren på Norrlands universitetssjukhus opererar ett par dagar i veckan. Hans specialitet är det bakre ögat och just denna dag lagade han bland annat ett hål i gula fläcken. Allt sker genom mikroskop och till tonerna av ABBA. En operationsköterska och undersköterska ingår i teamet. Häng med in i operationssalen! Foto Eva-Marie Svensson
-
03.Y-bladet i punktskrift
Punktskriftens dag inträffade den 4 januari. Region Västernorrland ser till att även punktläsare får tillgång till korta lättlästa nyheter från länet genom Y-bladet i punktskrift. Marie Westman, redaktör, Y-bladet intervjuas om tidningen.
04.Be My AIEn ny funktion i syntolkningsappen Be My Eyes använder artificiell intelligens AI för att beskriva vad ett foto i mobilen föreställer. Syntolkningen är mycket detaljerad och något av ett genombrott för den här typen av appar. men det finns barnsjukdomar. Joakim Nömell förklarar hur den fungerar. Foto: Aziza Dhaouadi
05.Jag är en annan DuLjudvibrationer från kristallskålar och gongar får din hjärna att slappna av och få kraft. Monica Gustavsson, yogaläsare och instruktör, förklarar och ger exempel på denna helande kraft.
-
03.Victor stream 3
Mikael Haraldsson visar upp Stratus 12 och Roger Wittiko visar upp Victor Stream 3 ur Polar Prints sortiment. De intervjuas också kring Taltidningshjälpen dit alla som är taltidningsläsare kan vända sig om de t ex vill ha Spotlight som en bilaga till den upplästa dagstidningen.
04.I fjällen får själen platsI somras vandrade hon i fjällkedjan med sin ledarhund. Vi möter Ida Östlund i Nackareservatet på en löptur när hon förbereder säsongen. Att hitta ledsagare som har uthålligheten är bland det svåraste med att vara ute och hajka säger Ida. Inslaget fick hederspris i tävlingen Guldkassetten bland Sveriges bästa taltidningsreportage. Reporter/foto: Henrik Jansson.
05.Tomtarna i VängåvanJust nu i advents- och jultider finns tre stycken stugor i Vängåvan i Sundsvall. Inne i stugorna finns det mekaniska tomtar, isprinsessor,renar och harar i julig miljö. Spotlight gör en spontan syntolkning.
07.Telegram Vaccinationer i decemberNu är bokning av vaccination för covid-19 och säsongsinfluensan öppen för allmänheten. Alla under 65 kan boka tid och ta sprutorna samtidigt. Läs mera om vart vaccinationeenhterna finns och hur du ska göra om du inte kan ta dig till en vaccinationsenhet.
-
03.Vinnaren av Guldkassetten
Fån vänster Henrik Jansson som fick hederspris, och Guldkassettens pristagare Aziza Dhaouadi, Läns och Riksnytt. Åsa Kjellman Erici, Skånes Taltidning fick också hederspris och journalisten Bert Sundström, som agerade prisutdelare.
04. Go-box+ med upplästa undertexterGo-box + ett en digital box som tydligt läser upp textremsan och kan förstora texten på tv:n för personer med synnedsättning. Detta är den senaste produktnyheten som Roger Wittiko och Mikael Haraldsson vid Polar Print erbjuder.
06.Bengt Lindström utställningIntendent Tina Johansson vid Sundsvalls museum guidar oss runt bland Bengt Lindströms verk i utställningen som pågår fram till 7 januari 2024 i Sundsvalls museum. Tina står framför den stora oljemålningen vid namn Offret.
-
03.Hurra för Spotlight 60 år
Spotlight Taltidningen Västernorrland fyller 60 år den 26 november 2023! Taltidningen startades i Örnsköldsvik av synskadade Stig Blomkvist och Region Västernorrland blev senare huvudman för verksamheten. Synskadade och läshindrade har fortfarande behov av tilläggsinformation och anpassade reportage i vårt digitaliserade samhälle.
04.Lennart AnderssonSynskadade Lennart Andersson,79, i Sundsvall är en flitig läsare av Spotlight Taltidningen Västernorrland. Han tipsar gärna redaktionen om inslag som kan vara behjälpliga i vardagen för den som inte ser.
05.Vart tog du vägen...-Som skrivande journalist var arbetet med ljudproduktion något nytt för mig när jag började 2016, säger Monica Gustafsson,63, som år 2020 lämnade Spotlights redaktion för att starta upp Yogakällan i Njurundabommen.
-
04.Världsdiabetesdagen och chip i ögat
Världsdiabetesdagen infaller den 11 november. Senaste forskningsnyheten är ett chip med insulinproducerande celler i ögat som ska hålla diabetes i schack. Foto:Pixabay
05. Ingen kan stoppa ElinElin Andersson har 6 procent syn. Hon är ensamstående trebarnsmamma, gruppträningsinstruktör och coach. Nu har hon startat egen firma som föreläsare. Foto Eva-Marie Svensson
06.Arkenbiblioteket nysatsarArkenbiblioteket i Örnsköldsvik har invigt DigiDelcenter och Gröna Ateljén. Det är tillgängligt för alla. Foto: Åsa Skyttberg
07. Så syns du i mörkretNu blir det bara mörkare och mörkare på eftermiddagarna. Då är det viktigt att bära reflexer för att synas i trafiken. Här får du tips om alternativa reflexer ute i handeln. Foto: Aziza Dhaoudadi/Läns6Riksnytt
-
03.Kultur för alla
Bobo Åkerros är kulturproducent vid Scenkonst Västernorrland och jobbar aktivt med Livskraft - kultur för äldre ,som nu blivit en permanent verksamhet. 78 boenden i länet får nu möjlighet att två gånger per år njuta och uppleva och aktivt delta i någon konstform vid sitt boende eller vid någon Träffpunkt.
04.Olle Engström om Ånge bibliotekOlle Engström, bibliotekarie vid Ånge bibliotek, intervjuas kring verksamheten och vad biblioteket kan erbjuda till synskadade och läshindrade låntagare.
05.Reportaget Sinnenas konstparkSinnenas Konstpark i Ånge får besökarna att använda alla sina fem sinnen. I parken finns även ett sjätte sinne representerat - undra vilket? Parken engagerar föreningsmedlemmarna att underhålla och utveckla denna kreativa konstpark.
-
03.Bibblabilen i Ånge
Mikael Jonsson är chaufför och allt-i-allo då han kör bibblabilens turer i Ånge kommun. -Det är bra om låntagarna beställer böckerna i förväg genom att ringa biblioteket och boka. Då får de böckerna de vill ha hemkörda och till och med inburna om de vill!
04.Motstånd till vita käppenI taltidningen förbjupar etnolog Maria Bäckman våra kunskaper om varför synskadade undviker den vita käppen så länge som möjligt. Bild:SRF
05.Reportaget Utflykt med SRF HärnösandEtt 30-tal deltagarna hängde med på SRF Härnösands resa till Mat&Nostalgi i Viksjö och till Österåsen Livsstilsmedicin. Alla var nöjda med utflykten och att få känna gemenskap och uppleva något nytt tillsammans. För många var det första resan på länge.
06.Kulturnyheter Swing it Kai!"-Nu är biografin om schlagerkompositören Kai Gullmar dvs Gurli Maria Bergström klar. Nu den 14 oktober är det bokrelease på Vängåvans bokhandel i Sundsvall", säger musikjournalisten Ingela Hofsten som med boken debuterar som författare. Foto: Ida Hofman pressbild
-
03.Paxa DinTur
PaxaDinTur är ett försöksprojekt i Sundsvall under ett år som ska utvärderas i september 2024. Resenären bokar sin busstur, bestämmer när och vart bussen ska komma. Boka kan du göra i Paxa appen, som är synskadeanpassad. Resenären kan också ringa kundcenter och boka sin tur.
04. Ålsta folkhögskola 150 årHansOlov Furberg, verksamhetchef vid regionens Kultur-och folkbildningsenhet, ser fram emot att fira Ålsta folkhögskolans 150-års jubileum:
"- Det är viktigt att alla förstår Ålsta folkhögskolas betydelse för den enskilde deltagaren. Folkbildningen har fortfarande en viktig roll i det samhälle vi lever i. I framtiden måste vi kunna erbjuda en diversehandel av utbildningskoncept men ha kvar folkhögskolans pedagogik och tänk."
05.Jubileumsboken Lära för livetJournalisten Monica Gustafsson och affärsutvecklaren Kerstin Stickler har fått uppdraget att arbeta med att ta fram en inbunden jubileumsbok om Ålsta folkhögskolas verksamhet under 150 år av folkbildning! En bok i liggande, större format med bilder och berättelser av deltagare och personal.
-
03. Kristoffer om höstrepertoaren
Teater Västernorrlands höstrepertoar är klar och teaterchefen Kristoffer Berglund intervjuas kring höstens föreställningar. Foto Kristofer Lönnå
04.Tillgängligheten i SVTFlera nyheter är på gång i höst i SVT då det gäller tillgängligheten. Syntolkningskompetensen ska höjas och egna syntolkar anställas och tekniken för användarna kommer att förbättras. Anna Zettersten SVT och Henrik Götesson SRF intervjuas. Foto Henrik Jansson
05. Bättre matval ger bättre hälsa"-Bättre matval, kontroll över energiintaget,mer motion och god sömn ger bättre hälsa", rekommenderar leg dietisten Julia Elfving vid Livsstilsmedicin Österåsen i denna intervju. Hon slår också hål på en del myter om kost och vikt.
-
03. Y-bladets nya webbsida
"-Det är nu tydligare och enklare att hitta direkt till Y-bladets egna webbsida", säger redaktören Marie Westman. Y-bladet med korta och lättlästa nyheter från Västernorrland finns nu också som podcast.
04.Österåsens recept tillgängligaLeg. dietisten Julia Elfving vid Livsstilsmedicin Österåsen intervjuas kring att Österåsens recept delvis nu har blivit tillgängliga på hemsida och i sociala medier. Det är Julia och kostvetaren Ninni Engblom som bearbetat recepten till portionsstorlek.
05.Den nya grönare matcirkelnFör 60 år sedan lanserades kostcirekeln efter amerikansk förlaga. Nu har den uppdaterats till en grönare matcirkel med hållbarhet som fokus. Malin Sand, dietist intervjuas om förändringarna. Foto Livsmedelsverket
- Daha fazla göster