Bölümler
-
Een zeemeermin voorspelt de verdwijning van het Scheldedorp Bats. Op basis van deze anekdote onderzoekt Joke overeenkomsten tussen ons mensen en het mythisch bestaan van zeewezens.
-
Lotte Mariën voert ons mee in een verbluffend verhaal van een Lokerse molenaar en zijn vrouw. Samen bouwen ze hun leven op rond de molen die hen nauw aan het hart ligt. Maar wanneer de molenaar hulp aanneemt voor zijn werk in de molen, gebeuren er vreselijke dingen en valt een schaduw over het vredig bestaan van de liefhebbende molenaar en zijn vrouw. Laat je meevoeren door de stem van Lotte Mariën en luister naar het verhaal van de molenaar.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Wie de Kattebrug in Temse kent weze gewaarschuwd. Na het beluisteren van dit verhaal kijk je met heel andere ogen naar deze ogenschijnlijk lieflijke straat in Temse. Vertelster Sarah Moens neemt je er mee naar toe en onthult beetje bij beetje hoe de straat werkelijk aan zijn naam komt...
-
In ‘Het Blommeke van Leuven’ onderzoekt Meneer Zee een bijna 500-jaar oude historie die in 1954 kon worden opgeschreven, dankzij een getuigenis van een Rupelmondenaar. Hij neemt je mee naar het Rupelmonde van de 16de eeuw, met niemand minder dan cartograaf Mercator in de hoofdrol.
-
In de lente van 2020 kon Neusje steeds slechter slapen. Het was een rare tijd. Van de ene dag op de andere moest Neusje binnen blijven zonder vriendjes, hobby’s of school. Op deze manier begint het verhaal dat Lies Van Gasse schreef voor Sprekend Waasland. Ongetwijfeld een heel herkenbare situatie voor veel kinderen, maar wat Neusje vervolgens meemaakt, is dat ongetwijfeld veel minder...
-
Eline Verhelst vertelt ons het wonderbaarlijke verhaal van Zjos, die een bizarre penning vond op de zolder van zijn grootvader. Zjos is een ietwat bijzondere man die munten verkoopt op de rommelmarkt in Sint-Pauwels. Hij koos ervoor om één speciale penning niet te verkopen, maar zorgvuldig te laten bewaren door Erfpunt in de hoop ooit een verklaring te vinden voor de vreemde dingen de hem overkomen zijn vanaf het moment dat hij de penning in zijn bezit had.
-
Wanneer Lieze en Frederik voor een schoolwerkje een beroep doen op Marcel, Frederiks grootvader die in WZC ‘t Heuverveld woont, gaat de bal aan het rollen. Ze ontdekken huiveringwekkende gebeurtenissen uit het verleden van Waasmunster. Zijn de verhalen die de verwarde opa vertelt pure fantasie, of is er toch meer aan de hand?
Dit verhaal werd geschreven en ingesproken door Frank Pollet. Het maakt deel uit van de podcast 'Sprekend Waasland'. Meer info, zoals historische weetjes en een overzicht van de verschillende vertellers, vind je op www.sprekendwaasland.be . Sprekend Waasland is een project van Erfgoedcel Waasland i.s.m. met de 10 Wase steden en gemeenten: Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht.
-
Het gezin van Kaan verhuist voor de zevende keer in zeven maanden tijd naar een nieuwe plek. De zeven kinderen die het gezin rijk is, verhuizen dit keer samen met hun ouders naar Koewacht. Waarom verhuizen ze zo vaak? Ook Kaan vraagt het zich af. Al snel gebeuren er onverwachtse, akelige dingen op de boerderij waar het gezin net is ingetrokken. Seppe Celie en Michael Vroemans van Cirque Totale onthullen je de diepste geheimen en donkere verhalen van de nieuwe inwoners van Koewacht.
Dit verhaal werd geschreven en ingesproken door Cirque Totale. Het maakt deel uit van de podcast 'Sprekend Waasland'. Meer info, zoals historische weetjes en een overzicht van de verschillende vertellers, vind je op www.sprekendwaasland.be . Sprekend Waasland is een project van Erfgoedcel Waasland i.s.m. met de 10 Wase steden en gemeenten: Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht.
-
Wim Van de Velde voert ons mee naar Burcht, Zwijndrecht, ten tijde van 1744. De parochianen leven er gebukt onder de kommer en kwel die Satan en vooral Kludde, Satan’s afgevaardigde in de vorm van een kwelgeest, veroorzaken. Overdag worden dorpelingen gewaarschuwd in angstaanjagende taal door onderpastoor Ignatius Van Colen, en elke zaterdagavond trekt een moedige parochiaan Kludde ten strijde.
Wim Van de Velde creëerde een spannend en vindingrijk nieuw verhaal uit oudere volksverhalen en bestaande historische plaatsen. Keer met ons terug naar 1744 en trotseer samen met dorpeling Judokus de duistere nacht op zoek naar de waarheid achter Kludde en zijn teisteringen in Burcht.Dit verhaal werd geschreven en ingesproken door Wim Van de Velde. Het maakt deel uit van de podcast 'Sprekend Waasland'. Meer info, zoals historische weetjes en een overzicht van de verschillende vertellers, vind je op www.sprekendwaasland.be . Sprekend Waasland is een project van Erfgoedcel Waasland i.s.m. met de 10 Wase steden en gemeenten: Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht.
-
Tijdens verbouwingswerken aan de burcht van Singelberg, ca. 1312, raakt een van de bouwvakkers gewond. Zijn hand wordt geplet onder een steen. Met dit ongelukkige voorval begint de legende van de witte man op Singelberg, zoals opgetekend in Geschiedkundige schetsen uit Beveren-Waes van Richard Pypers (1911), maar het verhaal zou veel ouder zijn. Schrijfster Karin Dierickx verdiepte de oorspronkelijke legende met een stevige dosis psychologie. Ze verrijkte het verhaal met referenties naar andere elementen uit legendes rond Singelberg, maar ook uit de Wase polders en uit andere legendes. Keer terug naar de 14de eeuw met Willem en Wivineken, hoofdrolspelers in haar verhaal.
Dit verhaal werd geschreven en ingesproken door Karen Dierickx. Het maakt deel uit van de podcast 'Sprekend Waasland'. Meer info, zoals historische weetjes en een overzicht van de verschillende vertellers, vind je op www.sprekendwaasland.be . Sprekend Waasland is een project van Erfgoedcel Waasland i.s.m. met de 10 Wase steden en gemeenten: Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht.
-
De eerste 2 verhalen worden gelanceerd op zaterdag 21 november 2020.