Bölümler
-
Miten Eurooppa ja Suomi voivat pärjätä keinoälykisassa, jossa USA ja Kiina dominoivat? Silo AI:n perustaja Peter Sarlin kertoo, miksi tekoälyn kehitys on kohtalon kysymys Euroopalle, mikä merkitys on datalla ja algoritmeilla, ja miksi isot suomalaiset yritykset eivät panosta tarpeeksi rohkeasti tekoälyyn. Keskustelussa myös, mitä startupit voivat oppia Spotifylta ja OpenAI:lta. Lopuksi Timo Ahopellon runollinen oodi yrittäjästä, joka raahaa firmansa voittoon—vaikka verisin polvin.
-
Risto Siilasma jakaa oivalluksiaan, kokemuksiaan ja ajatuksiaan sijoitusportfolion rakentamisesta, fokuksen löytämisestä sekä ennakoinnin merkityksestä menestyksessä. Keskustelu ulottuu startup-ekosysteemin nykytilasta sijoittajien rooliin, ja kuulemme, miksi joskus intuition varassa tehty päätös voi olla arvokkaampi kuin tarkkaan harkittu analyysi. Lopussa ilahduttaa Timon keittoaiheinen runo!
-
Eksik bölüm mü var?
-
Talouslegenda Björn "Nalle" Wahlroos kyseenalaistaa uskon siihen, että startupit voisivat yksinään ratkaista Suomen talouden haasteet. Wahlroos perustelee Timolle ja Jyrille, miksi perinteiset teollisuuden alat ja houkuttelevampi investointiympäristö ovat yhtä tärkeitä kasvun kannalta. Keskustelussa Nalle pohtii verotuksen, työmarkkinoiden ja valtion rahoituspolitiikan vaikutuksia Suomen kilpailukykyyn sekä avaa näkemyksiään siitä, miten maamme tulisi tasapainoilla teknologiapanostusten ja laajapohjaisen talouskasvun välillä.
-
Tässä jaksossa Jyri ja Timo pureutuvat Slushin Startup Struggle -kyselyn 2024 tuloksiin, jotka kokoavat yli 1 000 founderin ja 250 sijoittajan näkemykset. Keskiössä ovat startupien suurimmat haasteet, kuten liikevaihdon kasvun koventuneet vaatimukset. Keskustelussa käsitellään myös tekoälyn nostattamaa rahoituskuplaa, etätyön jakavia mielipiteitä ja yhteisen sävelen tärkeyttä co-foundereiden välillä. Kuuntele, miten startup-skenessä tasapainotellaan kunnianhimoisten kasvuodotusten ja arjen realiteettien välillä.
-
2010-luvulla Mika Malirantaa kutsuttiin Tohtori Tuhoksi, kun hän ennusti Suomelle hidasta talouskasvua. Nyt hän näkee edessämme uuden "kultaisen sukupolven," joka voi nostaa Suomen takaisin kasvu-uralle seuraavien vuosien aikana. Studiossa keskustelemassa talouden nykytilasta ja tulevaisuudesta Mikan kanssa ovat Timo Ahopelto ja Jyri Engeström. Jakson päätteeksi tuttuun tapaan... runo!
-
Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoja Tesin mullistavasta strategiasta, joka lupaa kaksinkertaistaa sijoituskapasiteetin ja viisinkertaistaa suorien sijoitusten määrän. Jos strategia toteutuu, Tesi kasvaisi Suomen pääomasijoitusmarkkinoiden "gorillaksi", sijoittaen kasvuyhtiöihin saman verran kuin kaikki suomalaiset venture capital -rahastot yhteensä. Mitä tämä tarkoittaa suomalaisille kasvuyrityksille ja pääomasijoitusmarkkinoille? Timo Ahopelto ja Jyri Engeström tarjoavat syvällisen analyysin Tesin suunnitelmista ja niiden potentiaalisista vaikutuksista. Jakson lopussa kuulemme inspiroivan runon yrittäjyydestä: laantuuko yrittäjän myrskytuuli ja meneekö miekka tuppeen?
-
Irtisanominen on yksi yrittäjän vaikeimmista päätöksistä – ja silti siitä puhutaan harvoin. Tässä jaksossa Jyri Engeström ja Timo Ahopelto nostavat esiin yrittäjyyden tabun, jota ei Slushin lavoilla näy: miten irtisanotaan oikein eri tilanteissa, mitä siitä voi oppia ja miten säilyttää inhimillisyys päätöksen hetkellä. Jakson lopussa Timo Ahopelto tarjoaa henkilökohtaisen loppusoinnun yrittäjyyden merkityksille esittämällä keinoälyn avulla luomansa kappaleen, joka muistuttaa, miksi firmoja rakennetaan alun perin.
-
Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko valittiin Helsingin pörssin parhaaksi toimitusjohtajaksi tänä syksynä. Tiinan johdolla Marimekon liikevaihto on kaksinkertaistunut kannattavasti, ja hän avaa meille, mikä on hyvän johtamisen salaisuus. Keskustelemme siitä, kuinka arjen pienet teot – kuten tiimin yhteiset aamupuurohetket – sekä tuotekehityksessä ajattoman kestävyyden asettaminen kaiken muun edelle voivat olla avain yrityksen pitkäjänteiseen menestykseen. Lopuksi Timo Ahopelto lukee Arvo Turtiaisen runon "Aputyömies Säippä", joka vie meidät riskinoton ja rohkeuden maailmaan–ja vihjaa, että joskus voi olla kunniakkaampaa yrittää ja erehtyä, kuin pelata aina varman päälle.
-
Suomen Startup-yhteisön pääekonomisti Youssef ”Jusu” Zad ottaa kantaa Euroopan keskuspankin entisen pääjohtajan Mario Draghin kohua herättäneeseen raporttiin. Keskustelussa pureudutaan startup-näkökulmasta EU:n kilpailukyvyn parantamiseen ja Draghin ehdottamaan hyppyyn yhteisvelkaan investointien kasvattamiseksi. Jusu esittää myös oman radikaalin ehdotuksensa tilanteen ratkaisemiseksi! Jakson lopuksi Timo Ahopelto esittää runon, joka osuu jokaisen menestyvän startupin ympärillä parveilevaan kaikkitietävään ”taskuliinamieheen".
-
Tässä jaksossa Wave Venturesin toimitusjohtaja Antonia Eneh kertoo, miksi juuri Gen-Z-sukupolven perustajat ovat avainasemassa ja mistä Suomen tulevaisuus on kiinni. Mitkä trendit ja innovaatiot tulevat mullistamaan seuraavan sukupolven yrittäjyyden ja sijoittamisen? Luvassa on inspiroiva ja ajatuksia herättävä keskustelu nuorten yrittäjien merkityksestä ja roolista. Jakson lopussa kuullaan hauska ja oivaltava runo Timo Ahopellolta, joka tuo hymyn huulille.
-
Tässä jaksossa raotamme verhoa puolustusteknologian ympärillä, kun Sensofusionin perustaja Tuomas Rasila avaa yrityksensä yllättävän menestyksen salaisuuksia. Miten Suomi voi olla kansainvälisen puolustusteknologian kehityksen eturintamassa? Rasila kertoo, kuinka Sensofusion on kasvanut globaaliksi toimijaksi drone-sodankäynnin saralla, ja millaisia haasteita ja mahdollisuuksia kansainvälinen kasvu tuo mukanaan. Lopuksi Timo Ahopelto lausuu koskettavan runon, joka avaa sarjayrittäjän mielenmaisemaa ja intohimon lähteitä.
-
Tässä jaksossa sukellamme syvälle scaleup-kasvufirmojen johtamisjärjestelmiin ja siihen, miten yritys skaalataan menestyksekkäästi kansainvälisille markkinoille. Vieraana on Supermetricsin toimitusjohtaja Anssi Rusi, joka oli keskeisessä roolissa myös Smartlyn ja Yousicianin kasvussa. Anssi jakaa parhaat käytännöt, haasteet ja oivallukset siitä, miten kasvufirma viedään seuraavalle tasolle. Tämä jakso on täynnä arvokkaita neuvoja kaikille yrittäjille ja johtajille, jotka haluavat skaalata yrityksensä menestykseen.
-
Tutustumme Suomen Startup-yhteisön rohkeaan visioon Suomesta vuonna 2040, joka paljastettiin Woltin toimistolla järjestetyssä huippuyrittäjien paneelikeskustelussa. Helsingin Sanomien taloustoimittaja Elina Lappalainen analysoi näitä tulevaisuuden tavoitteita ja todennäköisyyttä, että ne toteutuvat. Jakso huipentuu Timo Ahopellon runoon, joka kiteyttää unelmat ja haasteet matkalla kohti vuotta 2040.
Linkki paneelikeskusteluun: https://youtu.be/-w6Q1ffEPWg
-
Linear, suomalaisen kolmikon San Franciscossa perustama SaaS-palvelu, on noussut myyttiseen asemaan Piilaakson kuumimpien kasvuyritysten keskuudessa. Pääomasijoitusjätti Sequoian tukema Linear edustaa modernin softafirman menestystarinaa. Tässä jaksossa toimitusjohtaja Karri Saarinen avaa Linearin menestyksen salaisuudet ja jakaa näkemyksensä siitä, mikä tekee yrityksestä niin erityisen. Lopuksi Timo Ahopelto yllättää kuulijat runolla, joka käsittelee keskijohtajan hämmästystä Linearin ilmiön edessä.
-
Syyskauden aloittaa 40 miljoonaa rahoitusta keränneen tekoälyfirma Sema4.ai:n perustaja Antti Karjalainen, joka arvioi, millä toimenpiteillä Suomi saataisiin nostettua tekoälykisan kärkimaaksi. Timo Ahopelto lausuu ajankohtaisen runon yrittäjästä rapujuhlissa.
---
Youtube: https://youtube.com/@startup-ministerio
Instagram: https://www.instagram.com/startup_ministerio
Tiktok: https://www.tiktok.com/@startup_ministerio
-
Suomen teollisuussijoitus, eli Tesi, on valmis ottamaan isomman roolin suomalaisen kasvun moottorina. Tässä jaksossa selvitämme, kuinka Tesi aikoo kasvattaa suoria sijoituksia ja rahastoja hyödyntäen kotimaista pottiaan. Miten Ilmastorahasto sulautuu Tesiin? Onko 300 miljoonan euron vuosittainen sijoitus riittävän merkittävä askel? Studiossa aiheesta keskustelemassa Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta, joka avaa Tesin uutta strategiaa ja sen vaikutuksia Suomen talouteen.
-
Picosunin sijoittaja ja Stonesoftin perustaja Hannu Turunen keskustelee deeptech-sijoittamisesta Jyri Engeströmin ja Timo Ahopellon kanssa. Ovatko deeptech-yritykset hyviä sijoituskohteita, kuinka pitkäjänteistä sijoittamista ne vaativat ja millaisia tuottoja niistä voi odottaa? Jakson lopuksi inspiroiva runo!
-
Suomalaiset startupit keräsivät viime vuonna pääomasijoituksina yhteensä 871 miljoonaa euroa, mikä on merkittävä summa suhteessa maan bruttokansantuotteeseen. Kuitenkin, se jäi alle viidesosaan siitä, mitä naapurimaa Ruotsissa kerättiin. Timo Ahopelto jakaa näkemyksensä siitä, kuinka sata innovatiivista startupia voivat nostaa Suomen takaisin huipulle. Jakson päättää inspiraatiota kupliva startup-runo kesän alkamisen kunniaksi.
-
Miten luodaan menestyvän startupin yrityskulttuuri? Smartlyn perustaja ja ensimmäinen toimitusjohtaja, startup-maailman vaikuttaja Kristo Ovaska keskustelee Timo Ahopellon ja Jyri Engeströmin kanssa aiheesta, joka yhdistää pehmeät arvot ja kovan bisneksen. Keskustelun ytimessä ovat viisi keskeistä yrityskulttuurin kulmakiveä. Onko startupin kulttuuri tärkeämpi kuin itse tuote? Miten kulttuuri tukee diversiteettiä? Jakson lopuksi kuullaan inspiroiva yrityskulttuuriruno!
-
Hallitus-trilogian päätösosassa aiheena on startup-hallitusten yleisimmät virheet ja niiden välttäminen. Insead-yliopiston professori Anand Narasimham listaa kolme hallituksen epäonnistumiseen johtavaa mekanismia. Miten nämä mekanismit vaikuttavat startup-yrityksiin? Studiossa keskustelevat sijoittajat Timo Ahopelto ja Jyri Engeström. Jakson lopuksi inspiroiva runo!
- Daha fazla göster