Bölümler
-
Statsbøttekottet er alle mann alle samlet i studio for denne knock-off versjonen av Lørdagsrådet, "Statsrådet". Vi forsøker å diskutere medstudenters anonymt innsendte spørsmål i denne sommerspesialen - hvor vi diskuterer alt fra hvordan en skal balansere studentlivet til utroskap og om det er lurt å date noen på campus. God sommerferie - og god lytt!
-
Denne episoden er en del av podkastserien PensumpodPOL1002. Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, og derfor har vi naturligvis med foreleser Pål Erling Martinussen. Dagens episode handler om forvaltningspolitikk og NPM-reformen. Vi utforsker alt fra forvaltning til NPM-reformen og Post-NPMs prinsipper, samt hvordan disse prinsippene er blitt implementert i Norge, og hvilke utfordringer og konsekvenser dette har hatt i ulike sektorer.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Denne episoden er en del av podkastserien Pensumpod POL1002. Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, og derfor har vi naturligvis med foreleser Pål Erling Martinussen. Dagens episode handler om de norske politiske institusjonene. Vi diskuterer alt fra den parlamentariske styringsskjeden og maktfordeling til hvorvidt det er noen faktorer som kan utvide eller begrense myndighetenes muligheter for å regulerer forutsetningene for innbyggernes liv i et moderne samfunn.
-
Denne episoden er en del av podkastserien Pensumpod POL1002. Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, og derfor har vi naturligvis med foreleser Pål Erling Martinussen. Dagens episode handler om perspektiver innenfor organisasjonsteori; instrumentelt-, institusjonelt-, myte- og kulturperspektivet. Episoden utforsker videre hvorfor disse perspektivene benyttes, hva de innebærer, og hvordan de kan komplimentere hverandre.
-
Denne episoden er en del av podkastserien Pensumpod POL1001, nærmere bestemt delen om atferd. Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, og derfor har vi naturligvis med foreleser Anders Todal Jenssen. Dagens episode handler om medie- og partiledereffekten. Hvordan påvirker media politikk? Og vil medienes dekning av habilitetssakene påvirke partiledereffekten i Norge?
-
Denne episoden er en del av podkastserien Pensumpod POL1001, nærmere bestemt delen om atferd. Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, og derfor har vi naturligvis med foreleser Anders Todal Jenssen. Dagens episode handler om politisk deltagelse og kunnskap. Hvorfor deltar enkelte ikke i politikken? Og hvordan henger kunnskap og politisk deltakelse sammen?
-
Denne episoden er en del av podkastserien Pensumpod POL1001, nærmere bestemt delen om atferd. Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, og derfor har vi naturligvis med foreleser Anders Todal Jenssen. Dagens episode handler om nyere sosialpsykologiske og sosialstrukturelle modeller.
-
Denne episoden er en del av podkastserien Pensumpod POL1001 (atferd). Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, og derfor har vi naturligvis med foreleser Anders Todal Jenssen. Dagens episode handler om de tre klassiske valgmodellene; Skillelinje-, Michigan- og Rasjonalitetsmodellen. Hva innebærer disse modellene? Og hvordan vurderes dem opp mot kriteriene for hva som utgjør en god modell?
-
Eksamenstiden har grepet fatt i de forsvarsløse statsvitenskapstudentene, men frykt ikke: vi gir deg et eksklusivt intervju med en anonymisert skippertaksstudent! I nattens mulm og mørke har vi dykket ned i denne hjernens kreative knep og oppsiktsvekkende filosofi. Vi håper du har holdt tritt underveis i semesteret, men hvis ikke har «Endre» løsningen!
Kontakt: [email protected]
-
I dagens episode tar vi et dypdykk inn i NATOs rolle i en stadig endrende verden. Vi har med oss Tormod Heier, professor ved Forsvarets høyskole i militær strategi og operasjoner, samt tidligere offiser i Hæren. Vi diskuterer alt fra Russlands invasjon av Ukraina til USAs potensielle rolle under en Trump-seier, og hvordan dette videre påvirker Norges sikkerhet og forsvarsforpliktelser. Siden 1949 har alliansen vært en bærebjelke i vestlig og norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk, hvor NATO-landene gjennom 75 år tilpasset alliansen til å møte nye trusler og oppgaver i en omskiftelig verden – men vil viljen og evnen til å tilpasse, og dermed beholde alliansen, fortsette de neste 75 årene?
-
I denne episoden dykker vi inn i den komplekse verdenen av humanitære kriser og bistandspolitikk sammen med Leni Stenseth. Hun har over 20 års ledererfaring innen diplomatiet og har blant annet jobbet i UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger. Vi tar opp spørsmål som hvordan man sikrer at bistand når frem til de som trenger det mest, hva som gjør det så utfordrende for land å gi bistand effektivt, og hvor viktig bistandspolitikken er rent strategisk i utenrikspolitikken. Stenseth diskuterer fremtidsutsiktene for den humanitære situasjonen, spesielt med tanke på krigen i Gaza. Vil det være mulig å forbedre situasjonen i løpet av 2024 og fremover, eller vil utfordringene vedvare?
-
I anledning Sikkerhetspolitisk dag har vi med Øystein Tunsjø i studio. Han er professor og leder av Asia-programmet ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets Høgskole. Vi diskuterer den tilsynelatende evinnelige stormaktsrivaliseringen mellom Kina og USA. Tunsjø drøfter situasjoner som kan rokke ytterligere ved relasjonen; nemlig tilstedeværelse i Sør-Kina-havet, det amerikanske valget og økonomisk vekst. Ikke minst: hvem vinner kampen for tilværelsen, og kan de unnslippe Thukydids felle?
Kontakt: [email protected]
-
I denne episoden har vi besøk av ingen ringere enn VG-journalist Hanne Skartveit. Hun møtte oss i forbindelse med Sikkerhetspolitisk dag, derfor benyttet vi anledningen til å ikke bare få bedre greie på journalistyrket, men også den spente situasjonen i verden i dag. Kinas vekst, valg i USA og krigen i Gaza er blant temaene som kommenteres. I tillegg fikk vi høre om hvordan det var å stå i mediestormen mot Karpes egen Magdi i høst. For hvordan er det å bedrive journalistisk arbeid som ikke nødvendigvis samsvarer med den kompakte majoritets verdenssyn? Hva er sannheten i et hav av analyser om dagens verdensorden?
Kontakt: [email protected]
-
Kvinnesak bør være på dagsorden enhver dag, men i anledning kvinnedagen har vi spilt inn en episode om abortutvalgets anbefalinger til regjeringen, med Birgitte Heiberg Kahrs som gjest. Birgitte er spesialist i gynekologi og obstetrikk, og var med i det regjeringsoppnevnte abortutvalget. Hvordan ser lovverket ut i dag, og hvorfor bør det endres?
God lytt og god kampdag! -
Vi gir deg en julespesial! Julebøttekottets jenter leser opp og reagerer på julerelaterte Reddit stories. Med andre ord er dette en episode uten professorer, og uten pensum- og politikkprat. God lytt og god jul!
Kontakt: [email protected]
-
Denne episoden er en del av podkastserien Pensumpod POL1000, nærmere bestemt delen om KP. Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, og derfor har vi naturligvis med foreleser Kathleen Jennings i studio. Denne episodens tema er politisk system og styresett. Jennings forteller blant annet om betydningen av grunnlover, om de politiske systemene og hvordan de styres. Denne episoden er spilt inn på engelsk siden Jennings er amerikansk.
Kontakt: [email protected]
-
Denne episoden er en del av podkastserien Pensumpod POL1000, nærmere bestemt delen om KP. Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, og derfor har vi naturligvis med foreleser Kathleen Jennings i studio. Dagens episode handler om styreformer og ideologi. Jennings snakker om hva et demokrati innebærer i dag, autoritarisme, hvordan vi ser ideologier i praksis og forklarer sentrale begreper som sivilsamfunn og interesseorganisasjon. Denne episoden er spilt inn på engelsk siden Jennings er amerikansk.
Kontakt: [email protected]
-
Denne episoden er en del av podkastserien Pensumpod POL1000, nærmere bestemt delen om KP. Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, og derfor har vi naturligvis med foreleser Kathleen Jennings i studio. I denne episoden redegjør Jennings for hva Møllers kontrollogikk er. Hun forklarer begreper relevant for metode, blant annet kausalitet vs. korrelasjon, og nødvendige og tilstrekkelige betingelser. Denne episoden er spilt inn på engelsk siden Jennings er amerikansk.
Kontakt: [email protected]
-
Denne episoden er en del av podkastserien Pensumpod POL1000, nærmere bestemt delen om KP. Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, derfor har vi naturligvis med foreleser Kathleen Jennings i studio. Denne episoden redegjør for begreper som er mye brukt i faget; blant annet stat, institusjon og legitimitet. I tillegg forteller Jennings om statsdannelse og fremveksten av det moderne demokratiet. Denne episoden er spilt inn på engelsk siden Jennings er amerikansk.
Kontakt: [email protected]
-
Denne episoden er en del av podkastserien Pensumpod POL1000, nærmere bestemt delen om IP/UP. Serien forsøker å kartlegge et knippe av hovedtemaene i faget, og derfor har vi naturligvis med professor Gunnar Fermann i studio. Denne episodens tema er utenrikspolitisk handlingsrom. Fermann forklarer hvilke premisser som ligger til grunn for hva stater kan foreta seg i det internasjonale samfunn med tanke på handlingsrom, interesser og virkemidler. Det redegjøres for begrepet utenrikspolitisk handlingsrom, og teorien settes i praksis med elektronsaken som case. Vi vil beklage for klikkelyden i denne episoden.
Kontakt: [email protected]
- Daha fazla göster