Bölümler
-
Kan man gå i kortkort och sneakers när man har fyllt 70? Alla åldrar har sina outtalade regler för hur man bör se ut och vara men varför ska just äldre vara värdiga? För en del blir omgivningens syn på äldre begränsande.
-
Förr skrattade vi åt fräckisar, roliga historier och ordvitsar men hur är det idag? Några av Sveriges roligaste komiker jämför skämten förr och nu och avslöjar vad som får dem att skratta högt.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Alla vet att sömnen är viktig men många får kämpa för att komma till ro och få ihop timmarna. Sömnforskare Torbjörn Åkerstedt ger tips till sömnlösa och skådespelaren Ulf Brunnberg berättar om grubblerierna som håller honom vaken om nätterna.
-
Borde vi ha rätt att välja själva när och hur vi ska dö? En majoritet av svenskarna är för dödshjälp men läkarkåren är emot. När Hans Lindeblads bror, buddistmunken och författaren Björn Natthiko Lindeblad, drabbades av ALS reste han utomlands för att få hjälp att dö.
-
Bedrägeri är den typ av brott som ökar mest i Sverige och en del kriminella har satt i system att lura äldre. Hur försiktig måste man vara och hur gör man för att inte låta rädslan ta över? Författaren Stig Larsson trodde att han fick ett samtal från banken men blev av med tusentals kronor.
-
När Ulla Hagman och Shima Bagheri träffades på en parkbänk var det vänskap vid första ögonkastet. Både unga och gamla mår bra av att umgås över generationsgränserna men hur skaffar man en ny vän?
-
Idag får unga höra att de ska börja pensionsspara tidigt men förr räknade man med att staten tog hand om det där. För en del äldre kom pensionsbeskedet som en kalldusch. Drygt en kvarts miljon svenskar räknas som fattigpensionärer.
-
Döstädning är ett sätt att underlätta för våra nära när vi går bort men våra ägodelar bär också på vår historia. Hur mycket ska man rensa bort - och vad? Ska barnen få läsa våra gamla dagböcker och vad händer med allt vi har sparat digitalt?
-
Vad skulle du göra om du fick 100 år till att leva? Det låter som science fiction men forskningen går framåt i rasande fart och det finns de som hävdar att den första 1000-åringen redan är född. Ingmar Skoog berättar om metoderna som redan nu testas för att bromsa åldrandet. Men vilka risker finns det?
-
De kan reta sig på oss, ställa oss mot väggen och ha åsikter om hur vi lever våra liv. Ändå fortsätter vi oftast älska dem - våra barn när de har blivit vuxna. Det är mycket fokus på småbarnsåren men hur gör man för att få en bra relation till sitt vuxna barn?
-
Med åren börjar de flesta höra sämre, men många drar sig in i det längsta för att skaffa hörapparat. I värsta fall kan det vara skadligt för både kropp och själ. Före detta partiledaren Gudrun Schyman berättar hur hon kom över sitt motstånd mot hörapparaten och vi får tips på hur man kan bita ifrån när andra stör sig på att man inte hör som en örn.
-
Det är lätt att bli sittande hemma i soffan, men man ångrar sällan en rolig fest. Léonore Ekstrand går på krogen för att träffa folk. Mia Ytterstad har blivit doasångerska i ett rockband på äldre dar. Hela Sveriges danskung, Tony Irving, ger sitt bästa tips till dig som är för blyg för att ge dig ut på dansgolvet. Äldreexpert Ingmar Skoog delar med sig av både partytrick och fakta om vad som händer i våra kroppar när vi släpper loss.
-
Ont i lederna, dålig hörsel och urinläckage. Ålderskrämpor kan komma plötsligt eller smyga sig på. Att kroppen tappar funktioner är frustrerande för många, ibland hjälper det att skratta åt eländet tillsammans med andra. Men vilka ålderskrämpor behöver man acceptera och vilka ska man söka vård för?
-
Depression är en av våra stora folksjukdomar. När vi blir äldre blir vi blir extra sårbara eftersom depressioner kan utlösas av sjukdomar och läkemedel. Orsakerna behöver utredas så att rätt stöd kan sättas in. Många hittar också egna strategier för att ta sig upp ur mörkret.
-
Fler skiljer sig på äldre dar och oftast är det kvinnorna som tar steget. En skilsmässa ger chansen till en nystart men att bli lämnad sent i livet kan kännas som ett stort svek. Ändå lyckas många äldre fortsätta vara en slags familj även efter skilsmässan, passa barnbarn och fira högtider ihop.
-
Det är dags att skrota idén om att alla äldre föredrar dragspel och klassisk musik. Kärleken till rocken och rockers avtar inte med åldern, tvärtom. Generationen som tog rocken till sina hjärtan kommer fortsätta rocka ända in i kaklet.
-
Att plötsligt bli niad, erbjudas hjälp med betalningen i affären eller att folk börjar prata med en som om man var ett barn är exempel på det som brukar kallas för välvillig ålderism. Men vad gör det med oss att bli behandlade så? Och finns det illvillig ålderism också? Gränsen mellan ålderism och åldersdiskriminering är inte alltid knivskarp.
-
Livsdrömmar behöver varken vara storslagna eller äventyrliga men en nyfikenhet på livet kan hålla oss igång. Fler och fler äldre bevisar att det aldrig är för sent att testa nytt. Aldrig har så många pensionärer studerat på högskolor, debuterat som författare och gett sig ut på resor jorden runt som nu.
-
Hög musik och renoverande grannar har aldrig varit så irriterande som nu. Eller? Blir vi mer griniga med åren eller är det omgivningen som håller fast vid en bild av att äldre ska vara milda och baka bullar? En tilltagande ilska med åldern kan vara en positiv drivkraft men också ett tecken på sjukdom.
-
Hissar i magen, längtan och samhörighet. Kärleken har ingen ålder men den förändras med åren. Många vet vad de söker hos en partner och kan stå lite stadigare jorden nu när hormonerna har dämpats. Men hur tar man steget att öppna sig för en ny kärlek? Längtan efter kärlek har fått fler äldre att börja nätdejta.
- Daha fazla göster