Bölümler
-
Årets Lantbruksbarometer visar en bättre lönsamhet och positiv framtidstro. Ulf Möller, Skog & lantbruksansvarig Swedbank & Sparbankerna och Jimmy Larsson, Segmentschef Skog & Lantbruk, LRF Konsult kommenterar och analyserar resultatet.
Ta del av hela rapporten på www.swedbank.se/lantbruksbarometern2017.
-
I filmen träffar du segmentsansvariga från Swedbank och sparbankerna Ulf Möller och LRF Konsult Jimmy Larsson som ger sin analys av rapporten.
Skogsbarometern är en årlig Sifo-undersökning bland landets skogsägare som genomförs på uppdrag av Swedbank, sparbankerna och LRF Konsult.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Framtiden ser bra ut för ekologiskt lantbruk – men det gäller att hålla lönsamheten uppe. Johan Cejie som arbetar på KRAV ger tips och berättar även om hur omvärlden ser på ekologiska produkter.
Även ICA ser positivt på framtiden för ekologiska och hållbara produkter. De arbetar aktivt för att förbättra sitt utbud.
Ulf Möller, segmentsansvarig från Swedbank och sparbankerna deltar också i filmen.
Filmen är framtagen av Swedbank och sparbankerna.
-
Bättre djurhållning och mer lönsamhet – det var de främsta orsakerna till att Karl Petter Bergvall valde att ställa om sin produktion till ekologisk. Här ger han sina bästa tips.
I filmen får vi också goda tips från Johan Cejie som arbetar på KRAV och Ulf Möller från Swedbank och sparbankerna.
Filmen är framtagen av Swedbank och sparbankerna.
-
Omställningsarbetet från konventionellt till ekologisk produktion kräver inte bara ett starkt engagemang och hårt arbete. Det handlar också om att skaffa sig ny och viktig kunskap.
Här berättar Karl Petter Bergvall och Ditte Bäckström om sina erfarenheter från deras omställningsarbete.
I filmen får vi också goda tips från Johan Cejie och Camilla Mannrick Uggla som arbetar på KRAV och Ulf Möller från Swedbank.
Filmen är framtagen av Swedbank och sparbankerna.
-
Varför ekologiskt?
Intresset för att äta ekologisk mat är stort och ökar hela tiden, vilket innebär att det är många lantbrukare som ställer om sin produktion.
Christina och Knut Lillienau driver ekologiskt lantbruk på Mässvik Gård i Värmland och företaget Grön Ko. Här får vi ta del av deras tankar kring varför de valde att ställa om till ekologisk produktion.
ICA, som ser ett starkt ökat kundintresse för svensk ekologisk mat, samarbetar med Grön Ko och här berättar de hur de arbetar med ekologiska producenter.
Medverkar i filmen gör även Christine Hveem och Ulf Möller från Swedbank.
Filmen är framtagen av Swedbank och sparbankerna.
-
Så säljer du timmer – en film om avverkning och ekonomi.
Här delar experter med sig av sina bästa tips på vad man bör tänka på när man ska avverka sin skog. När är det dags att avverka? Hur får man rätt pris?
Vi träffar Fredrik Samuelsson som är skogsägare i Växjö och Sven-Erik Karlsson, rådgivare på Swedbank. Vi får även höra tips från köparsidan när Lars-Erik Frisk, VD på Värendsskog ger oss inblick i vad man bör tänka på när man ingår ett kontrakt.
Filmen är framtagen av Swedbank och sparbankerna.
-
Köpa skogsfastighet
Det är många saker som måste redas ut för att de ska bli en bra affär.
Möt Molly Nord Gårdman, skog- och lantbruksspecialist i Falun, som besvarar de vanligaste och viktigaste frågorna kring ett lyckat skogsägande.
Vad har du råd med? Hur ser finansieringen ut, ska du låna eller har du egen insats? Ska det ske reglering eller finansieringsavverkning (och vad menas egentligen med det)?
Molly reder även ut vad som menas med rationaliseringsförvärv och skogsavdrag, och hur de funkar. Podden är framtagen av Swedbank och sparbankerna. -
Det är fortsatt turbulens på råvarumarknaden med nedåtgående priser. Låga priser på bland annat vete och mjölk gör att det svider för lantbrukaren. Hur kommer detta sig? Och vad kan man som lantbrukare göra? Lyssna på Fredrik Åberg och Jörgen Kennemar där de beskriver marknaden och ger sina allra bästa råd.
Podden är framtagen av Swedbank och Sparbankerna.
-
Att ha gården försäkrad är oftast en självklarhet för de flesta lantbrukare. Men det är inte lika självklart att försäkra sig själv och sin familj. Detta är något som alla bör se över, för vad händer om något skulle gå fel?
Lyssna på Mattias Bandi från Swedbank Försäkring som ger sina allra bästa råd.
-
Många lantbrukare brukar se sin gård som sin pensionsbesparing. Men det kan finnas många fallgropar med det, har du tänkt igenom hur du vill ha din pension?Har du försökt se hur den framtida lönen faktiskt kommer att bli? Och har du koll på hur du kan påverka den, för det kan du göra.
Lyssna på Mattias Bandi från Swedbank Försäkring som ger sin allra bästa råd.
-
I årets Lantbruksbarometer märks att yngre lantbrukare har större framtidstro än sina äldre kollegor. Fortfarande pressas många svenska lantbruksföretag av dålig lönsamhet, sämst lönsamhet upplever mjölkföretagen.
Se vår analys här. Medverkande är Per Skargren från Swedbank och sparbankerna samt Jimmy Larsson från LRF Konsult.
Hela rapporten hittar du på swedbank.se/lantbruksbarometern2016.
-
Alla kan ge veckopeng. Det är inte summan som är viktig utan träningen i att hantera den. Swedbanks privatekonom Arturo Arques samtalar om barn, ekonomi och den pågående Money Week. Money Week är ett globalt initiativ där utbildning i privatekonomi uppmärksammas.
-
Skogsbarometern 2015
Årets Skogsbarometer visar bland annat att lönsamheten är allt viktigare för skogsägarna som lyfter fram lönsamheten som den enskilda faktor som kommer att påverka deras framtida skogsägande mest. Skogsägarna ser en investering i skogsmark som lönsam och skulle köpa mer skog om de hade möjlighet. Barometern tittar också på belåningsgrad, samt vilka det egentligen är som blir skogsägare och varför. Hela rapporten hittar du på swedbank.se/skogsbarometern2015.
I filmen träffar du segmentsansvariga från Swedbank och sparbankerna, Per Skargren och LRF Konsult, Jimmy Larsson som ger sin analys av rapporten.
Filmen är framtagen av Swedbank och sparbankerna samt LRF Konsult.
-
Arrendeavtal
Arrendeavtal ska upprättas när man arrenderar mark och det ska alltid göras skriftligen. Viktigt är också att få med alla villkor i avtalet. Men det är fler saker att ta hänsyn till.
Pantsättning av EU-stöd, vad har det med arrendeavtal att göra? Och hur värderar man ett lager i ett jordbruk? Det och mycket mer får du veta mer om i filmen.Filmen är del i utbildningsserien kring enskild firma för dig som arbetar inom skog- och lantbruk.
Medverkande är Maria Westergren skattejurist Swedbank, Carl-Olov Holmström rådgivare Swedbank Sjuhärad samt Claes Mononen rådgivare Skurups Sparbank.
Filmen är framtagen av Swedbank och sparbankerna.
-
Det har varit turbulent på råvarumarknaden med relativt stora prisfall den senaste tiden vilket skapat stor oro bland lantbrukarna. Ska man prissäkra eller inte? Lyssna råvaruanalytikern Jörgen Kennemar och Fredrik Åberg, råvaruansvarig på Swedbank och sparbankerna som ger sin syn på prissäkring.
Podden är framtagen av Swedbank och sparbankerna.
-
Går det att bedriva en lönsam mjölkproduktion i Sverige trots det extremt låga mjölkpriset? Och hur ska man agera när det låga priset gör att det inte längre är lönsamt att bedriva verksamheten vidare?
Lyssna på Sture Gustavsson, lantbruksexperten med många år inom Kinnevik och som nu arbetar som konsult inom mjölkbranschen. Här delar han med sig av sina bästa råd för hur man kan få lönsamhet i sin verksamhet.
Podden är framtagen av Swedbank och sparbankerna.
-
Det är mycket att tänka på vid förvärv av en jord- och skogsbruksfastighet – både för säljaren och för köparen. Vilka är fallgroparna vid ett ägarskifte? Ofta sker ett ägarskifte inom familjen, hur man nå en rättvis fördelning mellan syskon, och vem kommer stå för skatten vid en gåva eller arv?
Häng med i filmen där vi diskuterar rättvisa, kapitalvinstbeskattning, juridik och mycket mer.
Filmen är del i utbildningsserien kring enskild firma för dig som arbetar inom skog- och lantbruk.
Medverkande i filmen är Maria Westergren skattejurist Swedbank, Carl-Olov Holmström rådgivare Swedbank Sjuhärad samt Claes Mononen rådgivare Skurups Sparbank. -
I enskild firma finns de många olika skattemässiga åtgärder, eller beslut, att ta hänsyn till. Vad är det för skillnader på bokföringsmässiga och skattemässiga beslut? Vad menas med räntefördelning och periodisering och hur mycket skattejuridik bör man som lantbrukare egentligen veta?
Filmen är del i utbildningsserien kring enskild firma för dig som arbetar inom skog- och lantbruk.
Medverkande i filmen är Maria Westergren skattejurist Swedbank, Carl-Olov Holmström rådgivare Swedbank Sjuhärad samt Claes Mononen rådgivare Skurups Sparbank. -
Filmen ingår i utbildningsserien kring enskild firma för dig som verkar inom skog- och lantbruk. I detta avsnitt går vi igenom skillnaderna mellan enskild firma och aktiebolag, vilka fördelar och nackdelar som finns samt de vanligaste frågorna vi brukar få.
Medverkande i filmen är Maria Westergren, skattejurist, Carl-Olov Holmström, rådgivare samt Claes Mononen, rådgivare.
Filmen är framtagen av Swedbank och sparbankerna.
- Daha fazla göster