Bölümler
-
Hva er honning, og hva skjer egentlig inne i en bikube? I denne episoden møter jeg Bjarte Tennfjord, mannen bak Vestlandsbia, for å dykke dypt inn i bienes fascinerende verden. Vi snakker om alt fra hvordan honningen lages, til den komplekse strukturen i en bikube – og hvorfor urbane områder, som Bergen sentrum, faktisk kan være perfekte for bier!
Bjarte har flere bikuber plassert på ulike bygg rundt om i byen, og vi snakker om hvordan han gikk fra å være en hobbybirøkter til å bli en av de mest kjente birøkterne på Vestlandet. Er du nysgjerrig på forskjellen mellom norsk og utenlandsk honning, hvordan biene finner veien hjem, eller hva kaldpresset honning egentlig er?
God fornøydelse!
-
Hva skiller egentlig økologisk kylling og kalkun fra det konvensjonelle? 🐔🦃 I denne episoden besøker jeg Homlagarden, Norges eneste økologiske kalkunprodusent og den største på økologisk kylling. Midt i vakre Hardanger møter vi Bjørn som startet gården på 70-tallet, daglig leder og sønnen Brynjolf og Kristine som er ansvarlig for markedet. Vi snakker om alt fra egg til ferdig pakket kalkun & kylling, og er innom temaer som saktevoksende raser, kvalitet, fremtiden til Homlagarden, hva som gjør økologisk produksjon annerledes, hvorfor det er en kamp for å få økologiske produkter ut i markedet - og mye mer.
Så, er du nysgjerrig på hvordan et lite gårdsbruk kan produsere kvalitetskjøtt i stor skala? Eller hvorfor du kanskje bør tenke over hva slags kylling du kjøper til middag? Da må du sjekke ut denne episoden! 🎧✨
-
Eksik bölüm mü var?
-
Hva kan du om norsk geitemelk og den norske melkegeita? 🐐🧀 I denne episoden besøker jeg Prestholt Ysteri, som ligger majestetisk plassert under Hallingskarvet. Her møter jeg Reidar og sønnen hans, Tim Reidar, som har bygget opp en av Norges mest anerkjente gårdsysterier. Vi snakker om alt fra saneringen av den norske melkegeita på 2000-tallet og hvordan det påvirket produksjonen, til hvorfor det selges så lite norsk kjekjøtt – og hvorfor det er så viktig å ta vare på både geitene og stølsdrifta.
God fornøyelse! 🎧
-
I denne episoden møter jeg Johanne Kjuus, direktør for bærekraft hos Tine, for å dykke ned i hvordan en av Norges største aktører innen mat jobber med bærekraft. Vi snakker om hva det innebærer å være bærekraftsdirektør i Tine, og hvordan de jobber langs hele verdikjeden for å redusere utslipp. Johanne forteller om deres arbeid med klimasmart fôr, kua, hva de gjør ute på produksjonsanleggene, og hvordan de har jobbet med de nye kostholdsrådene. Vi diskuterer også Tines innsats for å redusere matsvinn og hvordan de informerer forbrukerne om riktig matvalg.
God fornøyelse 🥛🐄
-
I denne episoden har jeg besøkt Knut Skinnes som har sommerjobb på ei seter langt inne i Vingelen. Han deler sin reise fra sommerjobber på setra til en dyp forståelse for viktigheten av selvforsyning og ressursutnyttelse innen matproduksjon. Vi diskuterer hvordan industrikravene påvirker maten vi spiser, og hvorfor det er viktig å se verdier utenom penger når vi tenker på fremtiden for mat og miljø. Knut og jeg snakker også om hvilke politiske løsninger som trengs, og hva både du og jeg kan gjøre for å bidra til en mer bærekraftig fremtid.
God fornøyelse!
-
I denne episoden har jeg tatt turen til Vesterålen for å prate med Halvar Ellingsen, en av Norges fremste kokker, kjent for sitt arbeid på Kvitnes Gård. Vi snakker om Halvars reise som kokk, fra de første årene til å drive et av Norges mest spennende gårdsrestauranter. Samtalen berører også viktigheten av å bruke lokale råvarer, og hvordan direktehandel mellom kokker og bønder skaper magiske resultater på tallerkenen. Halvar deler også sitt syn på "Matnasjonen Norge", som han mener er en bløff, og hvordan Kokkelandslaget har formet hans filosofi rundt mat.
God fornøyelse!
-
I ukens episode har jeg fortsatt turen nordover, og befinn meg i Hamarøy. Utover å være stedet hvor Knut Hamsun vokste opp, og og hvor handlingen til Markens Grøde befant seg, er det også et nydelig område. I denne episoden møter vi Hanne Sofie og Bernt Halvard som er bønder på Steinura gård. Gården deres ligger mellom Oppeide og Skutvik. Så for alle de som har vært i Lofoten i sommer, så kan det være at dere tok ferga fra eller til Skutvik. Apropos ferge, så var de opprinnelig sjøfolk, men så mønstret de av, tok på støvler og ble bønder for noen år siden. På gården har de ammekyr og litt poteter som de selger direkte til restauranter og privatkunder i området. I tillegg til å være bønder, er Hanne Sofie veldig aktiv i lokalpolitikken, og har mye kunnskap om norsk landbrukspolitikk.
God fornøyelse!
-
Fonn-Holand drives av Dina og Henning. De tok over gården til foreldrene til Henning for noen år siden, og flyttet rett fra Barcode i Oslo til Engeløya på Steigen.
Der dyrker de tonnevis mandelpoteter, og i år startet de opp med nord-norske gulrøtter! Jeg ble invitert til de på en nordnorsk sommerkveld etter de hadde lagt barna. Vi ble sittende i timesvis å snakke, og selv etter vi slo av innspillingen ble jeg værende i en god stund og snakke om det ene og det andre rundt mat. Vi hadde rett og slett for mye å snakke om. Men det e jo det herlige med Nord-Norge om sommeren: dagan kan jo flyte litt. Det jeg likte spesielt med praten og Dina og Henning, er at de er ikke redd for å utfordre eksisterende systemer og praksiser, og si ifra “dette er ikke greit”. Jeg tipper det var med i beslutningen som gjorde at de vant prisen som Årets Unge bønder i 2020, og ikke minst Matredderprisen i 2021. De er ikke redde for å si ifra - og det trenger vi mer av!
-
I ukens episode har jeg vært ute på Nesøya, på Helgelandskysten. Det er ei lita øy med 120 innbyggere, og nesten ingen turister. Øya er forbausende frodig, og helt sør på øya, inne i en liten dal, bor Kari-Anne. Der har Kari-Anne nettopp kjøpt et gammelt småbruk og et nydelig Nordlandshus. Oppi dalen, uten vei og tilkoblet strøm, og skal starte en ny gård. Det kunne nesten tatt ut av en ny versjon av Markens Grøde. Kari-Anne har i en årrekke bodd på Røst, og du har kanskje sett reisen hennes i form av en dokumentar på NRK. Der har hun tatt vare på det unike kulturlandskapet på både Røst, men også øyene rundt.
-
Vel over polarsirkelen ligg en av Norges finaste øyer, nemlig Engeløya. Vi e i Steigen kommune, og Nordland fylke. Og på vei nordover har jeg kjørt de ca. 1.5 timene ut fra E6, til Engeløya, hvor jeg skal møte Astrid Nässlander. Du kjenner henne kanskje fra serien Kokkeliv som gikk på NRK, eller fra tiden hun var kjøkkensjef og vert på Manshausen - denne kjente destinasjonen i havgapet utenfor Steigen. Astrid er brennende opptatt av norsk mat, matkultur, mathistorie og lokale verdikjeder - og hun har fått flere priser og utmerkelser for hennes engasjement. Nå har hun og familien kjøpt et småbruk og et viltslakteri på Engeløya. Hun er kokk, mor, slakter, foredler, småbruker - og snart forfatter og med boka si Elg som kommer ut til høsten. Så - det er ei dama med en voldsom drivkraft og ikkje minst kunnskap om mat jeg møter. Og det er jo så gøy og inspirerende!
God fornøyelse!
-
I ukens episode har jeg vært å snakket med Kato fra Vega Delikatesser. De foredler og selger produkter av fisk og sjømat fra Namsos i sør, til Bodø i nord. Vi har jo til nå kun sett på landbruket - men fisk & sjømat er jo en enormt viktig næring for oss nordmenn. Både økonomisk, men også kulturelt og historisk. Det e jo umulig å være i Nord-Norge og ikke være innom fisk. Samtidig innså jeg og etter praten med Kato, at fisk & sjømat fortjener et eget fokus - det er en like kompleks næring som landbruket. Så drømmen og planen nå er å bruke vinteren til et dypdykk og dra innom fiskere, fiskemottak, dykkere, oppdrettsanlegg - og alt annet! I mellomtiden så gir Kato og ukens episode et lite innblikk i det å jobbe med fisk & sjømat ute i havgapet i Nordland.
-
Midt på øya ligg Stavsmarken - gården til Bente og Lars. Der produsere de gris og har et pølsemarkeri med et utsalg. Jeg har lenge hatt lyst til å snakke med noen som produserer gris på en konvensjonell måte, og har kontaktet flere - men som oftest har eg ikkje fått svar eller fått et hyggelig nei. Min hypotese e at det fordi de er redde for å åpne opp og snakke om produksjonen på grunn av det negative fokuset de siste årene. Det e akkurat derfor eg syns det e ekstra viktig å snakke med noen som driv med gris, få høres deres historie - og der var Bente helt perfekt!
-
I ukens episode har jeg vært i Trollheimen, i Sør-Trøndelag å besøkt Grindal Ysteri si seter. Den er ei av få seter som verken har vei eller strøm, slik at det meste gjøres for hånd, og må foredles på setra. Og - de får fortsatt til å yste rundt 500-600 kilo ost på de 7 ukene de er på setra, med rundt 25 geit, og 5 kyr. Det blir dessverre mindre og mindre av seterdrift.
Hoveddriften til Grindal Ysteri er likevel ysteriet som ligg - nettopp i Grindal. Der lage de nydeligste oster basert på melk fra gårdene til søstrene Turid og Ragnhild. Etter 10 år, har de et veletablert renommé, og har og vært aktive bidragsytere til interesseorganisasjonen Norsk Gardsost.
-
I ukens episode har jeg besøk av kokk, sanker og forfatter, Jørgen Ravneberg, hvor vi skal snakke om alt rundt norsk mat fra en kokk sitt perspektiv.
Vi er innom reisen fra oppvaskhjelp i Alta til 3* Michelin i Paris, kvaliteten på norske råvarer, norsk sesong, kjøtt, fisk & sjømat, hvordan jobbe med norske råvarer i sesong, bærekraft, husmannskost, hvordan skille mellom en god eller dårlig råvarer, hvorfor man burde kjøpe hele eller halve dyr, hvordan lage middag av gode råvarer, til en fornuftig pris, og kokker og rockestjernestatusen. Og sikkert litt til!
God fornøyelse!
-
I denne episoden snakker jeg om norsk grønnsaksfrø med Jasper fra Solhatt! Solhatt som er en av få norske produsenter av grønnsaksfrø - og landets eneste heløkologiske frøbedrift i Norge. Vi alle er opptatt av å spise norsk, men det meste av de grønnsakene vi kjøper i butikken er dyrket på utenlandske frø - som Jasper kalle for hybridfrø.
Vi kjenner alle til begrepet fra “jord til bord, men kanskje det er på tide å begynne å si fra “frø til bord”?
-
I ukens episode har jeg dratt østover til Delås gård. Der driver Camilla og Raymund en gård hvor de jobber for egen matproduksjon, med frukttrær, bærbusker, grønnsaker, beitehøns, og noen sauer. I tillegg til å være drivende gode bønder, er de også svært samfunnsengasjerte og kan mye om norsk mat og det norske matsystemet.
-
I ukens episode har jeg kjørt til Stange, en god time nord for Oslo for å møte Louise som driver Fredheim gård. Der driver Louise med grønnsaker, egg samt den kjente gårdsbutikken hennes. De dyrker rundt 30 ulike sorter grønnsaker, hvor største delen er kål og blomkål, samt en rekke mindre produksjoner som går rett til gårdsbutikken. I tillegg har hun 7500 verpehøner som produserer norske egg.
I episoden så snakker vi om om gården, Louise sin vei for å bli bonde, grønnsaker, det å levere grønnsaker til industrien, prisforhandlinger på grønnsaker, jordskokk, Gartnerhallen, matsvinn, gårdsbutikken, viktigheten av kårfolk og foreldre rundtom norske gårder, egg og verpehøner, og sist men ikke minst - eggekrisen vi er inne i akkurat nå!
-
Denne episoden er spilt inn i samarbeid med Monil.
Etter noen veldig fine dager i Trøndelag, har jeg igjen kjørt sørover. I den sørlige delen, i Øyer kommune, skal jeg innom Eivind Holen, som sammen med sin samboer, Nora, tok over familiegården for noen år siden. Der driv de en gård med rundt 110 vinterfôra sau, av en rase som kalles for Suffolk. I Gudbrandsdalen har utmarksbeite stått sentralt innen landbruk lenge - og Eivind brenn for temaet. Så, hvem bedre til å ha en utmark spesial sammen med?
Du får høre oss snakke om gården og driften, om Eivind, utmarksbeite - nasjonalt, historisk, og hvordan den påvirker driften til gården, Monil og hvordan man bruker virtuelle gjerder, og hva du burde tenke om du møter små- eller storfe på utmarksbeite en nydelig sommerdag.
-
Bli med ut på gårdstunet til Opaker gård med Kjersti og Arne Wilhelm. De fikk vist meg hele gården, urtefermentet de brygger for å spre utover jordet nå på våronna, vi hilser på sauene og kyrne, i tillegg viser de meg når jorda er klar for våronna, vekstdekket fra i fjor, og de forklarer meg hvordan man kan se jordhelsa med å se på kubæsj.
Episoden passer nok best på headset ettersom det er litt vind, og enkelte steder litt dårlig lyd.
- Daha fazla göster