Bölümler
-
Jacqueline van Vugt is filmmaker. Na een studie architectuur rondde Van Vugt de Nederlandse Filmacademie af in de richting van cinematografie. De daaropvolgende jaren schreef en regisseerde ze tientallen documentaires. Voor ‘Borders’, over het grensgebied van West-Afrika en Europa, won ze een Fipresci Award. Daarnaast maakt Van Vugt speelfilms. Haar meest recente film, ‘Como El Viento’, is een mozaïekfilm waarin verschillende liefdesverhalen elkaar kruisen, tijdens een overtocht van Marokko naar Spanje.
Lotje IJzermans gaat met Jacqueline van Vugt in gesprek. -
Gilles van der Loo is schrijver. Na twintig jaar te hebben gewerkt in de Amsterdamse horeca, maakte Van der Loo in 2010 zijn literaire debuut met ‘Palermo’. Er volgden verschillende romans, waaronder ‘Het laatste kind’, ‘Dorp’ en ‘Café Dorian’. Daarnaast werkt Van der Loo als redacteur van literair tijdschrift Tirade. In het boek ‘Mens blijven aan het front’ legt Van der Loo het verhaal van zijn vriend Andrii Kobaliya vast, die zich na de Russische inval meldde bij het Oekraïense leger.
Femke van der Laan gaat met Gilles van der Loo in gesprek. -
Eksik bölüm mü var?
-
Jan Jaap van der Wal is cabaretier. Van der Wal begon op jonge leeftijd bij Comedytrain, waarvan hij in 2006 artistiek leider werd. Gelijktijdig vergaarde hij bekendheid door het satirische televisieprogramma ‘Dit was het nieuws’. Van der Wal maakte 14 theaterprogramma's en treedt behalve in Nederland op in Vlaanderen, waar hij sinds 2015 woonachtig is. In zijn nieuwe voorstelling ‘Mijn vlakke land’ onderzoekt Van der Wal wat de 'Ollanders' kunnen leren van de Vlamingen, en andersom.
Femke van der Laan gaat met Jan Jaap van der Wal in gesprek. -
Hannah Hoekstra is actrice. Hoekstra brak door met haar rol in de film ‘Hemel’, waarvoor ze een Gouden Kalf ontving. Vier jaar later ontving de prestigieuze prijs opnieuw, ditmaal voor haar vertolking van Tiny in ‘De helleveeg’. Voor haar rol in ‘People, Places & Things’ van Toneelgroep Oostpool, ontving ze een Theo d'Or. Daarnaast is Hoekstra vanaf 2013 verbonden aan het Nationale Theater. Met ‘Beste Mensen’ speelt Hoekstra een actuele voorstelling over klimaattaal, rijke verbeelding en arme politiek.
Femke van der Laan gaat met Hannah Hoekstra in gesprek. -
Yeliz Çiçek is journalist en ondernemer. Als redacteur schreef Çiçek voor platforms als Marie Claire, Glamour en Vogue. Ze was van 2021 tot 2024 hoofdredacteur van Vogue Nederland. Daarnaast lanceerde ze de FI Business Academy, een platform dat jonge vrouwen ondersteunt in hun carrière. In het boek ‘Alles is mogelijk’ beschrijft Çiçek haar levensverhaal en biedt ze de lezer heldere handvatten, lessen en tips om alles in het leven te bereiken waarvan je droomt.
Femke van der Laan gaat met Yeliz Çiçek in gesprek. -
Etienne Ys is schrijver en oud-premier. Na een periode te hebben gewerkt als belastinginspecteur werd Ys minister van Financiën van de toenmalige Nederlandse Antillen. In juni 2002 werd Ys namens de Partido Antiá Restrukturá (PAR) premier van de Nederlandse Antillen. Hij speelde een belangrijke rol bij het vormgeven van de nieuwe staatkundige verhoudingen die leidden tot de geboorte van Curaçao als autonome staat binnen het Koninkrijk der Nederlanden. In zijn debuutroman ‘De barmhartige staat’ reflecteert Ys op macht, conflict en de menselijke natuur.
Lotje IJzermans gaat met Etienne Ys in gesprek. -
Ben Sombogaart is regisseur. Voor zijn eerste speelfilm, ‘Mijn vader woont in Rio’, werkte Sombogaart samen met schrijver en producent Burny Bos. Dit gold als het startschot van een succesvolle carrière. Met ‘De Tweeling’ verwierf Sombogaart internationale bekendheid. Ook won hij Gouden Kalveren voor ‘Het Zakmes’, ‘Abeltje’ en ‘Kruistocht in Spijkerbroek’, waarvan de laatste in het Engels werd uitgebracht. Recent regisseerde Sombogaart ‘Tegendraads’, een historische film over de rellen tussen Twentse en Italiaanse textielwerkers.
Femke van der Laan gaat met Ben Sombogaart in gesprek. -
Lidija Zelović is filmmaker en schrijver. Zelović studeerde Letterkunde in Sarajevo tot ze in 1993 naar Nederland vluchtte vanwege de uitgebroken burgeroorlog. Zelović’ hart was gebroken maar vond een uitweg in (documentaire)film. Voor 2Doc maakte ze de documentaire ‘My Own Private War’ waarin ze haar eigen oorlogstrauma verkent. Op IDFA gaat ‘Home Game’ in première. Het is een persoonlijk portret waarin Zelović onder meer door dagboekfragmenten, journaalbeelden en ander archiefmateriaal haar Nederlandse en Bosnische identiteit onderzoekt.
-
Tommy Wieringa is schrijver. In 2005 brak hij door met het bekroonde ‘Joe Speedboot’. Hij won daarna verschillende prijzen, waaronder onder meer de Libris Literatuurprijs voor ‘Dit zijn de namen’. Wieringa schreef het boekenweekgeschenk van 2014, en onder meer columns voor NRC en de Volkskrant. Wieringa reisde mee met een konvooi door Oekraïne. Het leverde het boek ‘Konvooi’ op, dat een verhaal vertelt over de mens in oorlog. Daarnaast staat ‘Joe Speedboot’ dit jaar centraal in de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest.
Femke van der Laan gaat met Tommy Wieringa in gesprek. -
Marit Törnqvist is schrijver en illustrator. De Zweeds-Nederlandse Törnqvist debuteerde als illustrator met een prentenboek voor Astrid Lindgren, dat het startschot bleek van een lange samenwerking met Lindgren. In 2005 ontving Törnqvist een Gouden Penseel voor haar illustraties in ‘Pikkuhenki’. Als kinderboekenschrijver ontving ze verschillende Zilveren Griffels, onder andere voor haar schrijfdebuut ‘Klein verhaal over liefde’. Törnqvist won onlangs de Johannes Vermeerprijs 2024, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten.
Femke van der Laan gaat met Marit Törnqvist in gesprek. -
Kelly-Qian van Binsbergen is documentairemaker. Voor Omroep Zwart maakte Van Binsbergen de documentairereeks 'De Afhaalchinees'. De serie werd genomineerd voor een Zilveren Nipkowschijf. In haar nieuwe documentairereeks 'Sexotisch' duikt Van Binsbergen in het fenomeen seksueel racisme. Ze onderzoekt hoe oeroude stereotyperingen en denkpatronen nog altijd invloed hebben op ons dagelijks date- en seksleven.
Lotje IJzermans gaat met Kelly-Qian van Binsbergen in gesprek. -
Bridget Maasland is presentator, model en dierenrechtenactivist. Ze werd bekend bij onder meer TMF en BNN, waarna ze tientallen televisieprogramma’s presenteerde. Ze maakte eerder de podcast ‘Bridget and Friends take a menopause’ en nu lanceert Maasland ‘GRAPES’, een platform gewijd aan vrouwen in de (pre)menopauze. Geïnspireerd door ervaringen en medische inzichten streeft Maasland ernaar om vooroordelen, taboes en schaamte rondom de menopauze te doorbreken.
Femke van der Laan gaat met Bridget Maasland in gesprek. -
Sanne Vogel is schrijver, actrice, film- en theatermaker. Vogel stond meer dan tien jaar met eigen voorstellingen op onder meer De Parade, Oerol en in de theaters. Ze speelde hoofdrollen in ‘Annie M.G.’ en ‘Verliefd op Ibiza’ en regisseerde films en televisieseries. Samen met haar broer Robin is ze oprichter van ‘De Vogelfabriek’, een productiehuis voor film en theater. Naast theaterstukken schreef ze het jeugdboek ‘Het levenswerk van een talentloos meisje’. Met haar roman ‘Meneertje’ brengt Vogel nu een eerbetoon aan haar kat, die met verbinding vriendschap, en compassie, vele levens raakte.
Femke van der Laan gaat met Sanne Vogel in gesprek. -
Sander Schimmelpenninck is journalist, columnist en schrijver. Schimmelpenninck werkte zich in korte tijd op tot hoofdredacteur van het tijdschrift Quote. Vanaf 2019 schrijft hij een wekelijkse column voor de Volkskrant en maakt hij samen met Jaap Reesema de Zelfspodcast. Ook verschijnt Schimmelpenninck regelmatig op televisie, onder andere in de VPRO-series ‘Sander en de Kloof’ en ‘Sander versus de socials’. In zijn boek ‘De domheid regeert’ analyseert Schimmelpenninck domheid als een politieke strategie, die schade verricht aan de rechtstaat, de democratie en de journalistiek.
Femke van der Laan gaat met Sander Schimmelpenninck in gesprek. -
Anne-Goaitske Breteler is schrijver en antropoloog. Breteler werd geboren in Friesland en keerde in 2018 terug naar deze provincie. Hetzelfde jaar debuteerde ze met ‘De traanjagers’, een boek over de nadagen van de walvisvaart in Nederland. Na het Friese kinderboek ‘In nuvere nacht’ werkte Breteler aan ‘De laatste dagen van de dorpsgek’, een boek over de geestelijke gezondheid op het platteland. Aan de hand van verhalen van plattelandsbewoners vertelt Breteler over het collectief zwijgen, de schaamte en uitbanning, tegen een decor van uitgestrekte landerijen.
Lotje IJzermans gaat met Anne-Goaitske Breteler in gesprek. -
Marian Donner is schrijver en columnist. Donner schrijft columns en essays voor NRC Handelsblad, De Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Van haar hand kwam het essay ‘De grote weigering’ en het pamflet ‘Zelfverwoestingsboek’. ‘Zelfverwoestingsboek’, over de nodeloze drang naar perfectie in de neoliberale samenleving, werd een internationale bestseller. ‘Rooksignalen’ is een bundeling van Donners essays. Met verhalen die strekken van popcultuur en orka’s tot aan oorlogsrecht en kwantummechanica, deelt Donner haar visie op een betere toekomst.
Femke van der Laan gaat met Marian Donner in gesprek. -
Natasja Gibbs is presentator en programmamaker. Gibbs was jarenlang werkzaam als correspondent op de Caribische eilanden voor onder andere NPO Radio 1 en The Economist. Tegenwoordig presenteert ze van maandag tot donderdag het actualiteitenprogramma ‘De Nieuws BV’. Vanaf 31 oktober is Gibbs te zien in ‘Ketens’. De co-productie van HUMAN en Omroep ZWART geeft inzicht in de arbeidsomstandigheden bij de productie van onder meer haarextensions en fietsaccu’s.
Atze de Vrieze gaat met Natasja Gibbs in gesprek. -
Bas Haan is schrijver en journalist. Na een periode te hebben gewerkt als rechtbankverslaggever, ging Haan aan de slag voor onder andere Nova, Nieuwsuur en NRC. Zijn boek ‘De Deventer moordzaak’ werd een bestseller en voor ‘De rekening voor Rutte’ won hij De Loep, evenals de Brusseprijs. Daarnaast won Haan drie Tegels, Nederlands belangrijkste journalistieke prijs. Met zijn meest recente werk, ‘Dodelijke zorg’, geeft Haan verwaarloosde psychiatrische patiënten een stem die ze maar zelden krijgen.
Femke van der Laan gaat met Bas Haan in gesprek. -
Shahine El-Hamus is acteur. Hij was een vaste kracht in het improvisatieprogramma ‘De vloer op’, en speelde in de daaropvolgende jaren in tal van series en films. El-Hamus beleefde een doorbraak met zijn hoofdrol in ‘De belofte van Pisa’. Hiervoor verdiende hij onder andere een Gouden Kalf. Met productiehuis De Schuur speelt El-Hamus in de voorstelling ‘Branden’, geregisseerd door Abdel Daoudi. ‘Branden’ gaat over oorlog, moederliefde en geheimen.
Femke van der Laan gaat met Shahine El-Hamus in gesprek. -
Tom Veldhuijzen is journalist. Hij is werkzaam voor verschillende programma’s van de KRO-NCRV, zoals Pointer en Spraakmakers. Daarnaast werkte Veldhuijzen aan de podcasts ‘De psychische pandemie’, ‘Jong en Vast’ en ‘TBS’. De onderwerpen geestelijke gezondheid en TBS (terbeschikkingstelling) staan opnieuw centraal in het boek ‘Wat ging er in ze om’. In het boek vertelt Veldhuijzen de verhalen achter TBS-patiënten en onderzoekt hij hun kansen op terugkeer in de maatschappij.
Atze de Vrieze gaat met Tom Veldhuijzen in gesprek. - Daha fazla göster