Bölümler
-
Schiphol associeer je niet direct met de natuur. Toch is natuurbehoud er erg belangrijk. Er is veel natuur, het ligt tenslotte in de polder. En je wil het controleren zodat er geen vogels in de motoren van vliegtuigen terecht komen. Hanneke en Mike gaan naar de Polderbaan om te kijken hoe Schiphol dat voor elkaar krijgt. Ze praten met Rob Ernes en Yvonne Versteeg.
-
De vier molens in Aarlanderveen zijn oude, traditionele molens die nog steeds gebruikt worden om de polder droog te houden. Mike en Hanneke ontmoeten er Johan Slingerland, de molenaar. Hij vertelt ze over de functie van de molen en hoe die werkt.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Hanneke en Mike bezoeken het spiksplinternieuwe bezoekerscentrum van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ondanks dat het centrum er prachtig uitziet, komen ze eigenlijk voor de natuur, voor de duinen en een uniek project: Duintuinen. Duintuinen heeft als doel duinen te koppelen aan achtertuinen. Lokale bewoners worden gemotiveerd om van hun tuin een stuk duin te maken, om onder andere de biodiversiteit te verbeteren. Je hoort Gwen Pellinkhof, die werkt bij het Nationaal Park. Ook hoor je Fenna Kiemel, van Gemeente Bloemendaal, ook zij was betrokken bij Duintuinen.
-
In deze aflevering van Waterbazen trekken Hanneke en Mike naar Zoeterwoude, want daar staat de bijzondere zuivelboerderij van boer Edwin Veldhuijzen. Op boerderij De Veldhoeve zet Edwin zich al 25 jaar in om de natuur en het water op zijn land goed te houden. Hij hanteert al jaren een 'verschralingsbeleid' langs de kant van de sloot zodat planten een kans krijgen om daar te groeien. Ook spreken ze met Ed de Meijer van de Groene Klaver, een coöperatie van boeren die zich inzetten voor natuurbehoud. Bovendien hoor je Hannie Korthof van Groene Cirkel Bijenlandschap en de omgevingsdienst West Holland, zij zet zich in voor de bijen.
-
Hanneke en Mike ontmoeten Axel Gunderson op een terras bij de plas in het Haarlemmermeerse Bos, waar hij graag een duik neemt. Hij is niet echt ergens de baas, maar wel een waterbaas. Hij zet zich in voor helder water, niet alleen voor zijn eigen zwemgemak, maar ook voor natuurbehoud. Ook is er een onverwachte ontmoeting met Johan Oosterbaan, adviseur waterkwaliteit bij Rijnland.
-
Hanneke en Mike gaan naar Valkenburg, naar het oude vliegveld. Ze spreken daar met Peter van den Bosch, archeoloog bij de Gemeente Katwijk. Het is een historische plek, waar de nieuwe woonwijk Valkenhorst gebouwd. Ook wordt duidelijk hoe de mens steeds meer water naar zijn hand zet.
-
Waarom geeft de Amerikaanse rivierkreeft overlast voor het water en de natuur in Nederland en in het waterschap Rijnland. Hoe pakt Rijnland het probleem aan en hoe gaat dat helpen? Hanneke en Mike spreken met onderzoekers Ivo Roessink en Fabrice Ottburg, beide van Wageningen Universiteit & Research.
-
Bioloog en kunstenaar Merijn Tinga is ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer. Hij neemt Hanneke en Mike mee naar Katwijk, de plek waar hij de milieubewuste surfer werd die hij nu is. Merijn voert een felle strijd tegen rondslingerend plastic, door het op te rapen én stevig campagne te voeren.
-
In een nieuw seizoen van Water Leeft! gaan Hanneke en Mike op zoek naar de beste waterverhalen. Iedere aflevering bezoeken ze een echte 'waterbaas', iemand die zich inzet voor de natuur en water. De waterbaas neemt ons mee naar een voor hem of haar belangrijke plek.
In deze aflevering neemt Dijkgraaf Rogier van der Sande Hanneke mee naar Leiden, onder andere naar zijn oude studentenkamer. Ze ontmoeten bovendien Stadsecoloog Wouter Moerland, die zich ook met recht een waterbaas mag noemen.
-
De duinen zijn er om ons te beschermen tegen het water. Maar ze zijn er ook om ons water op te leveren. Drinkwaterbedrijf Dunea zet zich in om ervoor te zorgen dat jij schoon drinkwater uit de kraan krijgt. En omdat ze de duinen zo belangrijk vinden, zetten ze zich ook in voor de natuur in het Nationaal Park Hollandse Duinen. Mike en Hanneke trekken de duinen in voor de Wassenaarse kust, met landschapsecoloog Harrie van der Hagen van Dunea.
-
In Water Leeft! hebben we het vaak over het creëren van ruimte voor planten en dieren. Maar, er zijn een paar dieren die misbruik maken van die ruimte. Dieren die hier eigenlijk niet horen en schadelijk zijn voor de natuur en dijken: exoten in de sloten. Je vindt ze ook in Woubrugge, laat Hoogheemraad Ineke van Steensel van Hoogheemraadschap Rijnland zien aan Hanneke en Mike. Ook hoor je van muskusrattenbeheerder Dolf Rotteveel welke schade muskusratten veroorzaken en hoe je ze vangt.
-
In deze speciale aflevering neemt Hanneke Mike mee naar Den Bosch, buiten Rijnland dus! Niet voor niets, want ze ontmoeten daar de Deltacommissaris van Nederland: Peter Glas, het kabinet geeft hem jaarlijks de opdracht een Deltaprogramma op te stellen. Hij neemt ze mee naar de Bossche Broek, een mooi natuurgebied vlakbij Den Bosch. Daar vertelt hij - in de stromende regen - wat hij allemaal voor het water en de natuur in Nederland doet.
-
Heel Holland zakt! Ook al is het maar een paar millimeter per jaar, het kan na tientallen jaren een flinke daling zijn. Maar terwijl Nederland zakt, stijgt het water! Daarom is het belangrijk dat we onze dijken blijven versterken en verhogen. Hanneke Hofstee en bioloog Mike Dijkstra nemen een kijkje op de IJsseldijk in Gouda. Ze ontmoeten daar Henk Weijers. Hij was als projectleider verantwoordelijk voor het versterken en aankleden van de dijk.
-
In deze aflevering van 'Water Leeft!' hoor je hoe de aal (jonge paling) na een zwemtocht van duizenden kilometers de Nederlandse polder bereikt. Want zo vanzelfsprekend is dat niet, zeker niet als er opeens flink gemaal opduikt. Gelukkig is daar iets op bedacht: de vispassage. Hanneke Hofstee van het Hoogheemraadschap van Rijnland is benieuwd hoe dat precies werkt en gaat langs bij het boezemgemaal in Halfweg op onderzoek uit. Daar wacht bioloog Mike Dijkstra, die haar van alles vertelt over de tocht van de aal naar Nederland. Wil je meer weten over vismigratie? Kom dan op Wereld Vismigratie Dag (zaterdag 24 oktober 2020) kijken bij het boezemgemaal in Halfweg of Spaarndam.