Bölümler
-
In deze aflevering van Wereldspelers gaat het over de terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis en de impact daarvan op ondernemers. De man die zegt dat hij de inflatie weer onder controle krijgt, en gaat strooien met importtarieven. Het zou daarom de komende vier jaar wel eens een ‘bumpy ride’ kunnen worden voor Nederlandse ondernemers die handelen met Amerika.
Chantal Kerssens woont in Atlanta, Georgia, en is medeoprichter van een AI-bedrijf in de zorg. Op persoonlijk vlak noemt ze de overwinning van Trump 'onthutsend'. Voor bedrijven biedt Trump volgens haar echter kansen, zoals mogelijke investeringen en een versoepeling van regelgeving in de technologiebranche, waar hij nauwe banden heeft met Elon Musk. Toch waarschuwt Kerssens voor een te optimistische kijk: 'Het begrotingstekort zal waarschijnlijk enorm omhoog gaan, en de inflatie zou mogelijk zelfs stijgen onder zijn nieuwe beleid.'
Familiebedrijf in Nigeria
Jelle Maasbach spreekt verder met moeder Anita de Werd en haar zoon Steven Kabuito, die samen het bedrijf Finwerd Flavors and Fragrances leiden. Hun familiebedrijf richt zich op de Afrikaanse markt, specifiek Nigeria, om aroma’s te produceren voor voedselproducten zoals chips en drankjes. Steven komt net terug uit Nigeria, waar hij de nieuwe fabriek heeft geopend. Maar er zijn praktische obstakels, zoals de aansluiting op het elektriciteitsnet.
Steven beschrijft hoe de infrastructuur soms te wensen overlaat en hoe culturele verschillen hun werk beïnvloeden. Zo moeten ze hun aroma’s aanpassen aan de lokale omstandigheden, zoals temperatuur, om de houdbaarheid van hun producten te waarborgen. Waar Europese producten vaak worden aangepast voor Afrikaanse markten, zetten zij juist in op maatwerk dat aansluit bij de lokale behoeften.
Afrikaanse markt als kansenregio
Anita en Steven leggen uit waarom ze kozen voor Nigeria: het is een jong land met enorme groeipotentie. Door hun kennis van de lokale cultuur en gewoonten zijn ze in staat producten te ontwikkelen die zijn afgestemd op het Afrikaanse klimaat en de marktvraag.
Presentator: Jelle Maasbach
Co-host: Monique AnsinkSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het noodweer dat Spanje getroffen heeft, raakt ook Nederlandse ondernemers in die regio. Vooral rondom Valencia is de verwoesting groot. Gert van der Meijden verhuurt in dat gebied campers, maar hij weet niet of zijn campers het water hebben overleefd.
Als we hem bellen is hij onderweg naar de plek waar zijn campers staan, om de schade op te nemen. ‘Ik sta nu voor een brug waar ik overheen moet, maar die is weg. Ik heb twee uur in de file gestaan, alles rondom Valencia zit potdicht. Het is een soort van warzone waar ik nu sta. Het is ongelofelijk.’
Of hij straks nog campers heeft om te verhuren, en of er nog wel huurders zijn die in zo'n camper op pad willen, is allemaal nog onduidelijk.
Update van Gert van der Meijden: 'De campers zijn gespaard gebleven, het bedrijf is dus nog operationeel. Toerisme in en rond Valencia is nu niet aan te raden, maar de rest van het land blijft uiteraard gewoon bereisbaar.'
Opbergbakken met emotie
In oktober gaat het in Wereldspelers over Dutch Design, en daarom is Roland Roolvink, directeur van Sunware, in de studio. Zij maken kunststof opbergbakken die vanuit Waalwijk naar vele landen gaan: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Luxemburg, Frankrijk en zelfs de VS. En een opbergbak is niet zomaar een opbergbak, er komt veel emotie bij kijken, zegt Roolvink.
Wat voor emotie dat is, dat hoor je in deze aflevering van Wereldspelers. Dan hoor je ook hoe het kenteken op je auto het verschil kan maken tussen deal of no deal.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Cathelijne Lania wilde een schattig klein fabriekje redden in Nepal, en heeft nu een miljoenenomzet in 28 landen. Ze begon met het verkopen van sieraden uit haar koffer, als een soort Tupperware party. Het is uitgegroeid tot een serieus bedrijf.
Het verhaal van haar sieradenbedrijf A Beautiful Story begint als ze vrijwilligerswerk doet in Nepal. Het leuke atelier waar ze altijd cadeautjes koopt voor thuis, komt in de problemen. Ze besluit het te redden door met die mensen sieraden te gaan maken voor de Nederlandse markt.
Het werkt, en langzaam maar zeker wordt het bedrijf steeds groter. En er ontstaat een vertrouwensband met de Nepalese medewerkers, die maar zelden het achterste van hun tong laten zien. Toen Cathelijne Lania na vijftien jaar eindelijk van hen op haar kop kreeg, hing ze de vlag uit. Wat de kritiek was, dat hoor je in deze aflevering van Wereldspelers.
Grenscontroles
Ook aandacht voor de grenscontroles die misschien weer terug komen. Ze maken in ieder geval onderdeel uit van de 'asielnoodmaatregelenwet' die nu in de maak is. Productiebedrijf Flexxolutions in Oldenzaal heeft nu al last van grenscontroles door de Duitsers. Directeur Martin Nieuwmeijer zit er niet op te wachten dat er ook nog eens controles aan Nederlandse kant bij komen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het werk van AI-kunstenaar Jeroen van der Most is te vinden in musea in Duitsland, Amerika, zelfs in Nieuw-Zeeland. Maar hij keek even vreemd op toen er in Saudi-Arabië een kunstwerk van hem werd verkocht voor 3,2 miljoen... dat hij helemaal niet gemaakt had. Hij vond het zo fascinerend dat hij er achteraan gegaan is, en ervoor gezorgd heeft dat het werk alsnog van hem werd.
Hij vertelt er uitgebreid over in deze aflevering van Wereldspelers. Ook legt hij uit wat AI-kunst nou eigenlijk inhoudt. Tien jaar geleden was hij daar al mee bezig, toen Artificial Intelligence nog in de kinderschoenen stond. Toen kon hij na veel werk AI een nieuwe Rembrandt laten maken. Nu kan hij met een druk op de knop duizenden nieuwe Rembrandts maken achter elkaar.
Co-host Daphne Laan is ondernemer van The Board Whisperers en Planetir, en ook zij werkt veel met tech en kunst. Zij ziet het als de toekomst om een brug te kunnen slaan tussen de technologie en het menselijke.
Zakendoen met Rusland
Met ondernemer Jeroen Ketting praten we over zakendoen met Rusland. Kan dat op termijn weer? NAVO-chef Mark Rutte vindt dat we alvast moeten nadenken over onze relatie met Rusland voor de lange termijn. Betekent dat dat we weer gaan ondernemen? En kan dat zomaar?
Je hoort het allemaal in deze aflevering van Wereldspelers.
Presentator: Jelle Maasbach
Co-host: Daphne LaanSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Soms komen de hobbels bij het internationaal ondernemen uit onverwachte hoek. Dat merkte ook Jana Flohr van House of Thol. Haar bedrijf ontwerpt producten die een groen dagelijks leven makkelijker maken, bijvoorbeeld een systeem dat planten automatisch water geeft. Ook in Duitsland zagen ze dat zitten. Maar omdat de doos waar het in zat niet op hun rekken paste, werd het toch nog een probleem.
Co-host Mieke Jansen helpt bedrijven naar het buitenland, en heeft ook haar eigen ervaring met dozen in Duitsland. Zij kwam er namelijk achter dat de brievenbussen bij onze oosterburen een stuk kleiner zijn. Dus zomaar een pakketje sturen is er niet bij.
Krokodil
Problemen van heel andere orde hebben ze op Bonaire. Daar is een krokodil gesignaleerd in het recreatiewater. Oud-co-host van Wereldspelers Martijn Bos van Boska woont daar nu, en doet regelmatig aan windsurfen precies in het stuk waar nu die krokodil zit. Niet alleen vervelend voor de fervente windsurfer, maar ook voor alle ondernemers in de recreatiesector. Het hele eiland is in rep en roer.
Presentator: Jelle Maasbach
Co-host: Mieke JansenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Veel grote Amerikaanse havens liggen plat. Havenmedewerkers staken voor een beter loon, en dat betekent dat er geen containers worden verwerkt. Bedrijven die exporteren naar de VS, of die importeren vanuit de VS gaan dat zeker merken. Maar het effect kan nog groter worden nu het hele wereldwijde systeem van containervervoer in de soep loopt. Casper Roerade van ondernemersvereniging Evofenedex legt uit wat de gevolgen precies zijn.
Pannen van gerecyled staal
In oktober staat Wereldspelers in het teken van design. De gietijzeren pannen van Combekk gaan de hele wereld over, en zijn een klassiek staaltje Dutch Design, vertelt Mark Suurbier van Combekk. Het ontwerp van de 'Dutch oven' gaat namelijk terug tot de 17e eeuw.
Combekk maakt ze nu op een duurzame manier, van gerecyclede treinrails of fietswrakken. Een pan met een verhaal, maar niet in ieder land wordt dat verhaal begrepen...
Presentatie: Robin Vinck
Co-host: Gerald Baal van Transfer.LCSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In de laatste aflevering over het thema risico's praten we met oud-AIVD'er Eric Schouten over spionage en naïeve ondernemers. Hij is nu veiligheidsadviseur met zijn eigen bedrijf Dyami Security Intelligence. Hij vindt dat er te weinig over veiligheid wordt nagedacht. 'Op het bestuurskantoor zitten ze nog te vaak in Lalaland, ze kijken weg van het gevaar.'
Co-host Esther Janssen van Culture Inc is het met hem eens, en heeft ook gemerkt dat er in het buitenland soms vreemde dingen gebeuren. Met name in China werd ze altijd goed in de gaten gehouden.
Telefoon door de shredder
'Nederlanders zijn echte reizigers, en we zijn een handelsnatie', zegt Eric Schouten. 'Dan kijken we snel weg voor risico's. Zakelijk reizen is echt anders. Je moet je van tevoren inlezen over de situatie op dat moment, ook als je er een jaar eerder al geweest bent.'
Waarom je telefoon letterlijk door de shredder moet als je in China bent geweest en waarom je ook over veiligheid moet nadenken als je naar Duitsland of Frankrijk gaat, hoor je in deze podcast.
Tokyo Game Show
Ook aandacht voor een grote gamebeurs in Japan, de Tokyo Game Show. Fedor van Herpen van MeetToMatch ging daar altijd zelf naartoe, maar kwam tot de conclusie dat hij beter lokaal iemand kan inschakelen. Hij vertelt waarom dat zo is en wat hij dit jaar van de beurs verwacht.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Als ondernemer in San Francisco ben je op een leuke, veilige plek zou je zeggen. Maar voor onderneemster Dorit Roest werd het een stevige rollercoaster met protesten, bosbranden en orkanen.
'San Francisco is geweldig en prachtig', zegt Roest. Maar haar tijd daar was toch een bumpy ride. Ze was daar om ScaleNL op te zetten, een netwerk om ondernemers te helpen met hun stap naar de VS, en vooral naar Silicon Valley. Maar vlak na de start brak corona uit, ontstonden er Black Lives Matter-protesten en waren er zo'n heftige bosbranden rondom de stad dat het niet meer licht werd.
Uiteindelijk week ze uit naar Mexico, om daar vanuit dezelfde tijdzone door te werken. Maar de timing was opmerkelijk: ze kwam aan midden in een orkaan. En daarna zou er nog een volgen. Ondertussen ging het werk gewoon door.
Luister in deze podcast naar haar verhaal over doorzetten en creatieve oplossingen bedenken als een echte ondernemer.
Overstromingen in Midden-Europa
Ook aandacht voor storm Boris die over het midden van Europa trekt. Die zorgt voor grote overstromingen en heeft al een aantal slachtoffers geëist. Wat gebeurt er als je daarin terecht komt als ondernemer? Dat bespreken we met Dennis Kamphorst, die in het getroffen gebied is in Polen en daar vakantiewoningen verhuurt.
Presentatie: Jelle Maasbach
Co-host: Monique AnsinkSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Ondernemen in Myanmar is al geen makkelijke klus, als je dan ook nog in een militaire coup terecht komt wordt het helemaal ingewikkeld. Het gebeurde Rianne Roggema, zij kreeg te maken met plunderende militairen en een bankrun.
In 2014 ging ze naar Myanmar voor Rocket Internet, in een tijd dat het land volop in ontwikkeling was. Rekeningen moesten nog cash worden betaald en internet moest nog worden aangelegd. Het was pionieren, maar er lagen enorme kansen. Totdat in 2021 de weg naar democratie keihard werd afgesneden door een militaire coup.
Hoe ze het land ontvluchtte terwijl ze op een creatieve manier aan haar geld bij de gesloten bank moest komen, vertelt Rianne Roggema in deze aflevering van Wereldspelers.
Grenscontroles
Ook aandacht voor de grenscontroles die Duitsland vanaf volgende week gaat instellen. Dat gaat impact hebben voor Flexxolutions uit Oldenzaal. Dat bedrijf heeft het hoofdkantoor in Nederland, maar de productielocatie vlak over de grens in Duitsland. Elke dag gaan er werknemers de grens over. Hoe dat vanaf volgende week moet gaan, vertelt directeur Martin Nieuwmeijer.
Presentator: Jelle Maasbach
Co-host: Hans BiesheuvelSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hoe run je je bedrijf als er ineens oorlog uitbreekt? Kees Huizinga heeft al twintig jaar een boerenbedrijf in Oekraïne. Terwijl de kruisraketten overvliegen gaat hij gewoon door.
Hij heeft namelijk vierhonderd man personeel in dienst, en die wil hij ook niet zomaar in de steek laten.Er moet 15.000 hectare grond bewerkt worden met tarwe, soja en zonnebloemen. Daarnaast heeft Huizinga ook nog vee, waaronder 2500 koeien.
Maar de gevolgen van de oorlog met Rusland zijn groot. Vijftig van zijn medewerkers zijn naar het front gestuurd, zeven zijn er gesneuveld. De kruisraketten vliegen bovendien regelmatig over zijn boerderij, tweehonderd kilometer ten zuiden van Kiev.
Venezuela
Ook aandacht voor de onrust in Venezuela. President Maduro heeft de overwinning van de verkiezingen geclaimd, maar de oppositie en veel andere landen accepteren dat niet. Wat betekent die onrust voor het ondernemen in Venezuela, en hoe zit dat met andere Latijns-Amerikaanse landen? Gerald Baal van Transfer.LC houdt van het continent, maar ziet het voor ondernemers toch somber in.
Presentatie: Jelle Maasbach
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De taal der liefde is universeel, zou je zeggen. Toch gaat het voor expats die willen daten in Nederland niet altijd over rozen. Als Spanjaarden, Fransen of Duitsers de Nederlandse datingmarkt op gaan, staan de cultuurverschillen al gauw in de weg.
Terwijl heel Nederland naar B&B Vol Liefde zit te kijken, gaan de expats hier ook massaal op zoek naar de liefde. Datingcoach Marie-José Bosch-Kuiper ziet heel wat ongemak en mismatches langskomen. Ze waarschuwt expats voor Nederlandse vrouwen, en ze legt uit waarom Nederlandse mannen vaak als lomp ervaren worden, terwijl ze dat eigenlijk niet zijn. En bij welke nationaliteit krijg je gelijk de hele familie erbij cadeau?
Plannen van Donald Trump
Van datingverhalen naar Donald Trump is maar een kleine stap. In zijn plannen voor een nieuwe termijn als president van de VS staat een importheffing van tien procent. ABN Amro heeft onderzocht wat dat zou betekenen voor onze economie.
Volgens senior econoom Jan-Paul van de Kerke wordt Nederland daardoor harder geraakt dan andere landen, maar liggen er ook kansen als we het slim aanpakken.
Presentatie: Jelle Maasbach
Co-host: Esther Janssen van Culture Inc.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
We hebben een mooie sportzomer gehad, met onder andere het EK Voetbal en de Olympische Spelen. Niet alleen de sporters hebben daar gepresteerd, ook slimme ondernemers gaan voor goud.
Een nieuwe sport: YOU.FO
Het is een soort frisbee die je met een stick moet wegwerpen en weer moet vangen. YOU.FO, de nieuwe sport bedacht door Bas Ruyssenaars die aan een internationale opmars bezig is. Op 30 juni is er zelfs een WK geweest in Brugge. Ruyssenaars vertelt waarom Amerikanen en Australiërs het gelijk snappen, maar het in Duitsland niet van de grond komt. En hoe ze in China doodleuk zijn innovatieve sport probeerden te kopiëren.
Co-host: Martin Luxemburg van Unknown GroupHet Olympisch zwembad ontwerpen
Het is de meest prestigieuze klus die je kan binnenhalen: meebouwen aan de Olympische Spelen. Als je dat eenmaal op je track record kan zetten, sta je als ondernemer altijd met 1-0 voor.
Cecilia Gross van architectenbureau Venhoeven CS heeft meegewerkt aan het Olympisch zwembad in Parijs. Een thuiswedstrijd, want ze is zelf française, al woont ze al meer dan twintig jaar in Nederland. Ze moest in Frankrijk uitgebreid lunchen en contacten opbouwen om deze klus binnen te halen.
Was dat ook gelukt zonder haar Franse link? Waarschijnlijk niet. Toch kon ze er ook wat Hollandse directheid en nuchterheid in gooien, om te zorgen dat de afspraken met de Fransen geen halve afspraken werden.
Co-host: Gerald Baal van Transfer.LC
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hollandser kan het bijna niet: water. Het is al eeuwen een gevaarlijke vijand voor de Lage Landen, maar ook een vriend. De scheepvaart is nog steeds een belangrijke peiler in het Nederlandse bedrijfsleven.
Grote zeeschepen onderhouden
Ruud Muis is CEO van AEGIR Marine, een bedrijf dat wereldwijd onderhoudt pleegt aan grote zeeschepen. Van Azië tot Afrika en van Zuid-Amerika tot Europa: overal is AEGIR Marine actief.
Maar dat brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Want hoe manoeuvreer je je in een wereld waarin uitdaging na uitdaging zich voordoet? Zo vormde eerst de coronapandemie een grote uitdaging, maar zijn het nu vooral de oorlogen en brandhaarden in de wereld waar Muis zich zorgen over maakt.
Co-host: Gerald Baal van Transfer.LC
Personeel over de hele wereld
Rob Kooijmans is directeur en eigenaar van iPS Powerful People, een soort uitzendbureau voor projecten op zee. 'We detacheren in de maritieme sector en de energiesector. We hebben 1400 mensen werken op projecten wereldwijd. Die werken in specialistische functies, in en op het water.' En dat gaat over de hele wereld: Taiwan, India, Saoedi-Arabië, Egypte, Denemarken, Verenigde Staten, Mexico.
Maar steeds vaker vraagt het personeel zich af of het wel veilig is in de landen waar ze naartoe gestuurd worden. Daarom worden ze goed voorbereid, zegt Kooijmans. 'Hoe kom je er weg als er iets gebeurt? Dat is steeds vaker onderdeel van gesprek.' Dat is ook nodig, zegt Eric Schouten van Dyami Security Intelligence. 'Goed voorbereid kun je naar de meest enge gebieden toe.'
Co-host: Eric Schouten van Dyami Security Intelligence
Presentator: Jelle Maasbach
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Nederland is niet alleen een innovatief land, maar ook een creatief land. Wij blijken namelijk uitzonderlijk goed te zijn in het organiseren van events, liefst met veel visueel spektakel, en het bedenken van televisieformats. Dat valt dus ook op in het buitenland.
Shows in China en Japan
Koen Colmbijn verzorgt met zijn bedrijf Plugged Live Shows de creatieve aankleding van events voor bedrijven. Een mooie opening of de presentatie van een nieuw product kunnen zij kracht bij zetten met muziek, dans en show.
Dat vinden we in Nederland misschien niet meer zo bijzonder, maar de hele wereld kijkt hiervoor naar ons, legt Colmbijn uit. Artiesten als Tiësto, Armin van Buuren en André Rieu hebben wereldwijd indruk gemaakt, en zorgen ervoor dat onze creatieve industrie van hoog niveau is.
Maar een goede show neerzetten in bijvoorbeeld China of Japan, betekent ook dat je je moet verdiepen in de cultuur. Zo heeft hij ooit met een heel visueel spektakel de dankbaarheid van zijn klant overgebracht op de Japanners. Hoe hij dat gedaan heeft, dat hoor je in deze aflevering van Wereldspelers.
Co-host: Esther Janssen van Culture Inc
Leuren met TV-formats
Het is een wereld die vaak onbekend blijft: de wereldwijde handel in tv-formats. Tanja van der Goes verkoopt met haar bedijf All Right Media formats als Stars on Stage, The Connection en Het Verhaal van Nederland aan het buitenland. 'Het Verhaal van Nederland is een Deens format, waarvan de rechten bij mij liggen. Er zijn nu dus ook een Vlaamse en een Franse versie, en ik ben er ook mee bezig in Italië en Spanje.'
'Een format dat ik dolgraag wil verkopen en wat het ook echt verdient is Over mijn Lijk. Dat heb ik in zoveel landen gepitcht en het is zelfs heel ver in ontwikkeling gekomen. Maar het is nog niet gelukt. Praten over de dood en dat als een mooi programma zien, is best lastig.'
Co-host: Hans Biesheuvel
Presentator: Jelle Maasbach
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Energie was altijd vanzelfsprekend, maar is dat steeds minder. Gas en olie zijn steeds minder zeker, en er is een transitie aan de gang naar wind en zon. Slimme ondernemers spelen daar op in, en stoppen niet bij de grens.
Laadpalen tot aan Warschau
Waar het elektrisch rijden voor personenauto's al een flinke slag heeft gemaakt, staat elektrisch vrachtvervoer op de lange afstand nog in de kinderschoenen. Heliox -een spin off van Philips- maakt laadpalen voor bussen en vrachtwagens, en CEO Michael Colijn ziet het liefst een grote corridor van Rotterdam naar Warschau. Een lange snelweg met genoeg laadpalen om ook vrachtwagens elektrisch te laten rijden. Technisch is het mogelijk, maar logge overheden die moeizaam samenwerken zijn een belemmering.
Aan de randen van Europa heeft Heliox weer met heel andere problemen te maken. Het bedrijf heeft een fabriek in Moldavië, precies het land waarvan de provincie Transnistrië heeft aangegeven dat ze liever bij Rusland willen horen. Hoe het loerende oog van Vladimir Poetin dus zelfs een bedrijf in Best raakt...
Co-host: Monique Ansink van Jumbo Spanbandfabrikant
Van Boeing naar Nijmegen
Ooit was het onderdeel van Boeing, nu is QuinteQ een innovatief Nederlands bedrijf. Oprichter en CEO Paul Vosbeek vertelt hoe hij via de Amerikaanse vliegtuigbouwer toch weer in eigen land terecht kwam, en hoe de vliegwielen die hij maakt kunnen helpen om het overvolle stroomnet te verlichten.
Co-host: Martin Luxemburg van Unknown Group
Presentator: Jelle Maasbach
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering van Wereldspelers schijnen we het licht op de techsector. Een sector die veel naar het buitenland gaat, maar ook het buitenland binnen haalt.
Interesse van Microsoft
Hoe krijgt een jonge Nederlandse startup het directe emailadres van Microsoft-topman Satya Nadella? En wat kan zo'n contact vervolgens voor je betekenen? Het is het fascinerende verhaal van Whispp, dat je hoort in deze aflevering van Wereldspelers.
Joris Castermans bedacht de app Whispp, die dankzij AI mensen met stemproblemen en stotteraars kan helpen. Op de CES in Las Vegas kreeg dit kleine Nederlandse bedrijfje serieuze interesse van het grote Microsoft. Castermans kon daar in gesprek met Satya Nadella, topman van Microsoft. Wat dat opgeleverd heeft, hoor je in deze podcast.
Co-host: Gerald Baal van Transfer.LCChatLicense
Marjolein van Tilburg, oprichter van ChatLicense, heeft een app ontwikkeld om kinderen spelenderwijs te leren omgaan met de mobiele telefoon. 'Bizar dat iedereen die ergens werkt een cybersecurity-training moet doen, en eigenlijk geven we dit cyberbommetje aan kinderen zonder introductiecursus.' Zo'n app hoeft natuurlijk niet binnen de landsgrenzen te blijven. Marjolein wil ermee naar Duitsland, Spanje en zelfs Amerika. Maar hoe pak je dat aan?
Co-host: Monique Ansink van Jumbo SpanbandfabrikantMet je zakenrelaties naar de Apenheul
Avantes uit Apeldoorn maakt meetapparatuur die meet met behulp van licht. Op die manier kan bijvoorbeeld bepaald worden of kiwi's rijp zijn, of wat het geslacht van een ei is. Met kantoren in Amerika en China en activiteiten in zo'n dertig landen is dit een echte Wereldspeler.
En die wereld wordt regelmatig naar Apeldoorn gehaald, vertelt CEO Pierre Warffemius. Medewerkers uit verschillende landen komen dan samen, bijvoorbeeld voor een tripje naar de Apenheul. Op die manier leer je van de apen, en van elkaar. Goed dat er veel aandacht is voor cultuur, maar let wel op met die apen, zegt co-host Esther Janssen van Culture Inc.
Zorgen over migratiebeleid
Het is een hot topic voor het nieuwe kabinet: migratie. Ook de hoeveelheid kennismigranten die Nederland binnenkomen, wordt bekeken. Chipfabrikant NXP maakt zich daar zorgen over, want Nederland heeft die migranten keihard nodig, zegt Jean Schreurs, directeur van NXP Nederland in Wereldspelers.
'Wat we merken is dat er langzamerhand allerlei maatregelen worden genomen om het tegen te gaan dat er buitenlandse studenten en migranten naar Nederland komen. Zoals Nederlands spreken op universiteiten en belastingvoordelen afschaffen. Dat maakt het voor Nederland heel erg lastig om bij te blijven. We zijn geen eiland, we worden beconcurreerd vanuit andere landen.'
Co-host: Martin Luxemburg, partner bij Unknown GroupPresentator: Jelle Maasbach
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Deze aflevering van Wereldspelers staat helemaal in het teken van Agrifood. De boer zit in Nederland in de verdrukking, maar toch is het nog steeds een sector waarin Nederland internationaal uitblinkt. Vier ondernemers gaan met innovatieve producten de wereld over.
Kuikens redden
Wouter Bruins van In Ovo maakt apparaten waarmee je makkelijk het geslacht kan bepalen van een kippenei. De industrie heeft namelijk niks aan eieren waar een haantje in zit, want die kunnen zelf geen eieren leggen. Veel haantjes worden daarom gelijk afgemaakt. Maar dat hoeft niet als je vooraf weet welk geslacht er uit een ei gaat komen, want dan laat je die eieren gewoon niet uitkomen.
In Ovo heeft in november een lening van 40 miljoen opgehaald bij de Europese Investeringsbank en wil daarmee uitbreiden in het buitenland. Hoe zet In Ovo die eerste stappen, en vinden ze het in al die andere landen wel belangrijk om die haantjes te redden?
Co-host: Martin Luxemburg van Unknown Group
Melkrobots
André van Troost is CEO van Lely, een bedrijf dat melkrobots maakt, en zorgt voor andere vormen van automatisering in koeienstallen. Wat wij een megastal noemen, blijkt in het buitenland maar een klein stalletje te zijn.
'Die robots hebben wij voor de Nederlandse boer ontwikkeld, die werkt op een boerderij van 100 of 200 koeien. Dat noemen we in Nederland al een megastal. Maar in Amerika lopen 7000 koeien op één boerderij, in Duitsland zijn er zo'n 2000 koeien op één boerderij. Dat betekent dat je honderden robots moet installeren. Die bedrijven bleken veel groter dan wij hadden ingeschat.'
Co-host: Gerald Baal van Transfer.LC
Typisch Nederlands: kokosbrood
In de studio is Gijs Kakebeeke, directeur van Theha. Zijn bedrijf maakt iets dat typisch Nederlands blijkt te zijn: kokosbrood. Hij wil dat graag naar het buitenland exporteren, maar door andere ontbijtculturen blijkt dat nogal lastig te zijn. Maar Kakebeeke is niet voor één gat te vangen: hij probeert het nu gewoon met kokosbites. Hoe hij daarmee wel het buitenland hoopt te bereiken, hoor je in deze podcast.
Co-host: Monique Ansink van Jumbo Spanbandfabrikant
Looye Kwekers
De Nederlandse tuinbouwsector gaat de hele wereld over. Bijvoorbeeld de tomaten van Looye Kwekers. Maar waarom worden de Hollandse tomaten zelfs geleverd aan een warm land als Spanje? Dat komt Margriet Looije uitleggen in deze aflevering van Wereldspelers.
Co-host: Esther Janssen van Culture Inc
Presentator: Jelle Maasbach
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is een oer-Hollands lekkernij: de stroopwafel. Maar zijn mensen er in het buitenland ook zo dol op? In deze aflevering van Wereldspelers gaan we op zoek naar het antwoord op die vraag. En daaruit blijkt dat de stroopwafel bij verrassend veel verschillende culturen in de smaak valt.
Personeelstekort op Schiphol
Maar eerst hebben we het met luchtvaartdeskundige Joris Melkert verbonden aan de TU Delft over het personeelstekort op Schiphol. Uit een enquête van FNV onder de werknemers van de luchthaven blijkt dat bijna 90 procent van de ruim 400 ondervraagden zich zorgen maakt over het personeelstekort en de hoge werkdruk. Melkert verwacht niet dat het weer een horrorzomer wordt met ellenlange rijen net als in 2022, maar hij denkt wel dat het druk gaat worden op Schiphol.
Dutch Food Concepts
Joost Kling van Dutch Food Concepts is geen onbekende van het programma. Ruim tien jaar geleden werd hij met zijn eerdere bedrijf EatDutchWaffles gevolgd door BNR Wereldveroveraars. Nu richt hij zich met Dutch Food Concepts nog steeds op het aan de man brengen van de stroopwafel in het buitenland, maar doet hij dat voornamelijk op grote beurzen. En daarbij merkt hij dat hij de stroopwafel in bijna elk deel van de wereld weer op een nieuwe manier moet uitvinden.
Presentatie: Jelle Maasbach
Co-host: Esther Janssen van Culture-Inc.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Doen typisch Hollandse producten het ook goed in het buitenland? In deze aflevering van Wereldspelers hebben we het over drop. In de VS zijn ze voorzichtig positief, maar de Belgen willen er niet aan.
Verkiezingen in het VK
Eerst schakelen we met een ondernemer die zakendoet in het Verenigd Koninkrijk. Daar wordt een grote politieke verschuiving verwacht, als Labour vandaag de macht grijpt in het Lagerhuis. Ewoud de Kok van Feedback Fruits maakt onderwijsapps voor docenten van universiteiten. Hij schrikt er soms van hoe het land er economisch aan toe is, en hoopt dat de verkiezingen ook voor zijn bedrijf gunstig zijn.
Drop van Klepper & Klepper
Huub Klepper gaat met zijn drop de hele wereld over. Zijn vader is jaren geleden begonnen met de verkoop van drop op de markt in Alkmaar, maar Huub denkt groter. Met echte Hollandse bravoure ging hij de grens over toen de kans zich voordeed. Hij vertelt over zijn blunders tegenover Finse klanten, Amerikanen die alles amazing vinden en Aziaten die geen drop durven proeven. En over hoe die markt in Alkmaar altijd de basis blijft, hoe internationaal Klepper & Klepper ook gaat werken.
Presentatie: Jelle Maasbach
Co-host: Monique Ansink van Jumbo SpandbandfabrikantSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is de meest prestigieuze klus die je kan binnenhalen: meebouwen aan de Olympische Spelen. Als je dat eenmaal op je track record kan zetten, sta je als ondernemer altijd met 1-0 voor.
Cecilia Gross van architectenbureau Venhoeven CS heeft meegewerkt aan het Olympisch zwembad in Parijs. Een thuiswedstrijd, want ze is zelf française, al woont ze al meer dan twintig jaar in Nederland. Ze moest in Frankrijk uitgebreid lunchen en contacten opbouwen om deze klus binnen te halen. Was dat ook gelukt zonder haar Franse link? Waarschijnlijk niet. Toch kon ze er ook wat Hollandse directheid en nuchterheid in gooien, om te zorgen dat de afspraken met de Fransen geen halve afspraken werden.
Gerald Baal van Transfer.LC legt uit hoe je kan zorgen hoe je zo'n klus voor de Olympische Spelen of een ander groot sportevenement binnenhaalt. De belangen voor die evenementen zijn groot, en dat betekent dat er voor ondernemers veel te halen is.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Daha fazla göster