Björn Johnsson Podcasts

  • Monica är 17 år när hon dör i en överdos av droger från projektet. Legalförskrivningen läggs ner men påverkar svensk narkotikapolitik i decennier.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ett par läkare i Sverige får i mitten på 1960-talet tillstånd från Medicinalverket att skriva ut droger till narkomaner. Läkarna driver tesen att en mättnadskänsla kommer att infinna sig och att patienterna frivilligt kommer att trappa ner sitt droganvändande om de får tillgång till droger. I Stockholm drivs en klinik av läkaren Sven Erik Åström, där köerna ringlar långa och det som skulle vara ett försök med tio personer sväller till över hundra personer. Vissa av dem fungerar som satelliter och förser utomstående med droger. Monica är en av dem.

    Amfetamin, morfin och metadon

    Två personer dör i överdoser med droger som skrivs ut i projektet. Först en jazzmusiker som lyckats få morfin på recept. Hör hans nära vän Göran Bergman berätta.

    Och så 17-åriga Monica. Hon är inte med i försöket men får droger av en person som är inskriven på kliniken i Stockholm. Hennes yngre bror, Sören Jonsson, minns sin syster och hur hennes död blev en annonskampanj mot droger.

    Nils Bejerot tog starkt intryck av den svenska legalförskrivningen

    Sverige har idag några av världens strängaste narkotikalagar och i narkotikadebatten har det länge varit hårda tag och nolltolerans som gäller. Nils Bejerot, som varit tongivande för såväl den svenska debatten som lagstiftningen var motståndare till försöket.

    Format svensk narkotikapolitik

    Såväl Björn Johnsson, professor i socialt arbete på Malmö Universitet och Lena Eriksson, historiker och lektor vid Stockholms Universitet menar båda två att projektet har haft stor betydelse för hur den svenska narkotikadebatten formats när det gäller framförallt sprutbytesprogram, metadonbehandling och andra skadereducerande insatser för narkomaner.

    Reporter: Malin Marcko, Iris Media AB

  • En polis skjuts ihjäl på Hisingen, ett brutalt mord som skakar Sverige. En 17-åring sitter häktad och man tror att det är en kriminell konflikt bakom skjutningen men att polisen inte var måltavlan.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Mordet skedde vid 22.30-tiden onsdag den 30 juni när polisen patrullerade i Biskopsgården, ett särskilt utsatt område. Det pågår kriminella konflikter på Hisingen som går flera år bakåt i tiden.

    – Det här sker som en del i en lång konflikt mellan olika kriminella personer. Det kommer hända igen. Det vet vi. Vi kan inte förhindra det över tid. Vi gör vad vi kan, men det är omöjligt, säger polisens kommenderingschef Dan Windt.

    Utredningen pågår och man utesluter inte att fler personer kan komma att gripas. Däremot är man i nuläget relativt säker på att polisen som dödades inte var måltavlan. Men att utreda motivet och bakgrunden till skjutningen är ändå viktigt.

    – Det är viktigt ur ett kunskapsperspektiv om man ska lära sig, analysera och förstå, och förebygga fler sådana här brott. Det är viktigt för oss inom polisen att förstå motivet för att vi ska kunna göra bra riskanalyser riskbedömningar i framtiden, hur vi ska jobba, säger Dan Windt.

    Fredrik var vän med den mördade polisen och jobbade ihop med honom inom Försvarsmakten. Sent på onsdagskvällen fick han ett meddelande från en gemensam kompis som undrade om han hört något från vännen.

    – Jag skrev till honom på Messenger, inget svar. Jag kommer på att han är ganska dålig på att svara på Messenger. Jag skrev till hans sambo istället och hon gav mig nyheten. Jag släppte bara telefonen och satt på sängkanten. Det blir en apati, säger Fredrik.

    Han startade en insamling till polisens familj som numera är uppe i miljonbelopp. Och han har en bild av hur vännen hade velat att samhället skulle reagera på mordet.

    – Min högst personliga åsikt är att jag tror att han skulle vilja se förändring. Ge polisen mer resurser till att kunna göra det här, ge de dem mer verktyg och friare händer till att faktiskt kunna agera. Det tror jag är kontentan av det hela.

    Programledare:

    Evalisa Wallin

    Viktor Ahldén

     
    Medverkande:

    Björn Johnsson, skyddsombud polisregion Väst

    Dan Windt, kommenderingschef polisregion Väst

    Fredrik, vän till den dödade polisen

    Morat, polisstudent i Borås

    Pelle, polisstudent i Umeå


    Producent: Viktor Papini

    Reporter: Lova Nyqvist Sköld

    Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

    Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

    Tipstelefon: 0734-61 29 15