Camilla Sandström Podcasts
-
Vi möter tigern i Indien. Och hör om arbetet för att rädda den spillra som finns kvar av vilda tigrar i världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Skogen fylls av hjortarnas varningsrop. En tiger är på gång. Pulsen stiger - ska vi få se världens största kattdjur?
Vi ägnar stor del av programmet åt tigern. Ett mäktigt rovdjur som i dag bara finns i en bråkdel av sitt ursprungliga utbredningsområde och räknas som starkt hotad. Tjuvjakt och att tigerns livsmiljöer har försvunnit är två viktiga anledningar till tigerns kraftiga nedgång.
I dag finns tre fjärdedelar av världens alla vilda tigrar i Indien. Det är också där ett projekt startade för snart 50 år sedan för att rädda tigern. Och där har faktiskt siffrorna vänt uppåt.
Vi får följa med reporter Lena Näslund på tigermöten i Indien och också höra om vad som görs för att få tigerstammen att växa. Och hur tänker man kring rovdjur i tätbefolkade Indien - jämfört med i Sverige? I programmet medverkar bland andra Ola Jennersten, naturfotograf, Bijew Sankhar och Vinod Ayam, tigerguider, Amit Sankhala, ekoturismentreprenör, Mikael Schneider, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten, Louise Carlsson, tigeransvarig på Världsnaturfonden WWF och Camilla Sandström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet.
Veckans kråkvinkel är signerad Lisa Henkow och ägnas åt en växt som har stort inflytande här på jorden.
Programledare är Joacim Lindwall.
-
Det bråkas alltmer om skogen. Camilla Sandström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet, har ägnat mycket av sin forskning åt konflikternas roll i det skogliga området. I det nya avsnittet av podden ”Nya Perspektiv” samtalar landshövding Helene Hellmark Knutsson och Camilla Sandström om tre sorters skogskonflikter, om folkrörelsernas betydelse för att dämpa bråken, allemansrätten och om hur det gick till när de så kallade blåbärsflickorna fick känslorna att svalla.
-
Varje vinter äter älgar stora mängder tallskott för att klara sig genom den kalla årstiden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Men älgarnas hunger väcker ilska bland skogsägarna, som vill skjuta mer älg, och slippa se sina tallplanteringar förvandlas till smörgåsbord.
De som förväntas skjuta bort älgen är jägarna, men de vill å andra sidan se en stark och livskraftig älgstam, så att det finns vilt då jakten startar.
Skadorna på ungtallen får stora ekonomiska konsekvenser, men har också inneburit att markägare börjat plantera gran istället för tall – och det omformar delar av den svenska skogen fullständigt.I det här, det andra programmet, möter vi Göran Fahlén, som är både jägare och skogsägare, och som drabbats väldigt hårt av älgbetesskador på sin mark.
Dessutom träffar vi professorn Camilla Sandström, som forskar om hur den här gamla konflikten ska lösas, och berättar om att det finns ljus i tunneln.
Ett program av Bo Torbjörn Ek & Joseph Knevel. Kontakta redaktionen på [email protected]