Christer Isaksson Podcasts
-
Ett samtal mellan Christer Nylander (L) och Christer Isaksson, journalist och bokredaktör, om hur vi lyfter gymnasieskolans yrkesutbildningar och arbetsmarknadens behov i framtiden.
Christer inleder sitt kapitel i boken "kompetens för framtiden" om Ulla och Dalia som lärde honom att jobba. Att gå bredvid någon med utbildning och erfarenhet av yrket och lära sig arbetet på plats. Christer menar att många yrken kanske kan läras bäst på en arbetsplats istället för i skolbänken. Han ser gärna ett system med bransch-lärlingar som antas av företaget eller den branschen.
Christer Nylander var vid tiden för samtalet vice ordförande i utbildningsutskottet och riksdagsledamot för Liberalerna (dåvarande Folkpartiet)
-
Ett samtal mellan Ulrika Carlsson (c) och Christer Isaksson, journalist och bokredaktör, om hur vi lyfter gymnasieskolans yrkesutbildningar och arbetsmarknadens behov i framtiden.
Det finns en kunskapsbrist bland eleverna i skolan om vilka yrken som finns på arbetsmarknaden, och det skapar en osäkerhet genom hela skolgången. Ulrika menar att det behövs mer studie- och yrkesvägledning tidigt om vilka jobb som finns på arbetsmarknaden, och att involvera näringslivet i det här arbetet.
Ulrika ser gärna också ett system med bransch-lärlingar och tycker det är beklagligt med den negativa debatten om att yrkesprogrammen är till för skoltrötta. Det stämmer inte, tvärtom!
Ulrika Carlsson är utbildad lärare, och vid tiden för samtalet ledamot av riksdagens utbildningsutskott och riksdagsledamot för Centerpartiet.
-
Ett samtal mellan Anders Ferbe, ordförande för fackförbundet IF Metall, och Christer Isaksson, journalist och bokredaktör, om hur vi lyfter gymnasieskolans yrkesutbildningar och arbetsmarknadens behov i framtiden.
Anders Ferbe säger att vi har fem år på oss att lyfta yrkesutbildningarna, annars klarar vi inte framtidens kompetensförsörjning. Det behövs också ett bättre samarbete mellan näringsliv och skola, exempelvis som de teknikcollege, menar Anders Ferbe.
-
Ett samtal mellan Liselotte Norén, entreprenör, och Christer Isaksson, journalist och bokredaktör, om hur vi lyfter gymnasieskolans yrkesutbildningar och arbetsmarknadens behov i framtiden.
Ingen mer samverkan, utan börja med att samproducera, är Liselottes recept. Vi har instrumenten, vi har kunskapen – vi har forskat ihjäl oss på vad vi behöver – vi har massor med ungar att fråga – vi har nästan en checklista i boken på vad man skulle kunna göra – och det handlar om att sätta igång att göra.
Liselotte Noren finns inom en organisation som heter Mongara, och har jobbat med utbildning väldigt länge. Man måste kunna gå in och ut, och göra det enkelt att utbilda sig. Hon återkommer hela tiden till det egna ansvaret, och att förståelse för hur det fungerar är det som leder till motivation. Fler måste se potentialen att koppla ihop folk.
-
Ett samtal mellan Mattias Hallberg och Christer Isaksson, journalist och bokredaktör, om hur vi lyfter gymnasieskolans yrkesutbildningar och arbetsmarknadens behov i framtiden.
Mattias Hallberg har varit ordförande för Sveriges Elevkårer, och idag studerar han nationalekonomi med inriktning på utbildningsfrågor.
Han pekar på tre trender i samhället som påverkar arbetsmarknaden - jobbpolarisering, internationalisering och en jämställdhetsbonus. Han ser också gärna en 3-delad gymnasieskola i framtiden.
-
Ett samtal mellan Betty Malmberg (m) och Christer Isaksson, journalist och bokredaktör, om hur vi lyfter gymnasieskolans yrkesutbildningar och arbetsmarknadens behov i framtiden.
"Att gå en yrkesutbildning är inget för skoltrötta. Tvärtom ställer det höga krav på eleverna att gå en del av utbildningen i skolan och en del ute på arbetsmarknaden"
I slutet av april så lanserade Lärarnas Riksförbund en bok. En antologi med tankar och förslag kring yrkesutbildningen med 16 olika författare. En av författarna i boken är Betty Malmberg, då moderat ledamot i utbildningsutskottet.
-
Ett samtal mellan Lena Hallengren (s) och Christer Isaksson, journalist och bokredaktör, om hur vi lyfter gymnasieskolans yrkesutbildningar och arbetsmarknadens behov i framtiden.
I slutet av april så lanserade Lärarnas Riksförbund en bok. En antologi med tankar och förslag kring yrkesutbildningen med 16 olika författare. En av författarna i boken är Lena Hallengren, utbildningsutskottets ordförande.
"Yrkesutbildningar ska rusta för ett rikt liv i och utanför arbetslivet. Vi ska aldrig tillbaka till ett samhälle där bildning inte ansågs lika viktig för alla medborgare."
-
Ett samtal mellan Bo Jansson, Lärarnas Riksförbunds ordförande och Christer Isaksson, journalist och redaktör, om hur vi lyfter gymnasieskolans yrkesutbildningar och arbetsmarknadens behov i framtiden.
I slutet av april så lanserade Lärarnas Riksförbund en bok. En antologi med tankar och förslag kring yrkesutbildningen med 16 olika författare. En av författarna i boken är Bo Jansson, Lärarnas Riksförbunds ordförande.
Att ungdomar ges likvärdiga förutsättningar att lyckas med sin skolgång är en av de viktigaste framtidsfrågorna och en viktig aspekt när vi talar om en kompensatorisk och likvärdig skola. För detta krävs ett tydligt statligt ansvarstagande för hela utbildningssystemet, menar Bo Jansson.