Falköping Podcasts
-
I detta avsnitt är vi hos Hela Människan Falköping och möter här 45åriga Jimmy som delar sin historia med oss. Det kommer bli ett samtal om missbruksproblematik, hemlöshet och kriminalitet. Men också om hopp, gemenskap och framtidstro. Jimmy, som är utbildad undersköterska, har idag egen lägenhet igen, en praktikplats på Hela Människan och hoppas på en framtid där han jobbar förebyggande med ungdomar i utsatthet.
-
Lotta Bromé ringer Janne Josefsson och ställer den klassiska frågorna: hur blir nya säsongen av podden och hur går det med kärleken?
Fredrik Snellman forskar på ålderism vid Umeå universitet.
Författaren Emma Hambergs revisor rynkar på ögonbrynen åt att hon lägger ned succén om Agneta.
Mimmi har vårkänslor i Växjö, Anders Persson docent i statsvetenskap uppdaterar kring händelserna i Israel och Palestina. Kevin bygger ett jordskepp i Falköping.
Varmt välkommen till Halv Tre med Lotta Bromé i Mix Megapol. -
I dagens avsnitt av Magiska godnattsagor får du höra en saga som Aida har skapat med hjälp av Linnea 5 år och William 3 år från Falköping, August 5 år Täby och Ellen 6 år. Det är en saga om igelkotten Nissa som älskar att utforska nya saker och upptäcker en monster-truck och råkar ut för ett ofrivilligt åk med den. Följ med på ett nervkittlande äventyr där Nissa, tillsammans med en snäll räv, försöker hitta tillbaka hem och återfå sina förlorade taggar.
Dessutom berättar Aida spännande fakta om våra hjärnor. Så sätt på hörlurarna och följ med på en magisk godnattsaga!
Stötta podden och få tillgång till nya sagor även lördagar och söndagar! Gå med i Magiska Godnattsagor-klubben! Skicka gärna in egna förslag på vad nästa saga ska handla om via www.magiskagodnattsagor.se Följ oss på Facebook & Instagram.Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt.
-
Sofia spionerar tydligen på sina barn och som så många gånger förr har det smugit sig in en svensk mening i en italiensk låt i dagens "Felhörning". Ska Sofia från Falköping lyckas vinna 10.000 kr-vinnare i dagens Nöjesquiz?
-
Hanna Landahl är aktuell med "Branden", en bok som med fint tempo berättar om Sebbe, Ali och Hedda och deras kompisar i Falköping. Martin pratade med Hanna om boken, men också om hennes skrivprocess och vad som väntar framöver!
-
I november 2021 slår insatsstyrkan till mot ett gult hus utanför Falköping. Där bor en man med tidigare koppling till NMR och han har varit på Säkerhetspolisens radar under flera års tid. De hittar en säck med kopparsulfat, krutrester och en bunt med orangea tändkablar. Och vid hans dator ligger vapendelar av plast som han själv har skrivit ut med sin 3D-skrivare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Säkerhetspolisen ser en ökning av unga män som radikaliseras online, så kallade ensamvargar, framför allt inom den våldsbejakande högerextremismen. Där sprids manualer för vapentillverkning och direkta uppmaningar att utföra attentat. Samtidigt varnar den europeiska polisbyrån, Europol, för utvecklingen med 3D-printade vapen, något som blivit vanligare även i svenska brottsutredningar.
I det här avsnittet tittar vi närmare på ett fall där Säkerhetspolisen i hemlighet kartlade en 25-åring utanför Falköping. Vid husrannsakan hittades mängder med kemikalier, kartonger med vapendelar och funktionsdugliga vapen utskrivna i plast.Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Pernilla Wadebäck.
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson.
Producent: Linus Lindahl. -
I november 2021 slår Säpo till mot en gård i Falköping kommun där en 25-årig föredetta NMR-medlem bor. I mannens hus hittas flera hemmagjorda vapen och vad som beskrivs som en bombfabrik. Polisen hittar också textfiler där mannen hyllar högerextrem terrorism och refererar till terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik.
Tingsrätten har nu fällt avgörandet i målet mot mannen som åtalats för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.
Vi har också lyssnat på Sveriges Radios P1 Dokumentär om det nationalistiska rockbandet Ultima Thule. I den välberättade dokumentärserien skildras hur punkarna från Nyköping attraheras av den nationella rörelsen och börjar spela det bandet själva beskriver som vikingarock.
Bandmedlemmarna berättar om de tidiga åren, kommenterar skeenden i bandets karriär – men bitvis verkar de drabbas av akut minnesförlust.
Kan det verkligen vara så att bandet inte minns någonting från deras unga vit makt-år? Och hur ser bandets relation till den högerextrema miljön ut idag?Det här pratar vi om i veckans Studio Expo.
Programledare: Anna Fröjd
Medverkande: Jonathan Leman och Erik Glaad
Ansvarig utgivare: Daniel Poohl
Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjande, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!
Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. -
Det fanns hämnd att utkräva efter att Petter och Hanna fullkomligt krossat allt motstånd sist de var med. Tyvärr satt Jonas Strandberg fast på ett tåg i Falköping så jag toppade laget med blixtinkallade Dessi istället.
-
Dagens gäst är Tidaholmaren Roger ”Olle” Olsson som varit ett känt ansikte i bowlinghallen i Tidaholm, Falköping, Kvänum och Skara. Han berättar lite snabbt om sin uppväxt och sedan snackar vi lite bowling innan han berättar om när han fick Corona och hamnade i respirator. Avslutningsvis blir er lite snack om kräftfiske.
-
Den svenska järnvägen band ihop ett fattigt bondeland och skapade förutsättningar för en industrialisering. Efter en succéartad utbyggnaden av järnvägen under den andra hälften av 1800-talet hotades järnvägen först av bussar och lastbilar i början av 1900-talet och senare av bilismen under 1950-talet. Men lägre priser och nya vagnar på 1980-talet har skapat en ny guldålder för svensk järnväg.
Riksdagsmannen Leonard Fredrik Rääf fruktade att järnvägen skulle slå sönder hantverk och bondesamhället. Han varnade för att järnvägen ”dödar allmänhetens omdömesförmåga, kraft och välstånd”. Trots detta fick Sverige sin järnväg, men flera årtionden efter länder som Storbritannien, Tyskland och USA.
Restiderna kortades från dagar till timmar när städer som Stockholm, Göteborg och Malmö knöts samman. Tåget stod för det moderna och de nya hjältarna lokförarna tjänade betydligt mer än en biträdande läkare.
I de flesta industrialiserade länder kom järnvägen under första hälften av 1800-talet. I det fattiga bondelandet Sverige dröjde det ända till 1854 innan regeringen lade fram en proposition om att bygga stambanor mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Stockholm och Malmö. När städer knöts ihop med järnväg på 1860-talet växte nya städer växte upp längs stambanorna och efter några år infördes en tid för hela riket.
Tidiga förslag om byggande av stambanor röstades ner i riksdagen. Det fanns en oro vad järnvägen skulle föra med sig. Riksdagsmän ifrågasatte nyttan med järnväg i ett fattigt bondeland. Men år 1854 antog riksdagen ett regeringsförslag som innebar att staten skulle bygga, äga och driva ett nät av s.k. stambanor, medan bibanor och banor av lokalt intresse skulle byggas privat.
Järnvägen kom att knyta ihop landsändar på ett helt nytt sätt. När den västra stambanan invigdes den 4 november år 1864 förkortades restiden mellan Stockholm och Göteborg från tre dygn till 14 timmar. Dessutom var tåget var betydligt bekvämare än diligens och kostnaderna för att resa sträckan minskade från 40 riksdaler till 10:64 riksdaler.
Före järnvägen skiljde sig tiden mellan Göteborg och Stockholm 24 minuter. Det blev Göteborgstiden som fick bli standard för tidtabellerna för hela riket, men det blev för krångligt att lästa tidtabeller med särskilda omräkningstabeller för tiden. Därför infördes in enhetlig tid in hela riket år 1879
Men orter som fick stationer blomstrade medan regioner långt från järnvägar hamnade i historiens bakvatten. Järnvägens sträckning skapade samhälle som Eslöv, Hässleholm och Borlänge. Nässjö, Falköping, Katrineholm och Laxå var mötespunkter för stambanor, vilket gav stor växtkraft åt dessa orter.
I reprisen av det nymixade avsnitt 53 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Lars-Olov Karlsson, tidigare chef för järnvägsmuseet i Ängelholm och i Gävle. Även journalisten och författaren Per J Andersson medverkar.
Pianomusiken i programmet är låten Escovado av Ernesto Nazareth som är under public domain, Wikipedia.
Bild: Ludvika station omkring år 1860, public domain, Järnvägsmuseet i Gävle. Smedjebackens Järnväg, SmbJ, lok 2 ”Wessman.” Marnäs station senare ändrad till Ludvika
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
”Jag känner mig inte stark. Men folk säger ju det.”
Hos Hela Människan Falköping möter vi i detta avsnitt 55åriga Lotta som bjuder in oss att lyssna till hennes historia. Lotta var 9 år gammal då hon för första gången provade på droger och hon har levt med en aktiv missbruksproblematik av och till sedan dess. Här delar hon sin berättelse med oss samtidigt som vi också får höra mer om andra delar av livet, karriären och familjen.
-
I detta avsnitt är vi i Falköping och möter 60åriga musikern Pär. Pär har besökt Hela Människan Falköping i över 23 år nu och delar i detta avsnitt med sig av sin bild och sin relation till verksamheten. Under samtalets gång får vi även lyssna mer till Pärs egen livshistoria, missbruksproblematiken, nykterheten och musiken.
-
"Det gick överstyr med droger så jag upphörde att finnas till. […] Jag gick under jorden helt enkelt."
Vi är hos Hela Människan Falköping och möter 68årige Tore som med en härlig energi och en ofantlig öppenhet delar sin historia i detta avsnitt. Tore är idag nykter sedan flera år tillbaka men började experimentera med droger och alkohol redan vid 13års ålder. Som ung vuxen fick drogerna en allt större roll i tillvaron och vad som sedan följde var flera år av missbruk och kriminalitet. Här berättar Tore både om sin "mörka period", som han själv beskriver det, men också om nykterheten, tillvaron idag och sina tankar om framtiden.
"Jag har väl levt ett ganska färgglatt liv om man säger så, när jag ser tillbaka."
-
SLA Sportpodd är tillbaka efter juluppehållet. I det 51:a avsnittet av podden pratar vi om Skövde AIK:s spelartapp och nyförvärv, Skövde HF:s sensationella seger mot Skuru och Skövde IK:s svaga form. Vi tar också en avstickare till motorsportens värld och ett lerigt Falköping.
-
Under två fulla avsnitt bjuds vi nu in att ta del av 33åriga Dick och 35åriga Raffaellas historier. I detta andra avsnitt får vi fortsätta ta del av parets historia och pratar bl.a. mer om deras relationer till sin omvärld och både deras individuella och gemensamma framtidsplaner och förhoppningar.
”Att man lever, det är helt otroligt!”
Både Dick och Raffaella har levt med missbruksproblematik sedan de var barn. För Raffaella kom första mötet med starka lugnande tabletter och droger redan när hon var 11 år gamla och det var då hennes egen mamma som gav dem till henne. Dick, i sin tur, hade sitt första möte med drogerna som 13åring och vid 16 års ålder sålde han själv.
Vi möter paret hos Hela Människan i Falköping dit de båda kommer regelbundet för att umgås och äta tillsammans.
- Daha fazla göster