Filip Larsen Podcasts
-
Filip Larsen är tillbaka som gäst i podcasten för att berätta om lite av det som hans forskargrupp har kommit fram till under de senaste fem åren sedan han senast var med.
Det blir först en diskussion kring energieffektivitet i mitokondrierna och hur tillskott av nitrit påverkar arbetsekonomin.
Efter det följer en lång diskussion kring för hård träning, en ny tröskel kallad C1-max och förhoppningarna om att kunna ta fram en bra markör för när man tränar precis så mycket som man klarar av för stunden.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Hålltider
00:00:00 Jacob är stel i ryggen efter många timmar i en bil 00:02:44 Gudiol tror att dagens ungdomar är bättre på att styrketräna 00:08:24 Filip Larsen är tillbaka 00:10:14 Forskning på våra mitokondriers funktion 00:13:42 Dosen nitrat som används som kosttillskott är inte så svår att få i sig via kosten 00:16:14 Lägre energiförbrukning vid ett visst arbete 00:18:28 Finns där en gräns där mer effektiva mitokondrier är negativt? 00:23:40 Mer slösamma mitokondrier innebär något högre VO2max 00:25:44 Väldigt hård träning och mitokondrier som inte orkar med 00:29:51 Betydelsen av en forskargrupp som kan väldigt mycket om träning rent praktiskt 00:37:18 Studien visar inte att hård träning är dåligt 00:40:33 Målet att försöka hitta det optimala träningsprogrammet 00:45:00 Förhoppningen om att hitta mindre invasiva markörer än muskelbiopsier 00:46:57 Heart Rate Variability verkar endast fungera för ~1/3 00:49:28 Kortsiktigt kan du bli bättre trots att du tränar för hårt 00:51:51 Är det bättre med korta eller längre träningscykler? 00:54:25 En ny tröskel som heter C1-max 01:02:08 Kan det spela någon roll om den lågintensiva träningen ligger under eller över C1-max? 01:05:14 Den högintensiva träningen är hyfsad studerad men den lågintensiva finns det väldigt lite på -
I det fjärde avsnittet av GIH-podden gästas vi av GIH-forskaren och läraren Filip Larsen, som bland annat skrivit två böcker om uthållighetsträning. Det blir ett spännande samtal om just uthållighet, men även om överträning, träningsteknologi och ämnen i grönsaker.
I den första delen inleder vi med att prata om Filips fascination för mänsklig uthållighet, innan vi går vidare till att diskutera överträning och vad som händer i kroppen när vi tränar för hårt. Därefter redogör Filip för vad det aktuella forskningsläget säger om hur vi faktiskt ska träna för att utvecklas som konditionsidrottare. Vi avslutar den första delen med att prata om träningsteknologi och hur Filip ser på all den data som vi samlar på oss.
I den andra delen går vi in på ett annat område som ligger Filip varmt om hjärtat, nämligen ämnen i grönsaker. Vi pratar om den nitratvåg som Filip var med och startade med sin avhandling, och därefter berättar Filip om sin nuvarande forskning på det smått magiska ämnet sulforafan. Avslutningsvis delar Filip med sig av sina bästa tips till de som drömmer om att bli forskare.
Musik: Windy av Ikson