Henrik Frenkel Podcasts
-
I ett år trodde journalisten Henrik Frenkel att han skulle dö i alzheimers. Då kom vändningen: diagnosen var felaktig. Men sedan kom cancern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter en period av sviktande minne gjorde Henrik Frenkel en utredning. Då fick han veta att han hade alzheimers. Livet stannade men Henrik bestämde tidigt att han inte skulle tysta sin sjukdom utan istället prata om den.
Vid ett återbesök ett år senare kom beskedet som nästan var ännu svårare att ta emot. Det är nog inte alzheimers.
Tacksamhet trots cancerTvå år efter feldiagnosen drabbas Henrik Fenkel av obotlig cancer. Men precis som med alzheimersdiagnosen väljer han att prata om det - ofta med humor.
Hör Henrik Frenkel om att vara en usel chef på SVT men ändå få möjlighet att starta en chef-tidning, familjens tystnad om flykten från förintelsen och känslan av att ha levt sitt till fullo.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
-
Skådespelaren Nina Gunke berörde hela svenska folket när hon i höstas direktsändning i TV för första gången berättade att hon drabbats av Alzheimer.
I podden Alzheimer Life med Henrik Frenkel förklarar hon nu på djupet hur det känns att leva med sjukdomen, och hur hon märker allt fler symtom i vardagen.
”Jag tycker att det går för snabbt. Det är för tidigt.”
I podden berättar Nina Gunke om svårigheterna i sin vardag.
Problem med siffror, bokstäver och ord. Eller att ens längre kunna skriva sin egen namnteckning.
Om varför hon blir skräckslagen bara hon hör ordet Alzheimer.
Och så om rädslan över att bli en belastning för maken Samuel och de två döttrarna. Och vad de bör göra när hon inte kan ta hand om sig själv.
Det är ett unikt naket, öppet och modigt samtal som berör på djupet. Nina Gunke vill berätta på allvar hur det är att leva med Alzheimer.
Och så har hon ett budskap till alla som lyssnar. -
Alla är vi lite glömska, men när är det dags att låta utreda sitt dåliga minne? Vad är typiska symtom och varningstecken för Alzheimer, och varför det är viktigt att göra en både snabb och tidig diagnos? Vad händer i hjärnan vid Alzheimer, och hur är sjukdomens olika faser? Journalisten Henrik Frenkel fick i våras själv diagnosen trolig Alzheimer, och nu går han på jakt efter världens kanske mest fruktade sjukdom. I det här avsnittet samtalar han med sin egen läkare, Marie Rydén, chef för Kognitiva Mottagningen på Karolinska Sjukhuset i Solna. Det var Marie Rydén som gav honom det drabbande beskedet, och nu möts de igen. Marie förklarar vilken sjukdom han drabbats av. Och Henrik försöker hitta förklaring och möjlig tröst.
-
Professor Henrik Zetterberg är en av Sveriges ledande forskare inom Alzheimer, den enda av världens stora sjukdomar som ännu inte har någon bot. Han leder ett team på ett 80-tal forskare som inom kort kommer att presentera en världssensation. Att kunna spåra Alzheimer via ett enkelt blodprov. I det här första avsnittet förklarar Henrik Zetterberg för programledaren Henrik Frenkel att han kanske inte har Alzheimer, utan en helt annan variant. Och att han själv har Alzheimer i familjen. Hör också Henrik Zetterberg själv berätta om hur han fick ett av de största forskningsanslagen mot Alzheimer…av legenden Bill Gates.