Jünger Podcasts
-
I Ernst Jüngers främsta roman berättas hur en rofylld tillvaro i förbund med jorden och traditionerna, i skuggan av mormorklippor, störs när ett krig blossar upp. På ett gnistrande poetiskt språk gestaltar Jünger laddade skeenden på ett arketypiskt och symboliskt plan i ett fiktivt men ändå verkligt Europa. Jalle Horn och Jüngerkännaren Lennart Svensson diskuterar hur man kan förstå boken På marmorklipporna och vad som ger den dess rang som en av 1900-talets bästa romaner.
https://www.svegot.se
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.sveating.se/subscribe -
Ernst Jünger blev en av de mest dekorerade soldaterna i första världskriget. I många skrifter efter kriget hyllade han farans och heroismens betydelse. Han skrev ned Weimarrepubliken och borgerlig livsstil. Han skrev filosofiska skrifter om en ny människotyp, om personlig integritet under förtryckets tider och en av 1900-talets bästa romaner. Med 102 år i bagaget upplevde Jünger det mesta av 1900-talet och undersökte det med krigarens särskilda blick. Jalle Horn och Jüngerkännaren Lennart Svenssons diskuterar Ernst Jüngers liv och verk.
https://www.svegot.se
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.sveating.se/subscribe -
Mest ryktbar har hans debutroman förblivit, en detaljskarp skildring av första världskrigets skyttegravsstrider och materialslag, I stålstormen (1920). Under andra världskriget tillhörde Jünger den tyska krigsmaktens stab i Paris, alltså den stab som var djupt involverad i Claus Schenk von Stauffenbergs attentat mot Adolf Hitler. Själv hade Jünger skildrat en ordning som den nazistiska i den allegoriska romanen På marmorklipporna (1939). Senare i livet kom Jünger att tillerkännas såväl Grosses Bundesverdienstkreuz som Goethepriset.
Carl-Göran Heidegren, professor i sociologi vid Lunds universitet och författare till två böcker om Ernst Jünger och dennes bror Friedrich Georg Jünger, samtalar med Peter Luthersson.