Jakten på Podcasts
-
Hej och välkommen till Sonderpodden. Jag som leder podden heter Love Lönnroth och är managementkonsult på Sonder. Innan jag började på Sonder så jobbade jag under en period med kvalitets- och miljöledningssystem. Under ett uppdrag på Sjöfartsverket mötte jag en oerhört entusiastisk sjökapten vid namn Andreas Odhage som arbetade med verkets miljöledningssystem.
Andreas gick sedan vidare och blev verksamhetskonsult, coach och revisor inom kvalitets- och miljöledningssystem. Han är författare till boken Jakten på papperstigern: effektivare kvalitetsledning. Andreas har många idéer om hur man kan förena en lean-agil filosofi med standardiserade ledningssystem genom att ha affären och värdeskapandet i fokus för allt man gör. Vi har ett samtal om Andreas filosofi och principen att anpassa ledningssystemet efter verksamheten istället för tvärtom.
Innan jag släpper på samtalet med Andreas vill jag passa på att tipsa om Sonders webbinarier som du hittar på sonder.se under inspiration. Den 10 december leder jag ett webbinarium om framtidens förändringsledning där bland annat den tidigare poddgästen Henrik Eriksson medverkar.
Andreas bok Jakten på papperstigern: https://www.sis.se/bcker/jakten-pa-papperstigern/
Sonders webb: www.sonder.se -
I år är det 20 år sedan journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Till årsdagen lanserar Expressen podden Jakten på Dawit med journalisten Martin Schibbye från Blankspot som programledare. Du kommer att få höra om Dawit Isaaks sista tid i frihet, och om Dawit som människa. Men vi kommer också att söka efter svaret på varför den eritreanska regeringen håller Dawit Isaak fången, och berätta om Eritrea som land och dess unika historia.
-
Skådespelare och journalist, känd som hovmästaren Bellan Roos i publiksuccén Vår tid är nu. Om hur orättvisa har räddat mig och om en tro på Jesus.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Rasmus Troedsson började dricka tidigt för att glömma det som plågade-Jag hade en fullfjädrad alkoholists personlighet redan i 15-årsåldern. Alla bygger luftslott. Men bara alkoholister flyttar in.
-Jag blev inte någon förebild, säger Rasmus Troedsson i sitt Sommarprogram. Jag förbrukade människor runt mig, men insåg det inte. Jag gjorde om min omgivning till publik i min pjäs. Våra liv tillsammans skedde på mina villkor. Jag älskades, men älskade inte tillbaka.
Rasmus Troedsson, skådespelare och journalist blev känd för svenska folket i rollen som hovmästare Bellan i TV-serien
”Vår tid är nu”. Idag är han nykter alkoholist och troende. Han pratar om hur orättvisa räddat honom gång på gång.
-Kanske handlade min alkoholism om en oförmåga att ta in och läsa av andras känslor, förutse rimliga reaktioner, förstå vad de tänkte och dra slutsatser om vad de menade.
-Jag var skräckslagen för att någon skulle se ner på mig, inte visa respekt och bakom min rygg fälla de rättrådigas dom.
Om Rasmus TroedssonSkådespelare, journalist, 56 år. Född i Malmö, bosatt i Huaröd, Kristianstad. Debuterar som Sommarvärd.
Känd för svenska folket som hovmästaren Bellan Roos i publiksuccén Vår tid är nu, som återkommer med en specialsäsong i jul. Är även aktuell i SVT:s kommande dramaserie Jakten på en mördare.
Har arbetat som skådespelare i över två decennier och haft starka biroller i filmer som Himlen är oskyldigt blå, Svinalängorna och Callgirl samt i tv-serier som Andra avenyn och Lasermannen.
Har bland annat arbetat som reporter, programledare och producent på Sveriges Radio, SVT och TV4.
Är troende kristen och nykter alkoholist sedan den 15 december 1996.Jag vill prata om hur orättvisa räddat mig gång på gång. Om att uppleva sina mardrömmar och nå bortom sina drömmar med hjälp av vänner, kolleger och chefer. Om en tro på Jesus som jag vet kan vara både fel och osann, men som bär mig dag efter dag.
Producent: Mustafa Can -
JOURNALIST, PROGRAMLEDARE, FÖRFATTARE, 38 år. Född i Karlstad, bosatt i Stockholm. Sommarvärd 2009 och Vintervärd 2012.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Hur kan allt fortsätta att vara precis som vanligt, trots de ständiga varningsrapporterna från klimatforskare över hela världen? Om alla vet vad som håller på att hända, varför gör ingen något?
Det är dagsaktuella existentiella frågor Hanna Hellquist tar upp i sitt Vinterprat. I en del av berättelsen ligger hon i en sjö i Grums, långt borta från lägenheten i Vasastan där alla ständigt renoverar och köper nytt.
Det brinner i skogen bara några kilometer bort. Ängsligt har Hanna följt rapporteringen i P4 men ändå är det här vid sjön som hon är trygg. Här kan hon odla och ha djur och därför överleva. Här växer kryddor och jordgubbar, och dvärgtaxen Ines alldeles för stora hundkoja har blivit sovplats för några höns.
- När naturen är det som ger en ångest så hittar jag inte tröst i kulturen. Jag hittar bara tröst i mer natur, berättar Hanna Hellquist och påminner oss om att människor i alla tider skapat trädgårdar som en motreaktion mot dålig miljö.
Hanna Hellquist knyter också an till sin uppmärksammade krönika i Dagens Nyheter i januari 2018, som handlade om hennes oro för vad hon kommer att missa här i livet om hon aldrig skaffar barn.
- I krönikan som jag skrev hänvisade jag till den franska författarinnan Corinne Mayer som i sin bok ”No kid” deklarerar att varje barn som föds i västvärlden är en ekologisk katastrof. Och hon har inte fel i det. Föräldraskapet verkar vara så paradoxalt, på många sätt men framför allt ur miljösynpunkt. Ibland när jag pratar med mina vänner som har barn så kan jag inte låta bli att undra; varför tar ni inte det här på större allvar?
Hanna Hellquist landar ändå i sitt Vinterprat i att vi kan göra skillnad. Vi kan diska och återvända plastpåsar. Vi kan sätta frön i jorden och skapa gröna oaser. Vi kan sluta ta bilen när vi lika gärna kan gå.
- Det här handlar inte om hur jag ska rädda världen. Eller hur jag tycker att någon annan ska rädda världen åt mig. Det handlar om hur jag ska göra för att känna att min tid på den här jorden har något slags värde. Hur jag ska förmå mig tänka några veckor längre fram än min nästa tandläkartid. Hur jag ska handskas med min egen maktlöshet.
Om Hanna HellquistSedan flera år en av programledarna för Morgonpasset i P3. Uppskattad krönikör i bland annat Dagens Nyheter och tidningen Elle. Debuterade som författare 2009 med boken Karlstads Zoologiska och har även gett ut krönikesamlingen En tryckare på Blue Moon Bar. Har lett tv-programmen Jakten på lyckan och Jakten på det perfekta livet.
Fick 2017 både Region Värmlands litteraturstipendium och Karlstads kulturstipendium till Gustaf Frödings minne.
Renoverar ständigt i sitt fritidshus utanför Grums och tillbringar mycket tid där tillsammans med dvärgtaxen Ines.
Producent: Elin Unnes
Här är den rätta låtlistan1. SIGNATUR: Vintergatan
2. ”All Out of Catastrophes”, Marissa Nadler
3. ”Keep Your Weeds”, Jex Thoth
4. ”The Mysterious Vanishing of Electra”, Anna von Hausswolff
5. ”Shallow”, Lady Gaga, Bradley Cooper
6. ”Video Games”, Lana Del Rey
7. ”Konstiga restauranger”, Jonas Lundqvist
8. ”Love Hurts”, Gram Parsons
9. ”Masked Ball”, Jocelyn Pook, från skivan ”Flood” (Virgin), 06.09
10. ”Synthetic World”, Swamp Dogg, från skivan ”Total Destruction to Your Mind” (Alive/Bertus), 03.26
11. ”Take on Me”, a-ha, från skivan ”MTV Unplugged - Summer Soltice”, 04.14
12. ”There’ll Always Be Music”, Tina Turner, från skivan ”Tina Turns the Country on!” (United Artists Records), 04.10
13. ”Kyss mig i slo-mo (feat. Leslie Tay)”, Oscar Zia, Leslie Tay, från skivan ”Din” (Warner), 03.04