Johanna Langhorst Podcasts
-
Andra avsnittet med Anna Borg, rektor, specialpedagog och forskare - om hur skolan behöver organiseras för att kunna uträtta sitt lärandeuppdrag.
Vi möter också Blenda, 16 år, med ADHD som haft svårt med skolan hela livet och som varit så kallad "hemmasittare".
Av: Johanna Langhorst
Musik: Zelda Bingert -
Lyssna på professor i barnneurologi, Elisabeth Fernell, som menar att dagens skola inte fungerar för alla barn. Hör även Hanna, 17 år, med autism och särskild begåvning om skillnaden mellan en dålig och en bra anpassad skola.
Av: Johanna Langhorst
Musik: Zelda Bingert -
-Alla hemmasittande barn jag mött har haft lidit av bristande anpassningar i skolan, säger den erfarna skolpsykologen Annika Laestadius. Hon menar även att barns stressrelaterade ohälsa inte tas på allvar på samma sätt som vuxnas. Möt också Hanna, med autism och särskild begåvning, vars barndom till stor del förstördes av en dåligt anpassad skolgång. Av: Johanna Langhorst Musik: Zelda Bingert
-
Johanna Langhorst pratar med läkaren och forskaren Isidora Stark, som med sin nya stora registerstudie avslöjat stora skillnader mellan skolresultaten för elever med och utan autism, och med dottern Zelda,19, som har både autism och ADD och som inte har klarat av grundskolan på grund av brist på stöd.
-
Med: Psykologen Terese Österholm, en av författarna till boken Lågaffektivt bemötande och problematisk skolfrånvaro och Zelda Bingert.
Av: Johanna Langhorst
Musik: Zelda Bingert -
Panaxia var uppstickaren i säkerhetsbranschen och sågs som ett framtidsbolag av den ekonomiska eliten. Men en dag i april 2012 häktas Panaxias grundare och koncernchef och företagets ekonomichef, anklagade för bokföringsbrott, inte på Panaxia utan i sina egna, privata bolag.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Stora pengar, stora risker. Panaxia, det ledande svenska säkerhetsbolaget på 2000-talet hanterade stora pengar just av säkerhetsskäl. Det rörde sig om kontanter, handkassor från 5000 svenska företag samt förvaring och transport av pengar till en stor del av Sveriges bankomater och uttagsautomater.
Det snabbt växande bolaget, med tunga delägare som Forex bank och Sparbanken 1826, var anlitat av självaste Riksbanken för att transportera och förvara kontanter.
När Panaxia tillsatte nya chefer upptäcktes stora hål i koncernens finanser och konkursen var oundviklig. Kaos på den svenska marknaden uppstod när mängder av företagskedjor fick brist på kontanter i kassan och ett stort antal bankomater stod tomma runt om i landet och snart stod det klart att nära en halv miljard kronor saknades. Pengar kunde spåras bland annat till AIK, vars huvudsponsor var Panaxia och en lång rad skumma affärer blottlades i spåren av konkursen. Var Panaxia bara en misskött företagskoncern eller var det hela ett gigantisk svindleri från början till slut?
En dokumentär av Johanna Langhorst.
-
Den 25 april 1998 brast den svenskägda gruvdammen i byn Aznalcollar i Sevilla. Sju miljoner kubikmeter giftigt vatten och gyttja vällde ut över de lokala oliv- och persikofälten. Katastrofen som spanska miljörörelser varnat för var nu ett faktum.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
När dammen brast fick flera hundra bönder sina marker förstörda och Doñana nationalpark, ett av Europas största och viktigaste naturskyddsområden, hotades.
Vem bar ansvaret? Miljörörelser hade länge kritiserat Boliden, som var den svenska ägaren, och gruvan i Aznalcollar för att överutnyttja gruvdammens kapacitet. En av gruvans före detta anställda hade i en detaljerad rapport beskrivit missförhållandena och även polisanmält företaget. I dokumentären berättar hans änka om hur de blev utsatta för förföljelse och trakasserier efter makens avslöjanden. Gruvan gav arbetstillfällen i ett av Spaniens fattigaste områden och fackförbund och politiker både på hög och låg nivå såg mellan fingrarna på företagets sätt att sköta gruvan.
Efter katastrofen försökte myndigheterna tysta ner konsekvenserna av olyckan. Gruvan stängdes, tusentals förlorade sina jobb och Boliden hamnade i en juridisk strid som fortfarande pågår 2012.
I P3 dokumentären "Dammkatastrofen i Sevilla" söker vi upp de som förvarnade, de som ansvarade för gruvdammen och de som kämpade dygnet runt i många månader för att förhindra att dammolyckan i Sevilla skulle bli den största miljökatastrofen i modern historia.
Producenter: Manuel Cubas och Johanna Langhorst.
-
"Jondalar Jondalar!" Sålunda riste viskningarna och ropen genom flickrum, pojkrum och vardagsrum under läsningen av Jean M. Auels romansvit som började med "Grottbjörnens folk" 1981.
Serien om de två människotyper som ett kort tag levde sida vid sida på jordklotet har behållit sin märkliga lyskraft genom årtiondena och har dessutom skapat en egen genre: den förhistoriska kärleksromanen. Den 29:e mars släpps den sjätte och allra sista delen i serien, "De målade grottornas land".Hör vad Auel själv tänker om sin erotiska mastodontsaga och vad författaren Pernilla Glaser, bibliotekarien Jenny Lindh och litteraturvetaren Jerry Määttä tycker om seriens feministiska budskap och vad som kännetecknar förhistorisk science fiction.Men. Ingen berättelse om Grottbjörnens folk är fullständig utan minnet av de heta sexscenerna mellan de tidiga cromagnonmänniskorna Ayla och Jondalar.Ett program av Johanna Langhorst. Uppläsare är Anna Wallander. -
P1 måndag 20 oktober 14:03 och tisdag 21 oktober 18:15
Ordet ”förort” har mer och mer kommit att bli synonymt med miljonprogrammet. I litteraturen har ordet blivit ett begrepp för monotoni, instängdhet och död. Hundratusentals människor bor i dessa områden, men ändå är det svårt att hitta variation i de skönlitterära berättelserna. Och de skildringar som ändå görs blir ofta kraftigt kritiserade de boende. Varför är det så svårt och riskabelt att skriva om miljonprogrammet? Författarna Andrzej Tichý, Lars Mikael Raattamaa och Astrid Trotzig ger sin version i ett reportage av Johanna Langhorst.Bokcirkeln läser ut Joseph Hellers Moment 22 och försöker komma fram till hur man säger hej då till romanpersoner man egentligen vill fortsätta leva med. Hur gör cirkeldeltagarna själva när de skriver slutet på en bok? Majgull Axelsson, Åsa Larsson och Mohamed Omar berättar. Cirkelledare är Marie Lundström. Programledare: Louise Epstein och Anna Tullberg