Kambodja Podcasts
-
Podden fyller 500 avsnitt! Kristoffer fyller år, Vanessa antecknar i sömnen och Daniel vill inte resa till Kambodja. Trevlig lyssning! Eller tittning! www.kompanietpodcast.se Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices
-
Utrikeskrönika 30 november 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bangkok onsdag.
Tänk dig följande. Du sitter i en båt som ska ta dig från en Indonesisk ö till en annan. Solens strålar glittrar i det turkosblå havet. På håll ser du den kritvita sandstranden som du närmar dig. Allt ser perfekt ut, till och med bättre än på bilderna du sett på nätet. När båten kommer allt närmare stranden ser du hur solen blänker i något som ser ut som diamanter utströdda längs vattenbrynet.
Men nära stranden ser du flaskor, påsar och annat skräp av plast som ligger i drivor längs vattenbrynet. Det var inte diamanter strösslade över sanden som reflekterade solens strålar. Det är plast.
Sydostasien är en av de platser i världen som drabbats värst av nedsmutsning av haven. Indonesien, Vietnam, Filippinerna, Kambodja, Malaysia och Thailand har alla långa kuster och har de senaste åren sett hur mängden skräp som sköljs upp på ständerna ökat markant.
Det är framför allt i samband med monsunregnen man ser hur illa det är. De kraftiga regnen spolar då med sig delar av eller hela soptippar ut i floder och vattendrag som sedan hamna i havet där avfallet spolas tillbaka upp längs kusten. På andra håll dumpas allt möjligt avfall, sopor och byggrester direkt på stranden. Tanken är att tidvattnet ska städa stranden under natten. Ett sopsystem som inte håller.
Det är inte bara de områden nära städer och bebyggelse som drabbas.
Raja Ampat i östra Indonesien, är ett glest befolkat område, ändå täcks många stränder av plast och sopor som kommer med vindar och strömmar i havet.
Det vi ser ovan ytan är bara en liten del av vad som finns i haven. Under de senaste åren har jag själv sett när jag dyker hur havsbotten och reven blir allt mer nedsmutsade av sopor.
För en tid sedan dök jag tillsammans med några Indoneser utanför Bali. Under ett enda dyk plockade vi upp sammanlagt 10 kilo skräp. Det är allt från plastpåsar, tandborstar, svarta sopsäckar, flipp-flopps till plastleksaker. Ja, allt du kan tänka dig.
Vi skar bort stora fiskenät av syntetmaterial som fastnat i reven och blir till dödliga fällor för fiskar, sköldpaddor och andra djur som lever bland korallen.
Flera studier har visat att det inte bara är plasten vi ser i haven som är dödlig. Små plastpartiklar, så små att man knappt kan se dem, flyter omkring i vattnet. Fiskar och andra djur tror det är mat och sväljer plasten som blir en dödlig diet. Ett exempel på djur som tydligt drabbas av plasten i havet är sköldpaddor. Nyligen hittades en död sköldpadda på en strand i Thailand. Den lokala veterinären beslutade att göra en obduktion av den 20 kilo tunga skalman. I magen hade sköldpaddan över 2 kilo skräp. Som proppar satt plasten i magen och ledde till en långsam död.
Vid klimatmötet i Egypten nyligen kom inga beslut om hur man ska stoppa nedskräpningen i haven. Men det man kom överens om var bland annat att en fond ska inrättas för skador och förluster, där fattigare länder som är offer för de extremväder som förvärras av de rikare ländernas utsläpp ska kompenseras. Frågan var omtvistad på mötet. Hur mycket pengar som ska gå in i fonden och vem som ska få ta del av dem. Frågan är också hur pengarna ska användas. Jag har en idé.
Om ”fattiga” länder inte får hjälp med utveckling och utbildning av sin befolkning om återvinning och sophantering av de rikare så går det snart åt helvete på riktigt. Och efter att ha sett med egna ögon hur det ser ut under havsytan är jag rädd för att ”Point of no return” redan är passerad.
Peder Gustafsson, Bangkok
[email protected] -
Säkerhetspolitik i stort och smått. Vi tittar på vad som avhandlades under det nyligen avslutade toppmötet mellan USA, Japan och Sydkorea.
Dessutom återknyter vi till en tidigare podd då vi pratade om varför det går så trögt att utveckla geotermisk energi i Japan. Hela landet ligger ju bokstavligen talat på en gigantisk varmvattenberedare. Det bubblar och pyser överallt. Varför använder man inte energin i större utsträckning ? Vi har träffat Gunnar Svensson - svensk ingenjör som för några år sedan var med och lanserade ett svenskutvecklat system för att ta till vara Japans geotermiska energi .
Sist av allt berättar Göran om ett minnesvärt besök i byn Panmunjom på gränsen mellan Sydkorea och Nordkorea.
-
Susanne Kihl har med sina 30 år inom hundyrket en gedigen erfarenhet om vad som krävs av både hund och människa för ett lyckat samarbete. 1999 blev en av hennes hundar utsedd till årets hund inom Försvarsmakten för sitt arbete i västra Sahara och Kambodja som min-hund. Hon arbetar idag med hundar som specialiserat sig inom specialsök för vattenläckor och fjärrvärmeläckor.
I dagens avsnitt pratar vi om ledarskapet mellan hund och människa. Även liknelser mellan barnuppfostran och hunduppfostran. Kan man ta lärdom av ledarskapet mellan människor genom att se på flockledaren i djurriket.
Trygghet, samarbete och bestämdhet gäller för uppfostran av hund
-
Röda khmererna i Kambodja har gått till historien som den regim som dödat störst andel av den egna befolkningen. Röda khmererna var en mystisk kommunistisk sekt som med vapen i hand år 1975 störtade en genomkorrupt regim i en region präglad av kriget i Vietnam.
Den hemlighetsfulle ledaren Pol Pot (1925-1998), som föddes som Saloth Sar, kom från en familj av storbönder med kontakter inom kungafamiljen. Han blev kommunist under studietiden i Paris. Pol Pot, eller broder nummer ett, ledde ett litet kommunistparti som balanserat mellan Nordvietnams och Kinas kommunister. Resultatet blev en särpräglad ideologi där tiden skulle återställas till år noll, där individerna inte fick någon plats.
I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med författaren Peter Fröberg Idling som är aktuell med boken Röda Khmererna – Pol Pots revolution i Kambodja.
I april 1975 tågade Röda khmererna in i huvudstaden Phnom Penh. När regimen störtades 1979 drygt tre år senare hade en fjärdedel av Kambodjas befolkning, 1,7 miljoner människor, mist livet genom mord, svält och umbäranden. Ett svårslaget rekord.
Kambodjas geopolitiskt utsatta läge tillsammans med årtionden av misskötsel och korruption hade banat väg för det kommunistiska maktövertagandet.
Bild: Skallar från offer som mördades av röda khmererna i S21, Toul Sleng, utrotningscentrum i huvudstaden Phnom Penh. Wikipedia.
Musik: En Röda Khmer sång om folkets tapperhet. Hämtad från Youtube.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I sista poddavsnittet för året möter vi OmVärldens nya
chefredaktör Erik Larsson som berättar om en kvinna han
intervjuade i Kambodja, vars bröstmjölk såldes till kroppsbyggare
i USA. Podden blickar också in i året som kommer, 2022. -
Radiokorrespondenterna handlar denna gång om den svåra situationen för journalister i Sydostasien. Vi hör bland annat den filippinska journalisten Maria Ressa som fått Nobels fredspris. Vi hör också om situationen för journalister i Myanmar och Kambodja.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Journalisten Maria Ressa och ordförande för filippinska journalistförbundet Jonathan de Santos. Vi hör också den kambodjanska journalisten Yeang Sothearin.
Programledare: Peder Gustafsson
[email protected]Producent: Irma Norrman
[email protected] -
Theo (Kambo) tittar förbi podden och Jakob, Björn och Habba tvingar honom att återuppleva sin tid som politisk fånge i Kambodja och vi pratar om hur den har stärkt honom som individ. Vi får även reda på vad som hängs upp på skolfotografernas "Wall of fame" och spekulerar kring hur man kan ta livet av någon beväpnad endast med en ärta.
Stötta podden på Patreon och få 1 extra avsnitt i månaden: http://www.patreon.com/manigrupp
-
Ett besök på Wat Pha, ett thailändskt tempel i Göteborg, med samtal om ritualerna kring vad som tillagas, ges som gåvor och äts.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Morgonen inleds med chanting, sjungen bön, på det urgamla språket Pali men med tillägg på thailändska. Efter morgonbönen tar munkarna emot mat som lämnas av troende till templet. Munkarna i Theravada- Buddhistiska länder som Thailand, Laos, Burma, Kambodja och Sri Lanka har genom århundradena överlevt genom att lekfolket skänkt dem mat. Och de tar emot det de får. I gengäld överförs religiösa meriter till givaren.
Maten ställs fram till munkarna som efter att de lagt upp välsignar maten. De som de ej har tagit serveras till församlingsmedlemmarna som äter lunch vid sidan av munkarna. En festdag och även en vanlig dag när det inte är risk för Covid19 är det fler deltagare, maträtter och feststämning men varje dag lämnas matgåvor.
Wat Pha-templet ligger i en renoverad gård som bekostats och möjliggjorts av föreningen Buddha Saddha Damma som grundandes för detta. Templet stod klart 2013
Programmet ingår i en serie om mat och andlighet från Livsåskådning i P1.
Medverkande:
Munken Phongsak Suttayakhun
och Pratthala
Sompan och Sonny LööfProducent Neta Norrmo
Ljudmix Frida Claeson Johansson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
I november 1965 rycker delar av de sydvietnamesiska luftburna divisionen ut för att hindra nordvietnamesiska styrkor att ta sig från Ia Drang till Kambodja. Detta sker i slutet av slaget vid Ia Drang, där överstelöjtnant Hal Moore med 1:a bataljonen från 7th Cavalry stött på hårt motstånd vid LZ X-ray och LZ Albany. Det är det slaget som skildras i filmen "We were soldiers"
-
Nanna berättar om när hon en gång "väldigt odramatiskt" skenavrättades efter en kväll på krogen, och anklagas av Kristofer för att än en gång släta över mäns övergrepp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom har Nanna testat på det nya formatet podcast, och berättar om oroväckande tendenser hos ”dumpa din kille”-feministerna i poddvärlden.
När hela världen lyssnar på Ed Sheeran får man söka bredare för att hitta något spännande. Kristofer har undersökt vad man lyssnar på i Kambodja, Botswana och Mikronesien för att hitta länder som inte slukats av västerländsk monokultur.
Nanna har läst om Kinas ”nya Berlin”, om Courtney Loves bråk med Olivia Rodrigo, och om två nya album i veckan. Dessutom berättar både Nanna och Kristofer om vilken som är den kulturcreddigaste boken att läsa i sommar!
-
Obama på Reddit, Samsung lurar bloggare, nytt från IFA, Apple vs Samsung forsätter, Win 7 slår Win XP, Svenska myndigheter DDOS:ade, HBO och Magine på G att föra TV in i framtiden, Pirate Bay-grundare gripen i Kambodja och mycket mer i veckans show! Utgiven: Sep 04, 2012