Nilen Podcasts
-
Likt Moses i sin korg sjösattes Gösta Karl Johan Bågenholm som nyfödd, inte på Nilen, men väl på en ångare på Göta kanal. Hör honom berätta om att växa upp på sjön och om de som försvunnit i djupen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I serien Min berättelse är det lyssnarna själva som skriver och berättar om avgörande ögonblick i livet.
Vill du skicka en hälsning till Gösta kan du göra det via mail till seriens producent Ola Hemström på [email protected]Fler program av Gösta Bågenholm hittar du nedan.
-
Det äggstra goa avsnittet!
Vi säger GLAD PÅSK och firar med ett längre avsnitt weekenden till ära! Mumsigt chitchat och filmiska grejer och grunkor och annat smått och gott!
På tal om gott: vi manar till UPPROR angående FILMSTADENS senaste PR-självmord i veckan! För korkat för att inte tas upp med onda ögat!
Vi reser också runt lite i veckans filmutbud! En sväng till Nilen och murriga mord med lätt lyxtouch, vidare till Sydafrika och ännu mer murriga obehagligheter, som dessvärre finns fast förankrat i den bistra verkligheten.
Och så avslutar vi med att gå på bio igen - fast hemma! Väl i hembiosoffan hälsar vi på i Texas, där det blir OBEHAGLIGAST av allt! Hu! Påskrysligheter som får en att tugga i sig allt godis direkt i ren nipprighet!
I Patreon avlägger Fiffi rapport om en återtitt hon gjort, enbart på grund av BEN. Å så förstås deltävling 4 i den Stora Tävlingen! Häng med!
Get some! -
Ojojoj. I avsnitt 237 slår vi nästan knut på oss själva och bjuder på hela 5 filmrecensioner.Tomas har varit på bio och sett Tom Holland spela Nathan Drake i filmadaptionen av tv-spelet UNCHARTED. Det bjuds tydligen på härliga äventyr på exotiska platser och fullt med skattjakter. Frågan är hur väl spelet har lyfts över till den vita duken?Och båda herrarna T & T har tillsammans sett på bio, Kenneth Branaghs andra Agatha Christie-adaption, THE DEATH ON THE NILE med en fullsmetad kändistät ensemble, och Gal Gadot förstås. Hercule Poirot har får ett nytt mordmysterium att lösa på en båt längs floden Nilen i Egypten.Dessutom blir det en ordentligt fight i poddstudion nu när MATRIX RESURRECTION med Keanu Reeves skall avhandlas. Behövs det verkligen en fjärde film i denna ojämna franchise?I vårt goa segment " ÅTERTITTEN" tar vi oss upp i en jättehög skyskrapa och bevittnar när katastrofen är ett faktum när det börjar brinna ordentligt på grund av dåliga elkablar. Dessutom fightas Steve McQueen och Paul Newman om vem som har flest repliker. Allt detta i SKYSKRAPAN BRINNER (THE TOWERING INFERNO" från 1974.Thomas har bevittnat LEATHERFACE återkomst i den sprillans nya Netflixfilmen : TEXAS CHAINSAW MASSACRE. Frågan som återstår. Behövs det verkligen en till uppföljare?Vi tipsar också om tv-serien PAM & TOMMY på Disney +. Ni vet den där hemmavideon med vuxeninslag som hamnar på avvägar och sprids i en rask takt. Så Pamela Anderson och Tommy Lee får det riktigt hett om öronen.Så välkomna till ett extra långa och välfyllda avsnittet 237. Nu kör vi!!!
-
Följ med Cecilia Uddén på en historisk resa genom Kairo. Hör om pyramiderna och det faraoniska arvet, moskéer och befrielsetorg och varför Kairo verkligen förtjänar namnet staden som aldrig sover.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I utkanten av Egyptens huvudstad Kairo ligger några av världens mest berömda byggnadsverk, de faraoniska pyramiderna och sfinxen. Vi berättar varför vissa tror att det vilar en faraonisk förbannelse över platsen och hur dagens ledare försöker återknyta till faraonernas tid. P1:s Mellanösternpodd vandrar genom Kairos historia, via islamiska Kairo, till ”de dödas stad” och till platsen där alla megastadens sopor sorteras av gruppen som kallas för ”sopfolket”. Dessutom lyssnar vi på Kairos ljud, seglar på Nilen och tar pulsen på ett nattliv som aldrig någonsin tystnar i Mellanösterns största stad. Hör också varför Egyptens president i faraonisk anda vill bygga en helt ny administrativ huvudstad.
Fakta om Kairo:En av världens största städer med mer än 20 miljoner invånare
Känd för pyramiderna, sfinxen och det egyptiska muséet
Döptes till al-Qahira under den fatimidiska dynastin år 986
Under den arabiska våren blev Tahrirtorget centrum för proteströrelsen
Nu byggs en ny egyptisk administrativ huvudstad i öknen utanför Kairo
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter och Shaima Madboly vid Ekots arabiska grupp.
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Elvira Björnfot
-
Följ med Cecilia Uddén på en historisk resa genom Kairo. Hör om pyramiderna och det faraoniska arvet, moskéer och befrielsetorg och varför Kairo verkligen förtjänar namnet staden som aldrig sover. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I utkanten av Egyptens huvudstad Kairo ligger några av världens mest berömda byggnadsverk, de faraoniska pyramiderna och sfinxen. Vi berättar varför vissa tror att det vilar en faraonisk förbannelse över platsen och hur dagens ledare försöker återknyta till faraonernas tid. P1:s Mellanösternpodd vandrar genom Kairos historia, via islamiska Kairo, till ”de dödas stad” och till platsen där alla megastadens sopor sorteras av gruppen som kallas för ”sopfolket”. Dessutom lyssnar vi på Kairos ljud, seglar på Nilen och tar pulsen på ett nattliv som aldrig någonsin tystnar i Mellanösterns största stad. Hör också varför Egyptens president i faraonisk anda vill bygga en helt ny administrativ huvudstad. Fakta om Kairo: En av världens största städer med mer än 20 miljoner invånareKänd för pyramiderna, sfinxen och det egyptiska muséetDöptes till al-Qahira under den fatimidiska dynastin år 986Under den arabiska våren blev Tahrirtorget centrum för proteströrelsenNu byggs en ny egyptisk administrativ huvudstad i öknen utanför KairoMedverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter och Shaima Madboly vid Ekots arabiska grupp. Programledare: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Elvira Björnfot
-
Nilen och de kulturer som växte upp runt floden förundrade grekerna och romarna under antiken. Så till den grad att en specifik genre av mosaik började dyka upp, föreställande landskapet kring floden. Nilenmosaiken från Palestrina är ett exempel på ett sådant Nilenlandskap.
I dagens minisnitt ska vi ta en närmare titt på Nilenmosaiken från Palestrina. En antik mosaik som nu pryder väggen i det 1600-tals palats som idag är det arkeologiska museet i Palestrina.
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Martin Schibbye lyfter fram annat som nu blir tydligt i pandemins spår och nämner bland annat hur spädbarnsdödligheten ökar i Nepal. Saker som man i många länder arbetat med i åratal tar nu kliv bakåt i utvecklingen. Forskare vid Uppsala universitet har nu kunnat visa att det skett en halvering av antalet kvinnor som förlöser på sjukhus.
Vi följer också upp dammprojektet i Etiopien och Martin berättar om hur planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 och frågan är om det kommer att hända igen?
Länkar i avsnittet:
Konsten att resa i en pandemi
https://www.blankspot.se/stakston-konsten-att-resa-under-en-pandemi/
Nedstängningen strider mot lagen
https://www.blankspot.se/domstol-i-osterrike-nedstangningen-strider-mot-lagen/
Topp 5 bästa maskerna - för dig och andra
https://www.blankspot.se/topp-5-basta-maskerna-for-dig-sjalv-och-andra/
Forskare: Kraftigt ökad spädbarnsdöd till följd av Nepals lock-down
https://www.blankspot.se/forskare-kraftigt-okad-spadbarnsdod-till-foljd-av-nepals-lockdown/
https://www.blankspot.se/planerna-pa-att-damma-upp-nilen-orsakade-krig-1956-kommer-det-handa-igen/
Planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 - kommer det hända igen? -
Farmor gav mig min första viktiga lektion i livet, den om rättvisa. Hon ställde borgmästaren mot väggen för att han stal bybornas bomull och gav den till kungen och de engelska kolonisatörerna.
Nawal el Saadawi författare, feminist och psykiatriker blir 80 i år. Hon är arabvärldens kvinnliga rebell som i decennier stridit mot maktmisbruk och för kvinnors rättigheter. Redan när hon var tio år drömde hon att Egypten skulle bli fritt. När hon var knappt 20 år protesterade hon på Tahrirtorget för första gången. När hon nu i februari gjorde detsamma och diktatorn Mubarak tvingades avgå var det en dröm som gick i uppfyllelse. Karine Mannerfelt träffar henne i Kairo våren 2011, i hennes lägenhet med milsvid utsikt mot Nilen.