Olaf Scholz Podcasts
-
Fackets strid om SD, svält som politik och kritiserad välgörenhet i paketform
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Godmorgon världen dessutom Panelen, kåseri av Nina Wormbs, Public Service och kåseri av Mark Levengood.
Här är hela innehållet i programmet:
Timme 1:
Det befriade Cherson - han gömde barnhemsbarnen
Paket eller pengar - vad är bäst att skänka?
Olaf Scholz första år som kansler i Tyskland
Krönika av Nina Wormbs
Panelen
Timme 2:
Facket och striden med Sverigedemokraterna - är den över nu?
Public Service
Svält orsakas av politik - inte naturkatastrofer
Keynes och Nobels fredspris - varför fick han det aldrig?
Kläda blodig skjorta - författarintervju med Maja Larsson
Kåseri av Mark Levengood.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Katarina von Arndt
Tekniker: Maria Stillberg
-
Vill man få en storsäljare som historiker så ska man skriva en bok om stormaktstiden. Vi fascineras uppenbarligen över fornstora dagar, men hur påverkar det oss idag att vårt rike en gång sträckte sig ända ner i Tyskland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur står det till med den svenska självbilden?Idag fortsätter vi serien om den svenska självbilden och frågar oss vad den svenska stormaktstiden spelar för roll för svenskarna idag? Är vi stolta över den, skäms vi över den, har vi glömt den? Med oss har vi historikern och författaren Dick Harrison och författaren Ulrika Kärnborg.
Finns det inget enklare ord för "hemställa"?Vi ger oss också i kast med det ärevördiga ordet "hemställa" som ofta används i kanslisvenska. Finns det inget enklare ord?
Drottning Elizabeth av Storbritannien har nu varit drottning i 70 år. Många hyllar hennes pliktkänsla. Vad betyder begreppet plikt idag?
Och hur går det egentligen för den nye, tystlåtne tyske förbundskanslern Olaf Scholz, hur framgångsrik är hans tillbakadragna stil? Vi pratar med Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Caroline Salzinger.
Och så undrar vi vad det spelar för roll att en trålare tappat hundra tusen döda fiskar i Biscayabukten. Vi frågar fiskeriforskaren Friederike Ziegler.
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Jennie Sjöström -
Tyskland har fått en ny regering och en ny förbundskansler. Men vem är Olaf Scholz och vart vill hans trepartikoalition föra Europas folkrikaste land och största ekonomi?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Jona Källgren TV4 och Lovisa Herold från DN.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Irma Norrman
-
Vid årsskiftet startar produktionen i den nya stora batterifabriken i Skellefteå och i Boden tar den nya förnybara stålindustrin form. Men hur har det gått med rekryteringen av anställda?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter olyckan utanför Ystad i natt där två lastfartyg krockade har en person hittats död och en person saknas fortfarande. Hur kan lastfartyg krocka med den typen av moderna utrustning skeppen har? Vad är det som kan ha gått fel? Vi ringer upp Björn Pundars, prefekt vid Sjöfartshögskolan i Kalmar.
De nya förnybara stålindustrierna Hybrit i Gällivare och H2 Green Steel i Boden tillsammans med den nya batterifabriken Northvolt i Skellefteå kommer kräva att tusentals nyanställda måste flytta norrut. I Skellefteå drar produktionen av battericeller igång redan vid årsskiftet. Kommer Northvolt hinna anställa tillräckligt med folk? Hur hittar man folk och var kommer det ifrån? Vi gästas av Anders Thor, ansvarig för samhällsfrågor på Northvolt. Syns industrialiseringen redan nu i flyttströmmarna? Hur får man människor att flytta? Vi frågar Charlotta Melander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping.
Tysklands nya förbundskansler Olaf Scholz och hans regering tog nyligen över styret i Tyskland. I deras regeringsprogram finns omfattande satsningar till att modernisera Tyskland, bland annat att sänka rösträttsåldern och att legalisera cannabis. Hur ser förslaget att legalisera cannabis ut och hur har tyskarna reagerat på det? Vad krävs för att förslaget ska gå igenom? Vi pratar med Lovisa Herold, Dagens Nyheters korrespondent i Berlin.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman
-
Den relativt okända socialdemokraten Olaf Scholz tar över rodret i Tyskland, en av världens största ekonomier och en av Europas och EU:s absolut tyngsta hörnstenar. Han gör det dessutom efter sexton år av kristdemokratiskt styre med Angela Merkel som varit en av de viktigaste ledarna i europeisk politik på många år.
Det som många frågar sig är hur det nya Tyskland blir, och vilken roll det kommer att spela i världspolitiken - klarar man av att vara samma stabila punkt i Europa som landet ändå varit under Merkel?
Det här funderar Thomas Silén och Johnny Sjöblom, Svenska Yles medarbetare i Tyskland på i dagens Nyhetspodd. -
Angela Merkel har varit Tysklands förbundskansler i 16 år och fört landet genom otaliga kriser, men nu ska socialdemokraten Olaf Scholz ta över. Följ med på en tidsresa genom epoken Merkel.
-
Angela Merkels tilltänkta efterträdare Armin Laschet orsakade sitt parti Kristdemokraterna den största valförlusten i mannaminne. Nu får Tyskland troligen en socialdemokratisk förbundskansler som heter Olaf Scholz och som beskrivs som en slags "Merkel 2.0".
Svenska Yles Tysklandsmedarbetare Johnny Sjöblom förklarar det nya politiska läget i Tyskland, i Nyhetspodden med Carin Göthelid.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra. Producenter Jonna Nupponen och Ami Lassila.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
Socialdemokraten Olaf Scholz är en av favoriterna att ta hem kanslerposten i det tyska valet. Europapodden reser till Hamburg för att förstå vad som format den man som kan bli Tysklands näste ledare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Christian Stichler, tidigare Nordenkorrespondent för tyska public service kanalen ARD, Erik Kruger, pensionär som länge levt och arbetat i Hamburg och har rösträtt i Tyskland, Sebastian Gerber, lärarassistent och förstagångsväljare.
Programledare: Claes Aronsson
Prodcent: Ulrika Bergqvist.
-
Louise förstår inte varför det verkar råda prästbrist på vissa håll i Sverige. Behöver marknadsföringen styras upp? Dessutom: tysk politik och fönsterluckor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu är det bara knappt två veckor kvar till valet i Tyskland och det går bra i opinionen för de tyska socialdemokraterna trots att deras kansler-kandidat Olaf Scholz beskyllts för att vara fyrkantig och fått smeknamnet der Scholzomat. Hur ser hans framgångsfaktorer ut och kommer han att efterträda Angela Merkel?
Vi har också bjudit in SVT för att få reda på om de kommer att ta efter tysk public-service TV och låta vetenskapligt utvalda väljare ställa frågor till de svenska partiledarna i direktsändning. Gäster: Caroline Salzinger, Sveriges Radios korrespondent, och Helena Olsson, programbeställare på SVT.
I nybyggda hus är fönsterluckor mycket ovanliga. Men kanske är det så att rätt utformade luckor skulle kunna göra framtida bostäder, ljusare och mer behagligt tempererade även under heta somrar och kalla vintrar. Det ska vi prata om med Marja Lundgren, arkitekt och hållbarhetsspecialist på White.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman