Ulrika Westerlund Podcasts
-
Det talas allt oftare om wokeness inom näringsliv, kultur och akademi där progressiva värderingar dominerar alltmer. Vad betyder detta för det demokratiska samtalet och samhället i stort?
I kampen mot olika slags upplevda orättvisor har den ökande förekomsten av progressiva värderingar inom bland annat akademi, kultur och näringsliv alltmer tagit formen av en kulturrevolution. Det har till och med gjorts jämförelser med äldre tiders religiösa massväckelser. Således har tidningen The Economist talat om The Great Awokening, där ”woke” ses som ett paraplybegrepp för progressiva värderingar kring identitet, sexualitet, kön och ras. Och medan många välkomnar denna trend som ett engagemang för alla människors lika värde, är det andra som varnar för en ny form av tvingande likriktning och renlärighet. Hur påverkar detta vårt samhälle i stort?
Medverkande: Ulrika Westerlund, riksdagskandidat (MP) och tidigare statlig utredare, Lotta Ilona Häyrynen, opinionsredaktör för Nya Mitten (LO Mediehus) och lördagskrönikör på Aftonbladets ledarsida, Henrik Jönsson, libertariansk entreprenör och youtuber, Olof Edsinger, teolog och generalsekreterare, Svenska Evangeliska Alliansen, Marco Strömberg, moderator.
Programmet spelades in i Almedalen och producerades av Svenska Evangeliska Alliansen och Världen idag, i samarbete med Elida.
-
”Ansvaret för att dra i HBTQI-frågorna borde ligga på både civilsamhället och politiken. Men hittills har motorn i väldigt stor utsträckning varit civilsamhället”.
Samhällsvetarpodden pratar med Ulrika Westerlund, mångårig HBTQI-aktivist, statlig utredare med mera som nu kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet för att få upp HBTQI-frågorna på den politiska dagordningen igen.
Programledare: Ursula Berge. Producent: Sanna Rundqvist.