Universitetssjukhuset Podcasts
-
En förlossning kan resultera i förlossningsskador som påverkar kvinnan senare i livet. Detta pratar vi om i veckans avsnitt. Om olika typer av skador, tips och råd samt behandlingar. Vi pratar också om varför kvinnor tidigare inte fick tillräckligt bra hjälp med dessa problem. Och vad som gjorts de senaste åren för att förbättra detta.
Vad är det för skillnad på förlossningsbristning och förlossningsskada?Vad finns det för olika skador som märks senare i livet?Hur kan skador påverka sexualiteten?Det bästa rådet för att undvika analinkontinens? Hur behandlar man framfall?Veckans gäst är Eva Uustal, överläkare inom gynekologi och förlossning vid Universitetssjukhuset i Linköping. Den perfekt gästen till veckans avsnitt då hon arbetat med förlossningsskador i över 30 år. Eva har forskat, utbildat och varit en av de läkarna som drivit förbättringsarbetet framåt i Sverige inom området.
Följ oss gärna på Instagram @gynpodden
I samarbete med www.estercare.com
Producerat av Silverdrake Förlag i samarbete med Acast
www.silverdrakeforlag.se
Redaktör: Marcus Tigerdraake ([email protected])
Become a member at https://plus.acast.com/s/gynpodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Under influensasäsongen dör fler människor till följd av hjärtkärlsjukdomar än under resten av året. I detta avsnitt pratar vi om influensavaccination och hjärtkärlsjukdom med våra expertgäster Inger Ros som är f.d. förbundsordförande på Riksförbundet HjärtLung och Ole Fröbert som är professor vid Örebro universitet och överläkare vid universitetssjukhuset i Örebro.
MAT-SE-2200428-2.0-06/2022 -
På universitetssjukhuset i Linköping fungerar parkinsonvården bra enligt de nationella riktlinjerna. Vad gör de som många andra regioner inte gör för att få ge en bra och effektiv vård? Hör Nil Dizdar Segrell, biträndande professor och överläkare.
Programledare: Anders Stålhammar
http://www.parkinsonpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet diskuteras kopplingen mellan hjärna och hörsel och varför det är viktigt att träna sin hjärna. Vi lär oss vad lyssningsansträngning betyder för något, och vilka metoder det finns för att minska på ansträngningen när vi kommunicerar med varandra. Avsnittets gäst är Åsa Skagerstrand, audionom och forskare vid Audiologiskt forskningscentrum på Universitetssjukhuset i Örebro. Åsa pratar mer om sin forskning och sitt arbete med förslaget att optimera förutsättningarna för likvärdig kommunikation och delaktighet.
På vår Youtube-kanal Tmeetingchannel finns podden textad och teckenspråkstolkad.
-
Vad händer när ett sjukhus med 6000 anställda utsätts för en ransomwareattack? När universitetssjukhuset i Düsseldorf drabbades av DoppelPaymer kunde de inte längre ta emot några nya patienter, och när en 78-årig kvinna som nekades vård avled påbörjade den tyska polisen en mordutredning mot hackarna. Men var det här verkligen världens första death by ransomware? Vill du höra mer? Stöd mig gärna på https://www.patreon.com/natetsmorkasida och få tillgång till exklusiva avsnitt, videos och mycket mer. Frågor, förslag, affärer? Kontakta mig på [email protected]
Support till showen http://supporter.acast.com/natets-morka-sida.
Du kan även stödja podden på acast+ här: https://plus.acast.com/s/natets-morka-sida https://plus.acast.com/s/natets-morka-sida.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Många med parkinsons sjukdom får problem med sömnen. Svårt att somna, vaknar ofta och vaknar tidigt. Livliga drömmar och mardrömmar är också vanligt. Vad beror detta på och går det att göra något åt det? Hör Lena Leissner, neurofysiolog och sömnspecialist vid Universitetssjukhuset i Örebro.
Detta avsnitt har möjliggjorts med stöd från AbbVie. AbbVie har ingen påverkan på programval eller dess innehåll.
Programledare: Anders Stålhammar
http://www.parkinsonpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.