Vetenskapsradion Klotet Podcasts
-
Klimatet och andra miljöfrågor anses av många ha fått för litet utrymme i den svenska valrörelsen. Det trots att klimatförändringarnas konsekvenser märks allt tydligare med omfattande torka, sinande floder, matbrist och samtidigt översvämningar och skyfall. Och forskningen visar att omfattande utsläppsminskningar behöver göras nu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vetenskapsradion Klotet har i enkätform frågat samtliga riksdagspartier hur de vill möta klimatkrisen.
Här är några av svaren:
”Vi är teknikoptimister och vi tror väldigt mycket på att vi med teknik kommer kunna lösa klimatet.”
” Här och nu så har vi ju större problem med gängkriminalitet än vad vi har med väder och vind.
”Det som vi vill komma åt det är utsläpp, det är inte resandet”
”Vi kan inte utesluta någonting, vi måste göra allt.”
Hör de klimat- och miljöpolitiska talespersonerna från partierna och hur deras svar kommenteras av Naghmeh Nasiritousi som forskar om klimat- och energipolitik på Stockholms universitet och av Filip Johnsson, professor i energisystem på Chalmers tekniska högskola.
Medverkande klimat- och miljöpolitiska talespersoner från riksdagspartierna:
Helena Gellerman, L
Jessica Rosenkrantz, M
Kjell-Arne Ottosson, KD
Martin Kinnunen, SD
Lorentz Tovatt, MP
Rickard Nordin, C
Elin Segerlind, V
och Annika Strandhäll, S miljö- och klimatminister
Reporter: Daniel Värjö
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Gotländska Filehajdar är en hotspot för den rödlistade nipsippan. Vi gör som Gävleborna - kollar på mörtleken i Verkmyraån.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hällmarkerna i Filehajdar på Gotland färgas blålila när Europas största förekomst av den rödlistade nipsippan blommar i början av maj. Kalkhällarna som sett likadana ut sedan istiden är en kärv livsmiljö där små tallar och enar draperas av den sällsynta ringlaven. I källorna i närheten finns blodkula - en cyanobakterie som bildar kuddlika kolonier. Kanske hittar morgonens fältreporter Lisa Henkow och Länsstyrelsens Magnus Martinsson också rosettheppian, en lav som troddes vara utdöd i Sverige, men finns här!
Området är också ett av dem där det bryts kalk. Daniel Värjö, reporter på Vetenskapsradion Klotet, ger en inblick i den långdragna konflikten mellan kalkbrytning och unik natur.
Och så tar vi del av ett sant folknöje - vi skådar lekande mört i Verkmyraån norr om Gävle. En gång om året går nämligen Gävleborna man ur huse för att titta på de tusentals silverglänsande karpfiskarna.
Vi reder ut flera mysterier som Naturmorgons lyssnare hört av sig om: vad är det för flygfä som sjuksköterskan Lina möter i sitt jobb på akuten, vad var det för fågel med rejäla klor och näbb som flög rakt in i vardagsrummet hemma hos Mohammed i Borås, och var i allsin dar kom den ensamma tjädertuppen ifrån som nu spelar för fullt på ett kalhygge i Västergötland, undrar Elisabeth.
I veckans kråkvinkel längtar Mats Ottosson efter att bli accepterad av naturen. Att sova ute är en bra bit på väg.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
-
Regeringen har fattat ett avgörande beslut: brittiska gruvbolaget Beuwolf får fortsätta tillståndsprocessen med miljöprövning för att bryta malm i Kallak utanför Jokkmokk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ifall planerna går i lås är det till glädje för många som därmed ser fler arbetstillfällen och ny livskraft till kommunen. Men inte minst bland renskötare fortsätter protesterna då en brytning i Kallak av järn kommer att ske i renbetesland och därmed enligt dem dramatiskt kommer att försämra möjligheterna att bedriva sin näring i och omkring världsarvet Lapponia.
Vetenskapsradion Klotet sänder en omarbetad version av programmet från i januari om Sveriges största gruvkonflikt.
Programledare och reporter: Niklas Zachrisson