utbildningsutskottet Podcasts
-
Under de senaste åren har allt fler högskolor omvandlats till universitet. När ett lärosäte får universitetsstatus tilldelas bland annat ett generellt tillstånd att utfärda forskarexamina och anslag för att bedriva forskning ökar. Hur påverkas vetenskaplig produktion av ökade resurser, vilka forskare är mest produktiva och går det att säga något om kvalitet?
MedverkandeOlof Ejermo, professor i ekonomisk historia vid Lunds universitet och forskare vid Ratio
Hans Ellegren, ständig sekreterare, Kungliga Vetenskapsakademien
Fredrik Malm (L), ordförande, Utbildningsutskottet
Annika Pontén, tf generaldirektör, UKÄ
Eva Schelin, vd, KK-stiftelsen
Yotam Sofer, doktorand i strategi och innovation, Copenhagen Business School
Mats Wiking (S), ledamot, Utbildningsutskottet
Samtalet modereras av Anna Norén, forskningsledare på SNS
-
Livslångt lärande är oundvikligt och viktigt. För en politiker betyder det att ständigt lyssna in, utveckla sig och förstå mer av det samhällsperspektiv man är vald att ta beslut inom. Möt Annika Hirvonen, riksdagsledamot och ledamot i utbildningsutskottet för miljöpartiet. Det viktigaste lärandet just nu handlar för henne och hennes parti om att förstå hur vi måste organisera om vårt samhälle, ta hand om naturens resurser och planeten. Det intresset har funnits med ända sen hon var barn och ledde till både studier i hållbar samhällsutveckling och senare också juridik, för att kunna satsa på förändringsarbete inom områden som miljö, klimat och jämställdhet. Men som också menar att lärande handlar även om värderingar, moral och ansvar.
I avsnitt 80 hör du Annika Hirvonen från miljöpartiet, i den sista delen i Livslångts valserie med alla riksdagspartierna, där alla intervjuer har gjorts av Carl Heath. -
Valveckan är nu i full gång! I Det här avsnittet gästas vi av Socialdemokraterna och Gunilla Svantorp, ordförande i utbildningsutskottet.
-
Valveckan är nu i full gång! I Det här avsnittet gästas vi av Socialdemokraterna och Gunilla Svantorp, ordförande i utbildningsutskottet.
-
Lever vi i Peje Emilssons utopi? I veckans Kornhall & Netz pratar vi med journalisten Karin Grundberg Wolodarski – aktuell med boken Experimentet. Boken är en djupdykning i de beslut som lett till att Sverige idag har en av världens mest avreglerade skolor. Vi diskuterar hur Karins researcharbete sett ut och vad som fick henne att intressera sig för skolfrågan. Vi försöker också gå till botten med varför frågan om skolan är så infekterad samt vad som egentligen varit drivkrafterna bakom de politiska beslut som lett till hur läget ser ut idag. Citat från Karin Grundberg Wolodarski:
”Jag har tagit den där hissen på KB ner till källaren och stålsatt mig och tänkt nu försvinner en till dag i mitt liv!”
”Frågan var väldigt upphetsad, de olika lägren pratar inte med varandra. Det är ju fortfarande så, dom kan ju inte kommunicera kring den här frågan och vi har haft systemet i 30 år!”
”När man införde skolpengen, då hade man ju redan i utbildningsutskottet bestämt att man skulle likställa kommunala skolor och friskolor ekonomiskt men man hade inte bestämt hur det skulle ske.”
”För vissa är det ett ideologiskt projekt skulle jag säga, men för aktiemäklaren är det nog bara rent företagsekonomiskt att han tror på det.”
Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.
Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/
Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.
-
Ett samtal mellan Christer Nylander (L) och Christer Isaksson, journalist och bokredaktör, om hur vi lyfter gymnasieskolans yrkesutbildningar och arbetsmarknadens behov i framtiden.
Christer inleder sitt kapitel i boken "kompetens för framtiden" om Ulla och Dalia som lärde honom att jobba. Att gå bredvid någon med utbildning och erfarenhet av yrket och lära sig arbetet på plats. Christer menar att många yrken kanske kan läras bäst på en arbetsplats istället för i skolbänken. Han ser gärna ett system med bransch-lärlingar som antas av företaget eller den branschen.
Christer Nylander var vid tiden för samtalet vice ordförande i utbildningsutskottet och riksdagsledamot för Liberalerna (dåvarande Folkpartiet)
-
Ett samtal mellan Betty Malmberg (m) och Christer Isaksson, journalist och bokredaktör, om hur vi lyfter gymnasieskolans yrkesutbildningar och arbetsmarknadens behov i framtiden.
"Att gå en yrkesutbildning är inget för skoltrötta. Tvärtom ställer det höga krav på eleverna att gå en del av utbildningen i skolan och en del ute på arbetsmarknaden"
I slutet av april så lanserade Lärarnas Riksförbund en bok. En antologi med tankar och förslag kring yrkesutbildningen med 16 olika författare. En av författarna i boken är Betty Malmberg, då moderat ledamot i utbildningsutskottet.