Oynatıldı
-
Lyt til alle afsnit af Kvinde kend din historie på Podimo. Opret dig her og prøv Podimo gratis: https://applink.podimo.com/KKHD
Else Marie Pade var elektronisk musikpioner i 1950’erne, og blev siden næsten glemt, indtil hun i 2001 fik hun en uventet genopdagelse. I dette afsnit fortæller vi historien om den unge, syge pige, der via det århusianske jazzmiljø ender i modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig, og senere i Frøslevlejren. Efter krigen optages hun på Det Kongelige Musikkonservatorium, men da hun opdager den elektroniske musik og konkretmusikken, går hun helt nye veje i sin musik. Det møder dog enorm modstand i samtiden, fordi en konservativ musikelite nægtede at anerkende de nye lyde. Først mange år senere bliver hendes musik for første gang udgivet, og en ung generation af danske elektroniske musikere giver hende genoprejsning. En af dem var musiker Mike Sheridan, som vi i dette afsnit har inviteret i studiet sammen med forfatter til bogen 'Klangen af en stjerne' om Else Marie Pade, Troels Donnerborg.
Gæster: Mike Sheridan og Troels Donnerborg.
Vært og tilrettelægger: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger
Musik: Frej Levin
Grafik: Sofie Nørgaard Kampmark -
Nogle mennesker kan få en ustyrlig lyst til at slå ihjel. En farlig drift, som heldigvis meget få bliver ramt af.
Men det er netop den sande historie om en dansk lystmorder, du skal høre om i denne særudgave af Danske Drabssager.
Vi går tæt på to blodige drab med fem års mellemrum, en lillebrors grusomme fund og en agurkekniv med et takket blad.
Vi hører om hvordan efterforskernes arbejde i lang tid var resultatløst, og to ofres ens navne, som måske har fået en gal morder til at se rødt.
Medvirkende: Historiker og museumsleder på Politimuseet Frederik Strand.
Vært: Kriminalreporter Stine Bolther -
Da en lille pige på blot 7 år pludselig forsvandt ved højlys dag på Fyn i sommeren 1964, satte det lokalmiljøet på den anden ende. Det er enhver forælders værste mareridt, du skal høre om i denne særudgave af Danske Drabssager.
Vi skal høre om en helt særlig papirssæk, en efterladt pigecykel og et samfunds frygt for at en børnelokker er på fri fod.
Kom tæt på drabsefterforskernes komplicerede arbejde, et - næsten - stensikkert alibi, et muligt justitsmord og om ganske få minutter kan være nok, til at begå den ultimative forbrydelse.
Medvirkende: Historiker og museumsleder på Politimuseet Frederik Strand.
Vært: Kriminalreporter Stine Bolther -
Hvordan slipper man godt fra drab og sikrer sig, at ingen mistænker en for at stå bag? Hvordan sørger man for, at et drab er så udspekuleret, gennemtænkt en handling, at man slipper for straf? Det er formentlig nogle af de overvejelser, en gerningsmand havde, før han slog en hel række personer ihjel.
En råkold aften den 30. december 1957 sejlede et skib ud på Lillebælt ved Middelfart på Fyn, og det er en sag, borgerne i lokalområdet stadig husker den dag i dag. For kun en kom i land i live.
Du kommer i dette afsnit til at høre om en drabsmands kynisme, efterforskernes håndskriftsanalyse, en særlig laboratorieteknik og opgravede jordiske rester.
Medvirkende: Historiker og museumsleder på Politimuseet Frederik Strand
Vært: Kriminalreporter Stine Bolther -
Da en dreng døde på et børnehjem i Hellerup, satte det gang i en længere efterforskning, som vi skal høre om i dette særafsnit af Danske Drabssager.
Du kommer til at høre om politiets mange afhøringer, et opgravet lig, fortvivlede forældre, overraskelser og en hemmelighed, som kun få havde en mistanke om fandtes.
Medvirkende: Politihistoriker og museumsleder på Politimuseet Frederik Strand.
Vært: Kriminalreporter Stine Bolther -
Marie Christensen (1871- 1945) var fagforeningskvinde, kvinderetsforkæmper og politiker. Hun stiftede af Københavns Tjenestepigeforening, som kæmpede for bedre rettigheder og forhold for tjenestepiger i Danmark. Det var nemlig ikke unormalt for en tjenestepige at arbejde fra tidlig morgen til kl. 10 om aftenen, mens de sov på kolde loftrum uden varme eller vand, og ingen politiske rettigheder havde. Det ville Marie Christensen, som selv var tjenestepige, lave om på. Hun blev med tiden en af de væsentlige aktører i kampen for tyendets rettigheder i starten af 1900-tallet. Foreningen blev forløberen for det landsdækkende fagforbund vi i dag kender som FOA. Hun blev anerkendt som en viljestærk fagforeningskvinde med politisk indflydelse og en særlig evne til at omsætte ord til handling. Vi stiller skarpt på Marie Christensen sammen med etnolog og forfatter, Michella Jensen.
Gæst: Michella Jensen Vært og tilrettelægger: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger Musik: Frej Levin og Scott Holmes Grafik: Sofie Nørgaard Kampmark -
Arnarulunnguaq Peary (1896-1933) var den første kvinde, som gennemførte en slæderejse fra Grønland til Stillehavet. Det gjorde hun sammen med den kendte danske polarforsker Knud Rasmussen, som blandt andet beskrev sin rejsefælle med ordene: "Så udholdende og modig som nogen mand". Trods livstruende sygdom og store personlige tab var Arnarulunnguaq med på hele den 5. Thuleekspedition, som varede tre år, og hun blev dermed den første kvinde, som var med på så lang en slæderejse. Hun var med fordi hun besad kendskab til madlavning under ekstreme forhold, hun var en eminent syerske og ekspert i vedligeholdelse af skindtøj, et livsnødvendigt arbejde i arktiske polaregne. I denne episode stiller vi skarpt på en overset kvinde i dansk polar-udforskning, det gør vi sammen med Ivalo Olsvig, som er cand. mag. i Grønlandske og Arktiske Studier med specialisering i museolog, og som har skrevet speciale om netop Arnarulunnguaq, og det er på trods af, at det er meget begrænset, hvad vi ved om den stille og tænksomme grønlandske kvinde.
Gæst: Ivalo Olsvig
Vært og tilrettelægger: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger
Musik: Frej Levin og Scott Holmes
Grafik: Sofie Nørgaard Kampmark -
Emilie Sannom ’Mille’ (1886-1931) var skuespiller, danmarks første stuntkvinde og faldskærmsudspringer. Hun udførte dristige og livsfarlige luftakrobatiske tricks, som gav hende kaldenavnet 'filmens vovehals'. Efter hun i rollen som Ophelia i Hamlet, helt frivilligt sprang i voldgraven ved Kronborg, blev hun Danmarks første stuntkvinde og kimen til hendes karriere var nu lagt. Hun kravlede ned af høje huse, sprang ud af kørende biler og motorcykler og lod sig kører over af et tog. Alt sammen helt uden sikkerhed eller beskyttelse. Desværre gik det galt en dag, og Mille faldt fra 600 meters højde og hvirvlede i døden foran 8000 tilskuere. I denne episode stiller vi skarpt på en kvinde uden frygt, som hver dag satte sit liv på spil for publikum. Det gør vi sammen med projektredaktør ved Stumfilm.dk og Det Danske Filminstitut, Anne Schwartz, som arbejder på at samle og digitalisere over 400 danske stumfilm fra perioden 1897-1928, herunder en hel del film med Mille, som udfører sine vovede tricks.
Gæst: Anne Schwartz Vært og tilrettelægger: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger Musik: Frej Levin og Scott Holmes Grafik: Sofie Nørgaard Kampmark -
Anne Marie Carl Nielsen var billedhugger og den første kvinde i verden, der udførte to af billedhuggerfagets mest prestigefyldte opgaver, nemlig en rytterstatue af en konge (Christian IX) og bronzeporte til en katedral. Hun var hustru til komponisten Carl Nielsen, og i begyndelsen skulle ægteskabet indeholde begges kunstneriske virke, men utroskab og lange rejser kom i vejen. Deres passionerede, stormombruste - og moderne - ægteskab resulterede i mere end 1.000 breve, som de sendte til hinanden gennem deres 40 år lange ægteskab i medgang og modgang, og det har dagens to gæster skrevet en bog om, »Carl og Marie – I kunst og i kærlighed«, hvor journalist Amalie Kestler og skuespiller Lotte Andersen har udvalgt knap 200 breve til bogen, som de fortæller om i dette afsnit. Vi stiller skarpt på en kvinde vis succes, kunnen og engagement spillede en væsentlig rolle i forsøgene på at give kvindelige kunstnerne samme vilkår som de mandlige i en tid hvor kvinderne ikke fyldte meget.
Gæster: Amalie Kestler og Lotte Andersen
Vært og tilrettelægger: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger
Musik: Frej Levin
Grafik: Sofie Nørgaard Kampmark -
Lyt til alle afsnit af Kvinde kend din historie på Podimo. Opret dig her og prøv Podimo gratis:
https://applink.podimo.com/KKHD
Ellen Hørup (1871-1953) var dansk journalist, freds- og kvindesagsforkæmper, racercyklist, forfatter, publicist, frygtløs, antinazist - og listen kunne fortsætte, men mest af alt var hun kendt livet igennem for at kæmpe imod alt, hvad hun anså som uret i verden. Og sikken et liv! Ellen Hørup var datter af Viggo Hørup, Dagbladet Politikens grundlægger, og fik holdninger og politik ind med modermælken. Hun var politisk engageret i kvindefrigørelsen og i Indiens uafhængighed - i særdeleshed Mahatma Gandhis ikke-voldsbevægelse. Hun talte og skrev fransk, tysk, engelsk, russisk og italiensk, og hun var måske den eneste kvinde, der behandlede udenrigspolitik til danske aviser før Anden Verdenskrig. I denne episode stiller vi skarpt på en af Danmarks mest progressive kvinder, som desværre blev en smule glemt af historien. Det gør vi sammen med forfatter Maria Grønlykke, som har skrevet portrætbogen ‘Godt for sandheden at ikke alle lever af at sælge flæsk’.
Gæst: Maria Grønlykke. Vært og tilrettelægger: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger Musik: Frej Levin og Scott Holmes Grafik: Sofie Nørgaard Kampmark -
Lyt til alle afsnit af Kvinde kend din historie på Podimo. Opret dig her og prøv Podimo gratis:
https://applink.podimo.com/KKHD
Maler Franciska Clausen var den eneste af de tidlige danske modernister, der kom ind i inderkredsen af den internationale surrealistiske avantgarde og satte sit præg på den. Hun boede i 1920’erne først i Berlin og siden i Paris, hvor hun studerede hos og arbejdede sammen med flere af sin tids største kunstneriske pionerer, som László Moholy-Nagy og Fernand Léger. På trods af international succes faldt hun ikke rigtig ind i danskernes smag med sin moderne og surrealistiske kunst, og først sent i livet blev hun anerkendt i sit hjemland. I dag står hun som en af Danmarks største avantgardister. Dagens gæst er kunsthistoriker, Mette Højsgaard, som har studeret i Paris, hvor hun faldt over og senere studerede Franciska Clausens kunst og livshistorie.
Gæst: Mette Højsgaard. Vært og tilrettelægger: Gry Nielsen-Jexen. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger Musik: Frej Levin og Scott Holmes Grafik: Sofie Nørgaard Kampmark -
Lyt til alle afsnit af Kvinde kend din historie på Podimo. Opret dig her og prøv Podimo gratis:
https://applink.podimo.com/KKHD
En dag i 1873 læser den 23-årige Nielsine Nielsen en lille notits om de første kvindelige læger i Amerika, og en stærk ambition tændes i hende: Hun vil være den første kvinde i Danmark, der bliver optaget på medicinstudiet. Koste hvad det vil.
Og Nielsine Nielsen (1850-1916) endte som landets første kvindelige læge, og en af de to første kvindelige studenter i Danmarkshistorien, men vejen til at få dispensation fra loven om, at kun mænd havde adgang til universitetet, var lang og bumlet for den unge Nielsine. For få måneder siden dukkede en af hendes glemte dagbøger op, hvilket begejstrede to historikere, Dorthe Chakravarty og Sarah Von Essen, som sad midt i arbejdet med at skrive en portrætbog om netop Nielsine Nielsen. Hvordan det gik for sig, og hvordan var man er feminist og intellektuel forgangskvinde i en tid, hvor der endnu ikke havde været store revolutionerende kvindebevægelser. Det fortæller dagens gæster, historiker, Dorthe Chakravarty og journalist og forfatter, Sarah Von Essen, meget mere om i denne uges afsnit.
Gæster: Dorthe Chakravarty og Sarah Von Essen. Vært og tilrettelægger: Gry Nielsen-Jexen. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger Musik: Frej Levin og Scott Holmes Grafik: Sofie Nørgaard Kampmark -
Lyt til alle afsnit af Kvinde kend din historie på Podimo. Opret dig her og prøv Podimo gratis: https://applink.podimo.com/KKHDSuzanne
Giese var så heldig at være ung på et tidspunkt i historien, hvor ungdommen blev vævet sammen med et opgør med normer og kvindebevægelsen i 1970’erne. I dette afsnit stiller vi skarpt på forfatter, debattør, redaktør og ikke mindst en af 70’ernes fremtrædende rødstrømper, Suzanne Giese. Sammen med sin mand, Claus, startede hun forlaget Tiderne Skifter, og som redaktør sørgede hun for, at landets bogreoler aldrig løb tør for kvinde- og kønspolitiske bøger. Hun var medforfatter af bogen 'Kvinde Kend Din Krop', en bog som har revolutioneret kvinders forhold til egen krop og følelser - og det er selvfølgelig også den, som titlen på serien her refererer til. Suzanne Giese gjorde det private offentligt ved at i sit moderskab, parforhold og private liv, og i det blev hun en rollemodel for mange andre. Til at gøre os klogere på Suzanne Giese har vi inviteret hendes datter, Ditte Giese i studiet.
Gæst: Ditte Giese Vært og tilrettelægger: Gry Nielsen-Jexen. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger Musik: Frej Levin og Scott Holmes Grafik: Sofie Nørgaard Kampmark -
Lyt til alle afsnit af Kvinde kend din historie på Podimo. Opret dig her og prøv Podimo gratis: https://applink.podimo.com/KKHD
Engang sagde videnskaben, at kvindeidræt var unaturligt og direkte skadelig for fertiliteten. Det var derfor både modigt og aldrig set før, da tre unge danske svømmepiger i 1930'erne forførte hele Danmark med både at sætte verdensrekorder og rejse verden rundt til internationale svømmetuneringer. I dette første afsnit stiller vi skarpt på nogle af Danmarks første store sportsstjerner Inge Sørensen, Ragnhild Hveger og Jenny Kammersgaard. Det gør vi sammen med journalist Tommy Heisz, som har skrevet bogen 'Svømmepigerne'.
Vært og tilrettelægger: Gry Nielsen-Jexen. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger. Musik: Frej Levin og Scott Holmes. Grafik: Sofie Nørgaard Kampmark. -
I dette allerførste afsnit taler vi om en mor og søn fra Holte, der forsvandt sporløst i 1993. Bagefter fortæller vi den frygtelige historie om 16-årige Cassie Jo Stoddard, som gennemlevede et sandt mareridt i sine sidste minutter.
Musik: Bensound
Kilder:
Sag 1: Ekstra Bladet, Politiken, tv2.dk.Sag 2: AP News/Associated Press, casetext.com: State v. Adamcik, Idaho State Journal, Youtube: The Murder of Cassie Jo Stoddart, TV: Your Worst Nightmare S1E2: When the Lights Go Out.
Episoden er redigeret 5. maj 2020.
-
I sommeren 2004 gjorde politiet et spektakulært fund i en kummefryser i et lille rækkehus udenfor Roskilde.
Efterforskerne arbejdede intenst på at finde ud af, hvem der talte sandt, og retsmedicinerne kom på noget af en opgave med at optø, identificere og obducere fundet i kummefryseren. Da brikkerne var ved at falde på plads tog sagen dog en uventet drejning.
Medvirkende: Tidligere drabschef, Ove Pedersen, professor i retsmedicin, Hans Petter Hougen, Kriminaltekniker, Bent Hytholm Jensen og Advokat Mette Grith Stage.
Vært: Stine Bolther
Produceret af Bauer Media og True Crime Agency -
I sommeren 2000 forsvandt en mor og hendes to drenge på 10 og 12 år pludselig. Var de rejst på ferie - eller var der sket en forbrydelse?
Politiet kom hurtigt på sporet af en mand, som i USA havde siddet i fængsel, dømt for drabet på sin mor. Han var siden blevet udvist til Danmark, og havde indledt et forhold til den nu forsvundne kvinde.
Kriminalteknikker Bent Hytholm Jensen og retsmediciner Hans Petter Hougen fortæller i dette afsnit om hvordan de arbejdede nat og dag for at finde ud af, hvad der var sket. Advokat Jakob Buch-Jepsen og tidligere drabschef Jens Møller Jensen perspektiverer sagen og gør os klogere på forskellen på livstidsdom og straffen forvaring.
Medvirkende:
Tidligere drabschef, Jens Møller Jensen, Advokat, Jakob Buch-Jepsen, professor i retsmedicin, Hans Petter Hougen og kriminaltekniker Bent Hytholm Jensen.
Vært: Stine Bolther
Produceret af Bauer Media og True Crime Agency. -
En onsdag aften i 2017, lige op til Kristi Himmelfartsferien, blev en mand fundet livløs på et kontor i København. Tekniske beviser, overvågningsvideoer og et vigtigt vidne blev afgørende for sagens opklaring. Senere kom mandens sidste minutter også til at spille en rolle i retssagen.
Medvirkende:
Tidligere drabschef, Jens Møller Jensen, Advokat, Jakob Buch-Jepsen, professor i retsmedicin, Hans Petter Hougen og kriminaltekniker Bent Hytholm Jensen.
Vært: Stine Bolther
Produceret af Bauer Media og True Crime Agency. -
I maj måned i 1994 blev der fundet en plastikpose i kanalerne ved Christiania. Posens indhold blev genstand for en kompliceret efterforskning, der både bød på løgne og hemmeligheder, og samtidig satte retsmedicinere og kriminalteknikere på noget af en opgave.
Medvirkende:
Professor i retsmedicin, Hans Petter Hougen, tidligere drabschef, Jens Møller Jensen, Advokat, Jakob Buch-Jepsen og kriminaltekniker Bent Hytholm Jensen.
Vært: Stine Bolther
Produceret af Bauer Media og True Crime Agency. -
Den 11. november 2015 blev tre mænd fundet døde på madrasser i en lille etværelseslejlighed på Frederiksberg, og synet var voldsomt. Sagens efterforskning blev lang og snørklet, og undervejs døde flere vigtige vidner og en central person, endda før sagen kom for en domme.
Medvirkende:
Tidligere drabschef, Jens Møller Jensen, Advokat, Jakob Buch-Jepsen, professor i retsmedicin, Hans Petter Hougen og kriminaltekniker Bent Hytholm Jensen.
Vært: Stine Bolther.
Speak: Henrik Foersom.
Rekonstruktion af nødopkald: Nicolas Kaiser og Louise Futtrup.
Produceret af Bauer Media og True Crime Agency. - Daha fazla göster