Episodes

  • Στο τελευταίο επεισόδιο πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος* συζητάει με τον Μιχάλη Νικολακάκη για τον Τουρισμό. Ο Μ. Νικολακάκης έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Warwick της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάσκων στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια η μονογραφία του «Μοντέρνα Κίρκη. Τουρισμός και ελληνική κοινωνία την περίοδο 1950-1974», ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νήσος ο συλλογικός τόμος τον οποίο συνεπιμελήθηκε «Ταξίδια χωρίς προορισμό: Κριτικές προσεγγίσεις στις τουριστικές σπουδές».

    ***********

    Ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος είναι Δρ Πολιτικής Επιστήμης και συγγραφέας, μέλος της ομάδας των Παρεμβάσεων. Συντονίζει και επιμελείται το εβδομαδιαίο ένθετό μας στην Αυγή.

  • Συζητάμε με την Βασιλική Πολυκάρπου,νέα ερευνήτρια, υποψήφια διδακτόρισσαΚοινωνικής Ανθρωπολογίας στο ΠάντειοΠανεπιστήμιο για τους φεμινισμούς τουσήμερα. Η Βασιλική Πολυκάρπου μελετάτους φεμινιστικούς χώρους της Αθήναςκαι τις συμμαχικές πολιτικές στο πλαίσιοαυτών των χώρων.

    Επισκεφτείτε το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία ,διαβάστε για τον τρανφεμινισμό το άρθρο της Julia Serano μεταφρασμένο στα ελληνικά από το site Καμμένα Σουτιέν,

    και περιηγηθείτε στην Αόρατη Ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα.

    - - - Το επεισόδιο αυτό αφιερώνεται στις δύο γυναίκες που δολοφονήθηκαν τις τελευταίες μέρες από τα οπλισμένα από την πατριαρχία χέρια ανδρών. Την Άννα, την μαύρη, τρανς, drag performer και την 84χρονη γυναίκα στη Χαλκίδα που δολοφονήθηκε απ'την καραμπίνα του άντρα της. - - -

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Έχουμε μαζί μας την Ιωάννα Μεϊτάνη, Συντονίστρια της οργάνωσης «Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπισητης Ακροδεξιάς», στόχος της οποίας είναι η αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού με έρευνες, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης. Το ΣΗΜΕΙΟ παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο και επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση στρατηγικών για την αντιμετώπιση του δεξιούεξτρεμισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού.

    Η Ιωάννα Μεϊτάνη είναι μεταφράστρια γερμανικής λογοτεχνίας. Εργάστηκε για το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και συμμετείχε στο συντονισμό του Παρατηρητηρίου της δίκης της Χρυσής Αυγής, Golden Dawn Watch

  • Αυτοδύναμη και πάλι η ΝΔ, σε μια οκτακομματική Βουλή. Οι έδρες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των εδρών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στη Βουλή εκπροσωπούνται και τρία κόμματα της άκρας δεξιάς.

    Νέο τοπίο, νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα για την Αριστερά !

    Συζητάμε Εγια αυτά με τον Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, Μιχάλη Σπουρδαλάκη. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με την θεωρία των κομμάτων και του κράτους, την ελληνική πολιτική σκηνή αλλά και με τις κοινωνικοπολιτικές συνέπειες της κρίσης. Έχει διδάξει στην Ελλάδα και στον Καναδά, διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

  • Σήμερα έχουμε μαζί μας τον Θωμά Τσακαλάκη, Δόκτωρα Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών, μεταφραστή, και διδάσκοντα στο τμήμα Επικοινωνίας κ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παν/μίου Αθηνών, για μια συζήτηση η οποία εγείρει πάντα πολύ μεγάλα πάθη. . . Πολιτική Ορθότητα, λοιπόν, το θέμα του σημερινού μας επεισοδίου και πρόκειται να ακούσουμε για αυτό από έναν καθ’ ύλην αρμόδιο καθώς ο Θωμάς διδάσκει το μάθημα “Πολιτική Ορθότητα και Cancel Culture (κουλτούρα της ακύρωσης)” στο πρόγραμμας εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ . Έχει, επίσης, εκδοθεί στα Αγγλικά από τον οίκο Routledge το βιβλίο του με τίτλο (στα ελ.) “Πολιτική Ορθότητα: μια κοινωνικο-πολιτισμική μαύρη τρύπα” (Political Correctness: A sociocultural black hole).

  • Στο επεισόδιο 9 μιλάμε για πράξεις άδικες, παραβατικές και αντίθετες με το νόμο. Μιλάμε για ένα φαινόμενο που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε από σειρές και ταινίες, αστυνομικά μυθιστορήματα, true crime podcast και την δημοφιλή κουλτούρα εν γένει. Σήμερα, θα μιλήσουμε για το έγκλημα και το εγκληματικό φαινόμενο.

    Καλεσμένη μας είναι η Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Eίναι επίσης Συνήγορος του Φοιτητή στο Πάντειο και έχει διατελέσει μέλος της Υποεπιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου στην οποία εξακολουθεί να είναι μέλος του ΔΣ.

  • Σήμερα συζητάμε με την Δανάη Κολτσίδα για το ζήτημα της ασφάλειας και τα πολλά επίπεδα αυτής από μια κοινωνική και προοδευτική οπτική. Η Δανάη Κολτσίδα είναι νομικός και πολιτική επιστήμονας, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, και αντιπρόεδρος του δικτύου πολιτικών ινστιτούτων transform! europe.

    Το συνέδριο στο οποίο αναφερόμαστε στην κουβέντα μας πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Απριλίου 2023, δηλαδή στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το οποίο έθεσε με έμφαση στο δημόσιο λόγο το αίτημα για ασφάλεια, με μία κοινωνικά προσανατολισμένη έννοια. Ωστόσο, προσεγγίζει το ζήτημα της ασφάλειας υπό μία πολύ ευρύτερη οπτική, καθώς το θέμα αυτό ανακύπτει σχεδόν σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας και όλο και συχνότερα στην εποχή μας, με ποικίλες αφορμές: από την πρόσφατη πανδημία μέχρι τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και από την κλιματική κρίση μέχρι τα παράνομα κατασκοπευτικά λογισμικά.

    Έτσι, θέματα όπως ο ρόλος ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας ή ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, η αντιμετώπιση της εργασιακής επισφάλειας ή η δημιουργία μηχανισμών προστασίας του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου, η δημιουργία δημόσιων, ασφαλών και ανθεκτικών υποδομών και δικτύων ή η αποτροπή και προστασία έναντι φυσικών καταστροφών και περιβαλλοντικών κινδύνων, η ενεργειακή αυτονομία ή η στρατηγική θέση της Ελλάδας και της Ευρώπης στον κόσμο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και συνθέτουν μία νέα πολύπλευρη και συλλογική έννοια της ασφάλειας. Υπό αυτή την οπτική η ασφάλεια φέρει ένα ισχυρό κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο και απομακρύνεται από τη μονοδιάστατη συντηρητική προσέγγισή της αποκλειστικά με όρους στρατιωτικοποίησης, καταστολής, περιστολής της ελευθερίας κ.λπ.

    Τα συνολικά εννέα πάνελ του συνεδρίου είναι διαρθρωμένα γύρω από τέσσερις μεγάλες θεματικές, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

  • Στην έκθεση του για την κατάσταση της Δημοκρατίας στον κόσμο, του V-Dem Ιnstitute του Göteborg, διαπιστώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ολισθηρό μονοπάτι και υποβαθμίζει την δημοκρατία στην Ελλάδα από φιλελεύθερη σε εκλογική. Στην έκθεση εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την ανεξαρτησία της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά, για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ημιτελή διερεύνησή του. Και στις δύο δυσάρεστες εξελίξεις που διαπιστώνονται στην έκθεση, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

    Όσοι ακούσαμε τον Άδωνη Γεωργιάδη να ζητάει την ψήφο των πολιτών προκειμένου η ΝΔ να αποκτήσει την κοινοβουλευτική δύναμη, που θα της επιτρέψει να αλλάξει το Σύνταγμα αισθανθήκαμε τουλάχιστον άβολα. Με ποια διαδικασία αλλάζει το Σύνταγμα και τι συνέπειες έχει η αλλαγή του Συντάγματος;

    Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για τη Δημοκρατία και το περιεχόμενο της, για την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, για την προοπτική συμπεριληπτικής διεύρυνσης της. Για την ανεκτική και την μαχόμενη δημοκρατία. Για τον ρόλο των κομμάτων στην προάσπιση του πολιτεύματος και για τα εκλογικά συστήματα, τα οποία ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η λαϊκή ετυμηγορία αποτυπώνεται στο κοινοβούλιο και στην εκτελεστική εξουσία.

    Μαζί μας είμαι ο Αλέξανδρος Κεσσόπουλος. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, ειδικεύθηκε στη Θεωρία του Δικαίου στις Βρυξέλλες και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο Συνταγματικό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η αυτοκτονία του Δήμου, Πολιτική κρίση και συνταγματικός λόγος στη Βαϊμάρη» (2018).

  • Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαϊου αναδεικνύει ότι ο εκλογικός χάρτης, οι κυρίαρχες στην ελληνική κοινωνία στάσεις και αντιλήψεις έχουν αλλάξει ριζικά. Επαναφέρουν όμως μια γνώριμη συζήτηση, αυτή της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων/ ερευνών κοινής γνώμης. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει την πρωτιά της ΝΔ και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, σε καμία δημοσκόπηση δεν είχε φανεί αυτή η διαφορά που βρέθηκε στην κάλπη.

    Συζητάμε με τον πολιτικό επιστήμονα και επικεφαλής πολιτικών ερευνών της Prorata, Άγγελο Σεριάτο για τα προβλήματα των δημοσκοπήσεων και τον εκλογικό σεισμό της 21ης Μαΐου. Ο Άγγελος Σεριάτος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ εστιάζοντας στο πεδίο της Πολιτικής Επικοινωνίας. Είναι υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, εστιάζοντας το ερευνητικό ενδιαφέρον του στα πεδία της Πολιτικής Κοινωνιολογίας και της Συγκριτικής Πολιτικής, καθώς και σε θέματα που αφορούν την εκλογική συμπεριφορά και τον εκλογικό ανταγωνισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη.

  • Εκλογές λοιπόν και στις Παρεμβάσεις!

    Με ρητή πρόθεση να μην κάνουμε μια ακόμη συζήτηση για δημοσκοπήσεις, πιθανούς νικητές και εν δυνάμει ηττημένους, αλλά μια κουβέντα για το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο στο οποίο διεξάγονται αυτές οι εκλογές, για το εκλογικό σώμα και τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του.

    Μαζί μας είναι ο Κώστας Ελευθερίου. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής και Ιστορικής Κοινωνιολογίας στο Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συντονιστής του Κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει κείμενα στα ελληνικά, αγγλικά και τα ισπανικά σε θέματα ελληνικής κομματικής πολιτικής, θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ευρωπαϊκής Αριστεράς και ιστορίας του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ελλάδα.

    Το βιβλίο «Τι να κάνουμε;» που επιμελήθηκαν ο Κώστας Γαλανόπουλος και ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

    Η μελέτη του ΕΝΑ στην οποία αναφερόμαστε στην κουβέντα μας είναι δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο 2022 και καταγράφει πολιτικοϊδεολογικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται οι κομματικές αντιπαραθέσεις και εκπονούνται οι επιμέρους κομματικές στρατηγικές.

    Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τις στάσεις και αντιλήψεις, τις συνήθειες και την πολιτική συμπεριφορά των νέων ανθρώπων στη χώρα μας, σας προτείνουμε να διαβάσετε τις σχετικές μελέτες του Ινστιτούτου Νίκος Πουλανζτάς.Η έρευνα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών Prorata. Αποτελεί μία από τις λίγες, αν όχι τη μόνη διαχρονική τέτοια έρευνα στη χώρα μας, η οποία καταγράφει σε σταθερή βάση μια σειρά από μεγέθη και δείκτες που αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της ζωής, τις αντιλήψεις και αξίες, τις συνήθειες στην ενημέρωση, στη χρήση του ελεύθερου χρόνου, την αισθητική, αλλά κυρίως την πολιτικοποίηση των νέων ανθρώπων στη χώρα

    Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο Instagram. Θα μας βρείτε εκεί με το όνομα paremvaseis_pod και φυσικά μπορείτε να μας στείλετε τα μηνύματα σας στο [email protected]

    .

  • Μια συζήτηση για μια σχέση μεταξύ δύο πόλων, δύο κοινοτήτων, που μοιάζουν σαν να μην μοιράζονται τίποτα, ενώ έχουμε μυριάδες παραδείγματα μέσα στην ιστορία που μας δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, από τους παπάδες που αγωνίστηκαν στο πλάι του ΕΛΑΣ στην Αντίσταση, μέχρι τη Θεολογία της Απελευθέρωσης που γεννήθηκε στο Μεντεγίν της Κολομβίας, και από την προσπάθεια του ηγέτη του Κομ.Κόμματος Ιταλίας Ενρίκο Μπερλινγκουέρ στη δεκαετία του 70 για τον διάλογο μεταξύ κομμουνιστών και καθολικών με στόχο την μεταρρύθμιση της ιταλικής κοινωνίας, γνωστή και ως “Η Εγκύκλιος του Μπερλινγουέρ”, μέχρι και τον σημερινό Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας, τον Φραγκίσκο ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο Πάπας των φτωχών και έχει μιλήσει σαφώς για την αναγκαιότητα σχεδιασμού μιας οικονομίας.

    Για να συζητήσουμε οπότε για αυτή τη σχέση, την δυναμική της, αλλά και τις πολιτικές της προεκτάσεις έχουμε καλεσμένη την ΕΥΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ.

    Η Εύη Βουλγαράκη είναι θεολόγος, διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Παν/μίου Αθηνών, με ειδίκευση στις διαπολιτισμικές, διαθρησκευτικές και ιεραποστολικές σπουδές.

    Έχει μεγάλη διεθνή εμπειρία σε οργανισμούς, όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησίων που εδρεύει στη Γενεύη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομάδας Ιεραποστολικών Σπουδών της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης και Διευθύντρια Έκδοσης του περιοδικού Salt: Crossroads of Religion and Culture. Είναι πρόεδρος του Σωματείου Μνήμη και Πρωτοπορία.

    Το Βιβλίο της Εύης Βουλγαράκη Πειθώ και Επιβολή - Βάβυλας εναντίον Απόλλωνα έχει κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Μαΐστρος

    Το Θεολογικό περιοδικό "Σύναξη" θα το βρείτε εδώ

    https://synaxi.gr/

    Σχετικά με τον διάλογο μεταξύ χριστιανισμού και μαρξισμού προτείνουμε το κείμενο του Michael Löwy "a Marxist-Christian Dialogue?"

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στο instagram paremvaseis_pod ή μέσω mail στο [email protected]

  • Σημερινός καλεσμένος μας είναι ο Μενέλαος Γκίβαλος, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Ασχολείται με θέματα Πολιτικής Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Μεθοδολογίας των Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και έρευνες που αφορούν σε προβλήματα της παγκοσμιοποίησης και επιστημολογικές προσεγγίσεις στο πεδίο των ιστορικών και κοινωνικών επιστημών.

    Ποιες είναι οι θεμελιώδεις αρχές του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος και ποιες είναι οι σχέσεις του με τις νεοφιλελεύθερες-αυταρχικές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας από το σημερινό κυβερνητικό καθεστώς; Και τι σημαίνει το πρόταγμα της δικαιοσύνης; Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για της δυο αυτές συγκρουσιακές έννοιες σας προτείνουμε να διαβάσετε το κείμενο "Ο νεοφιλελευθερισμός και η εγχώρια εκδοχή του" του Μενέλαου Γκίβαλου.

    Εάν σας ενδιαφέρει η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων και των αποτελεσμάτων της εν λόγω διαδικασίας σας προτείνουμε να διαβάσετε για την απογύμνωση ενός νεοφιλελεύθερου μύθου και την ιστορία τρόμου των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα που κατέγραψε για τις Παρεμβάσεις ο Στάθης Σχινάς.

    Τo ρεπορτάζ της Μiranda Green για την ιδιωτικοποίηση του βρετανικού σιδηροδρόμου μπορείτε να τη δείτε εδώ

    Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε στο instagram με το όνομα paremvaseis_pod και φυσικά μπορείτε να μας στείλετε και mail στο [email protected]

  • Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς συζητάμε με τον Γιάννη Δραγασάκη για την αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού υποδείγματος και το δημοκρατικό αναπτυξιακό κράτος και ρωτάμε

    Τι εννοεί η αριστερά όταν μιλάει για ανάπτυξη; Ποιος ο ρόλος του κράτους και της κοινωνίας; Πως σχετίζεται ο αναπροσανατολισμός του αναπτυξιακού και παραγωγικού υποδείγματος με τον στρατηγικό στόχο της αριστεράς;

    Το συνέδριο στο οποίο αναφέρεται ο Γιάννης Δραγασάκης στο επεισόδιο είχε τίτλο "Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές" και πραγματοποιήθηκε στις 27 & 28 Μαρτίου 2023 στην Αθήνα.

    Μπορείτε να δείτε όλες τις θεματικές συζητήσεις που έγιναν σε βιντεοσκοπημένη μορφή στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου ΕΝΑ

    Η έρευνα κοινής γνώμης που αναφέρεται στο podcast έγινε από το ΕΝΑ σε συνεργασία με την Prorata. Δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022 και καταγράφει τις πολιτικές στάσεις και ιδεολογικές τάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης. Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

    Για σχόλια και ιδέες σχετικά με το podcast και το ένθετο της Αυγής μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας mail στο [email protected]

    Τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ της Αυγής είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας

  • Στο πρώτο μας επεισόδιο πιάνουμε τα πράγματα από την αρχή και ρωτάμε: γιατί θεωρία;

    Μας απαντάει ο Αριστείδης Μπαλτάς, Πανεπιστημιακός δάσκαλος, φυσικός, φιλόσοφος και πρώην υπουργός. Βιβλία και εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες γλώσσες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο του «Ξεφλουδίζοντας πατάτες ή λειαίνοντας φακούς» στο οποίο ο Σπινόζα και ο νεαρός Βιτγκεστάιν συνομιλούν για την εμμένεια και τη λογική της. Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις νήσος και καταπιάνεται με την «Η Αριστερά ως σήμερον, ως αύριον, ως χθες».

    Το βιβλίο «Επιστροφή στη Ρενς» του Ντιντιέ Εριμπόν (Didier Eribon) έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νήσος