AftenpostenVerden

AftenpostenVerden

Norway

Aftenpostens utenriksjournalister og korrespondenter gir deg det mest interessante som har skjedd i verden denne uken - og et blikk på det som skjer i uken som kommer.

Episodes

Hvorfor er folk så forbanna på handelsavtaler?  

EU må ha krisemøte fordi den belgiske provinsen Wallonia sier nei til EUs handelsavtale med Canada. TTIP - avtalen mellom EU og USA havarerer? Hva skjer med handelsavtalene som skulle bringe velstands og fred. Er deres tid over? Hvorfor vil ikke folk ha dem? Det diskuterer EU-korrespondent Øystein Langberg, journalist Gunnar Kagga og utenriksmedarbeider Alf Ole Ask. Bokaktuelle Kagge forteller også hvordan da det gikk da Norge virkelig forsøkte å være proteksjonistisk, nemlig under forbudstiden.

Skal vi være redde for Vladimir Putin?  

Vi bør være mer redde for det som kommer etter Vladimir Putin enn Putin, sier Moskva-korrespondent Per Anders Johansen i denne utgaven av Aftenposten Verden. Han diskuterer Russland og Putin med kommentator Helene Skjeggestad, utenriksjournalistene Steinar Dyrnes og Alf Ole Ask som leder debatten.

Lavmål på lavmål i presidentdebatten  

Anstengidheten tapte og de tradisjonelle mediene er vinnerne i årets valgkamp i USA. Debatten natt var den mest grisete i TV-debattenes historie. Det er en av konklusjonene i denne podkasten fra Aftenposten Verden. USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg forteller om hvordan reaksjonene var på de unge republikanernes debattvake. Utenriksjournalistene Steinar Dyrnes og Kjetil Hanssen analyserer og Alf Ole Ask spør.

Sykkel-Gunnar forteller om folk han møtte på sin tur over USA  

Gunnar Kagge, kjent som Sykkel-Gunnar, intervjuet 100 mennesker på sin ferd over USA for å ta folket på pulsen. Her møter vi noen få av dem, og Gunnar forteller mer om mennesker som gjorde inntrykk på ham. Hvorfor de stemmer på Trump, hva som opptar dem i hverdagen. Programleder er utenriksmedarbeider Alf Ole Ask.

Blir rase et hett tema i USA-valgkampen?  

Det er raseopptøyer i USA etter politiskytinger. Blir rase et hett tema i valgkampen? Det tema belyser utenriksmedarbeiderne Christina Pletten, Steinar Dyrnes og Alf Ole Ask i denne ukens podkast.

Hvem blir FNs neste generalsekretær?  

Denne uken samles verdens ledere til FNs hovedforsamling i New York. Den saken alle er opptatt av står ikke på den formelle dagsorden: Hvem blir FNs neste generalsekretær? Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen forteller mer om hva som skjer bak kulissene i valgprosessen, vår USA-korrrespondent Kristoffer Rønneberg undrer på om prosessen er reell,eller om det til slutt er Sikkerhetsrådet som avgjør. Alf Ole Ask er programleder.

Kan Europa stanse terror ved å forby burka?  

I land som vil forby burka og andre former for tildekking av ansiktet brukes sikkerhet og terror nå oftere som argument. Hør Aftenpostens utenrikskorrespondent Øystein Langberg i samtale med tidligere Midtøstenkorrespondent John Hultgren og utenriksjournalist Christina Pletten.

Er vi i media for forsiktige med å vise bilder av krigens ofre?  

Denne uken sjokkerte et bilde av femåringen Omran fra Aleppo i Syria en hel verden. Hva var det med akkurat dette bildet som var så sterkt? Og burde mediene vise flere sterke bilder av krigsofre? Hør journalist Christina Pletten i diskusjon med Åshild Eidem og Silje Rønning Kampesæter i denne ukens utgave av Aftenposten Verden.

Ep. 6: På fisketur foran Putins militære hovedkvarter  

Aftenposten Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og NRK-veteran Jahn Otto Johansen har begge rapportert fra Moskva. I denne episoden drar far og sønn på fisketur rett utenfor Russlands nyoppussede, moderne forsvarsdepartement. Har vi grunn til å være redd Putins nye hær?

Ep. 5: -Det som skjedde i dette huset ble en katastrofe for Russland  

Aftenposten Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og NRK-veteran Jahn Otto Johansen har begge rapportert fra Moskva. I denne episoden besøker de «Huset ved bredden» langs Moskva-elva, hvor Russlands fremste vitenskapsmenn, offiserer og kulturpersonligheter satt for 80 år siden og ventet på å få dødsdommen fra Stalin.

Ep. 4: - Av og til skulle jeg ønske jeg fra finsk – og ikke norsk  

Bli med på kjøkkenprat i Aftenpostens lille korrespondentleilighet i Moskva! Her diskuterer to generasjoner Russlands-korrespondenter, NRKs Jahn Otto Johansen og Aftenpostens Per Anders Johansen forholdet mellom Norge, Norden og Russland.

Ep. 3: - Da KGB jaget ham fra Sovjetunionen, festet vi i tre dager på vodka og hermetikk  

Aftenposten Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og NRK-veteran Jahn Otto Johansen har begge rapportert fra Moskva. I denne episoden tar Johansen og Johansen oss med til Novodevitsjij-kirkegården i Moskva for å diskutere kultur, kunst og religion. Her ligger flere av Russlands mest kjente mennesker, kulturpersonligheter, politikere og kunstnere – og Jahn Otto har møtt flere av dem.

Ep. 2: - Putin er ikke så irrasjonell som vi tror  

På en benk på Den røde plass ved Kreml i Moskva – et par steinkast fra Putins kontor, diskutererJohansen og Johansen hvordan det er å styre verdens største land, enten herskeren heter Lenin, Stalin eller Putin.

Ep. 1: - Vi fant ikke én mikrofon, vi fant mange  

Aftenposten Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og NRK-veteran Jahn Otto Johansen har begge rapportert fra Moskva. Da leiligheten til korrespondentfamilien Johansen skulle pusses opp i 1975, fikk familien en stor overraskelse. - Mikrofonene ramlet ut. De gikk døgnet rundt og tok opp alt skvaldret fra en familie på seks og bjeffingen fra en bikkje, forteller Jahn Otto Johansen (82). Bli med Johansen&Johansen tilbake til sitt gamle nabolag i Moskva.

Hvem er egentlig Angela Merkel?  

Hun er verdens mektigste kvinne, men hvem er egentlig Angela Merkel? Journalist og forfatter Ingrid Brekke diskuterer sin nye bok om den tyske kansleren.

Overdrev vi de negative virkningene av Brexit for økonomien?  

Aftenpostens økonomiredaktør Ola Storeng, med lang fartstid i Finansdepartementet og OECD kritiserer prognosemakerne og mediene i kjølvannet av Brexit. Verden består ennå. Utenriksmedarbeider Christina Pletten forteller om nye meningsmålinger som viser at franskmenn synes det er greit at britene forlater EU. Utenriksjournalist Alf Ole Ask forsøker å styre debatten.

Føler den vanlige amerikaner at Trump og Clinton forstår dem?  

Donald Trump malte et dystert bilde av USA. Hillary Clinton og demokratene er mer optimistiske. Hvem har rett? Hvordan ser dette ut ute blant folk flest - merker man der den økonomiske fremgangen? Aftenpostens Gunnar "Sykkel-Gunnar" Kagge forteller om dem han møter der han sykler USA på tvers. USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg analyserer de to partiene landsmøter. I studio utenriksmedarbeiderne Christina Pletten og Alf Ole Ask.

Fra rosetog til soldater i gatene - hvordan svarer Europa på terror?  

Hva gjør terroren med oss? For fem år siden svarte nordmenn med rosetog. Nå er svaret mer politi og sikkerhetstiltak. Blir livet i Europa snart som livet i Israel, slik den danske journalisten Claus Wivel nylig skrev i Aftenposten? Utenriksmedarbeiderne Christina Pletten og Alf Ole Ask sammen med Midtøsten-korrespondent Silje Rønning Kampesæter analyserer dette.

Overdriver NATO frykten for Russland ?  

Overdriver NATO frykten for Russland? Dette er et av spørsmålene vi stiller i denne podkasten som også handler om Jens Stoltenbergs to år ved roret i NATO. Seniorforsker Sverre Lodgaard, korrespondent Øystein Langberg og utenriksmedarbeider Alf Ole Ask analyserer utviklingen i NATO.

Hva er det med Island?  

Lillebror i vest er i europatoppen i fotball. Økonomien går bedre. Island strutter av selvtillit og turistene strømmer til øya. Hva skjer? Alf Ole Ask har med seg Islands ambassadør til Norge Hermann Ingolfsson og sportskommentator Ola Bernhus i studio for å analysere Island, fotball og politikk.

0:00/0:00
Video player is in betaClose