ARGA FLICKOR

ARGA FLICKOR

Sweden

ARGA FLICKOR är en progressiv podcast av och med programledarna och aktivisterna Wendy Francis & Nora Dome Nelson. De har bokstavligt talat tagit debatten i egna händer, och med mikrofonen till hands, sätter de fingret på samhällets skevheter. Med hjälp av intressanta gäster, inspiratörer, aktivister, artister och andra goda krafter, får ARGA FLICKOR den svenska antirasismen att koka. Glöden är het – men de är häxorna som aldrig brann. Nya avsnitt släpps varje fredag!

Episodes

Arga Flickor RELAUNCH 2.0  

Vi är tillbaka! Enough said - nu kör vi!!

#42 När tacksamhetsskulden välkomnas = Vi fyller 1 år!!  

I årets sista avsnitt av Arga Flickor bjuder vi på highlights från året som gått, ja precis: DET HAR GÅTT ETT ÅR SEDAN STARTEN! Förstår ni hur lyckliga vi är!? Och såklart tacksamma över den kärlek och pepp som ni lyssnare visat oss de senaste 365 dagar. Tack för alla lärdomar, möten och berättelser som våra gäster tillåtit oss förmedla. Tack till våra familjer, vänner, alla lyssnare och gäster! Utan er, ingen pod! Glöm aldrig att vi gör det här för varandra, för att: I podden är vår smärta inte underhållning. I podden har våra berättelser betydelse. I podden får vi prata till punkt. I podden är utrymmet vårt!

#41 Svart Lucia, TV4 Nyhetsmorgon-safari & hur lite är egentligen ortens barn värda?  

Vilken vecka vi har haft, helt omtumlande, sorgsen och jäkligt kul! Vi har mycket att prata om - och varför inte inleda med lite gotländska 101. Vi recenserar Arga Flickors safaribesök på TV4, pratar om Åhlens svarta Lucia, delar ut kärleksbomber till Standing Rock Och pratar om anledningen till varför förlorade liv i orten inte ses som ett samhällsproblem. Allt det och mycket mer. Lysssnaaa!

#40 Kanye Kardashian, Sanna Nielsen & den ”kåta geishan”  

:Med gästprogramledare Juliet Atto Hela 40 avsnitt!! Kan ni fatta!? Så stolta och tacksamma för alla som lyssnar! I veckans ilska pratar vi om fusk på högskoleprovet, Sanna Nielsens white tears, UR-serien Melanin, klass och Kanye Kardashian och såklart mycket mer. Vi passar på att driva lite med Juliets ”Michael Jordan ugly cry” och pratar om trauma kring att bli kastad från sitt eget community. Och är det sant att Bert Karlsson, aka svenska Trump, ger sig in i politiken igen??? Dessutom svarar vi på en lyssnarfråga och reder ut några viktiga begrepp. Lysssssnaaaa!

#39 Men du är ju nästan vit..?! :Med Jyothi & Jon  

Okej, nu kanske det är dags att utfärda triggervarningar, för veckans ämne tycks röra om i känslogrytan från höger till vänster. Vi pratar om adoption och till vår hjälp har vi en debattör och en skribent som genom sin aktivism utmanar vilka frågor som antirasismen anser vara viktiga(st)! Jyothi Bousle Svahn var nyligen i Indien och sökte efter sin biologiska mamma, men fann sin biologiska pappa. Jon Ely delar med sig av en hjärtskärande ljudinspelning och berättar mer om ”not your sidekick of color”. På något sätt kommer även artisten Lutricia Mcneal in i samtalet(????).

#38 Maffiabossar & hiphoplegender: Med Dj Salla  

Vi är tillbaka och denna vecka gästas vi av en svensk hiphoplegendar som skrivit fler hitlåtar än vad det finns böcker på stadsbiblioteket. Vi snackar om osäkra säkerhetsnålar, oskön mansplaining och oförmögna poliser som backar nazister istället för att skydda samhället!? Nora vill ha revolution NU och Wendy har sett Tensta Gospel Choir på Kungliga Operan (det går bra nu)! Lysssssna!

#37 Det är vår tid att glänsa, låt hela Sverige bländas: Med Ortens bästa poet(er)  

Wendy har tappat rösten! Inte pga att Agent Orange precis vunnit presidentvalet i USA, utan för att det är snökaos i Stockholm men Wendy vägrar sätta på sig en mössa. Så för att göra situationen lite bättre, bjuder vi på poesibonanza del 2. I studion hänger två av ortens bästa poeter och vi snackar om skvallerkärringar vid grillen, att brösta för att nå framgång och frågar oss; vart är alla journalister när det går bra för orten? Är orten bara intressant för tidningarna när bilar brinner? Vi bjuder på vinnartexterna live i studion! Shoutout till Förenade Förorter! Lyssnaaaaa!

#36 Det bästa första intrycket någonsin: Med S.T.I.C.S  

Kanske dags att byta namn till Filosofiska Flickor (eller Förkylda Flickor??) för i detta avsnitt bjuder vi er på 67 min av ”aha”-moments á la Oprah Winfrey och en hostattack här och där. Podden får nöjet att samtala med två multitalanger från Helsingborg - INTE MALMÖ - som inspirerar oss att tänka nytt och inspirera andra. I introt dissekerar Wendy både Grand hotels grova tabbe och påvens ”importfru”-uttalande. Varför checkar folk in på Standing Rock på Facebook?? Gästerna pratar om filosofin bakom S.T.I.C.S, deras kommande turné, att äga sitt namn och r.i.p gamla biffar. Dessutom kör S.T.I.C.S live i studion. Förbered er på mycket skratt och en explosion av kunskap! Lyssnaaaaa!

#35 Arkitekter ska köra buss, modeller får inte ha knän och svarta kan inte vara läkare  

På lyssnarnas begäran kör Wendy och Nora solo i studion idag! De pratar om dåliga Formation-parodier, barn som inte tillåts vara barn (enligt SD:s genetiska åldersföreställningar - hej rasbiologi), Skånetrafiken och knän som skalats bort till förmån för skeva skönhetsideal. Nora får oss up to date med det som sker i Sydafrika just nu och Wendy skickar shade till Delta airlines efter att DOKTOR Tamika Cross nekats att hjälpa en svårt sjuk passagerare under en flygresa.. och ja, Dr Cross är svart. Allt det och mycket mer, lyssna!

#34 Osjälviska mål & goda energier: Med: Cherrie  

Podcasten blir välsignad av en ljuv sångfågel, som Wendy och Nora dessutom utnämnt till Sveriges klokaste artist. Vi snackar om musikaliska drömmar, om att ta risker trots att familjen inte riktigt förstår ens vision, om att investera i sig själv och lämna negativa energier bakom sig. Wendy flippar på Halloweendräkter och Nora reder ut kaoset som pågår på Gotland! Producenten Amr Badr sitter av någon anledning på golvet i studion och tittar på elefanter som jagar fåglar.. lyssna!

#33 För en gångs skull äger vi debatten över vår existens: Med Svenska Hijabis  

Falsk ”mångfald”, Malous alibi, mycket skratt och en trasig mikrofon?! Svårt att sammanfatta vad veckans avsnitt egentligen handlar om, men något som dock är säkert är att tre stjärnor intar studion. Vi snackar om makt och att äga sin egen berättelse, om mammorna i orten och ”blicken” - men vems namn är det som censurerats ????? Lyssna!

#32 Din skörhet är aldrig meningslös: Med Ahang Bashi  

Studion fylls av magi när Arga Flickor gästas av en filmskapare och konstnär som helt naket och ärligt, pratar om sin skörhet och hur det är att leva med ångest. Det delas ut kärleksbomber åt höger och vänster, pratas om depression och att skapa konst bortom ”jantelagen”. Och till er som inte sett filmen ”Skörheten”, VAD VÄNTAR NI PÅ!?

#31 Åhléns leker bara med män i rosa sjalar  

Vad är det som är så jäkla jobbigt?! Varför denna ”vita frustration” när normbrytande kroppar vill hänga och prata om erfarenheter ifred? Det snackas separatism och Wendy konspirerar kring ett nytt mindfulness retreat för rasister. Är hypen kring Åhléns nya kampanj befogad, och får bokmässan lov att bara hålla käften? Dessutom får ett fantastiskt initiativ i Tensta en kärleksbomb! Wendy och Nora svarar på alla dina funderingar och lite till! Lyssna!

#30 SLUTA VARA SÅ RÄDDA HELA TIDEN! :Med idrottaren Jeffrey Ige  

”När katten är borta dansar råttorna (aka Wendy) på bordet”. Ja, ungefär så går det till i veckans avsnitt när Wendy kör introt solo. Hon snackar om så kallad ”tolerans” och att ”inte se färg”. Dessutom får hon sällskap av en paralympiker som pratar om höjdpunkterna från Paralympics 2016, funktionsvariation, framgångar och motgångar! Lyssna!

#29 NEW YORK SPECIAL: WITH NASH AND ABI + CO-HOST DAISY  

I dagens avsnitt av Arga Flickor reser Nora över Atlanten tillsammans med aktivist och gästprogramledaren för avsnittet, Daisy Kintu. I New York träffar de två av tre grundare till Black Movement Law Project - Nash och Abi. Hur organiserar sig svarta aktivister i USA? Vad kan vi lära oss från varandras kamper och hur skiljer dem sig åt? Nash och Abi berättar vad polisen egentligen gör med aktivister som slängs i fängelse efter demonstrationer. Daisy och Nora berättar om Afropunk och hektiska situationer. Tillsammans förargas vi över förtryckande och rasistiska konstitutioner, men glädjas över vår solidaritet som sträcker sig långt över gränser. // In today's episode of Arga Flickor, Nora travels across the Atlantic sea with activist and co-host of this episode, Daisy Kintu. In New York, they meet with two out of three founders of Black Movement Law Project - Nash and Abi. How do black activists organize in the U.S? What can we learn from each other's struggles, and how do our struggles differ? Nash and Abi tell us about what the police actually do with the protestors that are thrown into jail after demonstrations. Daisy and Nora talk about Afropunk and hectic events during the trip. Together we're angry about oppressive and racist constitutions, but also happy about the solidarity that we have for each other way beyond borders.

#28 Back to life, back to reality  

Ja, det är sant – vi är tillbaka för att göra era fredagar lite roligare, lite snyggare och såklart lite mer woke. Vi har saknat er och vi är redo att leverera en höst utan dess like. Vi inleder säsongen med att prata om några av våra höjdpunkter från sommaren 2016 och såklart några av våra lows (triggervarning: våldtäkt). Nora har varit i New York på Afropunk Festival och Wendy har levt rövare med världens bästa Hype Gang Deluxé (och dansat så att höften bokstavligen hoppat ur led). Det blir som vanligt ilska, skratt och en massa knowledge. Lyssna

#27: No justice, no peace**  

(I väntan på rättvisa..) Vi är tillbaka, åtminstone för ett specialavsnitt för att sammanfatta vad det är som händer runtomkring oss just nu. Alldeles för många av oss blöder och tålamodet börjar ta slut. Je suis fucking fatigue! Vi snackar BLM, spelar upp ett ljudklipp med Sandra Bland, pratar om förväntningar vs reality kring allierade och diskuterar Almedalens hav av berusade, vuxna människor som inte kan bete sig. Obs! Knas med mikrofonerna så HÖJ volymen till max! **Avsnittet tillägnas alla som fallit offer för rasistiskt våld, polisbrutalitet och övervåld. Vi kommer fortsätta säga era namn - alltid!

#26 LE GRAND FINALE&ANGER ALERT!: Med AmberValent  

(I väntan på Blue Ivy..) Mycket har hänt de senaste två veckorna och förutom att känna oss rätt utmattade, är vår ilska mer påtaglig än någonsin. Ingen har väl missat vad som hänt i Orlando? USA ni har blod på era händer och till Trump och Clinton - vi ser er islamofobi så tro inte att ni kommer undan med att spela som om ni backar HBTQ-rörelsen. Det här är avsnittet med stort A. Vi ger er 63 min pepp, ilska och mer ilska. Wendy samtalar med bästa musikproducenten AmberValent som tipsar om nätverket UpFront och får lyssna på kanske världens bästa poplåt Chin Li. Nu tar vi lite sommarlov men dyker upp lite då och då under sommaren. Ta hand om varandra, vi ses i höst! *KA-BOOM*

#25: "Ta chansen när den kommer": Med Ness  

Du borde ta fler risker i livet, inte nödvändigtvis göra sånt som är ohälsosamt eller farligt, men sånt som inspirerar dig och som får dig att växa som person! Att ta chansen när den kommer är förmodligen det mottot som beskriver soulartisten Ness bäst. Hennes låttexter är genuina och ärliga, hennes personlighet likaså. Vi snackar om inspiration, att våga ta risker och att hålla falska människor på avstånd - hämta anteckningsblock! Hör mer av Ness musik på Spotify!

#24: Berättelser från förorten har inte alltid en brinnande bil i huvudrollen: Med Jo & Fadumo  

(Väntan på Blue Ivy..) Att ens komma på tanken att snacka utegångsförbud i landets yttre förorter är lika häpnadsväckande som att förslaget faktiskt existerar och att det kom från en politiker. Nej tack, hejdå! Men berättelser från förorterna runtom i landet är många, men det är sällan som de får berättas utan att behöva diskutera bilbränder eller arbetslöshet. Den 2 juni äger festivalen JÄRVAPLAY rum i Kista i Stockholm, i syfte att just lyfta människors berättelser - på deras egna villkor. Under festivalen kommer du bl.a kunna se på film, designa kläder, lyssna på poesi och delta i dj-workshop. Läs mer om festivalen på jarvaplay.com och kom ihåg att festivalen är gratis!

0:00/0:00
Video player is in betaClose