ARGA FLICKOR

ARGA FLICKOR

Sweden

ARGA FLICKOR är en progressiv podcast av och med programledarna och aktivisterna Wendy Francis & Nora Dome Nelson. De har bokstavligt talat tagit debatten i egna händer, och med mikrofonen till hands, sätter de fingret på samhällets skevheter. Med hjälp av intressanta gäster, inspiratörer, aktivister, artister och andra goda krafter, får ARGA FLICKOR den svenska antirasismen att koka. Glöden är het – men de är häxorna som aldrig brann. Nya avsnitt släpps varje fredag!

Episodes

#34 Osjälviska mål & goda energier: Med: Cherrie  

Podcasten blir välsignad av en ljuv sångfågel, som Wendy och Nora dessutom utnämnt till Sveriges klokaste artist. Vi snackar om musikaliska drömmar, om att ta risker trots att familjen inte riktigt förstår ens vision, om att investera i sig själv och lämna negativa energier bakom sig. Wendy flippar på Halloweendräkter och Nora reder ut kaoset som pågår på Gotland! Producenten Amr Badr sitter av någon anledning på golvet i studion och tittar på elefanter som jagar fåglar.. lyssna!

#33 För en gångs skull äger vi debatten över vår existens  

Falsk ”mångfald”, Malous alibi, mycket skratt och en trasig mikrofon?! Svårt att sammanfatta vad veckans avsnitt egentligen handlar om, men något som dock är säkert är att tre stjärnor intar studion. Vi snackar om makt och att äga sin egen berättelse, om mammorna i orten och ”blicken” - men vems namn är det som censurerats ????? Lyssna!

#32 Din skörhet är aldrig meningslös: Med Ahang Bashi  

Studion fylls av magi när Arga Flickor gästas av en filmskapare och konstnär som helt naket och ärligt, pratar om sin skörhet och hur det är att leva med ångest. Det delas ut kärleksbomber åt höger och vänster, pratas om depression och att skapa konst bortom ”jantelagen”. Och till er som inte sett filmen ”Skörheten”, VAD VÄNTAR NI PÅ!?

#31 Åhléns leker bara med män i rosa sjalar  

Vad är det som är så jäkla jobbigt?! Varför denna ”vita frustration” när normbrytande kroppar vill hänga och prata om erfarenheter ifred? Det snackas separatism och Wendy konspirerar kring ett nytt mindfulness retreat för rasister. Är hypen kring Åhléns nya kampanj befogad, och får bokmässan lov att bara hålla käften? Dessutom får ett fantastiskt initiativ i Tensta en kärleksbomb! Wendy och Nora svarar på alla dina funderingar och lite till! Lyssna!

#30 SLUTA VARA SÅ RÄDDA HELA TIDEN! :Med idrottaren Jeffrey Ige  

”När katten är borta dansar råttorna (aka Wendy) på bordet”. Ja, ungefär så går det till i veckans avsnitt när Wendy kör introt solo. Hon snackar om så kallad ”tolerans” och att ”inte se färg”. Dessutom får hon sällskap av en paralympiker som pratar om höjdpunkterna från Paralympics 2016, funktionsvariation, framgångar och motgångar! Lyssna!

#29 NEW YORK SPECIAL: WITH NASH AND ABI + CO-HOST DAISY  

I dagens avsnitt av Arga Flickor reser Nora över Atlanten tillsammans med aktivist och gästprogramledaren för avsnittet, Daisy Kintu. I New York träffar de två av tre grundare till Black Movement Law Project - Nash och Abi. Hur organiserar sig svarta aktivister i USA? Vad kan vi lära oss från varandras kamper och hur skiljer dem sig åt? Nash och Abi berättar vad polisen egentligen gör med aktivister som slängs i fängelse efter demonstrationer. Daisy och Nora berättar om Afropunk och hektiska situationer. Tillsammans förargas vi över förtryckande och rasistiska konstitutioner, men glädjas över vår solidaritet som sträcker sig långt över gränser. // In today's episode of Arga Flickor, Nora travels across the Atlantic sea with activist and co-host of this episode, Daisy Kintu. In New York, they meet with two out of three founders of Black Movement Law Project - Nash and Abi. How do black activists organize in the U.S? What can we learn from each other's struggles, and how do our struggles differ? Nash and Abi tell us about what the police actually do with the protestors that are thrown into jail after demonstrations. Daisy and Nora talk about Afropunk and hectic events during the trip. Together we're angry about oppressive and racist constitutions, but also happy about the solidarity that we have for each other way beyond borders.

#28 Back to life, back to reality  

Ja, det är sant – vi är tillbaka för att göra era fredagar lite roligare, lite snyggare och såklart lite mer woke. Vi har saknat er och vi är redo att leverera en höst utan dess like. Vi inleder säsongen med att prata om några av våra höjdpunkter från sommaren 2016 och såklart några av våra lows (triggervarning: våldtäkt). Nora har varit i New York på Afropunk Festival och Wendy har levt rövare med världens bästa Hype Gang Deluxé (och dansat så att höften bokstavligen hoppat ur led). Det blir som vanligt ilska, skratt och en massa knowledge. Lyssna

#27: No justice, no peace**  

(I väntan på rättvisa..) Vi är tillbaka, åtminstone för ett specialavsnitt för att sammanfatta vad det är som händer runtomkring oss just nu. Alldeles för många av oss blöder och tålamodet börjar ta slut. Je suis fucking fatigue! Vi snackar BLM, spelar upp ett ljudklipp med Sandra Bland, pratar om förväntningar vs reality kring allierade och diskuterar Almedalens hav av berusade, vuxna människor som inte kan bete sig. Obs! Knas med mikrofonerna så HÖJ volymen till max! **Avsnittet tillägnas alla som fallit offer för rasistiskt våld, polisbrutalitet och övervåld. Vi kommer fortsätta säga era namn - alltid!

#26 LE GRAND FINALE&ANGER ALERT!: Med AmberValent  

(I väntan på Blue Ivy..) Mycket har hänt de senaste två veckorna och förutom att känna oss rätt utmattade, är vår ilska mer påtaglig än någonsin. Ingen har väl missat vad som hänt i Orlando? USA ni har blod på era händer och till Trump och Clinton - vi ser er islamofobi så tro inte att ni kommer undan med att spela som om ni backar HBTQ-rörelsen. Det här är avsnittet med stort A. Vi ger er 63 min pepp, ilska och mer ilska. Wendy samtalar med bästa musikproducenten AmberValent som tipsar om nätverket UpFront och får lyssna på kanske världens bästa poplåt Chin Li. Nu tar vi lite sommarlov men dyker upp lite då och då under sommaren. Ta hand om varandra, vi ses i höst! *KA-BOOM*

#25: "Ta chansen när den kommer": Med Ness  

Du borde ta fler risker i livet, inte nödvändigtvis göra sånt som är ohälsosamt eller farligt, men sånt som inspirerar dig och som får dig att växa som person! Att ta chansen när den kommer är förmodligen det mottot som beskriver soulartisten Ness bäst. Hennes låttexter är genuina och ärliga, hennes personlighet likaså. Vi snackar om inspiration, att våga ta risker och att hålla falska människor på avstånd - hämta anteckningsblock! Hör mer av Ness musik på Spotify!

#24: Berättelser från förorten har inte alltid en brinnande bil i huvudrollen: Med Jo & Fadumo  

(Väntan på Blue Ivy..) Att ens komma på tanken att snacka utegångsförbud i landets yttre förorter är lika häpnadsväckande som att förslaget faktiskt existerar och att det kom från en politiker. Nej tack, hejdå! Men berättelser från förorterna runtom i landet är många, men det är sällan som de får berättas utan att behöva diskutera bilbränder eller arbetslöshet. Den 2 juni äger festivalen JÄRVAPLAY rum i Kista i Stockholm, i syfte att just lyfta människors berättelser - på deras egna villkor. Under festivalen kommer du bl.a kunna se på film, designa kläder, lyssna på poesi och delta i dj-workshop. Läs mer om festivalen på jarvaplay.com och kom ihåg att festivalen är gratis!

ep. 23 "Klassresan, Pippi Långstrump & den ljuva hämnden" Med: Alexandra Pascalidou  

Du vet väl att du inte är fattig bara för att du inte har råd med nya sneakers denna månad? Att fattigdom inte har så mycket med tillgångar att göra, men snarare handlar om vad du måste göra för att kunna överleva. För att lyfta frågan om fattigdom och samhällsklass har vi bjudit in en av mediesveriges mest rutinerade journalister. Vi pratar om dokumentärserien ”Vi kallas tiggare”, föraktet för de svaga, antiromism, att ställa utsatta grupper mot varandra och vad det egentligen innebär att göra en klassresa. Lyssna via argaflickor.com eller där ni hittar poddar!

ep. 22 ”Vinnarskallar äter lunch med Kobe Bryant”: Med Michel Torneus  

(I väntan på Blue Ivy..) Olympiska spelen är det största mästerskapet som en idrottare kan uppleva. Det är enbart crème de la crème av idrottseliten som får delta och dessutom måste du kriga i FYRA hela år för att ens ha chansen att kvala! Vi får träningsvärk av att bara tänka på det..! För att förstå denna fetisch, och försöka reda ut vad det är som driver dessa övermänskliga vinnarskallar, bjöd vi in friidrottsstjärnan och OS-hoppet Michel Torneus för lite snicksnack! #TeamTorneus

ep. 21 "Ska vi gå hem till dig..": Med Merema & Paulo  

(I väntan på Blue Ivy..) Tinder, Grindr, match.com, "Bonde Söker Fru" osv osv. Vad är det som är så fascinerande med app-dejting och är IRL-dejtande ett minne blott? Existerar true love eller är det endast för stenåldersmänniskor?? Och vem var det som kastade egentligen?!? Merema och Paulo tar över studion och delar med sig av deras bästa och värsta dejting-minnen! **Rekommenderas inte för känsliga lyssnare..

ep. 20: "80 % värd av 100": Med lyssnaren Ingrid  

(I väntan på Blue Ivy..) Vithetsnorm+internaliserad rasism+hudblekning= Colourism?! Nu är det äntligen dags för det stora colourism-avsnittet, del 1. Visst, du bär på förtryck men i vissa avseenden gynnas du av dina privilegier, eller hur? Yes, we're calling you out!! Med hjälp av en kär lyssnare startar vi nu igång en konversation om ett obekvämt ämne som i princip inte får något utrymme i offentligheten, och vi får höra två vidriga händelser där colourism spelat huvudrollen. Nora är argare än vanligt och försöker fiska en gratis resa till ”kontinenten” medan Wendy käkar koffeintabletter i hopp om att bli piggare. Lyssna!

ep.19 "Lemonade, White devils & att vara dina systrars 'keeper'": Med Aysha Jones  

(I väntan på Blue Ivy..) I dagens avsnitt får vi besök av modedesignern, egenföretagaren och fd modellen Aysha Jones, som hjälper Arga Flickor närma sig frågor om skönhet: finns det för få icke-vita modeller? Kräver vi för mycket eller är modellbranschen rentav rasistisk? Vi snackar om eventet Queen of The Runway och hur den tävlingen ger plats åt andra skönheter än enbart vita. Och det blir inte bara yta - det blir så mycket djupare, mer naket och råare än så. Smärtsamt och ärligt, tack Aysha!

AVSNITT 18: "Tills Nästa Gång.."  : Med Mohammed Ali  

(I väntan på Blue Ivy..) Guess who's back?! En välkänd röst gör comeback i studion och ingen nåd visas överhuvudtaget i veckans ilska! Dessutom får Arga Flickor celebert besök av musikern och berättaren Rawa Ali från hiphop-duon Mohammed Ali. Vi pratar om förändring, den nysläppta skivan och att inte låta sig hypnotiseras av materiella ting. It's deep - missa inte!

*EXKLUSIV INTERVJU MED ARTISTEN TIMAYA*  

Varsågod, här kommer ett specialavsnitt! Arga Flickor fick träffa afrobeat-artisten Timaya, i en exklusiv intervju inför hans stora konsert i Stockholm. Och så bjuder vi såklart på flera av hans största hits! Dansaaaaaaa!

AVSNITT 17: "Little Rock Nine": Med Gloria Ray Karlmark  

(I väntan på Blue Ivy..) Året var 1957. Något år innan hade fjortonåriga Emmett Till blivit lynchad och Rosa Parks hade dragit igång The Montgomery bus boycott. Tiden var inte helt mogen men rassegregationen rann som ett gift genom USA. Afroamerikaner mördades på löpande band och ord som "rättvisa" och "frihet" var något reserverat enbart för vita medborgare. Med rysningar över hela kroppen fick Arga Flickor den stora äran att intervjua en av ungdomarna från gruppen "Little Rock Nine". Förbered er på en stark berättelse.

AVSNITT 16: "Men har inte du barn? Ska du verkligen vara ute sent och DJa?": Med DJ Aissa  

(I väntan på Blue Ivy..) Vad vill du egentligen göra med ditt liv? Ja, tänk efter! Vad skulle hända om du satsade på din passion, utan skuldkänslor eller tankar om vad som är rätt eller fel kring vad du "borde" göra? Arga Flickor har bjudit in djn Aissa från dj-kollektivet Sugarcane, för att prata om hur det är att faktiskt satsa på sin dröm trots att omvärlden tittar snett. Och låt dem titta - för DJ Aissa river hela haket! Förbered er på fest!

0:00/0:00
Video player is in betaClose