Arkeloggens podcast

Arkeloggens podcast

Sweden

Arkeologisajten Arkeloggens egen podcast. Arkeologerna Hanna och Martin samtalar med varandra och med gäster om det senaste ur arkeologi-världen. Grävande journalistik har aldrig varit mer bokstavlig.

Episodes

17. Intervju - Riksantikvarie Lars Amréus  

Vilket är Riksantikvarieämbetets uppdrag? Vad är och vad är inte kulturarv? Vilka är fördelarna och utmaningarna med det digitaliserade samhället? Arkeloggen fick en pratstund med riksantikvarie Lars Amréus. Vi ber på förhand om ursäkt för dåligt ljud. 

16. Gästpodd - Bohusläns museum  

I vår första gäst-podd kommer arkeologerna Thomas Bergstrand och Niklas Ytterberg från Bohusläns museum till oss direkt från deras senaste utgrävning av Marstrands 1700-tal. Till ljudet av arkeologens ständiga följeslagare, grävmaskinen, får vi ta del av resultat och funderingar. 

15. Liv och död i Nya Lödöse  

År 1473 grundades en ny stad intill Säveån i dagens Göteborg, en plats som 500 år senare gett arkeologer en unik inblick i en epok som tidigare varit relativt arkeologiskt outforskad. Med oss i avsnitt 15 för att tala om staden Nya Lödöse har vi Christina Rosén, Kristina Carlsson, Jens Heimdahl och Mattias Öbrink. Vilka bodde i staden? Hur tedde sig vardagen under 1500-talet? Och vilken roll spelade staden i tidens olika maktspel? 

14. Antiken nu och då  

I avsnitt 14 samtalar vi med Ida Östenberg, docent i antikens kultur och samhällsliv. Vilken roll har antiken i dagens samhälle? Vilken roll borde den ha? Och hur hanterade man som romare ett krigsnederlag? 

13. Det tidigkristna Varnhem  

I avsnitt 13 berättar osteologen Maria Vretemark och arkeologen Tony Axelsson om utgrävningarna av den tidigkristna kyrkan och kyrkogården vid Varnhem utanför dagens Skara. Vilka var de individerna som fått denna kristna begravning? Och hur tar man egentligen hand om 20 000 besökare? 

12. Bronsåldersgruvan  

Hur gräver man ut en bronsåldersgruva? Vad hittar man? Vi intervjuar arkeologen Fredrik Gustavsson från Göteborgs universitet om utgrävningen av saltgruvan Christian von Tuschwerk i Österrike. 

11. Gamla och nya traditioner  

I avsnitt 11 pratar vi om gamla och nya traditioner. Ålagillen, allmogens kulturarv och is-amazoner. 

10. Det okända  

I avsnitt 10 talar vi bland annat om Sandby borg, konventet i Linköping, Glastonbury abbey och den heliga gralen. 

9. Jesus i jorden och arkeologi vid Slussen  

Vi talar om en Jesus, staty man funnit i en åker, om arkeologin som bedvids vid slussen och mycket annat! 

0:00/0:00
Video player is in betaClose